hamileyken migreniniz tutarsa

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Ağrı kesici almalı mı; almamalı mı? Bebeğe zarar verir mi?

Migreni olanlar şunu çok iyi bilir; atak başlamadan önlem almak gerek. Bazı kadınlarda adet dönemlerinde, doğum kontrol ilaçlarının kullanımında, menopoz ve hormon tedavisinde nedense baş ağrıları dayanılmazdır. Bunun sebebi aslında östrojenden başkası değildir.

Çünkü bu dönem ve tedaviler kandaki östrojen düzeylerini etkiler ve migren üzerinde etkili olurlar. Hamilelik döneminde östrojenin yükselmesi ya da belli bir süreklilik göstermesi migren ataklarını azaltabilir. Bazı hamilelerdeyse durum tam tersine döner, migreni dayanılmaz acılar verebilir. Hamileikte migrenle ilgili Anadolu Sağlık Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Demirci bizleri bilgilendirdi.

Her Ağrı Migren Değil
Östrojenin hızlı düşmesinin adet dönemi ve doğum sonrası migren ataklarından sorumlu olabileceğinin düşünülür. Migreni olan hamilelerde özellikle 1. ve 2. aylık periyotlarda migren ataklarında yüzde 80'lere ulaşan tam iyileşme veya azalma oranları olabilir. İkinci 3 aylık periyotta şiddetli hamilelik kusmalarının veya hamilelikle ilgili bir problemin oluşması, iyileşmesine engel olabilir.

Hamilelerin ortalama yüzde 2'sinde yeni migren ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar, doğum sonrası ilk bir hafta içinde yüzde 50 olasılıkla da migren atağının yaşanabileceğini, emzirmeyen annelerde daha sık yaşanabileceğini gösteriyor. Peki, her baş ağrısı migren midir?

Hamile olun ya da olmayın, daha önce olmayan, önceki ağrılardan tamamen farklı, şiddetli, artan veya süreklilik gösteren, ayrıca beraberinde başka bozuklukların eşlik ettiği baş ağrılarında mutlaka doktora başvurun. Ciddi rahatsızlıklar da kendini baş ağrısıyla gösterebilir. Hamilelerde en uygun görüntüleme tekniğinin MR olduğunu unutmayın.

Doktor Kontrolünde Olun
Hamileyseniz, migren ataklarınız şiddetliyse ve bu ağrıları sık sık yaşıyorsanız, 9 aylık süre boyunca bebeğin gelişimini korumak için ilaç seçiminde seçici davranmalısınız. Doktorunuz size en uygun ilacı önerecektir.

Migrenli ve migrensiz anne adaylarının bebek gelişimi açısından fazla bir fark bulunamamış. Birçok ilacın hamileler ve emziren annelere etkisiyle ilgili bilgiler, bu gruplarda ilaç çalışmasının bebek sağlığı açısından uygun olmaması nedeniyle kısıtlı. Özellikle hamilelerde ve emziren annelerde tamamen güvenli olarak tanımlanan bir migren ilacı yok. Bazı ülkelerde migren ilaçlarını çok sınırlı sayıda hastada nispeten düşük dozlarda kullanan merkezler var. Doktorunuz sizi yönlendirir.

Tedavi Edilmeli
Sağlıklı bir hamilelikte migreni tetikleyen faktörler kesin budur diyemeyiz. Zorlayıcı egzersizler ve gerginlik, stres, aç kalmak, alkol ve konserve yiyecekler tüketmek, uykusuzluk, yüksek akım ve yorgunluk migreni harekete geçirebilir.

Egzersiz yapmak gevşemeye yardımcı olduğundan migren atağını azaltır. Eğer migren krizleriniz tüm bunlara rağmen azalmıyorsa, fayda-zarar hesaplarını iyi yapmak gerek. Uzun süreli ve sık tekrarlayan migren atakları, bebek ve hamilelik süreci açısından olumsuz olur. Bu durumda en az riskli olarak tanımlanan ilaçlarla düşük dozda tedaviye başlanır.

motherandbaby
 
Tekerlekli Sandalye
Üst