Görme Engelliler de İnterneti Rahatça Kullanabilecek

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Yazılım programı sayesinde görme engellilerin mesleki beceri edinme konusundaki engellerin azaltılması amaçlanıyor.

AB'nin ''Hayat Boyu Öğrenme Programı'' tarafından finanse edilen ''DICOMP Transfer Projesi''nin koordinatörü Celal İnal, görme engellilerin çoğunun interneti etkin bir şekilde kullanamadığı için mesleki beceri edinmede sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Bu nedenle görme engellilerin internet kullanımını, gören biri kadar iyi duruma getirmeyi amaçlayan bir yazılım geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen İnal, şu ana kadar görme engellilerin bu tür sorunları çeşitli ücretli programlarla çözdüklerini hatırlattı.

İnal, açık yazılımlı olarak geliştirilen programın daha önce 5 Avrupa ülkesinde ''DICOMP-S Transfer'' adıyla uygulandığını belirtti. İnal, ''Şimdi, zenginleştirilerek ve yeni ülkeler eklenerek uygulanıyor. Türkiye de bu ülkelerden biri'' dedi.

Bazı Türkçe karakterler konusunda sıkıntı yaşandığını ve onu aşmaya çalıştıklarını aktaran İnal, programın üzerinde biraz daha çalışılması gerektiğini vurguladı.

Programın ihtiyaçtan yola çıkarak tasarlandığını söyleyen İnal, ''Bütün aranan nitelikler bir programda olamayabiliyor ama bu program mevcut olanların en iyisi olacak'' diye konuştu.

Celal İnal, projeyi kullanacak olanların eğitilmesinin de bu projenin ayaklarından birini oluşturduğunu ve projedeki her ülkenin 20 kişiye bu programın eğitimini vermekle yükümlü olduğunu kaydetti.

Bu programı kullanmak için ortalama bir bilgisayar kullanıcısı olmanın yeterli olduğunun altını çizen İnal, programın internetten indirilerek kullanılabileceğini dile getirdi.

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Avukat Süha Sağlam da görme engelliler için çok çeşitli ülkelerin temsilcilerinin AB üzerinden sunulacak ortak bir proje çerçevesinde araştırma yapmasının önemli olduğuna işaret etti.

Dicomp Transfer Projesi Nedir?

Bir e-öğrenme projesi olan ''DICOMP Transfer''in ekran okuma yazılımı aracılığıyla, görme engellilerin iş edinmesi ve toplumsal yaşama katılımı amaçlanıyor.

Projeyle İspanya, Yunanistan, Türkiye, Polonya ve Bulgaristan gibi yeni hedef ülkelere herhangi bir ücret ödemeye gerek kalmayan bir yazılım uyarlanacak.

Paket, ekran okuma yazılımı, konuşmayı yerel dile uyarlama, ders eğitim programı ve web sayfalarını incelemek amacıyla kullanılan ve görme engellilerin karşılaştığı pek çok sorunu web ortamında çözmede ve kullanıcıları yönlendirmede yardımcı bir program olan ''Webbie''nin geniş kapsamlı kullanıcı belgelerini içeriyor.

Eylül 2011'de tamamlanması öngörülen projeyle, hedef ülkedeki görme engellilerin e-posta ve word uygulamaları ile web uygulamalarına erişme ihtiyacını çözmeyi amaçlayan ücretsiz yardımcı ekran okuyucu yazılım programı oluşturulacak.

Türkiye ayağını Körler Federasyonu'nun yürüttüğü proje kapsamında, her hedef ülke, görme engellilerin iş fırsatlarını artırmak amaçlı eğitimler ve mesleki eğitimlere erişmeyi özendiren çalışmalar yapacak. Ürünlerin kullanımı ve uygulanmasını desteklemek amacıyla verilecek eğitim programları hedef grupla yüzyüze ya da uzaktan yönlendirilerek yapılacak.

Projenin yazılım aşaması tamamlandığında, okunarak sunulan bilgilerin içeriklerinin uygun dillere sesli çıktılar haline getirilmesi sağlanmış olacak. Kullanıcı kılavuzu da elektronik veya sesli biçimde düzenlenecek.

Zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst