Hiç bir ibare bulunmayan H sınıfı ehliyet

mehmet_ Nickli Üyeden Alıntı
benim ehliyetimde sadece H yazıyor

O zaman sorun yok. Herkesin araçı kullanabilirsin normal araç da kullanabilirsin. Herkesde senin aracını kullanabilir. Benim ehliyetimde hiç bir özellik yok sadece H yazıyor. Bende herkesina racı kullanabiliyorum. Başkasının arac ile Kazaya da karıştım, karakolluk bile oldum. Ama ehliyerime bakıp kardeşim sen bu aracı kullanamazsın diyen olmadı.

DAHA 10 GÜN ÖNCESİNE KADAR EHLİYETİNDE SADECE H SINIFI İBARESİ YAZANLAR HER TÜRLÜ ARAÇ KULLABİLİR DİYORDUN NE GELİŞME OLDUDA ŞİMDİ KULLANAMASSINIZ DİYEBİLİYORSUNUZ ANLAMIŞ DEĞİLİM.

DOĞRU BU İŞİ BİLİPTE (YASASIYLA) CEVAP VEREN YOKMU BU SİTEDE SADECE HALİL BEY VEYA İSEN BUGA CEVAP VERİYOR BİRİ AK DİYOR DİĞERİ KARA DİYOR NASIL BİR SİTE ANLAMIŞ DEĞİLİM.
 
Mehmet kardeş doğru söyledim; Çünkü Sağırım ne tür aaprat kullanabilirim sizce? bu metni baştan sona kadar dikkatli oku. Okuyupda anlarsan eyvallah dicem.

Ehliyet yönetmeliğinde işitme engelliler için herhangi bir düzenleme yok. yönetmelikde Sadece otomobil kullanır diye bir cümle var. Başkasınına rabası kullanamaz ayda başkası işitme engellinina rabasını kullanamaz diye yasaklaıcı metinde yok. Dolayısıyla bende ve benim gibi işitme engellilerde sorun yok....
Sormak istediğin varsa merak ettiğinden dolayıda çekinmeden sorabilirsin. Kaldı ki onların sakatlığı sol kol ile ilgili olunca bu sefer yönetmelikleri madde madde sıralamayayım. Bir sorununa karşı kolay olduğu için ilgili bir madde ile cevaplarım yoksa size şu maddeleri oku diye bi klasör yönetmelik verirdim. Ben bildiğimi söylüyorum yalanım varsa buyur.

Çok istiyorsan engellilere yönelik ehliyet mevzuatı ve ÖTV.siz araç mevzuatı oku da öyle gel kardeşim. Mevzuatlar bunlar içeriği okuyup anlayan varsa buyur gel sende engellilere yardımcı ol. Meydan senin olsun.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)


TARİH: 27.03.2009
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.7.3021
KONU : Sağ koldaki kısalık nedeniyle vites kolu uzatılan aracın iktisabında ÖTV istisnası.


İlgi dilekçeniz ve ekleri incelenmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7/2.maddesinde (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu Kanun uygulamasında (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmiş olanların kullanılmak üzere, ithali ile motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı ilk iktisap kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nin
7.2.1.2. “Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması” başlıklı bölümüne göre,
(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;
- Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,
- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,
- Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek, araçta yapılan özel tertibatın raporda yazılı sakatlığa uygun hareket ettirici bir tadilat olduğu tespit edilecektir. Bu tespit üzerine tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

Konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan … tarih, …sayılı yazıda;
“1) Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.
2) Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.
3) Hareket ettirici özel tertibatın ilk iktisap işleminden önce yapılması yeterlidir. Bu tertibatın imalat aşamasında veya sonra yapılması, ilk iktisaptan önce yapılmış olmak kaydıyla istisna uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.”denilmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, sakatlık derecesi %90’ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3’ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no.sunda yer alan araçları bizzat kullanımı şartıyla istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur.

Buna göre, sağ kolunuzdaki kısalık dolayısıyla sakatlık derecesi %90’ın altında olan tarafınız adına kayıt ve tescili yapılacak olan aracın vites kolunun uzatılması, sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirileceğinden ÖTV istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Kaynak: www.ivdb.gov.tr/Mukteza/otv/3021.htm



Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar
Madde 8: [...]
(2) Extremite noksanlığında;
[...]
b) Üst extremitenin dışında extremite noksanlığı (doğuştan veya sonradan) halinde Ortopedi ve/veya Fizk tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. Üst extremitenin tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
 
Ben sol kol engelli biri olarak tibbi terimi (sol üst extremite) olarak bir soru sordum ve bunun cevabinin nereden bulunabileceği ile ilgili birşeyler araştiriyorum ben size kendim ile ilgili sordum sizin (işitme engellilerin nasil kullabileceği ile ilgili öğrenmek istediğim den o formu doldurum buraya yazi yazmadim arkadaşim bana lazim olan sadece sol kolundan engelli olupta nasil bir araç kullanilir ve illede kendi arabasimi olmasi lazim. Ben bunu merak ediyorum arkadaş açilan formu okusaydin anlardin.
 
Bunu nasıl araç kullanacağınızı doktor sana belirtir. biz doktor değiliz sadece doktorun verdiği raporunuzu sorarız raporda nasıl bir ibre varsa ona göre ayar çekeriz. Her sol kol sakatlığı aynı değil ki herkese özellik anlatabilelim yada o özelliğe uygun bir yönetmelik olsun.

Birde beni eleştirmişsin yukarıda ilk yazında benim araç kullandığımı belirttmişsin birde kafam karıştı diyorsun. Yahu bu konu başlığını başkası açmış da sana ne oluyorda başkasının konuya kendi sorununu aktararak karıştırıyorsun. Bende sorusu olan Birine uygun cevap verdimde sana ne oluyor?

sende kendi başlığında kendi sorunu sor. Kendi başlığında beni eleştir böylelikle konu karışmamış olur.
 
sol kol yanıktan dolayı biraz hareket kısıtlığı olan ve H sınıfı ehliyeti olan ama tertibat ibaresi bulunmayan ( raporda da sadece h sınıfı sürücü olur yazıyor tertibatla ilgili biş belirtmiyor) ehliyetle kendi aracını kullanabilir mi kullanamaz mı?
 
Muallakta bir durum. Şöyle muallakta. Örneğin işitme engelliler H sınıfı ehliyet alıyor ve araç kullanabiliyor. Herhangi bir tertibat olmaksızın. İşitme engelliler açısından bir kısıtlama yok. Ama iş kola gelince durum biraz karışık. Belki raporda "H sınıfı ehliyet alır, tertibata gerek yok" gibisinden bir ibare olursa o zaman sıkıntı yaşamazsınız.
 
Geri
Üst