Felçli hastayı yürüten teknoloji.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Amerikalı doktorlar, felçli bir hastanın omuriliğine yerleştirilen elekrikli titreşimlerle, bacaklarını yeniden hareket ettirmesini sağladı.

Amerikalı beyzbol yıldızı Rob Summers'a aşırı hız yapan bir otomobilin çarpması sonrası, bir daha asla yürüyemeyeceği söylenmişti. Ancak Summers'ın tedavisi doktorların bu ilk öngörüsünü yanlış çıkardı.

25 yaşındaki sporcu, belinden aşağısı tutmazken yardımsız yürümeye başlayan ilk kişi olarak tıp tarihine geçiyor.

Summers'ın bacaklarının hareket edebilmesini ise omuriliğinin alt kısmına yerleştirilen ve elektrikli uyarı yaratan bir aygıt sağlıyor. İki yıl fizyologların gözetiminde, sıkı bir eğitimden geçen Summers'ın bu yöntemle, omuriliğindeki sinir ağının güçlenmesi ve bacaklarla omurilik arasındaki iletişimin oluşması sağlandı.

Yöntem, inme geçiren ya da başka nedenlerden felçli olan hastalara umut kaynağı.. Ancak asıl keşif, hareket komutunu verenin beyin değil, bacaklarla omurilik ağı olduğu..

Rob Summers şimdi yaşadıklarını bir filmle anlatmayı planlıyor ve şöyle diyor; Dünyada felç geçirmiş ve tekerlekli sandalyedeki umudunu yitirmiş milyonlara yardım edecek ve onlara daha parlak bir geleceğin kendilerini beklediğini göstereceğim.

Uzmanlar, bugüne kadar omuriliğin, beyni pas geçip bacakları doğrudan harekete geçirdiğini görmediklerini söylüyor.


BBC Türkçe
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Tıp tarihinde bir ilk: Felçli genci yürüttüler

110520022048_paral304.jpg



Amerikalı felçli beyzbolcunun yardımsız yürümeye başlaması, inme ya da felç geçiren hastalara umut oldu.

Amerikalı doktorlar, felçli bir hastanın omuriliğine yerleştirilen elekrikli titreşimlerle, bacaklarını yeniden hareket ettirmesini sağladı.

Uzmanlar, bugüne kadar omuriliğin, beyni pas geçip bacakları doğrudan harekete geçirdiğini görmediklerini söylüyor.

Bundan üç yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu belinden aşağısı tutmayan Amerikalı beyzbol yıldızı Rob Summers'ın tıp tarihine geçebileceğini belirtiyor:

Rob Summers'a aşırı hız yapan bir otomobilin çarpması sonrası, bir daha asla yürüyemeyeceği söylenmişti.

Ancak Summers'ın tedavisi doktorların bu ilk öngörüsünü yanlış çıkardı.

25 yaşındaki sporcu, belinden aşağısı tutmazken yardımsız yürümeye başlayan ilk kişi olarak tıp tarihine geçiyor.

Summers'ın bacaklarının hareket edebilmesini ise omuriliğinin alt kısmına yerleştirilen ve elektrikli uyarı yaratan bir aygıt sağlıyor. İki yıl fizyologların gözetiminde, sıkı bir eğitimden geçen Summers'ın bu yöntemle, omuriliğindeki sinir ağının güçlenmesi ve bacaklarla omurilik arasındaki iletişimin oluşması sağlandı.

Yöntem, inme geçiren ya da başka nedenlerden felçli olan hastalara umut kaynağı. Ancak asıl keşif, hareket komutunu verenin beyin değil, bacaklarla omurilik ağı olduğu.

Rob Summers şimdi yaşadıklarını bir filmle anlatmayı planlıyor.

Dünyada felç geçirmiş ve tekerlekli sandalyedeki umudunu yitirmiş milyonlara yardım edecek ve onlara daha parlak bir geleceğin kendilerini beklediğini göstereceğim.
 
F

Fırtına

Guest
Felçli Rob Summers’a Superman Adımı.!

rob-summers.jpg



5 yıl önce bir otomobil kazasından sonra felç olan ve ayak parmaklarını bile hareket ettiremez hale gelen 25 yaşındaki beyzbol yıldızı Rob Summers, omuriliğine verilen uyarıcı elektrik akımı sayesinde ayağa kalktı ve adım attı. ABD’de beyzbol şampiyonu Oregon State takımının en başarılı oyuncularından Rob Summers’ın hayatı, 2006 yılındaki trafik kazasıyla kabusa döndü. Aşırı hız yapan bir otomobilin vurup kaçması sonucu Summers’ın belden aşağısı felç oldı. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Summers, dört yıl sonra 2004’te ölen “Superman” karakterini canlandıran ABD’li aktör Christopher Reeve’ın kurduğu vakfın desteklediği, “elektroşok tedavi çalışması” sayesinde yardım almadan ayağa kalkıp ilk adımını attı.

Omurilik Beyinden Bağımsız;

25 yaşındaki beyzbolcu, Louisville Üniversitesi, California Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nden 11 kişilik bilim adamı Summers’ın omuriliğini elekrikli titreşimlerle uyararak bacaklarını yeniden hareket ettirip ayağa kalkmasını sağladı. 30 yıl boyunca geliştirilen, “çığır acıcı” olarak nitelenen teknikle, Summers’ın omuriliği beyinden bağımsız olarak kol ve bacakları ve vücut fonksiyonlarını “kontrol etmeyi öğrendi”.

Ayağa Kalktı ve Adım Attı;

Louisville’daki Frazier Rehabilitasyon Enstitüsü’ndeki tedavide Summers, ilk önce ayağa kalkmayı başardı, daha sonra yardım olmadan “dört dakika” ayakta durdu, yardım alarak koşu bandı üzerinde adım bile attı. Ayak parmaklarını, kalçalarını, ayak bileklerini hareket ettiren Summers az da olsa cinsel hareketlilik de kazandı. Tedaviyle tamamen hayatının değiştiğini anlatan Summers, “Dört yıldır ayak parmağını bile oynatamayan, ayakta duramayan biri için tekrar adım atmak inanılmaz” dedi.

Sonuç: Emsalsiz;

Araştırma dün Lancet tıp dergisinde yayımlandı. Summers’ın tekniğe olumlu cevap veren ilk hasta olduğunu belirten uzmanlar, çalışmanın aynı durumdaki diğer hastalarda olumlu sonuç vermeyebileceğini söyledi. London Üniversitesi’nden Profesör Geoffrey Raisman, “Bu bir tedavi değil, hayatta kalan dokuların işlevlerin geliştirilmesi” dedi. Diğer yandan Zürih Üniversitesi’nden, Pavlov Fizyoloji Enstitüsü’nden bilim adamları sonuçları “emsalsiz” olarak niteledi.

Nasıl Yürüdü?

- Hastanın omuriliği felç geçirmesiyle beyin, bacakları kontrol etmeyi durdurdu,

- Omurilikteki sinir ağının güçlenmesi ve bacaklarla omurilik arasındaki iletişimin oluşmasını sağlamak için Summers’ın omuriliğinin (EES) alt kısmına 16 elektrod yerleştirildi,

- Daha sonra omuriliğe “elektrik şok” verildi. Bu tedavideki keşif, vücudun hareket komutunu beyinden değil bacaklarla omurilik ağından alması,

- Normalde, beyinden sinir dokularına gönderilen elektrik sinyalleri kol bacak haraketini sağlıyordu,

- İki yıl fizyologların gözetiminden sonra Summers, omirilikten hareketlerini kontrol etmeyi öğrenerek ilk adımını attı,


Hürriyet
 
F

Fırtına

Guest
Omurilik Zedelenmelerinde Stimülatör Tedavisi Umut Vadediyor

6217.jpg



Dört yıl önce geçirdiği trafik kazasında felç olan Rob Summers, omuriliğine uygulanan elektrik stimülasyonu ve elektrot naklinden sonra ilk adımlarını atmayı başardı. Araştırmacılar bunun bir devrim olduğunu söylese de tedavinin yaygınlaştırılması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ancak yine de bu gelişme yürüyemeyenler için umut vadediyor.

Belden aşağısı felçli olan Rob Summers ilk kez ayağa kalkıp adım atarak tarihe geçti. Doktorlar Summers'a bir daha yürüyemeyeceğini söylemişti; "Doktoruma dönerek beni yeteri kadar tanımadığınız ortada dedim. Yeniden yürüyebileceğim.."

Summers Louisville Üniversitesi'ndeki omurilik zedelenmeleri deneme araştırmalarını duyunca fırsatı kaçırmamış.. Doktorlar omuriliğinin zedelenmiş yerine küçük bir stimülatör yerleştirmiş.. Stimülatör çalıştırıldığında Summers'ın zedelenmiş sinirleri harekete geçiyor, bu sayede Summers bacaklarını ve ayaklarını oynatabiliyor.

Summers, "4 yıldır ayak parmağımı bile oynatamıyordum. Stimülatörün takılmasından üç gün sonra kendi başıma ayağa kalkabildim" diyor.

Profesör Susan Harkema da Summers'ın gösterdiği ilerlemeye inanamıyor; "Bir hafta içinde yardım almadan ayağa kalktı. Demek ki vücut ağırlığını taşıyacak gücü var. Bu, çok güzel bir gelişme.." Profesör Harkema Rob Summers ve diğer hastaların bir gün kendi başlarına yürüme şansları olduğunu, ancak önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst