Güneş Yanıkları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,038
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Yaz aylarında aşırı güneşlenme sonucu ortaya çıkan birinci derece yanık ismi verilen klinik tablodur. Normalde 1 hafta içerisinde bu yanıklar geçmektedir.
Yaz aylarının gelmesi, aşırı sıcakların kendisini göstermesiyle birlikte insanlar kendilerini havuzlara ya da sahillere atmaktadır. Koruyucu kremler kullanılmadan güneş altında saatlerce kalmaya bağlı olarak gelişen güneş yanıkları beraberinde ağrıyı da yanında getirmektedir.

Uzun süre güneşin altında kalan derinin epidermis adını verdiğimiz üst derisi kızararak yanar. Birey bu yanığı akşam saatlerinde ağrının başlamasıyla fark eder.
Güneş yanıklarının belirtisi deride kızarıklık ve ağrıdır. Bunun yanında eğer vücudun büyük kısmı güneş altında kalmışsa yanık sebebiyle hastada ateşte görülebilir. Vücuttan sıvı kaybı da yaşanabilir.

Güneş yanıklarında müdahale için en önemli nokta yanığın kapladığı alandır. Bu alan ne kadar geniş bir bölgeye yayılmışsa o derecede tedaviyi de etkilemektedir. Güneş yanıkları birinci dereceden yanık grubuna girdiği için kısa sürede (1 hafta) tedavi edilebilmektedir.
Yanık bölgenin üzerine yanık merhemleri( piyasada en uygun olanı silverdin adı verilen yanık kremi) sürülmelidir.

Yanan bölgeye yanık kremi iyice sürüldükten sonra yanığa bağlı gelişebilecek yüksek ateşi engellemek için de ağrı kesici ateş düşürücüler kullanılmalıdır.
Eğer yanık vücudun2/3 ü gibi büyük bölümünü kaplamışsa kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Çünkü böyle durumlarda yüksek ateşle birlikte hipovolemik şoka girme tehlikesi de bulunmaktadır.

Normal durumlarda güneş yanıklarının tedavi süresi 4-7 gün içerisinde sona ermektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst