Üç ana başlık altında “SSK’lı engellinin emekliliği, Bağ-kur mensubu engellinin emekliliği ve Emekli sandığı mensubu engellilerin emekliliğini” en güncel haliyle anlatacağımız engelli erken emeklilik dosyamızda tüm merak edilen sorulara en yalın şekilde yanıt vermeye çalışacağız.
Ekli dosyayı görüntüle 8059
SSK MENSUBU ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİ
SSK’ya tabi olarak çalışan engelliler açısından 1 ekim 2008 tarihi öncesi ve 1 ekim 2008 tarihi sonrası emeklilik süreleri açısından ciddi farklara neden olmaktadır. Daha anlaşılır bir ifadeyle 1 Ekim 2008 öncesinde veya sonraki tarihte SSK lı olarak çalışan engellilerin aşağıdaki iki tabloda da görüleceği gibi emeklilik sürelerinde farklılıklar bulunmaktadır. Buna göre
1 EKİM 2008 TARİHİ ÖNCESİ SSK’LI ÇALIŞAN ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU
Ekli dosyayı görüntüle 8057
1 EKİ 2008 TARİHİ SONRASI SSK’LI ÇALIŞAN ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU
Ekli dosyayı görüntüle 8058
Yukardaki her iki tabloda görüleceği gibi emeklilik süreleri açısından 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak çalışmaya 1 Ekim 2008 tarihinde başlayan SSK mensubu engellilerin emekli olabilmeleri için mutlaka ama mutlaka çalışırken vergi indirimi belgesi almaları zorunludur.
Vergi indirimin nasıl alınacağı neye yaradığı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
https://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indirimi-almak-icin-gerekli-belgeler-212/
https://engelliler.gen.tr/f12/2018-...-oranlari-ve-maasa-yansiyacak-tutarlar-32251/
Önemli not: Vergi indirimi alan engellilerin çalışma gücü kayıp oranlarına göre (1. Derece engelli, 2. Derece engelli, 3. Derece engelli) her ay maaşlarına belli oranda fazla para yatmakla birlikte bu kişilerden emeklilikte yeni rapor istenmez.
İpucu: SGK ya emeklilik için başvuruda bulunduğunuzda 5510 sayılı kanunun 25. Maddesi gereği emekli olmak istediğinizi belirtin. Zira bu madde kademeli engelli emeklilik için düzenlenmiş maddedir.
Bazen kurum çalışanı memurlar başvuran kişinin engelli emekliliği için değilde malulen emeklilik yada normal emeklilik için başvurduğunu varsayarak evrakları o şekilde düzenlemekte. Sonrasında ise yanlış evrak nedeniyle başvurunun reddi yaşanabilir. Bu sebeple bu ayrıntıya özellikle dikkat ediniz.
EMEKLİLİK BAŞVUSURUNDA DOĞRU ZAMAN
Emeklilik başvurusu yaparken başvurunuzu ayın sonuna bırakın. Zira Haziran ayının 1 inde de başvursanız 30 unda başvursanız emekli maaşınız Temmuz ayının birinde başlayacaktır. Bu yüzden para kaybı yaşamamak adına başvurunuzu ay sonuna bırakın.
SSK MENSUBU ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİNDE İSTENEN BELGELER
İşi ağlama almak adına ilk önce emekli olmayı düşünen SSK mensubu bağlı bulunduğu ildeki SGK il müdürlüğüne giderek emekli olup olamayacağına dair resmi yazı almalı. Verilen yazıda xx kişi emekli olur denirse SGK dan aldığınız bu yazısı iş yerine verin ve iş yeri sizin “
işten çıkışınızı” yapsın.
Sonrasında ise SGK ya giderek iş çıkış bildirgesiyle birlikte emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Ve eğer önceden aldıysanız vergi indirimi belgenizin olduğunu belirtin. SGK size tahsis numarası verecektir.
BAĞ-KUR’LU ENGELLİLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARI
Bağkur çalışanı engelliler için 5510 sayılı kanun adeta bir müjde niteliği taşımaktadır. Çünkü 5510 sayılı yasanın çıkış tarihi öncesinde bağkur çalışanı engelliler malasef engelli emekliliğinden faydalanamıyordu. Çıkan bu yasanın ardından 4 B bilinen adıyla bağ-kur çalışanı engellilere de 4 A SSK çalışanı engelliler gibi emeklilik hakkı tanındı. Buna göre aşağıdaki tabloda bağkurlu engellinin emeklilik sürelerine yer verilmiştir.
BAĞKUR ÇALIŞANI ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU
Ekli dosyayı görüntüle 8067
ENGELLİ MEMURUN EMEKLİLİĞİ
657 Sayılı kanuna göre emekli sandığı çalışanı engellilerin emeklilik süreleri memurluğa engelli kadrosunda başlamış olmaları, memurluğa başlamadan önce %40 raporları olmaları ve son olarak çalışmaya başladıktan sonra engelli olmaları durumuna göre aşağıdaki tabloda verilen sürelere göre emekli olurlar.
ENGELLİ OLANLAR: Memurluğa sakat kadrosu ile başlayanlar ve memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla engelli raporu bulunanlar 15 yıllık (5400 gün) çalışma süresi bitiminde emekliliğe hak kazanıyorlar.
DOĞUŞTAN ENGELLİ OLANLAR: Memurluğa başlamadan önce en az yüzde 40 oranında engelli olan (sağlık kurulu raporuna göre) ve yine yüzde 40 oranında doğuştan engelli olanlar 15 yıl (5400 gün) prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.
SONRADAN ENGELLİ OLANLAR: Memurluğa başladıktan sonra herhangi bir nedenden çalışma gücünde kayıp olması halinde, yani engelli hale gelmesi halinde, bu durumu da sağlık kurulu raporu ile tescillenmesi halinde emekli olabiliyorlar. Ancak emeklilik hali engelli durumuna göre değişiyor. Şöyle ki; yüzde 50 ile yüzde 59 arasında çalışma gücünde kayıp olanlar en az 5760 gün prim yatırmış olmaları halinde emekliliğe hak kazanabiliyor. Çalışma gücünde yüzde 40 ila yüzde 49 arasında kayıp olanlar ise en az 6480 gün prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 8068
Ekli dosyayı görüntüle 8069
Ayrıca bakınız:
https://engelliler.gen.tr/f11/tum-yonleriyle-engelli-memurun-emekliligi-24172/
KAMU ÇALIŞANI ENGELLİNİN EMEKLİLİĞİNDE İSTENEN BELGELER / SÜREÇ
Kamuda çalışan engellilerin emeklilik işlemleri şu şekilde yürü. Çalışan görev yaptığı kamu kurumuna müracaat eder. Müracaat üzerine kurum çalışanın hizmet bildirgesi ve engelli raporunu SGK ya gönderir. SGK ilgili evrakları inceleyerek emekli olacağınıza hüküm verir ve bu durumu çalıştığınız kuruma bildirir. Bu bildiri üzerine kurumunuz memurluk görevinize son vererek sizi “emeklilik hizmet cetveli” ile birlikte SGK ya gönderir ve emeklilik işlemleriniz başlamış olur.
Tüm bunlara ek olarak SSK ve bağ-kur çalışanı engellilerin emekliliğini hesaplayan engelli emeklilik robotunu kullanarak ne zaman emekli olacağınızı kendinizde hesaplayabilirsiniz.
Engelli Emeklilik Hesaplama
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI
Engelli emekliliğinde SSK, BAĞKUR EMEKLİ SANDIĞI dışında birde “malulen emeklilik” vardır. Malulen emekli olmanın yol, yöntem ve şartları diğer 3 emeklilik yönteminden farklıdır. Buna göre malulen emekli olacak / edilecek kişinin ilk sigortalılık tarihinden önce kesinlikle maluliyet düzeyi denilen %60 (yüzde 60) oranında sakatlığının olması daha sonra bu oranın maluliyet düzeyi veya üzerine çıkmış olması gerekir.
Bu durumda sigortalı 10 yıl hizmet süresi 3600 gün primle malulen emekli olur. Kişnin maluliyet düzeyi çok ağırsa yasal tabirle sürekli bir başkasının bakımına muhtaç düzeyde ise bu sefer hizmet yılına bakılmaksızın kişi 1800 gün primle emekli edilir.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA SÜREÇ
Sigortalı “malulen emeklilik” başvurusu için ikamet ettiği ildeki SGK il müdürlüğüne (5510 sayılı kanunun 25. Maddesi gereği ki bu madde malulen emekliliği düzenleyen maddedir. ) malulen emeklilik başvurusunda bulunur. Kurum çalışanı kişinin malul olup olmadığının tespiti için kişiyi hastaneye sevk eder.
Sevk sonucu gerekli tetkikleri yaparak tetkik sonuçlarını Ankara maluliyet dairesine gönderir. Ankara Maluliyet dairesi gelen tetkikleri inceleyip kişin malulen emekli olup olmadığına karar vererek sonucu bildirir.
İpucu: Malulen emeklilik başvurusunda önceden alınan sağlık kurulu raporunun hiçbir önemi yoktur. Kurum sevki sonucu maluliyet tespiti için hastaneye başvurmanız gereklidir.
ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİYLE İLGİLİ ŞEHİR EFSANELERİ
Engelli emekliliğiyle ilgili tabir caizse bir yığın şehir efsanesi vardır. Bu anlamda bu şehir efsanelerine son vermek ve doğru bilinen yanlışları soru cevap şeklinde yanıtlayalım…
SORU: Engellilerin emeklilik maaşı düşük mü olur?
CEVAP: Engelli emekliliği ile normal emeklilik açısından alınan – alınacak emeklilik maaşı miktarı açısından hiçbir fark yoktur. Zira yasa koyucu engellilerin haklarını korumak adına ABO (aylık bağlama oranı) oranlarını yüksek tutarak düşük emekli maaşı almalarını önlemiştir.
SORU: Emekli olduğumda ne kadar maaş alırım?
CEVAP: Bu sorunun yanıtı birden çok parametrenin hesaplanmasını bağlı olarak değişir. Daha detaylı bilgi için tıklayın:>
https://engelliler.gen.tr/f11/bugun-emekli-olsam-ne-kadar-maas-alirim-23534/
Son olarak engelli emekliliğinden “yaş şartı aranmadığını” belirterek şartların hizmet yılı, prim gün sayısı ve sakatlık oranının belirlediğini söyleyerek sözlerimize son verelim. İyi forumlar….