Gebelikte Ultrason Zararlı mıdır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Gebelikte Ultrason Zararlı mıdır?

Ultrasonografi, yüksek frekanslı ses dalgalarının gönderilmesi ve gönderilen dokudan geri dönen ses dalgalarının bir ekrana yansıtılmasıyla görüntü elde edilmesi esasına dayanan, röntgen ışınları içermeyen bir yöntemdir. Ultrasonografinin anne karnındaki bebek üzerine olumsuz etkisini gösteren bir veri yoktur ve gebelik döneminde güvenle uygulanabilmektedir. Buna karşın gebelik dönemindeki ultrasonografi, tüm diğer tıbbi yöntemler gibi, ancak gerekli olduğu hallerde, bu konuda uzman ve yeterince bilgili kişiler tarafından ve uygun ekipmanlar kullanılarak yapılmalıdır. Bir ultrasonografi muayenesi türü olan ve özel durumlarda bebeğin kan dolaşımı ile ilgili araştırmalarda kullanılan Doppler ultrasonografi, gebeliğin ilk aylarında ve uzun süreli yapıldığında, gelişmekte olan embriyo üzerine olumsuz etkileri olabileceği tespit edildiğinden, özellikle ilk 3 ay içinde ancak gerekli durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.

Ultrason Muayenesi Nasıl Yapılır?

Gebelik ultrasnografisi karın yoluyla ya da vajinal yolla yapılabilir. Karın yoluyla yapılan ultrasonografi muayenesi, muayene masası üzerine uzatılan hastanın karnına bir miktar sıvı jel döküldükten sonra, ses dalgaları gönderen bir aletin karın üzerinde gezdirilmesi ile yapılır. Bu acı verici ya da rahatsız edici bir işlem değildir ve süresi muayenenin amacına göre 10 dakika ile 1 saat arasında değişir.

Abdominal Ultrason Muayenesi ile Neler Görülebilir?

Anne karnındaki bebeğin kaç tane olduğu
Bebeğin pozisyonu
Bebeğin sıvısının miktarının normal olup olmadığı
Bebeğin yaşayıp yaşamadığı
İç organları
Bebeğin kan dolaşımını
Bebeğin gelişimi ve tahmini kilosu
Plasentasının değerlendirilmesi,
Bir Down sendromu tarama testi olan ense saydamlığının ölçülmesi ve burun kemiğinin araştırılması
İkiz gebeliklerde plasenta sayısının ve kese sayısının belirlenmesi amacıyla kullanılır.

Vajinal Ultrason MuayenesiNasıl Yapılır, Gebelikte Zararı Var mıdır?

Vajinal yolla yapılan ultrasonografi, ses dalgaları gönderen bir aletin vajinaya yerleştirilmesi ile uygulanır. Bu acı ya da rahatsızlık verici bir işlem değildir. Annede enfeksiyon ya da düşük gibi riskler taşımaz. Kural olmamakla birlikte daha çok, erken gebelik haftalarında, ilk 3 ay içinde gebelik tanısı, gebeliğin iç mi dış mı olduğu, gebeliğin yaşı, embriyo sayısının tespiti, embriyonun yaşayıp yaşamadığı ve bebeğin iç organlarının ve büyümesinin değerlendirilmesi için kullanılır. İlerleyen gebelik haftalarında, erken doğum eylemi tanısında ve taranmasında rahim ağzı boyunun ölçülmesi ve plasentanın önde gelip gelmediğinin araştırılması için kullanılır. Ayrıca çok sık olmamakla beraber gebeliğin son aylarında, başın doğum kanalına yerleştiği durumlarda, bebeğin beyin dokusunu karın yolu ile değerlendirmek zor olduğunda kullanılabilir.

Ultrason Muayenesi Ne zaman ve Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Gebelik yaşının ultranografi ile tayini açısından en uygun dönem ilk 3 aydır. Yine ikiz gebeliklerde plasenta ve kese sayısının belirlenebilmesi için en uygun dönem ilk 4 aydır.

Ultrasonografi yukarıda belirtilen endikasyonlar yani gereklilikler ile bir gebelik döneminde toplam 4 kez şu zamanlarda uygulanmalıdır

İlk 3 ay içinde: Gebelik yaşının ve embriyo sayısının belirlenmesi için, bebeğin yaşayıp yaşamadığını, iç ya da dış gebelik tanısını koymak için
11-14. haftalar arasında:Ense deri saydamlığı, burun kemiği varlığı ve bebekteki büyük anormalliklerin tespiti için
20-22. haftalar arasında:Bebekte anormallik varlığını, plasentanın yerini araştırmak ve rahim ağzı boyunu ölçmek için
32. haftada: Bebeğin büyümesini değerlendirmek için
Bu muayenelerin sayısı ve sıklığı, hekim tıbbi nedenlerle gerekli gördüğü takdirde arttırılabilir.

Ultrason Muayenesi ile Bebeğin Herşeyi Görülebilir mi, Zeka Seviyesi Belirlenebilir mi?

Ultrasonografi, anne karnındaki bebeğin sağlığı ve durumuyla ilgili bize çok değerli bilgiler vermekle birlikte, gelişmekte olan fetusun tüm hastalıklarının tanısı ultrasonografi ile konamaz. Ultrasonografi ile büyük fetal anormalliklerin pekçoğu tanınabiliyor olmakla birlikte, bebeğin gelişimin değerlendirilmesi ve küçük fetal anormalliklerin tanısındaki değeri daha az nettir. Ultrasonografi ile tanısı konamayacak pek çok genetik ve gelişimsel bozukluklara bağlı hastalıklar vardır. Ayrıca fetus anne karnında gelişmesini 9 ay boyunca sürdürdüğünden bazı hastalıklar gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların daha önceden ultrasonografiyi yapan hekim tarafından görülmemesi, her zaman hekimin bu hastalığın tanısını atladığını göstermez. Yapılan ultrasonografinin bebekteki anormallikleri tespit olasılığı, yapan kişinin tecrübesine ve ultrason ekipmanlarının teknik özelliklerine göre %20 ile 80 arasında değişmektedir.

Ultrason muayenesi ile bebeğin zeka seviyesi belirlenemez. Yalnızca zeka özrüne neden olabilecek bazı genetik hastalıklardan şüphelenilebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst