GSS Borcuna Dikkat!!!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
1 Ocak 2012 tarihinde genel sağlık sigortası (GSS) çok az istisnası hariç herkes için zorunlu hale geldiğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu hiçbir sosyal güvencesi olmayan; yani sigortalı çalışması, emekli – dul – yetim aylığı olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne-baba-eş-çocuk üzerinden sağlık yardımı alma imkanı bulunmayan, GSS primi devlet tarafından ödenen kişi (yeşilkart) kapsamında bulunmayan kişileri re’sen GSS kapsamına almakta, o kişi adına artık GSS prim borcu işlemeye başlamakta, bu durumdan haberdar olmayanalar aylar sonra yüklü miktarda GSS prim borcu sürprizi ile karşılaşmaktadır.

Aslında mevzuat gereği Kurumun bu şekilde GSS kapsamına aldığı kişilere bilgilendirme yazısı göndermesi gerekiyor. Ancak bu bilgilendirme yazısı herkese gönderilemeyebiliyor veya gönderilen yazı ilgili kişinin eline geçmeyebiliyor.

Nitekim bu tür durumda olan çok sayıda kişi bulunduğundan, 6552 sayılı Torba Kanun ile bunlara borçlarını sildirme veya taksitlendirme imkanı .

Sosyal Güvenlik Kurumu teknolojinin de imkanlarını kullanarak bu konuda yeni bir uygulama başlattı ve “GSS SMS Cepte Projesi”ni hayata geçirdi. Bu uygulama ile yukarıda belirtildiği şekilde 60/g kapsamında GSS tescili (kaydı) yapılan ve adına prim borcu işlemeye başlayan kişinin cep telefonuna bilgilendirme mesajı gönderilecek, dolayısıyla zamanında durumdan haberdar olacak ve ileride sürprizle karşılaşmayacak. Ancak bunun için Kurumun siteminde cep telefon numarasının kayıtlı olması gerekiyor. Kayıt işlemi de (http://uyg.sgk.gov.tr/IletisimBilgileri/jsp/IletisimBilgileriSorgula.jsp) bölümünden yapılabilir.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu SMS bilgilendirme sistemini başka birçok uygulamasında da kullanıyor.

GSS Borcu Emekli Aylığı Bağlanmasına Engel Mi?

Zorunlu genel sağlık sigortası kapsamında, aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşların GSS primleri devlet tarafından karşılanır iken, gelirleri asgari ücretin üçte birinden fazla çıkan vatandaşlar, tespit edilen gelir seviyesine göre değişen tutarlarda genel sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutulmuşlardır.

60 günden fazla GSS borcu olan vatandaşların kurumdan sağlık hizmeti almaları mümkün olmamakla birlikte, yaşlılık aylığı talebinde bulunmuş vatandaşların GSS borçlarının bulunması halinde yaşlılık aylığının bağlanıp bağlanmayacağı, yaşlılık aylığının 4/1.a (SSK) veya 4/1.b (Bağ-Kur) statüsünde bağlanmasına göre değişmektedir.

GSS borcunu ödenmeden 4/1.b (Bağ-Kur) statüsünde yaşlılık aylığı bağlanmaz.

5510 sayılı yasanın 28 inci maddesinde, “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. “ hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 4/1.b statüsünde aylık bağlanacağı durumlarda, sigortalının 60/g kapsamında genel sağlık sigortası borcu var ise tahsis talebi reddedileceğinden, 60/g kapsamındaki borçların ödenmesi gerekecektir.

GSS borcu 4/1.a (SSK) statüsünde yaşlılık aylığı bağlanmasına engel teşkil etmez.

4/1.a statüsünde aylık bağlanmasına hak kazanan vatandaşların 4/1.b kapsamında da hizmetlerinin bulunması halinde aylık bağlanabilmesi için 4/1.b kapsamında prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Ancak 4/1.a statüsünde aylık bağlanmasına hak kazanan vatandaşların 60/g kapsamında GSS prim borçlarının bulunması halinde, bu borçlar aylık bağlanmasına engel teşkil etmemektedir. Bu nedenle 60/g kapsamında genel sağlık sigortası prim borcu bulunan vatandaşların 4/1.a statüsünde aylık bağlanmasına hak kazanmaları halinde GSS borçlarını ödemeseler bile aylık almaya başlayabileceklerdir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Gelir testi yaptıranların borcu silinecek!!!


Gelir testi yaptırmadığı için aylık primi 2012'den beri 288 liradan hesaplanan 5 milyonu aşkın sigortalıya biriken borçtan kurtulmak için verilen 6 ay ek süre 31 Mart'ta doluyor.

2015 yılı, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı açısından bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Meclis'in yazın 3 ay süreyle çalışarak çıkardığı torba yasada sosyal güvenliğe ilişkin yapılan düzenlemelerin birçoğu bu sene hayata geçecek. 2014'ün son günlerinde verilen Anayasa Mahkemesi kararı sonrası memurların emekli ikramiyesinin akibeti de bu sene netleşecek. Bu senenin, sayıları yüz binleri bulan gündelikçiler açısından en önemli özelliği, ayda 10 günden fazla çalıştırılan kişiler için sigorta zorunluluğu getirilmesi.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren herkes için zorunlu oldu. İşçi, memur veya Bağ-Kur gibi çalışmalarından dolayı sigortalılığı bulunmayanlar, gelirlerine göre değişen tutarlarda GSS primi ödeyecekler. Gelir seviyelerinin tespit edilebilmesi için tanınan sürelerde gelir testi yaptırmayanlara, en yüksek prim tutarı üzerinden borç çıkartıldı. 2012 yılından beri yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilerin biriken borcu çok yüksek rakamlara ulaştı. Üstelik bu kişiler sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyorlar.

Gelir testini yaptırmadığı için en yüksek prim rakamı üzerinden SGK'ya borçlu duruma düşen kişi sayısı 5 milyon 300 bini aşıyor. Bunların SGK'ya borcu ise 9 milyar lirayı buluyor. Torba yasayla, gelir testi yaptırmamış kişiler için altı aylık bir süre tanındı. Bu süre 31 Mart 2015 tarihinde dolacak.

TEBLİGATI BEKLEMEYİN!!!

Yeni bir mağduriyet yaşanmaması için, bu tarihe kadar bulunduğunuz yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yaptırmanız gerekiyor.

Gelir testi yaptırmamış olanların bir kısmına tebligat yapıldı, dolayısıyla onlar en azından borçlu olduklarını biliyorlar. Bir kısmına ise hiç tebligat yapılmadığı için henüz borçlu olduklarını da bilmiyorlar. O nedenle, tebligat yapılmasını beklemeden gelir testi için başvurmak gerekiyor.

GELİR 400 TL'DEN AZ İSE BORÇ YOK!

Gelir testi yaptırmamış olanlara, bugünkü asgari ücret üzerinden aylık 288 lira prim borcu çıkartıldı. Yükümlülüğü 2012 yılında başlayanların ödemeleri gereken borç miktarı şu an 8 bin lirayı aştı. Eğer yapılacak testte aile içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden, yani 400 liradan az ise prim borcu doğmayacak. Primleri devlet karşılayacak.

Gelir testi yaptırmamış olanların geriye doğru 2012 yılına kadar olan borçları da test sonucuna göre güncellenecek. Örneğin, kişi başına geliri asgari ücretin altında olanlar için 2012 yılından bu yana aylık 48 lira üzerinden borç hesaplaması yapılacak. Gelir testi sonrası hesaplanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının ödenmesine ise nisan ayından itibaren başlanacak. Ödemeler peşin olabileceği gibi 36 aya kadar vadeli olarak da yapılabilecek.

ASIL İŞVEREN, TAŞERON ALACAĞINI KESEREK İŞÇİLERE ÖDEYEBİLECEK

2015'te sayıları 2 milyona ulaşan taşeron işçilerle ilgili yeni düzenlemelerin uygulaması görülecek. Getirilen düzenlemeler şöyle:

-Taşerondaki işçinin ücretinin ödenmesinden, asıl işveren sorumlu olacak. Ana işveren, taşeron firmanın alacaklarından keserek işçiye ödeyecek.

-Asıl işveren, taşeron işçinin yıllık izinlerini de denetleyecek.

-Kamudaki taşeron işçilerin kıdem tazminatı, devletin sorumluluğunda.

-Kamuda çalışan taşeron işçiler sendikalı oldukları takdirde, toplu sözleşmede ortaya çıkacak ücret farkını çalıştıkları kamu kurumu ödeyecek.

GENEL SEÇİMDEN SONRASI KIDEM TAZMİNATI İÇİN RİSKLİ DÖNEM

Türkiye'de ekonomi bürokrasisi ve sendikasız işçi çalıştıran iş dünyası, kıdem tazminatının kaldırılması, ya da düşürülmesi konusunda fikir birliğine varmış görünüyor. Gerekçe olarak da işçilerin yüzde 90'ının zaten kıdem tazminatını alamadığını ileri sürüyorrlar.
Üst üste gelen seçimler nedeniyle bugüne kadar kıdem tazminatına dokunulamadı. Ancak, bu yıl normal zamanı haziran ayı olan genel seçimlerin ardından Türkiye, 2019 yılına kadar seçimsiz 4 yıllık bir döneme girecek. Ekonomi yönetimi, bu dönemi kıdem tazminatında atılacak adımlar için bir fırsat olarak görüyor.

GÜNDELİKÇİ ÇALIŞANA SİGORTA UYGULAMASI 1 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

Gündelikçi çalışanlar ilk defa sigortalılık ve emeklilik hakkına kavuşacak. Bugüne kadar sadece, bir ailenin yanında sürekli olarak ücretle çalışan kişiler sigortalı yapılıyordu. Artık ayda 10 günden fazla çalışan gündelikçilerin de sigortalı yapılması 1 Nisan 2015'ten itibaren zorunlu olacak. Gündelikçilerin sigortasının yaptırılması, çalıştıran kişinin sorumluluğunda. Sigorta bildirimlerinin, SGK tarafından hazırlanacak belgeyle, en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılması gerekecek. Başvuru için SGK'ya gidilmesi gerekmeyecek, internet üzerinden de yapılabilecek.

CEZASI İKİ ASGARİ ÜCRET TUTARINDA

Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında brüt asgari ücret tutarında para cezası uygulanacak. Bu da 2015'in ilk 6 ayı için 1.202 lira. Şayet, gündelikçiyi sigortasız çalıştırdığı mahkeme yoluyla veya SGK tarafından tespit edilirse, bu durumda ödenecek para cezası brüt asgari ücretin iki katına çıkacak.

Gündelikçi kadını ayda 10 günden az çalıştıran kişiler, her gün için 80 kuruş primle iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yaptıracaklar. Örneğin ayda 4 gün çalıştıran kişi 3.20 lira gibi bir prim ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirmiş olacak. Gündelikçinin, iş kazasında haklardan yararlanabilmesi için kazanın olduğu tarihten en az 10 gün önce sigorta tescilinin yapılmış olması gerekli.

EKSİK GÜNLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYLA TAMAMLANABİLECEK

Gündelikçi örneğin bir işverenin yanında ayda 15 gün çalıştı. Ayrıca, başka üç eve de ayda 6 gün gittiyse, sadece 15 gün için zorunlu prim yatırılacak. Gündelikçi eğer isterse SGK'ya başvurup, ayın geri kalan 15 günü için isteğe bağlı sigorta yaptırabilecek.

Bu durumda, brüt asgari ücretin yüzde 32.5'i üzerinden 15 güne karşılık gelen prim ödeyecek. Bir gün için 13 lira, 15 gün için de 195 lira prim ödenmesi gerekecek. İsteğe bağlı sigorta yaptıran gündelikçi, zorunlu çalışma süresini 15 gün olarak bildirip, ancak, o ay zorunlu çalışması 13 günde kaldıysa, aylık toplam priminin eksik kalmaması için o 2 gün için ayrıca ilave olarak, isteğe bağlı sigorta üzerinden prim ödemesi yapacak. Tam tersi fazla çalışma olursa isteğe bağlı sigorta primi için ödemesi gereken tutardan mahsup edilebilecek.

ERKEK GÜNDELİKÇİ İÇİN DE GEÇERLİ

Yasada, kadın erkek ayrımı yapılmadan "Ev hizmetlerinde çalışan" ibaresi kullanılıyor. Her ne kadar yaygın olarak kadınlar tarafından yapılsa da artık erkekler de gündelikçi olarak çalışabiliyor. Bu nedenle, gündelikçi erkekler de yasanın getirdiği tüm haklardan yararlanabilecekler.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Prim Borcu Olanlar Dikkat

SGK'ya prim borcu olan esnaf, işveren ve çalışan emekliler dikkat! Borç yapılandırma için tanınan başvuru süresi pazartesi günü sona eriyor...


Kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan 6552 Sayılı Kanun kapsamında 1 Ekim 2014 tarihinde başlatılan prim borçlarını yapılandırma fırsatından yararlanmak için başvuru süresinde sona gelindi. Genel Sağlık Sigortası dışındaki prim borçları için başvuru süresi 2 Şubat Pazartesi günü sona eriyor. Genel Sağlık Sigortası borçları için ise başvuru süresi 30 Nisan 2015 tarihinde bitiyor.

33 MİLYAR LİRALIK BORÇ

Yapılandırmalar çerçevesinde 26 Ocak 2015 tarihi itibariyle ile 2 milyon 42 bin 122 adet yapılandırma başvurusunda bulunuldu, 33 milyar 369 milyon 190 bin 304 TL tutarında borç ödeme planına bağlandı ve 3 milyar 719 milyon 891 bin 961 TL tutarında tahsilat gerçekleştirildi.

İLK TAKSİTTE SON TARİH 2 MART

Prim borçlarını yapılandırma için başvuru süresi 31 Aralık 2014'te sona eriyordu. Bakanlar Kurulu kararınca 1 aylık uzatma yapıldı. Buna göre, yapılandırma müracaatları 2 Şubat 2015, ilk taksit ödeme süresi ise 2 Mart 2015 tarihinde sona erecek. Fırsatı değerlendirmek isteyen vatandaşların sosyal güvenlik il müdürlüklerine ve merkez müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst