Felçlilerde mucize lokomat Ankara'da

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Beşinci kattan düştü, belden aşağısı felç oldu!

lokomot.jpg

Yalova'da evliliğinin 5'inci ayında, balkonda çamaşır astığı sırada dengesini kaybederek, 5'inci kattan düşen Tuğba Kaştan, belden aşağısı felç olduğu için yürüyemiyor. 15 aydır fizik tedavi gören 25 yaşındaki genç kadın, şimdi de ''yürümeyi tekrar öğreten cihaz'' olarak adlandırılan ''lokomat'' (robotik yürütme cihazı) ile yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor.

Tuğba Kaştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin makine mühendisi olduğunu, tanıştıktan 1 yıl sonra evlendiklerini belirterek, ''Evliliğimin 5'inci ayında bu talihsiz kazayı yaşadım. 17 Haziran 2010 tarihinde, 5'inci kattan çamaşır asarken düştüm. 15 aydır bu haldeyim. Belim 3 yerden kırılmıştı ve belden aşağım felç olmuştu. Doktorlar, (En az 2 yıl hiç bir gelişme beklemememi) söyledi, ama ben azmimle, gördüğüm fizik tedavilerle ve doktorlarımın sayesinde az da olsa iyileştim. Sağ ayağımı geri kazandım, kullanabiliyorum'' dedi.

Kaştan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesindeki doktorların, ''yürümeyi yeniden öğreten cihaz'' olarak bilinen ''lokomat''ı önerdiğini ve bu yüzden İstanbul'a geldiklerini kaydetti.

İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 45 gündür tedavi gördüğünü ifade eden Kaştan,''Artık yürüyecek aşamaya geldim. Sol ayağımı da kazandığım zaman inşallah ayağa kalkacağım. Umudumu hiç yitirmedim. Lokomat cihazının çok faydasını gördüm. Cihazla kaslarım çalıştığı için, yürüme dengem düzeldi. Lokomatla, eskisi gibi (sağlıklı nasıl yürünebilir), onu hatırladım. Bu cihazın, yürümemde çok büyük faydası oldu. Lokomat cihazına 6. girişim. Çok şükür faydasını gördüm'' diye konuştu.

''EŞİMİN DESTEĞİ OLMASAYDI TOPARLANAMAZDIM''

Kazadan sonraki 15 ayın, 10 ayını hastanelerde geçirdiğini bildiren Kaştan, şunları söyledi:

''Kaza sırasını hatırlamıyorum. İlk 1 aylık süreç, zihnimde hiç yok. İlk dönem, hastanede 3,5 ay yattım. 1 ay yoğun bakımda kaldım. Daha sonra 5 ay evde kaldım. Sinirlerim biraz toparlandıktan sonra Ankara'ya fizik tedaviye gittim. Müthiş derecede hamdolsun ilerleme var. Sağ bacağımı çok rahat kullanabiliyorum, ama sol ayağım o kadar güçlü değil. Eşimin ve ailemin çok büyük desteği oldu. Eşimin desteği olmasaydı toparlanamazdım, toparlanmam mümkün değildi. Eşimin kazayı ilk geçirdiğim günden beri, bana söylediği tek bir şey var. (Sen varsan hayat benim için güzel, sen yoksan benim için hiçbir şey güzel değil). Ailemin de çok büyük desteği oldu. Annem hep yanımda, herkes iyileşmem için uğraşıyor. Bana hep moral verdiler, her şeyimle ilgilendiler.''

''OLUMLU GELİŞMELER VAR''

İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizyoterapist Elçin Özer de cihazı 1 yıldır kullandıklarını belirterek, ''Daha çok, yürüme bozukluğu çekenler, denge problemi, koordinasyon problemi bulunan hastalarımızda kullanıyoruz'' dedi.

Tuğba'nın tedavisiyle kendisinin ilgilendiğini aktaran Özer, şöyle konuştu:

''Tuğba'ya 10 seans tedavi uygulamayı düşünüyoruz. İhtiyaç olursa, tekrar devam edebilecek. Durumu, başlangıca göre çok iyi. Gün geçtikçe, aktif hareketi artıyor, yürümesi daha iyi konuma geliyor. Bunlar, düzenli egzersiz ve lokomat sayesinde oluyor. Lokomat, kasları çalıştırıyor, güçlenmeyi artırıyor. Olumlu gelişmeler var. Bu cihaz Türkiye'de yeni yeni biliniyor. Sanırım, lokomattan, Türkiye'de 4-5 tane var. Bu cihaz, beyinde var olan yürüme alışkanlığını hatırlatıyor. Beyni uyarmada yardımcı oluyor. Beyindeki yürüme fonksiyonunu uyarıyor. Eski alışkanlıkları hatırlatıyor.''

Cihazın, tedavi sürecini hızlandırdığını vurgulayan Özer, ''Cihazda sayısal verilerin olması çok iyi. Hastadaki gelişmeleri kolayca takip edebiliyoruz. Hastanın motivasyonunu sağlıyor. Hastada, ayağa kalkma hissi uyandırıyor. O açıdan çok iyi. Cihaza, çok fazla talep var. İnsanlar sıranın kendisine gelmesini bekliyor'' diye konuştu.

AA


yukarda videoyu iyi izleyin
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
tşk ederim mehmet bey o hastanede tedavi görmekteyim zaten ben aralıkta gidecem bakalım inş olumlu sonuçlar alırız
 

PembePanter

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2010
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Süper bi cihaz sadece ankaradamı var fizik tedavi merkezlerinde özel yerlerde yokmudur mesela illerdeki fizik tedavi rehabiltasyon merkezleri var birsürü özel onlarda varmıdır?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Türkiye'de şuan pilot hastane olarak görülen Ankara fizik tedavi merkezinde var öyle özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde bu cihaz yoktur...
 
F

Fırtına

Guest
Sadece lokomatla tedavi mümkün değil.!

Nevşehir'de sezaryen doğumda ''epidural anestezi'' sonucu felç kalan hemşire Emine Taşkın, lokomat cihazı (robotik yürüme sistemi) ve termal su tedavisi ile yeniden yürüdü.

Ameliyathane hemşiresi olan 40 yaşındaki Emine Taşkın, Mart 2011'de epidural anestezi ile doğuma girdiğini ve anestezide kullanılan maddenin sinirleri üzerinde tahribat yapması sonucu felç olduğunu, kendisi için zorlu bir sürecin bu şekilde başladığını söyledi.

Felç olduktan sonra Nevşehir Dr. Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde 27 gün yatarak tedavi gördüğünü anlatan Taşkın, daha sonra Kozaklı'daki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne tekerlekli sandalye ile geldiğini ve tedavisine başlandığını söyledi.

Hastaneye geldiğinde hiçbir ihtiyacını kendisinin tek başına yapamadığını ve eşi Mehmet Ali Taşkın'a bağımlı hale geldiğini dile getiren Taşkın, fizik tedavi, termal su ve lokomat cihazı ile kendi ihtiyaçlarını görebilecek duruma geldiğini belirtti.

Taşkın, ''Artık, rahatlıkla fizik tedaviye kadar yürüyüp, tedavimi alıp tekrar odama dönebiliyorum. Bebeğimin ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarımı rahatlıkla giderebiliyorum. Yaklaşık 3 aydır bebeğimle beraber buradayım.. Tedavimin bitmesine 5 hafta daha var. Şu an yürümemde biraz bozukluk var. Ama fizyoterapistim bunun tamamen düzeleceğini söylüyor. Buraya gelecek olan hastalar, tamamen bizi lokomat yürütecek umudu ile gelmemeliler.. Burası bir kombine.. Fizyoterapi, hidroterapi, termal su ve lokomat ile böyle bir sonuç ortaya çıkıyor'' dedi.

''FİZİK TEDAVİ ÜNİTESİNE AĞLAYARAK GİDİYORDUM''

Birçok kez fizik tedavi ünitesine ağlayarak gittiğini dile getiren Emine Taşkın, ''Burada bana aynı zamanda psikolojik terapi de yapıldı. Normal yürürken, sezaryene giriyorsunuz, bebeğinizi kucağınıza almayı beklerken birden yürüyemez hale geliyorsunuz. Bu çok ağır bir sinir tahribatı yapıyor. Bu durumda bunalıma girmemek imkansız.. Yürümeye başladıktan sonra kendime geldim ve o zaman kilo almaya ve yemek yemeye de başladım. Önce tekerlekli sandalyeyi attık, sonra da koltuk değneklerini.. Önce eşimden ve duvarlardan destek alarak yürüyordum, şimdi kendi ihtiyaçlarımı rahatlıkla görebiliyorum. Allah, benim gibi durumda olan herkese şifa versin. Sağlıklı durumda olup felç geçirmek çok zor bir durum'' diye konuştu.

Epidural anestezinin Avrupa'da ücret karşılığı yapıldığını, 250-300 bin kişide bir olan alerjik bir durumun kendisinde geliştiğini anlatan Taşkın, ''Epidural anestezi çok konforlu bir yöntem.. Bir yan etki sonucu bu hale geldim. 10 yıldır ameliyathane hemşiresiyim, kimsede böyle bir şey gelişmedi. Bu tamamen bir yan etki'' dedi.

SADECE LOKOMATLA TEDAVİ MÜMKÜN DEĞİL

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İsmet As da, Taşkın'ın hastanelerine tedavi için geldiğinde tekerlekli sandalyeye bağımlı olduğunu ve bacak hareketlerinin hiç olmadığını belirtti.

Taşkın'ın tedaviye erken gelmesinin çok büyük bir avantaj olduğunu, bu gibi durumlarda erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çeken As, şu anda Taşkın'ın kendi ihtiyaçlarını giderebilecek seviyeye geldiğini, şimdi ki hedeflerinin hastanın kendi başına yürümesi olduğunu kaydetti.

Yürüyebilmesi ve eski sağlığına tam olarak kavuşabilmesi için tedavinin yanı sıra hastanın da istekli olmasının önemine işaret eden As, bu gibi durumlarda moral ve motivasyonun çok önemli olduğuna işaret etti. As, Taşkın'da ilk olarak fizik tedavi, egzersizler ve hidroterapi yöntemlerini kullandıklarını, daha sonra lokomat cihazıyla tedaviye başladıklarını ifade ederek, toplumda lokomat cihazının yanlış bilindiğini, tek başına lokomat cihazıyla tedavinin mümkün olmadığını ve tedavinin kombine bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.


NTV
 

kartalreis

Üye
Üye
Katılım
Tem 26, 2011
Mesajlar
706
Tepkime Puanı
50
Puanları
28
5 yıllık bir of lu olarak uzun bacak yürüme cihazıyla yürümenin lokomattan daha faydalı olacağını düşünüyorum. Uzun bacak yürüme cihazıyla yürüyemeyenler için lokomat düşünülebilir. Feçlileri yürütecek bir tedavi henüz bulunamadı. Lokomat da sadece egzersizlere yardımcı olabilir.
 
F

Fırtına

Guest
Lokomat hastalara umut oluyor.!

lokomat_2.jpg



İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan ''Lokomat'' (Robotik Yürütme Cihazı), herhangi bir nedenle yürüyemeyen hastalara umut oluyor.

İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Klinik Şefi Doç. Dr. Nurdan Paker, yaptığı yazılı açıklamada, Lokomat adlı cihazın, modern rehabilitasyon hastanelerinde bulunan yeni teknoloji ürünü ve yürüme eğitimi vermeye yönelik bir cihaz olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Paker, cihazın, beyin damarı tıkanıklıkları ya da beyin kanamalarına bağlı gelişen kol ve bacak felçleri, omurilik yaralanmalarına bağlı hastalar, kafa travmasına bağlı yürüme bozuklukları, ''MS'' ya da Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklar, kalça protez ameliyatı ya da diğer ortopedik sorunlar, uzun süreli yatmaya bağlı yürüme fonksiyonunu kaybetmiş hastalarda kullanabileceğini bildirdi.

Şu ana kadar pek çok hastada ''Lokomat''ı kullandıklarını vurgulayan Paker, cihaz ile pek çok hastada önemli gelişmeler elde ettiklerini ifade etti.

Doç. Dr. Paker, ''Hastalarımızın yüzde ellisi il dışı hastalardan oluşuyor. ''Lokomat''ın bir devlet hastanesinde olması bizim için çok büyük mutluluk.. Böylelikle bu cihaz, tüm hastalara tüm halkımıza ulaşmış oluyor. Daha yaygın kullanılması ve hastalarımızın iyi olmasına aracı olmuş oluyor. Bizim hastanemizde bulunmasından son derece mutluyuz'' ifadelerini kullandı.

Paker, 38 yaşındaki çatı onarımı yapan usta Doğan Kalkan'ın da Mardin'de yaşadığını ve 7 ay önce 5 katlı bir okulun çatısından düştüğünü belirtti.

İki omuru kırılan Kalkan'ın, ameliyat edildiğini ve desteksiz yürüyemeyecek duruma geldiğini ifade eden Paker, hastanın iki ay önce hastanelerine geldiğini ve ''Lokomat''tan yararlanarak desteksiz yürümeye başladığını vurguladı.
 
F

Fırtına

Guest
Yürüten robot Lokomat!

Bugün son hızla gelişen teknolojinin nimetleri sayesinde "robot bacaklar" tıpta rahatlıkla kullanılabiliyor.

Lokomat adlı "yürüyüş robotu" fizik tedavi sırasında yürüme yeteneğini kaybetmiş hastaları kısa sürede yürütmeyi başarıp hayata döndürüyor. İbrahim Tatlıses'in de bacaklarına takılarak yürüme kabiliyetini tekrar kazanmasını sağlayan Romatem Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi doktoru Ertunga Öney, 3 yıldır Türkiye'de sadece Darüşşafaka'da, 6 aydır ise Kocaeli ve Samsun'daki Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri'nde bulunan bu İsviçre malı son teknoloji robotun yürüme fonksiyonu bozulmuş bütün hastalarda rahatlıkla kullanılabildiğini anlatıyor. Özellikle beyin felci geçiren hasta grubu en çok yarar görenlerin başında geliyor. Bunun dışında başta trafik kazası olmak üzere, omurilik hasarına yol açan hastalıklar geçirenler ve spastik çocuklar "Lokomat"tan fayda gören diğer hastalar.!

Otomatik bir fonksiyon;

Dr. Öney, hastanın kaybettiği yürüme fonksiyonunun robotla tekrar nasıl kazandırıldığını şöyle açıklıyor:

"Yürüme fonksiyonu aslında beynimizde otomatik yapılan bir işlemdir. Biz adım atarken nasıl adım atacağımızı her seferinde düşünerek yapmayız. Bunu beynimiz her adım attığımızda otomatik ayarlar. Yürümenin hızı ve temposunu da biz kendimiz ayarlarız. Bu cihaz, bizim normalde yürürken yaptığımız hareketleri orijinalinde olduğu gibi birebir yaptırır. Böylece unutulmuş veya silinmiş olan "yürüme otomatik hareketi" robot tarafından beyne tekrar öğretilmiş olur. Tabii aynı zamanda omurilikte de bir hasar varsa, omurilikteki refleks merkezine de öğretilir. Çünkü özellikle beyin kaynaklı yürüme fonksiyon bozukluklarında hastalar yürüme hareketini kendi başlarına "yapabildikleri kadarıyla" öğrenirlerse, bozuk bir yürüyüş ortaya çıkar. Eğer hasta böyle bir robotu kullanmadan yürümeye kendiliğinden başlarsa, yürümesini sağlayacak pozisyona gelse dahi, normal bir yürüyüşten çok uzak, tamamen aksayan ve eklemleri zorlayan patolojik bir yürüyüş ortaya çıkar. İşte bu cihaz bunu engeller. Yürüyüş robotu beyne yürümenin normalini gösterir. Ayrıca beynin ve omurilikteki merkezlerin normal yürüyüş hareketlerini unutmasını engeller."

İşgücünden tasarruf;

Cihazın bir başka mucizesi ise tedaviyi uygulayacak doktora ve hastasına hem zamandan hem de işgücünden tasarruf imkanı tanıması... Öney, "Bizim felçli bir insana yürüyüş egzersizi yaptırabilmemiz için en az 4 personele ihtiyacımız var ki, onda bile hareketleri dört dörtlük yaptıramazsınız. Ama bu robot sayesinde sadece 1 personelin hastayı cihaza (lift'e) bağlaması sayesinde hastaya dokunmadan, tamamen elektronik ortamda bu egzersizi 1 saat boyunca yaptırabilirsiniz. Hem hastanın hızlı bir şekilde egzersizini yapmasına imkan verir hem de hasta yorulmaz.

Gülümseme büyük olmalı;

Hastanın robotla yaptığı her hareket bilgisayarlı sistem tarafından grafik olarak kaydediliyor. Bir önceki egzersizde ne yaptığı, bir sonrakinde nasıl ilerleme kaydettiğini mukayese ediliyor. Hastalara genellikle başlangıçta 14 seanstan oluşan iki haftalık bir tedavi periyodu uygulanıyor. Ortalama 3-4 haftalık bir tedavi sonunda yürüme fonksiyonu ile ilgili ilk iyileşmeler ortaya çıkıyor. Ayrıca hasta da karşısındaki ekrandan hareketi doğru yapıp yapmadığını geribildirim olarak algılayıp daha iyisini ve daha doğrusunu yapmak için kendini de geliştirmeye çalışıyor. "Ekrandaki gülümseme" ne kadar büyükse hareketi o kadar doğru yaptığını anlıyor. Ayrıca "robot bacakların" tedavide kullanılması hareketsizliğe bağlı eklem kireçlenmelerini engelleyerek eklemlerin hazır hale gelmesine yardımcı oluyor. Bunun dışında felçli hastalarda oluşan aşırı kasılmaların gevşemesini de sağlıyor. Öney, "Robot, felçli hastalarda çok sık görülen bağırsak hareketlerinde azalmaya bağlı kabızlık gibi sıkıntıların çözülmesine de yardımcı olur. Asıl önemli olan ise tabii ki hastanın olması gereken yürüyüş hareketlerini beyin ve omurilik tarafından yapılması için gerekli altyapıyı tamamen hastaya geri verir" diyor.

Uzayıp, kısalabiliyor;

Robotun bacakları ihtiyaca göre uzayabiliyor da, kısalabiliyor da... Öney, "Bu cihazı maksimum 2.10 metrelik insanlar kullanabiliyor. Burada bizim için önemli nokta boydan ziyade kalça ile diz eklemi arasındaki mesafe. Çünkü robotun en önemli yeri olan motoru orada. Bacakları büyütme konusunda bir sıkıntımız yok. Esas sorun boy küçüldükçe, özellikle de kalça ve diz arasındaki mesafe 70 cm'in altına indiği zaman küçültme imkanının olmaması. Bu cihaz için minimum bacak uzunluğu 70 cm olması lazım. Bacak uzunluğu 70 cm'den daha düşük olan kişilerde cihazın çocuk modellerini kullanıyoruz. Ağırlık olarak ise en fazla 160 kiloluk bir hastayı taşıyabiliyor" diyor.

Her hastanın gücü farklı;

Cihazın bir lift'i (hastanın asılarak cihaza bağlandığı askı) var. Hasta bu lift sayesinde zaten 'yerçekimsiz ortamda' gibi hissediyor. Bacaklarında hiç hareket olmasa bile, bütün yükünü bu taşıyıcı sistem alıyor. Robot bacaklarda bilgisayara bağlı motorlu bir elektronik bir sistem var. Motor yürüme hareketinin yapabilmesi için eksik olan o kas gücünü ortaya çıkarıyor. Böylece yürüyüş bandı üzerinde hasta doktorun programladığı şekilde normal yürüyüşünü yapmış oluyor. Lift sistemi, hastanın ağırlığı kaç kiloysa, o ağırlığı sıfırlıyor. Öney sistemin çalışma prensibini şöyle anlatıyor:

"Her hastanın yürümek için fonksiyonel gücü farklı. Hastanın mevcut gücünü koruyarak hareketin ne kadarının makinenin yapmasını istiyorsak bilgisayarı ona göre programlıyoruz. Hasta yapabildiği kadarını kendisi yapıyor. Yapamadığı noktadan itibaren de cihazın elektronik sistemi devreye girerek motorlara güç veriyor ve hastaya hareketin doğru yapılmasını öğretiyor."

Kişinin kendi katılımı önemli;

Lokomat'ın rehabilitasyon uygulamalarında tedavinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Ertunga Öney, "Rehabilitasyon tedavisi bir bütündür. Bunun dışında bu hastalar klasik fizyoterapi uygulamalarına da devam ederler. Havuz terapi tedavisine girerler. Cihaz takılması gerekiyorsa, 'ortez' veya 'protez' denilen cihazlar takılır. Kol ve el fonksiyonlarında bir kısıtlılık varsa, diğer fizyoterapi uygulamaları da yapılır. Robot, sadece yürümeyle ilgili fonksiyon bozukluklarında kullanılan bir cihazdır. Cihazın hastaya yüzde 100 yürüme fonksiyonunu geri kazandıracağının bir garantisi yok. Çünkü hastalığın ağırlığına göre her hastanın fayda görme ihtimali değişiyor. Bazı hastalarda yürüme fonksiyonu hiç oluşmasa dahi, biz psikolojik anlamda hastanın tedaviden uzaklaşmasını, depresyona girmesini engellemek için de bu cihazı kullanıyoruz. Çünkü hasta o zaman kendisinin aynada yürüdüğünü gördüğü için tedaviye katılımı artıyor. Hareketi bir yapacaksa 10 defa yapıyor. Rehabilitasyonda kişinin kendi katılımı da çok önemli."

Lokamat adlı robot, insan bacağının yürüme sırasında yaptığı bütün eklem hareketlerini birebir yapabiliyor. Dizi bükmek, ayak bileğini yukarıya doğru çekmek, kalçayı bükmek, daha sonra tekrar ayağı düz uzatmak, kalçayı tekrar geriye doğru çekmeyi sağlıyor. Yani bir insanın yürürken yaptığı kalça, diz, ayak bileği hareketleri neyse, normalde yürürken olması gereken adım açısı kaç dereceyse, bunları hesaplıyor. Öney, Darüşşafaka'da kullanılan yürüme bandının düz olduğunu ama cihazın daha gelişmişlerinde yokuş aşağı ya da yukarı modellerinin de olduğunu vurguluyor. Robotun değeri ise 350 bin Euro... Öney, benzeri robotun kol işlevini gören modelini de yakında Türkiye'ye getireceklerini sözlerine ekliyor.

Yürüyüş bandı hastaya göre ayarlanıyor;

Cihaz hastanın yürüme potansiyeline göre ayarlanıyor. Hastanın yürüme fonksiyonları iyiyse daha hızlı çalıştırılıyor. Hastanın yürümesi yeterli düzeyde değil ve zamana ihtiyacı varsa, bilgisayar ayarlanarak yürüyüş bandının hızı yavaşlatılıyor.

İnsan vücuduna monte edilen modeller geliyor;

"Lokomat" adlı yürüyüş robotunun insan vücuduna takılan modelleri de pek yakında piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum insanları ayağa kaldıracak gelişmiş robot bacakların "prototipleri" şu anda insanlar üzerinde deneniyor.

Öney, bu konuda şu bilgileri veriyor:

"Pek yakında hiç yürüyemeyen, tekerlekli sandalyeye mahkum insanlar için de geliştirilme aşamasında olan cihazlar piyasaya sürülecek. Biz bu cihazları da takip ediyoruz. Japonya'da, ABD'de ve İsrail'de var. Japonya'daki bu yılın sonuna doğru piyasaya çıkacak. Bunlar kişiye özel, daha küçük, bilgisayarlı komponentleri daha basit, insan vücuduna bir iskelet gibi monte edilmiş, bacak hareketlerini, oturmayı kalkmayı program halinde yaptırabilen cihazlar... Bu yılın sonunda veya önümüzdeki yıl bunları piyasada görebileceğiz. Bir insan için bağımsızlık çok önemli. Kendi işini gücünü kendisini yapması, alışverişe kendi başına gitmek, kendi bakımını kendisinin yapabilmesi çok önemli ihtiyaçlardır. Bunu kaybetmeyen bilmez. Ama bu cihazlar bunu ne derece verecek, onlarla merdiven de çıkabilecekler mi, bunu yakında görülecek..."
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
''Yürümeyi yeniden öğreten cihaz'' (LOKOMAT)

teknoloji harikası birşey bu...
 

Sevda_Mevsimi

Üye
Üye
Katılım
Şub 8, 2012
Mesajlar
44
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
acaba bir bacağı ampute diğer bacaktaki kalçada kireçleme varsa ondanda yani kireçlemenin gitmesi içinde faydalımı?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Yok kreçlenmelere faydalı olacağını sanmıyorum tabi gidip görüşmekte uzmandan bilg almakta yarar var.
 

Katremm_

Üye
Üye
Katılım
Ara 26, 2010
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
merhaba biz LOKOMAT TEDAVİSİNİ bir süredir araştırmıştık.daha önceler ücreti bizi zorlicağı için bir süre durmuştuk daha sonra NEVŞEHİRDE ssknın karşıcağı bir yer bulduk ve telefonla arayıp randevu almak istedik yalnız bası yaraları olduğu için iğleşmeden böyle denememiz mümkün değil dediler.üzüldük ama bir türlü geçmeyen yaralarımız var anlicağınız.. bunu söylememin amacı düşünceleri olupta bu tarz yaraları olan arkadaşlar insan hali belki tecrübesiz bir hemşireye denk gelirseniz eğer size sormassa aklınızda bulunmasını istedim ilerde daha büyük sorunlar yaşamamanız için...
 

mesut1357

Üye
Üye
Katılım
Eki 9, 2016
Mesajlar
146
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
53
Bende yatalaktim lokomata binmeden once yurumeyi beynim nerdese unutmustum buna bindim beynim yavas yavas yurumeyi hatirladi ve simdi yurume cihazi ile yuruyorum

SM-J200F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

okatur

Üye
Üye
Katılım
Şub 23, 2012
Mesajlar
517
Tepkime Puanı
33
Puanları
28
şahane bir şey bu yahuuu acaba beyin felci geçirmişler dede işe yaramı 32 yıl oldu felç olalı ben...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst