Hastalık teşhisi ve tedavi uygulamaları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,038
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Hastalığın kesin tanısı yapılacak işlemlerin belirlenmesi ve hastalığın bildirimi açısından önemlidir. Hastalıklarda kesin tanı bakteriyolojik ve serolojik laboratuar incelemeleri sonucunda belirlenir. Hastalığın kesin tanısı yapılamamış ve laboratuar incelemeleri zaman alacaksa, şüpheli hastalığın var olduğu kabul edilerek gerekli tedbirler alınıp şüpheli tanı yapılmalıdır.

Kesin tanısı konulmuş hasta ve taşıyıcılar tedaviye alınır. Hasta ve taşıyıcıların tedavi edilmesi, hasta ve portörlerin çevreye enfekte etmelerini de önleyecektir. Tedavi hastalığın seyrine göre ayakta ve ende yapılacağı gibi hastane tedavisi de duruma göre gerekebilir.

Hasta veya enfekte kişilerin enfeksiyon etkenini başkalarına bulaştırmalarını önlemek amacıyla sağlamlardan ayrılması işlemine denir. Yalnız kolera, veba ve ruamın hastanede ayırımı zorunludur. Diğer enfeksiyon hastalıkların çoğunda hastanın evi uygunsa evde ayırım olabilir. Örneği kızamık ve kabakulakta ayrım evlerde yapılabilir.

Sadece enfeksiyon hastalıkları konusunda değil, toplumun genel sağlık konularıyla ilgili eğitilmesi enfeksiyon hastalıklarının da azalmasını sağlayacaktır. Hasta ve portörlere bulaşmayı önleyecek tedbirlerin öğretilmesi hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından yararlı olacaktır. Eğitimle, toplumun özellikle kişisel hijyen kurallarına gereken önemi vermesi sağlanmalıdır. Vücudun genel temizliği, el temizliği, öksürme ve aksırma anında kapatılması, çevreye tükürmeme gibi davranışlar bir çok enfeksiyon hastalığın oluşmasını ve yayılmasını önleme de etkilidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst