'' Hayır '' diyebilmek...

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
'Hayır' diyebilmek stresi azaltıyor.

Modern zamanın avantajları olsa da en kötü yanlarından biri insanların üzerinde yarattığı stres ve bunun getirdiği psikolojik, fizyolojik sorunlar.

Suçluluk duygusu, içsel çatışma veya “yapabilirim” yanılgısıyla hayır yerine evet demek ve daha fazla talep karşısında hayır demeyi öğrenmek günümüzde kişinin kendi için yapabileceği en büyük iyiliklerden biri olarak ortaya çıkıyor. Peki bulunduğu ortamda farklı duygularla “hayır” yerine evet diyen kişiyi maruz kaldığı durumlar sonrasında neler bekliyor ve nasıl etkileniyor?

Hayır demeyi öğrenmenin ve uygulamanın maruz kalınan stres düzeyini düşürmeye ve kişinin hayatındaki önemli şeylere vakit ayırmasına yardımcı olacağını vurgulayan Neolife Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, “Birisine hayır demek kişiyi umursamaz, bencil ve diğer kişilere sırtını dönmüş olarak görünmesine neden olabiliyor.

HAYIR DİYEMEMEK YORGUNLUK SEBEBİ

Bazen bu durumların altında beğenilmemek, hoşlanılmamak, eleştirilmek, reddedilmek, dışlanmak ve bir arkadaşlığı kaybetmek korkusu yatabiliyor. İlginç bir şekilde hayır diyebilme becerisi öz-güven ile yakın bir ilişki içinde bulunuyor. Öz-güven ve öz-saygısı düşük olan kişiler sıklıkla başkalarına karşı çıkma konusunda sıkıntı duyuyor ve başkalarının gereksinimlerini kendilerininkinin önüne koyma eğilimi içinde oluyor. Kişi başkaları için yaşayan birisine dönüştüğünü hissettiğinde, kendi öz-değeri diğer insanlar için yaptıklarına bağımlı hale gelebiliyor. Böylece zaman içinde çevrede kişinin her daim hazır olmasını ve taleplerinin karşılamasını bekleyen bir çember oluşuyor. Hayır diyememenin kişi üzerinde yorgunluk, baskı altında hissetme ve fevri hissetmesine neden olabiliyor.” diyor.

HAYIR DEMEK STRESİ AZALTIYOR


Hayır demek, evet demeye göre daha sağlıklı bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. Kişinin evet demeye devam etmesi taleplerin sayısının artmasına, stres düzeyini düşürememesine ve kişinin önem verdiği şeylere zaman ayıramamasına neden olabiliyor. Hayır demek belki en kolay yol olmasa da, kişinin stresini azaltmayı, sorumlukları daha iyi yerine getirmeyi, yeni ilgi alanları edinmeyi sağlıyor. Telaferli, aşırı yük ve fazla stres altında kalmanın ve bunlardan evet diyerek kurtulacağını düşünmenin, kişinin kendisini hasta ve tükenmiş hissetmesine neden olduğunu vurguluyor.

NE ZAMAN HAYIR DEMELİ


Hangi faaliyet için vakit ve enerji harcamanın değer olduğunu kestirmek bazen güç olabiliyor. Kişinin karşısına çıkan yükümlülükleri ve fırsatları değerlendirmek için belli stratejilerden yararlanmasını tavsiye eden Telafeli, şu önerilerde bulunuyor:

• En önemli olanı bulup, üzerine odaklanın. Yeni bir söz vermeden önce yükümlülük ve önceliklerinizi gözden geçirin. Sizin için çok önemli olduğunu hissediyorsanız, gerçekleştirin; yoksa pas geçin.
• Evet-stres oranını tartın. Vereceğiniz yeni söz, size kısa vadeli, anlık bir yük mü getiriyor, yoksa sizi aylar sürecek ek bir stres altına mı sokuyor? İkincisi söz konusu ise, evet demek yerine başka ne seçenekler olduğunu tekrar gözden geçirin.
• Değerlendirmeleriniz sırasında suçluluk duygusundan arının.
• Değerlendirdiğiniz konunun üzerine yatın. Yanıt vermeden önce kendinize zaman tanıyın.

NASIL HAYIR DEMELİ


Hayır derken kısa ve öz olmaya özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Telaferli; “Hayır” uygun olmayan görevleri üstlenmemenizi sağlayacak olan basit, tek ve güçlü bir sözcüktür. Her zaman durum bu kadar basit olmayabilir. Ama unutulmamalı ki “hayır” sözcüğü kesindir, kullanmaktan korkulmaması gerekir. Onun yerine “emin değilim”, “yapabileceğimi sanmıyorum” gibi muğlak ifadeler ileride evet diyebileceğiniz şeklinde yorumlanabilir.

AÇIKLAMA YAPMAYIN

Hayır derken, reddetme nedeni ile ilgili uzun açıklamalar yapmaktan ve kendinizi haklı göstermeye çabalamaktan uzak durun. Dürüst, saygılı ve kararlı duruş karşıdaki kişinin yanıtı kabullenmesi açısından oldukça önem taşıyor.” diyor. Daha önce sosyal hayatta evet demeye alışan bireyler için hayır demek o kadar kolay da olmayabiliyor. Ancak hayır demeyi öğrenmek yaşamı kolaylaştırıyor ve stresi azaltıyor.

insanlar+copy.jpg


Hayır her ne kadar çoğu insan tarafından kullanılması pek tercih edilmeyen bir kelime olsa da aslında bu kısacık kelime sizi bir çok stresten ve yapmayı aslında kesinlikle istemediğiniz ve bir çeşit zoraki, gönülsüzce yapmayı kabullenmenizden dolayı yaşadığınız yada yaşayacağınız sıkıntıyı gidermenin mucize yolu :) hayır diyebilmek ama gerçekten yeri ve zamanı geldiğinde bu kelimeyi kullanabilmek , sizin kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik olacaktır.

Son bir kaç haftadır bu kelimeyi sık sık kullanmış olmaktan dolayı yaşayacağım sıkıntılı zamanları azalttığımı biliyorum ve aslında bu kelimeyi bundan sonra da gerçekten daha sık kullanabileceğimi farketmiş olmanın rahatlığını yaşıyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Hayatınızda yapmaktan dolayı isteksiz olacağınız ve sizi strese sokacak her tür red cevabınız için gerekli bu kelimeyi kullanmaktan sakınmayın. Önemli olan sizsiniz ve ne yazık ki insanlar, öncelikle kendilerine ne kadar faydalı olup olamayacağınıza bakarlar sizin yaşadığınız yada yaşayacağınız stres onların zerre kadar umurlarında olmaz.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
'Hayır' demekten korkmayın!

'Hayır' demek neden zor? Karşımızdakini kıracağımızı düşündüğümüz için mi? Bencil olarak görüleceğimiz kaygısı yüzünden mi? Yoksa sadece, nasıl hayır diyeceğimizi bilemediğimiz için mi?

"Hayır diyememek, aslında başkasının düşüncesini, isteğini, ihtiyacını kendininkinin önüne koymaktır. Bu sebeple de 'hayır' demek, zaman zaman bencillikle ilişkilendiriliyor. Oysaki bencillik, kendini düşünmek değil, kendinden başka kimseyi düşünmemektir. Bir karar alırken, kişi hem kendini hem de başkalarını düşünebilir.

Gerektiği zamanlarda hayır diyebilmek, aslında kişinin kararını; kendi düşüncesini, duygusunu, isteğini ve ihtiyacını gözeterek vermesi demektir. Bu karar kişinin kendi kararı ve onun için en doğru olan. Bunu yapabilmek de hem kendini iyi tanımayla hem de iyi ifade edebilmeyle ilişkilidir. İnsan kendisini ne kadar iyi tanıyorsa ve sahip olduğu kişilik özelliklerini ne kadar kabul etmişse, onları gözönüne alarak bir karar almak veya tepki göstermek o kadar anlamlıdır.

Hayır diyememek, kişinin kendi istekleriyle ilgili özgüvenini kaybetmesine de sebep olabiliyor."

'DEĞERSİZLİK HİSSİ ARTAR'

Başkalarının isteklerini kendi isteğinin önüne koymak, kendi ihtiyaçlarını değersizleştirmek. Bu durum sık yaşanırsa da kişinin kendiyle ilgili değersizlik hissi artabiliyor.

İş ilişkilerinde veya sosyal ilişkilerde “Hayır diyememek” art arda olduğunda ve farklı durumlarda yaşandığında, bu hatıralar birikiyor. Bir süre sonra kişi, karşı tarafa öfke duymaya başlıyor.

Uzmanlar, ilişkilerin iki taraf da kendini eşit bir şekilde ifade edebildiğinde sağlıklı olacağını; bunun mümkün olmadığı ilişkilerde, bastırılan istek ve tepkilerin, zamanla öfkeye dönüşebildiğini çoğunlukla zamansız bir şekilde çıkan bu öfkenin de ilişkilere büyük zarar verebileceğini belirtiyor.

Hayır demek, karşı tarafı üzmek, kırmak demek olmak zorunda değil. İki kişi farklı görüşte olup bunu birbirlerine sakin bir şekilde ifade edebilirler.

1465384_729930750369576_1776780750_n.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst