Fare beyninde insan kök hücresi

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Kök hücre ile ilgili çalışmalara her gün bir yenisi eklenirken, beyin hastalıkları ile mücadelede yeni bir umut ışığı doğdu.

Amerikalı bilim adamları beyni tahrip eden epilepsi veya parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kendi hastaların kendi kök hücreleri ile tedavi edilmesini sağlayacak bir deneye imza attılar.

Florida Üniversitesi'nden Steven Roper veDennis Steindler, insan beyninden alınan kök hücrelerin yeni doğmuş farelere nakledilmesiyle gelişip olgunlaşarak doğal fare hücresi gibi çalıştığını saptadı.

Deneyde insan kök hücrelerinin farelerde neokorteks (beynin en dıştaki tabakası ve duyuları algılayana, dil ve düşünme ile ilgili parçası) ve hipokampus (medial temporal lobda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli bir bölge) gibi her türlü beyin dokusuna dönüşebildiği gözlendi.

Araştırma için, genç bir kızdan alınan beyin dokusunu kullanarak, laboratuvar ortamında hücreleri çoğalttılar. Daha sonra bu hücreler yeni doğmuş farelere enjekte edildi. Bu hücrelerin fare beynindeki her alana uygun olarak geliştiği ve çalıştığı gözlendi.

Çalışma Teksas'taki Amerikan Epilepsi Derneği'nin toplantısında sunuldu.


zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst