Farenjit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Boğazın yutak kısmının iltihabı olarak adlandırılan Faranjit bazen mikrobik, bazense metabolik olabilmektedir. Ağrı ve yangı olarak kendini ortaya çıkaran faranjit hastalığı ilerledikce halsizlik gibi başka belirtilerde vermeye başlar. Kronikleşmiş faranjitlede yüzyüze kalan hastalarda mevcuttur bunlarda çok fazla ateş görülmemektedir.Tedavi süreleri oldukca uzun sürmektedir. Özellikle hastalıkta antibiyotik kullanımı önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi ilaçların düzgün ve bilinçli kullanımı esas olandır.

2112-frnjt.jpg



Faranjit | Farenjit , farinks adı(yutağın) verilen boğaz kısmının iltihabıdır. Farinks, burun ve ağız boşluğunun arka tarafıdır. Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi olan farenjit sıklıkla boğaz ağrısı veya boğaz yangısı olarak anılır.

Faranjit Nedenleri

Akut faranjit bir ensfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonunda eşlik eden boğaz arka duvarındaki enflamasyondur.

Ancak, kronik farenjitte ana neden, bir alerji olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Sigara içimi ya da sigara içilen ortamda bulunmak,
Klimaların sık kullanıldığı ortamlarda bulunmak,
Ağzı açık uyumak, yani, burun sorunları, burunda et büyümesi gibi nefes alımını engelliyen özellikle gece uyku sırasındaki ağzı açık uyumalar,
Tüketilen gıdaların, acılı, ekşili, sirkeli türden olması ve bunun alışkanlık haline getirilmeside, kronik farenjite neden olabilir.

Faranjit Belirtileri

Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, kaşınma
Yutkunurken zorlanma ve bunun uyurken rahatsız etmesi
Öksürük
Ateş, ses kısılması
Halsizlik, yorgunluk
Burnun akması
Baş ağrısı

Yalnız kronik farenjitte genelde ateş olmaz. Hastanın halsizlik gibi bir sorunu yoktur. Hastaya boğazında bir şey varmış gibi gelir. Boğazı temizleyince geçeceği hissi vardır. Fakat boğazı temizlemek daha çok tahriş eder.

Faranjit Tedavisi

Antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Bu, virüsler üzerine etkili olmasa da bakterileri ortadan kaldırmak için gereklidir. Böylece hastalığın iyileşmesi hızlanır. Antibiyotik kullanımından başka ateş düşürücü, ağrı kesici, alerjisi olanlar için alerjiyi önleyici ve öksürük kesiciler kullanılabilir. Geniz akıntısı için ilaç verilebilir.
Kronik olan rahatsılık için tedavi uzun sürer. Hem doktorun hem de hastanın yapması gerekenler vardır. Tedavide niçin kronik hastalık olduğu araştırılır. Hastalık genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz. Pastil kullanımı ise faydasızdır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Faranjit'e Neler İyi Gelir

Latince dilinde yer alan “farenks” kelimesi ile “itis” kelimelerinin bir araya getirilmesi süreciyle oluşan faranjit kelimesi, anlam olarak insan organizmasında yer alan yutak bölgesinde oluşabilen iltihaplanmaları ifade etmektedir. Pek çok çeşitte kendini belli edebilen bu hastalık, ağırlıklı olarak boğaz bölgesinde oluşabilen iltihaplı ağrılanmalar şeklinde kendini göstermektedir.



Özellikle kış aylarında mevsim şartlarından dolayı daha sıklıkla yakalanılan faranjit hastalığı, boğazın arka kısmında kalan duvar yapısında metabolizmanın göstermiş olduğu tepkimelerle, mikrobik sebeplerle, bulunulan ortamın tozlu yapısına ve soğukluğuna vücudun gösterdiği tepkimelerle ortaya çıkmaktadır.

Bir birey faranjit hastalığına yakalandıktan sonra ilk belirtiler olarak boğaz bölgesinde kuruluk hissetmektedir, ses yapısında kısıklıklar meydana gelmektedir, boğaz bölgesinde ağrılanma ve bu ağrılanmadan dolayı yutkunma koşullarında zorluk çekmektedir; bunların dışında da hem yiyeceklere hem de dış ortamdaki tozlara vs. hassasiyet yaşamaktadır.



Faranjit vücutta zirve yaptığı dönemlerde; boğazda can yakıcı ve ağrılı tahrişlere, bademciklerin ve boğaz yapısının hastalıktan dolayı giderek kızarmasına ve sürekli olarak geniz akıntısının yaşanmasına neden olmaktadır. Bademcikler de bir yandan şişerek hem yutkunmayı giderek zorlaştırır hem de ağrı yapması nedeniyle birey adına olumsuz koşulların artmasına neden olmaktadırlar.

Faranjit hastalığının nedenlerinin, bazı meslek dallarının içerisinde bulundukları koşullarda da bağlantılı olduğu görülür. Örnek verilmesi gerekirse; ses sanatçılığı yapan pek çok kişinin (tiyatro oyuncusu, sinema oyuncusu, opera sanatçısı, ses sanatçısı vb. meslekler) seslerini sürekli olarak yüksek makamdan kullanmaları gerektiği için zaman içerisinde boğazlarında bir takım aşınmalar meydana gelebilmekte ve yutak bölgelerinde faranjit hastalığı daha sıklıkla oluşabilmektedir.



Faranjit hastalığıyla uğraşan kişilerde, sıklıkla yiyeceklere karşı bir hassasiyet oluştuğu da gözlemlenmektedir. Bu sebepten ötürü faranjit problemiyle uğraşan kişilerin mutlaka yeme içme programlarına dikkat etmeleri önerilmektedir. Yani ekşi tattaki yemeklerle, acı tattaki yemeklerle, asit içeren içeceklerle beslenmeyi bir kenara koyarak bunun yerine daha organik, daha sıvı nitelikteki gıdalarla beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Tabi bu dikkat etme sürecinde de bir uzman yardımı alarak profesyonel ellerde faranjit hastalığını atlatmak adına gerekli yaptırımları almak da gerekmektedir.

Faranjitin tıbbi tedavisi nedir?



Faranjit hastalığının ortadan kaldırılması adına uygulanan tedavi süreçleri antibiyotik kullanımıyla ilerlemektedir. Hastalığı meydana getiren bakteriler ortadan kaldırıldıktan sonra kişi çok hızlı bir iyileşme süreci geçirmektedir. Antibiyotik tedavisinin yanında bir de bireyi rahatlatacak faranjite iyi gelen ilaç çeşitlerinden olan alerji giderici ilaçlar ve öksürük giderici ilaçlar da kullanılabilmektedir.


Faranjite ne iyi gelir bitkisel



Faranjit tedavisi için kullanılan bitkisel yöntemler söz konusu olduğunda, faranjite ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından ya da faranjite ne iyi gelir Ahmet Maranki tarafından bir kaç ürünle anlatılmıştır.
İşte bahsedilen faranjite iyi gelen ürünlerden bazıları şunlardır;


Zencefil : Çok iyi bir mikrop kırıcı olan zencefil, aynı zamanda üst solunum yollarını da açabilmek adına kullanılacak çok iyi bir doğal üründür. İçeriğindeki ürünler sebebiyle faydalı bir antioksidan olan zencefil, hem çayı hazırlanarak hem de salatalara katılarak kolaylıkla tüketilebilmektedir.



Sarımsak :
Sarımsakla alakalı 2006 senesinde uzmanların yaptıkları bir araştırma sonucu olarak düzenli bir biçimde sarımsak tüketen kişilerin hem kalp hastalıklarına hem de damar hastalıklarına diğer insanlara nazaran çok daha az oranlarda yakalandıkları gözlemlenmiştir. Faranjit hastalığı için de çok etkili bir ürün olan sarımsak, hastalıktan kaynaklanan göğüs ağrılarının da giderilmesi adına birebirdir.


Nane : Normal şartlarda zaten ferahlatıcı etkisiyle bilinen nane, faranjit gibi hastalıklarda ağrıyı ve tahrişi önleyici en önemli bitkisel ürünlerden biridir. Naneyi çiğneyerek tüketmek ya da kaynattığınız süreçte buharını solumak, boğazların tahriş olmuş kısımlarını rahatlatarak hem daha rahat nefes almanıza hem de daha rahat yutkunmanıza yardımcı olmaktadır.



Fesleğen : İçeriğinde bol miktarda antioksidan bulunan fesleğen tüketimi sonrasında, hem üst solunu yollarında hem de bademciklerde oluşan ağrılar ve tahrişler hissedilir şekilde azalabilmektedir. Fesleğenin faydalarından yararlanmak isteyen faranjit hastalarının bu bitkinin yapraklarını çiğ bir şekilde çiğnemeleri ya da suda kaynatarak içmeleri yeterli olmaktadır.



Bal : Çok eski yüzyıllardan beri onlarca sağlık sorununa doğal bir şifa kaynağı olması açısından kullanılan bal, hala günümüzde pek çok hastalıkta ve tabi ki faranjit hastalığında da güçlü bir iyileştirici olarak kullanılmaktadır. Balın içindeki mikrop yok edici özelliği ve antibiyotik özellikleri sayesinde faranjitle alakalı sorunlar etkili miktarda azalmaktadır.
 

acarimm

Üye
Katılım
Nis 10, 2018
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Farenjit Nedir?

Farinks ismi verilen, ağız ve burun bölgesinin arka kısmının iltihaplanması durumunda farenjit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bulaşıcı bir enfeksiyon olan farenjit daha çok kış mevsiminde ortaya çıkmaktadır.

Basit bir soğuk algınlığı ile eşdeğer görülse de farenjitin virüsü daha kuvvetlidir. Bu nedenle erken müdahale edilmemesi durumunda ağrı ve acı dozunu yükseltmektedir. Nitekim sıradan bir soğuk algınlığı ile kıyaslandığında farenjitin daha uzun süreli bir hastalık olduğunu söylemek de mümkündür. Bir sonraki aşama olan bronşite sebebiyet veren farenjit, iki ayrı tür olarak ortaya çıkmaktadır.

Farenjitin Belirtileri Nelerdir?

Hemen her hastada aynı belirtiler baş göstermekle beraber müzmin farenjitte belirtiler daha sinsi olarak nitelendirilir. Kronikleşme süreci hızlı olan hastalar, belirtileri takip etmekte oldukça zorlanır. Bu nedenle olabildiğince dikkatli olmak gerekmektedir. Farenjitin temel belirtileri arasında boğaz yanması, ses kısılması gelmektedir. Özellikle yüksek sesler çıkarma konusunda sıkıntı yaşanmaktadır.

Devamlı yutkunma isteği, boğazın kuru olduğunun düşünülmesi de belirtiler arasında yer almaktadır. Yutkunurken acıma, ateş yükselmesi, boyundaki lenf bezlerinin şişmesi de sık görülmektedir. Farenjit hastalarında iştahsızlık, baş ağrısı, yorgunluk, tüm vücutta bedensel bir şekilde acıma gibi şikayetler dikkat çekmektedir. Ayrıca istem dışı devamlı öksürmek de sık görülen bir durumdur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst