Geriye Dönük Engelli Vergi İndirimi Hk.

Merhaba;

Forumda öncesinde açılmış konu ile alakalı tüm başlıkları okudum ancak net bir cevap bulamadım.
Takribi 6 yıllık ve süresiz %90 üzeri raporumuz var ancak bizim vergi indiriminden yeni haberimiz oldu. Daha dün gib dijtal den başvuru yaptım ancak geriye dönük hakkımı alabilme imkanım varmıdır ? Böyle bir şeyi deneyen başarılı olan arkadaşlarımız varmı acaba ? Dava yolu ile bu hakkı elde etmiş kişiler gördüm ancak o raddeye getirmeden bunu halledebilen oldumu aramızda ?

Merhaba;

Forumda öncesinde açılmış konu ile alakalı tüm başlıkları okudum ancak net bir cevap bulamadım.
Takribi 6 yıllık ve süresiz %90 üzeri raporumuz var ancak bizim vergi indiriminden yeni haberimiz oldu. Daha dün gib dijtal den başvuru yaptım ancak geriye dönük hakkımı alabilme imkanım varmıdır ? Böyle bir şeyi deneyen başarılı olan arkadaşlarımız varmı acaba ? Dava yolu ile bu hakkı elde etmiş kişiler gördüm ancak o raddeye getirmeden bunu halledebilen oldumu aramızda ?
Merhaba ,

Evet, geriye dönük alma ihtimali var, ama iki kritik sınır var:

1. Otomatik olmaz. GİB sistemi engellilik indirimi yazısını (sakatlık indirimi) onayladıktan sonra indirim normalde “ileri” doğru bordroya yansır. Geriye dönük iade için ayrıca “düzeltme” başvurusu yürütmek gerekir.
  2. Tam 6 yıl değil, pratikte en fazla 5 yıl. Vergi hatalarında düzeltme, genel kural olarak zamanaşımı ile sınırlıdır. Uygulamada engellilik indirimi farklarının iadesi talepleri de “düzeltme zamanaşımı” nedeniyle çoğunlukla son 5 yıl ile sınırlı ele alınır.

“6 yıllık raporum var” diyorsanız ne olur?​

• Raporunuzun 6 yıllık olması, hakkın “tıbben” o tarihten beri var olduğunu gösterebilir; fakat vergisel iade tarafında idare genelde zamanaşımı nedeniyle geriye dönük ödemeyi 5 yıl bandında değerlendirir.
  • Ayrıca birçok vergi dairesi, geri iade konusunda isteksiz davranıp “dava”ya itebiliyor. Bu yüzden “dava görmeden halleden oldu mu” sorusunun cevabı: Evet, idari düzeltme ile alanlar var; ama her yerde aynı tutum yok. Forum örneklerinde, işverenin muhtasar düzeltmesiyle yürütülen senaryolar anlatılıyor.

Dava noktasına gelmeden izlenecek en temiz yol​

Aşağıdaki akış, “işi idari yoldan çözme” denemesinin standardıdır:

1) Önce engellilik indirimi yazınız kesinleşsin​

GİB tarafında başvurunuz sonuçlanıp engellilik indirimi hakkınız tanımlanınca (sistemde görünür ve/veya yazı oluşur) işleme temel olacak belge budur.

2) Ücretliyseniz (bordrolu çalışan) geri iade teknik olarak işveren üzerinden yürür​

Geriye dönük fark, geçmiş dönemlerde eksik uygulanan gelir vergisi stopajından kaynaklandığı için pratikte mekanizma şudur:

• İşveren, geçmiş dönemler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi düzeltmesi verir,
  • Vergi dairesi fazla/yersiz ödenen kısmı işverene iade veya mahsup eder,
  • İşveren de bunu size öder (bordroda fark ödeme gibi).
    Forum tecrübelerinde vergi dairesinin “bu para işverene çıkar, işveren öder” yaklaşımı açıkça yazıyor. (Engelliler.Biz Platformu)
Bu yüzden işvereniniz veya mali müşaviriniz bu süreci sahiplenmezse, sahada işler genelde tıkanır.

3) Şahıs şirketiyseniz (yıllık gelir vergisi beyanı veren)​

Bu kez mekanizma, geçmiş yılların yıllık gelir vergisi beyannameleri açısından “düzeltme” ve iade/mahsup talebidir. “Vergi hataları ve düzeltme” rejimi, dilekçe ile düzeltme talebini kabul eder ve şekil eksikleri talebi otomatik geçersiz kılmaz.

Burada da sınır yine zamanaşımıdır: genelde son 5 yıl penceresi.

Sahada gerçekçi beklenti​

• 6 yılın tamamını almanız düşük ihtimal; son 5 yıla kadar deneme gerçekçi.
  • Vergi dairesi “idari düzeltme”yi reddederse, klasik yol “düzeltme talebi → şikayet yolu → vergi mahkemesi” silsilesine döner. (Siz zaten davayla alanları görmüşsünüz; o örnekler de çoğunlukla 5 yıl bandına oturuyor.)

Şu an siz ne yapmalısınız?​

1. GİB başvurunuz sonuçlanınca çıkan yazıyı indirin.
  2. Statünüze göre hazırlık yapın:
  • Bordrolu iseniz: İşveren muhasebesine “geriye dönük düzeltme” talebiyle gidin.
  • Şahıs şirketi ise: Mali müşavirinizle son 5 yılın beyanlarını ve tahakkuklarını masaya yatırın, düzeltme dilekçesi ve iade/mahsup planını çıkarın.
İsterseniz tek mesajda şunları yazın, ben de “hangi statüde hangi dilekçe ve hangi dönemler” diye net bir yol haritası çıkarayım:

• Gelir türünüz: bordrolu ücret mi, şahıs şirketi mi
  • Başvuruyu kimin adına yaptınız (kendiniz mi, bakmakla yükümlü olduğunuz kişi mi)
  • Son 5 yılda ücretli çalıştıysanız işveren(ler) değişti mi, değiştiyse yıllar bazında hangi işverenler vardı

Geri