Gebelik ve Sindirim Sistemi Hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Gebelikte en sık görülen sindirim sistemi rahatsızlıkları nelerdir?

Gebeliğin bulantı ve kusmaları (Hiperemezis gravidarum), kabızlık ve reflü özefajit

Gebelikte görülen kabızlığın sebebi nedir? Nasıl tedavi edilir?
Gebelikte artan progesteron hormonu barsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir. Posalı yiyecekler tüketilmeli, Düşük ve Düşük Tehdidi ile Erken Doğum Tehdidi gibi riskli bir durum yoksa hareketli olunmalıdır. Gerekirse hekime danışarak kabız ilacı kullanılabilir.

Reflü özefajit nedir?
Gebelikte artan progesteron hormonu ve büyüyen rahmin etkisi nedeniyle midedeki asitli yemek artıklarının yemek borusuna kaçması nedeniyle yemek borusunda yanma hissi oluşmasıdır.

Reflü özefajitte tedavi nasıl yapılır?
Yemek yenildikten sonra hemen yatılırsa reflü olur. Bu nedenle yatmadan önceki son 2-3 saatte yemek yenmemelidir. Sık ve az yemek yemek, yatak başının yükseltilmesi ve antiasit denilen ilaçlar kullanılabilir.

Diğer görülebilecek sindirim sistemi hastalıkları nelerdir?
Mide ve oniki parmak barsağı ülseri, apendisit, pankreatit, kolesistit (safra kesesi iltihabı), kolelitiazis (safra taşı hastalığı) gibi sindirim sistemi hastalıkları da nadir de olsa gebelikte görülebilir. Daha da nadir olarak, akut yağlı karaciğer, HELLP sendromu (HELLP sendromuna Gebelik ve Hipertansiyon bölümünde değinilmiştir) ve viral hepatit gibi daha ciddi hastalıklar görülebilir. Akut yağlı karaciğer, HELLP sendromu ve viral hepatit (bulaşıcı sarılık) gebelikte çok ciddi seyreder. Bulgulardan biri de şiddetli bulantı-kusma olabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst