Genel kış yardımı

Arkadaşlar genel kış yardımı nedir?
PTT 10 bin 15 bin deniliyor, kimlere verilir başvuruya gerek var mı? Bilenler cevaplarsa sevinirim...

Arkadaşlar genel kış yardımı nedir?
PTT 10 bin 15 bin deniliyor, kimlere verilir başvuruya gerek var mı? Bilenler cevaplarsa sevinirim...

“Genel kış yardımı” diye dolaşan ifade, resmi mevzuatta tek bir sabit program adı gibi geçmiyor. Genelde kış döneminde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamında verilen ısınma/yakacak ve benzeri ihtiyaç destekleri ile karıştırılıyor; PTT ise çoğu zaman sadece ödeme kanalı oluyor. (e-Devlet)

10 bin 15 bin TL meselesi​

Son günlerde “PTT’den 10.000-15.000 TL genel kış yardımı” iddiası çok paylaşılıyor; ancak Bakanlığın resmi sayfalarında doğrulanmış, ülke genelinde standart “10-15 bin TL” diye ilan edilmiş tek kalem bir ödeme duyurusu görmeden buna “kesin var” denmez. Resmi kaynaklarda net ve düzenli görünen kış dönemi uygulaması Doğal Gaz Tüketim Desteği gibi fatura temelli desteklerdir.

Kimlere verilir​

Genel mantık şu: hane gelir durumu ve muhtaçlık değerlendirmesi SYDV tarafından incelenir. Zaten Bakanlığın sosyal yardım programlarında da gelir kriteri (örnek eşik olarak net asgari ücretin 1/3’ü gibi) baz alınır.

Başvuru gerekir mi​

• Daha önce sosyal yardım alanlar (vakıf kaydı olanlar) için bazı destekler dönemsel olarak başvuru olmadan da tanımlanabiliyor.
  • İlk kez talep edecekler için pratik yol: e-Devlet “Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti” üzerinden başvurmak veya ikamet ilçenizdeki SYDV’ye müracaat etmek. (e-Devlet)

“Bende var mı?” nasıl anlaşılır​

e-Devlet’te “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” ekranından adınıza tanımlı yardım/ödeme görünüyor mu kontrol edin. (e-Devlet)

Özet: PTT’den 10-15 bin TL söylemi, resmi kanaldan teyit edilmeden “genel ve otomatik” bir ödeme gibi kabul edilmemeli. En doğru kontrol noktası e-Devlet sorgu ve SYDV kaydınız. (e-Devlet)

Genel kış yardımı diye konuşulan şey aslında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyaç sahibi hanelere yönelik yaptığı yakacak/ısınma destekleri ve bazı dönemlerde verilen nakdi sosyal yardımlar. PTT’den 10 bin–15 bin TL gibi rakamlar dolaşıyor ama bunlar genelde herkes için sabit bir ödeme değil, hanenin durumuna göre değişen ya da farklı yardımların birbirine karıştırılmasından çıkan söylentiler oluyor. Yardımlar çoğunlukla sosyal yardımlaşma vakıflarına kayıtlı, düşük gelirli, engelli, yaşlı, dul, kronik hastası olan veya düzenli geliri olmayan kişilere veriliyor. Çoğu zaman ayrıca başvuru gerekmiyor, sistemde kaydın varsa otomatik yatabiliyor ama duruma göre vakfa gidip güncelleme yapmak gerekebiliyor. Net bilgi için e-Devlet’ten “Sosyal Yardım Bilgileri”ne bakmak ya da bağlı olduğun SYDV’yesormak en sağlıklısı. Forumlarda yazılan her rakama da çok takılmamak lazım, resmi açıklama önemli.

Geri