İntibak Yasasıyla Emeklilerin Yüzde 72 ' Sine Zam Gelecek

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli aylıkları ile ilgili intibak çalışmasının 2,5 milyon kişiyi ilgilendirdiğini, ilk hesaplamalara göre, bunların yüzde 72'sinin düzenlemeden artı olarak yararlanacağını bildirdi.
Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, intibakın, bir zam olarak değil, aynı dönemlerde, aynı şartlarda, aynı primle çalışan kişilerin farklı maaş almalarını ortadan kaldırmak olarak anlaşılması gerektiğini söyledi.
1981 ile 2000 yılları aranda, prim gün sayısı ve prim tutarı aynı olan emeklilerin aylıklarındaki farklılığı gidermeyi amaçladıklarını anlatan Çelik, “Örneğin 5 bin gün ile 9 bin gün çalışan arasındaki ücret eşit görünüyor. Bu haksızlık. Çünkü, biri diğerinden 4 bin gün daha fazla çalışmış. Biz bu haksızlığı gidereceğiz” dedi.
Bu kapsamdaki tüm eşitsizlikleri görebilmek için bir tablo ortaya çıkardıklarını ve çalışmaların sürdüğünü anlatan Çelik, “Çalışmalarımızdaki birinci kural, 'eksi' işlemde olmayacak. Yani kimsenin maaşında eksi bir durum söz konusu olmayacak. Artılar da belirlenecek oranlara göre değerlendirilecek. Gelişme hızıyla paralel olarak prim gün sayıları dikkate alınacak” diye konuştu.
“Yüzde 72'si artı olarak yararlanacak”
İntibak çalışmasının 2,5 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Çelik, ilk hesaplamalara göre, bunların yüzde 72'sinin düzenlemeden aylıklarında artı olarak yararlanacağını, ancak teknik incelemenin devam ettiğini bildirdi.
Söz konusu kayıtların büyük bölümünün elektronik ortama aktarıldığını belirten Çelik, kalan kayıtları da 2 yıl içinde bu ortama aktarmayı planladıklarını söyledi. Çelik, bilgi işlem çalışmalarını, bundan böyle, Batıkent'te kuracakları bir merkezden yürüteceklerini dile getirdi.
İntibak çalışmasında sona yaklaştıklarını bildiren Çelik, önümüzdeki hafta bu konuda son kez emekli dernekleri ile görüşeceklerini ve ardından taslağı Başbakanlığa sunacaklarını söyledi.
Bakan Çelik ayrıca, Van'da Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 5 bin kişinin istihdamı ile ilgili çalışmaları incelemek üzere Van'a gideceğini söyledi. Çelik, ortaya çıkacak sonuca göre, eğer ihtiyaç varsa söz konusu sayının artırılabileceğini, bu imkandan deprem nedeniyle Van'dan göç eden kişileri de yararlandırabileceklerini bildirdi.

Haberin Link'i : Memurlar.Net (İntibak yasasıyla emeklilerin yüzde 72'sine zam gelecek)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Maaş farklılıklarını giderecek İntibak Yasası'na son şekli verilecek

İntibak günü

2.5 milyon emeklinin gözü kulağı bugün Ankara'da olacak. Maaş farklılıklarını giderecek İntibak Yasası'na son şekli verilecek...

önceki habersonraki haberEmeklilerin dört gözle beklediği İntibak Yasası'nda sona gelindi. 2.5 milyon emekliyi ilgilendiren İntibak Yasası'na ilişkin olarak, Çalışma Bakanlığı ile emekli dernekleri bugün son kez masaya oturacak. Emekli dernekleri görüşmede hazırladıkları dosyaları Bakanlık'a sunacak. Çalışma Bakanlığı'ndaki görüşmelerin ardından son şekli verilecek olan İntibak Yasası tasarı taslağının imzalanmak üzere Bakanlar Kurulu'na gönderilmesi bekleniyor.

SONUÇ MERAKLA BEKLENİYOR

1981'den 2000 yılına kadar uygulanan aylık bağlama sistemindeki farklılıkların giderilmesi, eşit gün ve prime eşit maaş ödenmesini öngören intibak çalışması ile 2.5 milyon emeklinin 1.8 milyonunun maaşlarında artış olacağı belirtiliyor. Geriye kalan 700 bininin ise maaşlarında bir değişikliğin olmayacağı öngörülüyor. Emekliler bugün yapılacak toplantıdan çıkacak sonuçları merakla bekliyor

Takvim
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
İntibak Yasasini 4 gözle bekleyen emekliler icin bir hayal kırıklığı şu olacak : En erken İntibak Ödemelerinin 2013 Yılında olacağıdır. Bu beklenti de olan Emeklilerden biri de babam olduğu icin konuyu yakınen takip etmekteyim..Hayırlısı Olsun ..
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli aylıklarına ilişkin düzenlemeyi gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na göndermeyi tasarladıklarını bildirdi.

Bakan Çelik, yapılması planlanan İntibak Yasası'na ilişkin görüşleri almak üzere Türkiye Emekliler Derneği ve Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği temsilcileriyle bir araya geldi.

İntibak konusunun yıllardır emeklilerin gündeminde olduğunu belirten Çelik, Hükümet olarak bu konuyu programlarına aldıklarını ve adil bir intibak sistemini hayata geçirmek üzere çalışmalara başladıklarını anlattı. Teknik düzeyde çalışmaların tamamlandığını ifade eden Çelik, düzenlemede sona yaklaştıklarını bildirdi.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İntibakla amaç, 2000 yılına kadar uygulanan 5 ayrı aylık bağlama sisteminden kaynaklanan mağduriyetleri gidermek. 2000 sonrasında olduğu gibi 2000 öncesinde de emekli aylığının ödenen prim, çalışılan süre ve gelişme hızı dikkate alınarak hesaplandığı adil bir sistem tasarladık. 2,5 milyon emeklinin aylığı yeniden hesaplanacak.

Mevcut maaşlarda bir düşme kesinlikle söz konusu değil. Bu yaptığımız çalışma emekli aylıklarına seyyanen bir zam değil. Bunun da bilinmesinde yarar var. Tüm emekli aylıklarında bir artış da bu çalışmayla söz konusu değil. 2,5 milyon emeklinin tümünde artış olacak diye bir yaklaşım doğru değil. 2000 öncesi aylık bağlama sistemlerindeki adil olmayan unsurların giderilmesi çalışmasıdır. Aynı süreyle ve eşit seviyede maaşla çalışanlara eşit emekli aylığının verilmesi veya uzun süreli çalışan yüksek prim ödeyene daha yüksek maaş ödenmesi şeklinde özetlenebilecek bir çalışmadır.''

-''2,5 milyon emeklinin aylığı yeniden hesaplanacak''-

İntibak düzenlemesine ilişkin çalışmalar hakkında emekli dernekleriyle bir araya geldiklerine işaret eden Çelik, bir önceki toplantıda konuyu enine boyuna ele aldıklarını söyledi.

Bugün, emekli derneklerinin görüş ve önerilerini de dinleyeceklerini kaydeden Çelik, konuyla ilgili ödenek sıkıntısı bulunmadığını kaydetti. Çelik, şöyle devam etti:

''Hükümet programında bunun kademeli olarak ödeneceği ifade ediliyor, ama konumuz bu değil. 2000 öncesinde emeklililerimizin ne kadar çalıştığı, ne kadar prim ödediği aylık bağlanırken önemli değildi, önem arz etmiyordu, ama şimdi yaptığımız çalışma ödenen prim ve çalışılan süreyi esas alan bir düzenleme olduğu için dosya bazlı bir çalışmayı gerektiriyor. Yani 2,5 milyon emeklimizin dosyasına bizzat inilecek. Bunun için bir süreye ihtiyaç olduğu için biz 2012'nin zor olacağını söylüyoruz.''

-''Bakanlar Kurulu'nda bu ödemenin nasıl yapılacağını kararlaştıracağız''-

Bakan Çelik, düzenlemenin 2000'den sonra emekli olanları kapsayıp kapsamayacağının sorulması üzerine 2000'den sonra ödenen prim, çalışılan süreyi dikkate alan ve gelişme hızından pay alan bir uygulamanın olduğunu söyledi.

2000 öncesinde sistemin farklı işlediğini ifade eden Çelik, eşitsizlik ve adaletsizliğin esas olarak 2000 öncesinde olduğunu vurguladı. Çelik, ''2000'den sonraki uygulamada, oranlarda yaşanan bir sıkıntı var. Gelişme hızıyla ilgili 2003 yılına kadar bir süreç yaşanmış, eksi büyüme. 2003 yılından sonra 3-4 yıllık bir süre içerisinde Türkiye büyüme hızını yüzde 7'lere taşımış. 2008'de reform yürürlüğe girince de gelişme hızından yüzde 30'luk bir pay'' diye konuştu.

Prim ve çalışılan süreyi esas alan ve gelişme hızından pay alan bir süreci geçmişi de kapsayacak şekilde uygulamak istediklerini dile getiren Çelik, ''2000 sonrasıyla 2000 öncesindeki adaletsizliği bu şekilde aynı esasları ele alarak eşitlemiş oluyoruz'' dedi.

-''2,5 milyon emeklimizden yaklaşık yüzde 70'i bu düzenlemeden yararlanacak''-

Çelik, düzenlemenin ardından emekli aylıklarında ne kadar artış olacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, bugün yapacakları görüşmede, gelişme hızının 2000 öncesinde emekli olanlara hangi oranda yansıtılacağını görüşeceklerini söyledi.

Çelik, ''2,5 milyon emeklimizden yaklaşık yüzde 70'i bu düzenlemeden yararlanacak. Ama çok düşük prim ödeyen asgari ücretten ödeyen ve çok kısa çalışanların maaşlarında bir düşme olmayacak'' şeklinde konuştu.

''Düzenlemenin ardından geriye dönük bir ödeme olacak mı- Yasa 2012'de çıkar ve ödemeler 2013'te yapılırsa bir yıllık döneme ilişkin toplu ödeme yapılacak mı'' sorusuna karşılık Çelik, şunları söyledi:

''Bakanlar Kurulu'nda bu ödemenin nasıl yapılacağını kararlaştıracağız. Defaten mi olacak, 2013'te mi olacak, 2 yıllık mı olacak, yoksa kademeli olursa 2012 nasıl telafi edilecek- Bunlar Bakanlar Kurulu'nda karara bağlamamız gereken konular. Bu konuda bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade edebilirim. Bu konu Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde. Sayın Başbakanımızın emekliler üzerinde de hassasiyeti her zaman söz konusudur.''

Çelik, bir soru üzerine 2000 yılından önce emekli olan 2 milyon 743 bin kişi olduğunu, ancak vefat edenler bulunduğu için işlem yapılacak dosya sayısının 2 milyon 575 bin olduğunu kaydetti.

Çelik: İntibak zam olayı değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak konusunun emeklilere bir zam anlamına gelmediğini belirterek, ''Emeklilerin durumunu iyileştirme ayrı bir gündem maddesidir, emeklinin intibak ile yaşadığı adaletsizliği gidermek ayrı bir gündemdir. Bizim gündemimiz şu anda intibak gündemidir'' dedi.

Çelik, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'ı ziyaret etti.

-''Örgütlü toplumdan yanayız''-

Bakan Çelik örgütlü toplumdan yana olduklarını daha önce de ifade ettiklerini, bunun hak ihlallerinin, kayıtdışılığın önlenmesi noktasında önem taşıdığını söyledi.

Söz konusu düzenlemelerin çalışma hayatını aksatmak için olmadığını tüm kesimlerin bildiğini ifade eden Çelik, bu konudaki adımların, tüm taraflarla birlikte diyalog içinde atılması mücadelesini verdiklerini ve bunda başarılı olduklarına inandığını kaydetti.

İstihdam Strateji belgesini aralık ayında yayımlamayı planladıklarını bildiren Çelik, ''2023 vizyonumuzu, istihdamla ilgili bakış açımızı içeren bu çalışmamız da devreye girince inanıyorum ki bu önümüzdeki 12 yılı Cumhuriyetin 100. yılına taşırken çok verimli bir şekilde geçirmiş olacağız. Önümüzdeki bir yıl içinde hiçbir mevzuat engeli olmayan bir çalışma hayatı düşünüyoruz'' dedi.

-İntibak çalışması-

İntibak Yasası çalışmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çelik, emekli dernekleri temsilcileriyle yaptıkları görüşmede, sistemi bütünüyle konuştuklarını, ancak dernek temsilcilerinin talebiyle gelecek hafta teknik düzeyde bir görüşme yapılacağını bildirdi.

''Çalışmada emeklilere yönelik alt ve üst limitlerin belirlenip belirlenmediğine'' yönelik bir soru üzerine Çelik, intibak konusunun doğru anlatılması konusunda medyaya önemli görev düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Bu olay bir zam gibi yansıtılıyor. Bu bir zam olayı değildir. 'Tavan aylığı, taban aylığı ne oluyor-' gibi bir bakış açısından ziyade, 'Nerede adaletsizlik var, o adaletsizliği nasıl giderebiliriz-'' yaklaşımı doğru olur. Daha önce söyledim, '5-10 lira yansıyacak arkadaşlarımız olduğu gibi eksi pozisyonda emeklilerimiz de olacaktır ama maaşlarda kesinlikle bir düşüş söz konusu değildir. Ama 200 liraya kadar da çıkabilecek artışlar olabilir. Bunlar teknik hesaplamanın ürünü' dedim.''

Haberin Link'i burada : http://www.memurlar.net/haber/210885/
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Emekliler intibakın 2000 sonrasına da uygulanmasını istiyor

Türkiye Emekliler Derneğince hazırlanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sunulan raporda, emeklilerin aylıklarına yapılacak intibak için 2000 öncesi ve 2000 sonrasının birlikte ele alınması istendi.

Çelik, emekli aylıklarında düzenleme yapılmasını öngören İntibak Yasası'na ilişkin görüşlerini almak üzere, dün Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Taraflar, toplantıda, düzenlemeye ilişkin hazırladıkları raporları Bakan Çelik'e sunarak, görüş ve taleplerini iletti. Dernek temsilcilerinin talebi üzerine Çelik, bakanlığın ve işçi emeklileri derneklerinin teknik heyetlerinin haftaya bir araya gelerek hesaplamaları yeniden gözden geçirmeleri talimatı verdi.

Türkiye'nin büyüme hızının 2000'den önce emekli olanların aylıklarına yüzde kaç oranında yansıtılacağı da haftaya yapılacak toplantıda görüşülecek.

Düzenlemenin, salı günü teknik heyetlerin toplanmasının ardından, son şeklini alarak Bakanlar Kurulu'na gönderilmesi bekleniyor.

Türkiye Emekliler Derneği tarafından hazırlanan ve dünkü toplantıda Bakan Çelik'e sunulan raporda, gelir ve aylıkların hesaplanması ve yükseltilmesinde bugüne kadar norm ve standart birliği kurulamadığı, bu nedenle gelir ve aylık alanlar arasında adaletsizlik ve eşitsizliklerin giderek büyüdüğüne dikkat çekildi.

-Emekliler ne istedi--

Raporda, emekli aylıkların farklılaşmasının temelinde, 2000 öncesi ve sonrası dönemlerde aylık bağlama sisteminin parametreleri üzerinde yapılan değişikliklerin yattığı belirtilerek, ''intibakın esaslı bir şekilde yapılabilmesi için 2000 öncesi ve 2000 sonrasının birlikte ele alınması gerektiği açıkça ortaya konulmaktadır'' ifadesine yer verildi.

Raporda, intibaka ilişkin şu önerilere yer verildi:

-İntibak yapılırken temel kriterler olarak 2000 öncesi dönem için göstergeler, 2000 sonrası dönem için prim kazançları ve aylık bağlama oranları değerlendirilmeli.

-2000 öncesi emekliler için iki gösterge tablosu (normal gösterge-üst gösterge) tek göstergeye dönüştürülmeli. Bu şekilde kendi içinde yukarıya doğru intibaklar yapılmalı, aynı koşulları taşıyanlar arasında eşitlik sağlanmalı.

-Üst göstergedeki derece ve kademeler korunarak, 2000 öncesi emeklileri kapsayan tek bir gösterge tablosu yeniden belirlenmeli ve 50 aralıkla yürütülen, 10 derece ve kademeden oluşan tek bir gösterge sistemiyle emeklilerin intibakları yukarıya doğru yapılmalı.

-1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmak üzere oluşturulacak yeni gösterge tablosundaki derece ve kademeler, 1 Temmuz 1999 tarihli göstergeler ve kademelerle kıyaslama yapılarak elde edilecektir. Bu kıyaslamada emsal olarak Bütçe Kanunu Eki Cetvellerde kabul edilen göstergelerdeki artış sistemi dikkate alınabilir.

-Elde edilen gösterge farkları üzerinden, 2012 yılında uygulanacak katsayı rakamlarıyla çarpılarak bulunacak tutar, 2000 öncesi bağlanmış aylıklardaki aylık bağlama oranıyla çarpılarak intibak aylığı elde edilecektir.

-Bu aylığa, 2000-2011 dönemindeki gelişme hızları yansıtılarak, gelir ve aylıklar yeniden belirlenmelidir.

Raporda 2000'den sonra emekli olanların da refahtan pay alması gerektiği belirtildi.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak yasası bu hafta Bakanlar Kuruluna geliyor

Bakan Faruk Çelik, intibak yasasıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını, yasanın bu hafta Bakanlar Kuruluna geleceğini söyledi.

Emeklilerin merakla beklediği intibak yasasında sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasayla ilgili çalışmaları tamamladıklarını ve tasarıyı bu hafta Bakanlar Kurulu'na göndereceklerini söyledi.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren açıklamayı Faruk Çelik, Türk-İş'in 21'inci Olağan Genel Kurulu'nda yaptı.

Çelik, intibak yasasıyla ilgili değişikliklerin tamamlandığını ve yasa değişikliğinin bakanlar kuruluna bu hafta içerisinde gönderileceğini söyledi.

TRT
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Bekleyen 2.7 Milyon Emekliye Zam Geliyor

2.7 milyon emekliye müjde! Uzun süredir maaş düzenlemesi bekleyen emeklilerin yüzü çok yakında gülecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanların maaşlarında artış sağlayacak düzenleme, haftaya Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Düzenlemeye göre; bu tarihten önce emekli olmasına karşın prim gün sayısı ve prim miktarı düşük olanların maaşlarında değişiklik olmayacak.

TEK TEK İNCELEME

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için 8 model sunulduğunu belirterek, “2.7 milyon emeklimizin dosyalarını tek tek inceleyeceğiz” dedi. Artış tutarının ne kadar olacağı Bakanlar Kurulu’nda netleştirilecek.

HAKSIZLIK BİTİYOR

İntibak kapsamında değerlendirilecek 2 milyon 575 bin dosya bulunuyor. Ölenlerin eş ve çocuklarıyla birlikte emekli maaşı alan kişi sayısı ise 2 milyon 743 bine ulaşıyor. SGK Başkanı Acar, intibak düzenlemesine ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu seyyanen yapılan bir zam değil. 2000 öncesi emeklilerimizle ilgili büyük tutarsızlıklar var. Gösterge tabloları, aylık bağlama oranı, ortalama kazançta bazılarında 3 bazılarında 5 yılın ortalaması alınmış. 3 bin 600 gün prim ödeyen de 9 bin gün prim ödeyen de aynı aylığı alıyor. Asgari aylık 813 lira. Bunu dikkate almadan kişilerin prim gün sayısı, matrahı dikkate alınarak yeniden hesaplanacak. 2012′de ödeme başlayacak. 2000 yılından sonra emekli olanlar da büyümeden pay alacaklar. Bunun oranı yüzde 50-60 olabilir. Böylece intibak sorunu da bitmiş olacak”

DERECE VE KADEME DİKKATE ALINIYOR

Üst gösterge tablosundan aylık veya gelir alanların intibakları, bulundukları derece ve kademelere göre yükseltiliyor. SSK emeklileri için aynı süre çalışıp, aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşlarının eşitlenmesi öngörülüyor. Yasal düzenleme ile emekli maaşlarında, ödedikleri prim gün sayısına göre iyileşme olacak. İntibak farklarını kapatmak için yeniden yapılandırmadan elde edilen gelirin bir bölümünün kullanılması planlanıyor.

DUL VE YETİMLER DE FAYDALANACAK

Düzenleme ile ölüm aylıklarına da intibak zammı yapılacak. Vefat eden SSK emeklisi üzerinden aylık alan eş, çocuk, anne-baba aylıkları da zamlanacak. İntibak zammı, dul ve yetimlere hisseleri oranında yansıtılacak. Yine 2000 yılından önce özürlü olarak emekli olanların da maaşları yükselecek. Böylece emekli yaşamıyor olsa da haksızlık giderilerek varislerine ödemeler yapılacak.

12.12.11 - Ekonomi-Haber
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Yasası hazır, yarın Bakanlar Kurulu’na görüşülecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2 milyon 743 bin SSK emeklisinin merakla beklediği İntibak Yasası’nın 2 Ocak Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini açıkladı.

Tasarı yasalaştığında, prim gün sayıları aynı olanlar hangi yılda emekli olurlarsa olsunlar eşit maaş alacaklar. 2000 yılından önce emekli olanların maaşları 250 TL’ye kadar artabilecek.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte Bursa’da Zaman Bürosu’nu ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin uzun zamandır bekledikleri İntibak Yasa Tasarısı’nın yarın Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek TBMM’ye sevk edileceğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 61. hükümet kurulur kurulmaz konuyla ilgili çalışmaların başladığını anlatan Bakan Çelik, bir maddelik kapsamlı bir düzenlemeyi içeren İntibak Yasası’ndaki amacın; emeklilerin özellikle SSK emeklileri arasında ücret dengesizliğini, eşitsizliğini ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“2000 yılı öncesinde emekliliğe ayrılan 2 milyon 743 bin emeklinin aynı şartlarda ve aynı pirim gün sayısı, eşit pirim ödemelerine rağmen farklı zamanda emekli olmalarından dolayı ücretlerinde farklılıklar söz konusuydu. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi isteniyordu. Hükümetimiz bunu gerçekleştiriyor şimdi. Yasa, yaklaşık 2 milyon 743 binden yüzde 70-76 arası, SSK emeklisini maddi olarak ilgilendiren, onlara katkı oluşturacak bir düzenlemeyi içermektedir. Bu düzenlemede emekli maaşlarında 250 TL’ye kadar artış olabilecek. İnşallah 2000 yıl öncesinde eşitsizliği bu düzenlemeyle gidermiş olacağız. 2000 yılından önce gelişme hızından, ülkenin kalkınma hızından emeklilere bir yansıma olmuyordu. 2000’den sonraki düzenlemelerde ülkenin kalkınma ve gelişme hızından bir pay alıyordu. Bunu dikkate alarak sistemi bunun üzerine bina ettik ve gelişme hızından emeklilere belli oranda pay vererek geçmişteki adaletsizliği gidermiş olduk. Bu düzenleme hayata geçmiş olacak. Tüm emeklilerimiz için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıntılı şekilde Bakanlar Kurulu’nda görüştükten sonra son şeklini alacak.”

BU BİR ZAM DEĞİL, EŞİTSİZLİĞİN ORTADAN KALDIRILMASIDIR

Düzenlemenin ‘zam’ olarak algılanmamasını isteyen Bakan Faruk Çelik, yasanın geçmişte haksızlığa uğrayanların haklarının iadesini kapsayan bir çalışma olduğunu ifade etti. Bakan Çelik şunları kaydetti: “Bu bir zam değil, zam olarak algılamamak gerekiyor. Kim geçmiş dönemde bir haksızlığa uğramışsa adaletsizliğe uğramışsa sistem değişikliğinden dolayı, onun hakkını veren bir düzenlemedir. Kimin kaç pirim günü var, primini hangi düzeyde ödemiş, o mukayese yapılacak. Maaşlarda bir bakarsanız 100 TL, 50 TL’lik artış olabilir. Ama o mukayeselerde, dosya bazlı mukayeselerde çıkan bir durumdur.”

İSTİSMARLARI ÖNLEYECEĞİZ

Yeni yıl itibarıyla 9 milyon 300 bin yeşil kartlı vatandaşın da SGK bünyesine girerek Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Çelik, 74 milyonun da Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına gireceğini dile getirdi. Yeşil kartlı vatandaşların yeni düzenlemeyle sağlıktan aynı şekilde yararlanacaklarını belirten Çelik, mağduriyet yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarına işaret etti. Bakan Çelik, “Bütün bunlara rağmen sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde istismarlar varsa bu istismarları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Madem SGK bünyesinde tüm vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası altına girdiler, tüm vatandaşlarımızın sağlıktan hak ettikleri hizmetleri alabilmesi için istismarların önüne geçilmesi gerekiyor. Bunları yaygın ve sürekli bir sağlık hizmetine dönüşmesi için ilaç alımında da sağlık hizmetinde de yeşil kartta da istismarlar çok çok aza indirilecek.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK HARCAMASI 62,5 MİLYAR TL’Yİ BULDU

Sağlık harcamalarının her yıl artarak devam ettiğine işaret eden Bakan Çelik, bakanlığı bünyesinde 2002’de 10 milyar TL civarında olan sağlık harcamalarının 2011 yılı sonu itibariyle 45 milyar liraya çıktığını kaydetti. Harcamalarda dört kat artış yaşandığına dikkat çeken Çelik, 2002’de 5.2 milyar TL olan ilaç harcamalarının da 2011 yılı sonu itibariyle 16 milyar liraya çıktığının altını çizdi. Sağlık Bakanlığı rakamlarıyla birlikte toplam sağlık harcamalarının 62,5 milyar liraya ulaştığını belirten Çelik şöyle devam etti: “Bu önemli bir bütçedir. Bunu vatandaşımızın için yapıyoruz. Harcamalar neden artıyor? Sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştı. Sağlık hizmetine ulaşmak isteyen vatandaş aile hekimiyle birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşabiliyor. İlaca da erişim kolaylaştı. 20 binin üzerindeki eczaneden ilaç elde edebiliyor. Bu tablo sağlıktaki tablo giderlerimizi artırıyor. Bir taraftan da istismarların önüne geçmemiz gerekiyor.”

AİLE HEKİMİN YAZDIĞI REÇETEN ALINAN PARA GELİR AMAÇLI DEĞİL

İstismarların önüne geçebilmek amacıyla önlemler aldıklarını anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, aile hekimlerinin yazdığı reçeteden alınan 3 TL’lik paranın da SGK’ya ilave gelir amacıyla alınmadığını söyledi. Birinci, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde reçetelerden bedel alınmadığına işaret eden Bakan Çelik, aile hekimliğine getirilen 3 liralık katkının muhtemel istismarlara dönük bir düzenleme olduğunu dile getirdi. Sistemin sağlıklı şekilde işlemesiyle sağlığa ihtiyaç duyan herkesin istediği hizmeti almasıyla gereksiz ilaçlardan kaçınmasıyla israfın önüne geçileceğini vurgulayan Bakan Faruk Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

“Maalesef halen kimlik numarası üzerinden sağlıktan yararlanma imkanımız var. Gidiyorsunuz nüfusu cüzdanınızı veriyorsunuz. Ne sağlık karnesi, ne sağlık cüzdanı kaldı hepsini kaldırdık. Kimlik numarasını aldıktan sonra muayene yapmadığınız halde o numarayı kullanarak eğer muayene yapıp gibi göstererek haksız kazanç elde etmeye kalkarsanız, çok az sayıda kurum kuruluşlar bunları yapıyor. Bunlara bizim uzun süre müsaade etmemiz söz konusu olamaz. İstismarları görüyorsanız, tespit ediyorsanız bunları biran önce sonlandırmanız gerekiyor. Bir taraftan hizmetleri yaygınlaştırıyoruz bir taraftan da hizmetlerdeki aksamaları gidermeye dönük önlemleri alıyoruz. Amacımız; vatandaşımızın istediği hizmeti sağlıklı şekilde almasıdır.”

Cihan Haber Ajansı
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'ten İntibak Yasası Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yapacakları ilk Bakanlar Kurulu toplantısında İntibak Yasası'nın karar bağlanacağını belirterek, "Karar noktası ise gelişme hızının geçmişe, 2000 öncesi emeklilere hangi oranda yansıyacağı noktasındadır" dedi

Bakan Çelik, Hak-İş Olağanüstü Genişletilmiş Başkanlar Kurulu üyelerini kabul etti. Burada İntibak Yasası'na ilişkin soruları cevaplandıran Çelik, bu düzenlemenin 2000 yılı öncesi çalışan 2 milyon 743 bin emekli ile ilgili bir düzenleme olduğunu söyledi. Bakan Çelik, 2000 yılı öncesi çalışanların Türkiye'nin gelişme hızından bu süreçte pay almadığını belirten Çelik, "2000 sonrasında gösterge esaslı bir sistemden daha sonra gelişme hızından da pay alan bir sisteme geçtik. 2000 yılı öncesindeki çalışanlara

2000 sonrasında olduğu gibi gelişme hızından pay vermeye dönük bir düzenleme. Bakanlar Kurulu'nda görüşmemize rağmen bu gelişme hızından verilecek payla ilgili bir mutabakatımız olacak. Yalnız Sayın Başbakanımız acil bir durumdan dolayı Bakanlar Kurulu'ndan ayrılınca bu rakam üzerinde bir uzlaşı ve değerlendirme olmadığı için ister istemez bizim de açıklamamız gecikmiş oldu" dedi.

Yetkili ve ilgili bakanlıkların teknik heyetlerinin çalışmalarından sonra Bakanlar Kurulu'nda da konunun bu şekilde arz edildiğini belirten Çelik, "Karar noktası ise gelişme hızının geçmişe, 2000 öncesi emeklilere hangi oranda yansıyacağı noktasındadır. Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında hemen karara bağlanacak bir konu olacağını ifade ediyorum. Konuyla ilgili bir çelişki yok" dedi.

Kaynak : Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelikten İntibak Yasası Açıklaması
Kaynak: IHA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Çalışması Tamamlandı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, emekli aylıklarının 2 günde bağlanması için çalışmaların sona geldiğini açıkladı. Milyonlarca çalışanın hizmet bordrolarının bilgi işlem ortamına aktarıldığını söyleyen Acar, “Evrakları bilgisayar ortama atılmayan 17 il kaldı. Bu 17 ildeki sigortalı evraklarının en kısa sürede bittiği anda emekli aylık bağlama süreleri bir haftanın altın inmiş olacak. Biraz daha sabır bekliyoruz. 2 yıl içinde emekli dilekçesini verenlerin 2 gün sonra banka hesaplara maaşlarını yatıracağız.” müjdesini verdi.

Cihan Network TV üzerinden yerel kanallarda yayınlanan Anadoluda Sabah programının Başkent Konukları’na katılan Başkan Acar, emeklilere verilecek intibak zammı, iş göremezlik ödemeleri ve maaşların bağlanması konularında açıklamalar yaptı. Emekli aylıklarının bağlanmasının çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Acar, sosyal güvenlik reformu öncesinde, 2008 yılında emekliliğe başvuranların 3-4 ayda emekli edilmesinin kendilerini derinden yaraladığını ifade etti. O günden bu yana emekli aylığı bağlama süresini kısaltmak için çalışmalar sürdürdüklerini aktaran Acar, şu anda 25 günde ortalama maaş bağlama süresi bulunduğunu ancak bunun çok uzun süre olduğunun altını çizdi. “Biz bunları 7 günün altına indirmemiz gerekiyor.” diyen Acar, sürelerin uzun olmasının 30 yılın birikmiş sorunları ve belgelerinden kaynaklandığını ifade etti. Tüm işçi ve işverenlerin belgelerinin bilgi işlem ortamında girilememiş olması sebebiyle uzun sürelerde emekli aylığı bağlandığını vurgulayan Acar, şu bilgileri verdi: “Emeklilik dilekçesini veren bir kişi zaman Kars’ta, İstanbul, İzmir’de çalışmış olabilir. İstanbul ve İzmir’dekini bilgisayar ortamında görebilirsiniz. Fakat Kars’dakini göremediğiniz azman Kars ile yazışma yapmanız gerekiyor. Bu süre uzun sürdüğü için bazen emeklilerin bu talepleri uzun sürelerde yerine getiriliyor.”

17 İLDEKİ ÇALIŞANLARIN EVRAKLARI DA BİLGİSAYARA GİRİLİYOR

Yürütülen çalışmayla milyonlarca çalışanın evrakını, hizmet bordrolarının bilgi işlem ortamına girme çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Acar, “17 il kaldı bu çalışmaları bitirilmeyen. bunların en kısa sürede bittiği anda emekli aylık bağlama süreleri 15 gün, bir haftanın altın inmiş olacak. Biraz daha sabır bekliyoruz. Çok büyük bir kurum yılların ihmali var. Birden her şey düzelmiyor. Bordrolarla ilgili giriş işlemleri tamamlandığı zaman bir haftada inşallah 2 yıl içinde dilekçelerini verenlerin 2 gün içinde banka hesaplarına maaşların yatırıldığı çalışma devam ediyor. Bunu başaracağız. Bu tip sıkıntılar tamamen ortadan kalkacak.” sözü verdi.

İNTİBAK ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

2 milyon 700 bin emeklinin beklediği intibak zammıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını söyleyen Acar, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nun son noktayı koyacağını belirtti. 2000 yılı öncesi emeklilerin intibak sorunu bulunduğunu ve yapılacak artışın seyyanen zam olmadığını kaydeden Acar, “Özellikle prim ödeme gün sayısı açısından bakıldığı zaman prim ödeme gün sayısı aynı olanlar arasında maaş farkı vardı. Emekliler arasındaki bu uyumsuzluğu ortadan kaldıran bir düzenleme yapacağız. 2 milyon 700 bin emekliyi ilgilendiren onları sevindirecek çalışmayı neticelendireceğiz.” diye konuştu.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMELERİ ANINDA HESAPLARDA

Kurum’un yaptığı maaş dışındaki, çölyak, iş göremezlik gibi ödemeler için de teknik alt yapının tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Acar, “Geçici iş göremezlik ödemeleriyle ilgili 3 ay içinde bitecek. Bu vatandaşlar sosyal güvenlik merkezlerine gelmeyecekler doğrudan hastaneden alınan raporlar sistem üzerinden Kurumumuza gelecek. Bu kişilerin paraları doğrudan hesaplarına yatırılacak. 2012 sonunda ünitelerdeki yığılmaların ortadan kalkacağı dönemi tamamen bitecek. Eski SSK bağ-Kur’u görmediğimiz yep yeni pırıl pırıl merkezleri göreceğiz.” dedi.

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Arınç'tan İntibak Yasası Açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, İntibak Yasası'nda oranların belirlendiğini açıkladı.



1 milyon 913 bin kişinin istifade edeceği düzenleme ile ilgili açıklama, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun, 2000 yılı öncesinde emekli maaşı bağlananları ilgilendiren "İntibak Yasası"nda refah payının yüzde 75 olarak uygulanması kararı aldığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu. Arınç, İntibak Yasası'nın Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını belirterek; "İntibak Yasası Bakanlar Kurulu'nda görüşülmüştür. Bu konudaki beklentiler karşılanacaktır" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, İntibak Yasası ile ilgili gelişmeleri açıkladı.

REFAH PAYI YÜZDE 75 OLARAK UYGULANACAK

Bülent Arınç; "İntibak Yasası'nda Bakanlar Kurulu'nda görüşülmüştür. Bu konudaki beklentiler karşılanacaktır. AK Parti İntibak Yasası'nın çıkmasını desteklemektir. Türkiye'deki emekli sayısı; SSK emekli, SSK tarım emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve Bağ-Kur tarım emeklileri ve memur emeklileri olmak üzere; bu katagoriler içerisinde 9 milyon 928 bin 960 kişi emekli maaşı almaktadır. SSK türünden emekli maaşı alan 5 milyon 727 bin 783 kişi bulunmaktadır. 2011 yılı içerisinde 91 milyar 600 milyon TL emekli maaşı ödemesi yapılmıştır. İntibak, tüm emekli aylıklarının kayıtsız şartsız artırılması anlamına gelen bir zam değildir.

İntibaktan kastımız, prim ödeme gün sayıları ve ödenen prim miktarları eşit olmasına rağmen, farklı zamanlarda farklı modeller ile emekli olanların maaşlarının eşit hale getirilmesidir. Yapılan müzakereler sonucunda en çok kişinin istifade edeceği ve en yüksek oranda artış yapılması kabul edilmiştir. Bu artış yüzde 75 olarak Bakanlar Kurulu'nda belirlenmiştir. Bu artıştan 1 milyon 913 bin kişi istifade edecektir ve bunun maliyeti olarak; 2 milyar 440 milyon liralık bir ödeme bütçeye ek yük olarak gelecektir. Ücret artış bandı ise 10 - 20 lira arası artıştan 250 - 290 lira arasındaki artışa kadar herkesin kendi gün ve ne kadar prim ödediğine bakılarak hesaplanmıştır. İntibak ile sorunların bütçeye külfet getirmesine rağmen, refah payının yüzde 75 seviyesinde düzenlenerek emeklilerimize faydalı bir şekilde düzenlenmiştir." dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN YAYINLADIĞI 19 MAYIS GENELGESİ

Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in bir toplantı yapacağını belirterek; "Milli Eğitim Bakanı, konu hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi vermiştir. Bayramlarımızın kaldırılması sözkonusu değildir. Bayramlar bizim için övünç kaynağıdır. Ancak toplantıdan sonra Milli Eğitim Bakanı Dinçer'in, kamuoyunda yanlış anlaşılan hususları aydınlatmak için bir toplantı yapması ve yapılan düzenlemeyi anlatması kararlaştırılmıştır.

Muhalefetin işin esasına yönelik bir eleştirisi yok. Onlar her zaman yaptıkları gibi meseleye ideolojik bakarak bunu eleştirmek yolunu seçtiler. Muhalefetin ne olursa solun AK Parti'den gelen bir uygulamayı yada bir tavsiyeyi kötü yorumlaması ve ya olumsuz nitelendirmesi bugüne kadar hepimizin üzüldüğü bir konudur. Bir yanlış anlama varsa Milli Eğitim Bakanı'mız bu konuya açıklık getirecektir" diye konuştu.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
1,5 milyon emeklinin intibak zammı, 100 lirayı geçecek

Yüksek prim ödediği halde düşük maaş alan 1,9 milyon emeklinin mağduriyeti sona eriyor. Önceki gün Bakanlar Kurulu'nda onaylanan intibak tasarısı, Meclis'e sevk edilecek. Düzenlemeyle, maaşlarda 10 ile 290 lira arasında artış sağlanacak.

Ancak 10-20 lira gibi simgesel artışlardan az sayıda emekli yararlanacak. 1,5 milyon kişi ise 100 TL'nin üzerinde zam alacak. Bunların büyük bölümünün alacağı fark 200 lirayı geçecek. Ödemeler 2013'te yapılacak. Yasa, Meclis'ten geçtiği tarihten itibaren geçerli olursa 1 yıllık zam farkı gündeme gelecek.

10-20 lira gibi simgesel artışlardan az sayıda emekli yararlanırken 1,5 milyon emekli 100 TL'nin üzerinde zam alacak. Bunların önemli bir bölümüne yansıyan zam ise 200 TL'den fazla olacak. İntibak düzenlemesinin kısa sürede Meclis'ten geçmesi beklenirken ödemeler 2013'te yapılacak. Yasa, Meclis'ten geçtiği tarihten itibaren geçerli olacağı için geriye dönük 1 yıllık zam farkı da doğurabilecek.Uzun süredir beklenen intibak düzenlemesine Bakanlar Kurulu'nda son nokta konuldu. En önemli nokta olan gelişme hızının emekliye yüzde kaç olarak yansıtılacağını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan belirledi. Bu oran, çok sayıda emeklinin yararlanabilmesi için yüzde 75 olarak tespit edildi. Böylece intibaktan 1 milyon 913 bin kişi yararlanabilecek. Toplam maliyet ise 2,5 milyar TL olacak. SSK'da ayrı maaş bağlama sistemlerinden kaynaklanan önemli bir mağduriyet söz konusuydu. 6 ayrı maaş bağlama sistemi nedeniyle aynı prim gününe sahip olan ve aynı miktarda prim yatıran iki kişi arasında önemli maaş farkları oluşmuştu. Bu yasa ile farklar ortadan kalkacak. Emekli maaşları, prim gün sayısı ve ödenen prim miktarı esas alınarak eşitlenecek.

İntibak düzenlemesi, 2000 yılından öncesi için geçerli olacak. Ancak bu kapsamda toplam 2 milyon 743 bin 371 emekli var. Bunlardan mağduriyeti söz konusu olanlar intibak kapsamına girecek. Yasanın çıkmasının ardından ise Sosyal Güvenlik Kurumu hummalı bir çalışma başlatacak. İntibak kapsamına giren 1,9 milyon dosya teker teker incelenecek. İntibak kapsamına girenlerin maaşları, ödedikleri prim gün sayısına ve prim miktarına göre yeniden hesaplanacak. Yasaya özel bir yürürlük maddesi konularak zamların 2013'ten geçerli olacağı belirtilirse bu durumda geriye yönelik zam farkı ortadan kalkacak.

Devlet, maaşları

5 kategoride ödüyor

Türkiye, dünyada en fazla emekliye sahip ülkelerin başında geliyor. Sosyal güvenlik sistemiyle her iktidar döneminde oynanmış olması nedeniyle birçok vatandaş halen çok genç yaşlarda emekli olabiliyor. Bu nedenle prim ödeyen çalışan sayısına göre kıyaslandığında oldukça yüksek sayıda yani toplamda 9 milyon 928 bin kişi devletten emekli maaşı alıyor. Emeklilere 5 ayrı kategoride maaş ödeniyor. Bu kategoriler, SSK, SSK Tarım, Bağ-Kur Esnaf, Bağ-Kur Tarım ve memur emeklilerinden oluşuyor. İntibak düzenlemesi yalnızca SSK emeklileri içinden 2000 yılından önce emekliye ayrılanları ilgilendiriyor.

En fazla emekli

SSK çatısı altında

81 ilde bulunan 9 milyon 928 bin emeklinin en büyük bölümünü SSK'dan maaş alanlar oluşturuyor. Emeklilerin 5 milyon 727 bini SSK'dan maaş alırken SSK Tarım emeklisi sayısı 49 bin. Bağ-Kur Esnaf emeklisi 1 milyon 760 bin kişi. Bağ-Kur Tarım emeklisi de 534 bin kişi. Memur emeklilerinin sayısı da 1 milyon 856 bin kişi. Devlet 2011 yılı itibarıyla bu kişilere toplam 91 milyar 600 milyon TL ödeme yaptı. 2012'de ise intibak düzenlemesi ve maaş zamları ile birlikte bu rakamın 105 milyarı bulması bekleniyor.

Zaman
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak'la maaşlar ortalama 100 lira artacak!

Bakanlar Kurulu, sadece 2000 öncesi emekli olan SSK’lılar için “intibak”ın kabul edildiği haberini verdi. İşte Bakanlar Kurulu'na SGK tarafından unulan üç alternatifli tablo...

Bakanlar Kurulu, sadece 2000 öncesi emekli olan SSK’lılar için “intibak”ın kabul edildiği haberini verdi. Bakanlar Kurulu’na SGK tarafından üç alternatifli bir tablo sunuldu. Bunlardan biri bugüne kadar verilmeyen gelişme hızının sadece yüzde 60’ı, diğeri yüzde 70’i, ötekisi de yüzde 75’i idi. Son yüzde 75’lik oran kabul gördü.

2000 öncesi emekli olmuş 1 milyon 940 bin emekli-dul ve yetime toplam 2 milyar 400 milyon yıllık maliyetli intibak zammı 2013 Ocak veya Temmuz ayında verilecek… Rakamı sayıya böldüğümüzde ortalaması 100 lira ama kimisi 0, kimisi 10 lira en yükseği de 310 lira zamlı intibak zammı alacak Esasen tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin intibak sorunu varken sadece 2000 yılı öncesi SSK emeklilerinden bir kısmına intibak uygulanacak. 2000 ve sonrası SSK emeklilerine intibak yok, Bağ-Kur emeklilerine ise hiç yok. 1999 yılı ve öncesinde emekli olmuşlara 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 yıllarının Gayri Safi Milli Hasıla Artış Oranı (GSMHAO) Bakanlar Kurulu’nun seçtiği alternatif artışlardan birisi kadar artırılacaktır. Yani, 1999 Aralık dönemi itibarıyla hesaplanan aylık, 2008 yılı Ocak ayına kadar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan her yılın aralık ayına göre en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları endeksindeki artış oranının tamamı ve gayri safi yurtiçi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızının belli bir oranının (çalışma gelişme hızının % 60, % 70 ve % 75’i esas alınmak suretiyle alternatifli olarak hesaplanmıştır) birbiriyle çarpılarak, 2008 Ocak ödeme döneminden itibaren de SSK emeklileri için uygulanmış aylık artışlarıyla artırılacaktır. Hesaplanan aylık miktarının sigortalı veya hak sahiplerinin ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilecektir.

İNTİBAK YASASI ŞİMDİ, PARALARI 2013 YILINDA

maa%C5%9F%20tablo.png


Ali TEZEL

Habertürk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak zammından yararlanacak Bağ-Kur emeklileri belli oldu

SSK emeklilerinin ardından 12 bin Bağ-Kur emeklisine de intibak zammı müjdesi geldi. 2002'de 3 aylık dönemde intibak farkı alacak kişiler de belli oldu. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren ve emekli aylığı bağlanan 12 bin Bağ-Kurlu 100-150 lira arasında intibak zammı alacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 milyon 943 bin işçi emeklisinin ardından esnaf emeklisine de müjde verdi. 12 bin Bağ-Kurlu'yu ilgilendiren düzenleme 2002 yılında gelir tablosundaki artışların emekli maaşlarına yansıtılmamasından kaynaklandı. Kendilerinden önce ve sonraki yıllarda aynı basamakta emekli olmasına rağmen düşük maaş alan 12 bin esnaf emeklisi 100-150 lira arasında intibak zammı alacak. 2,5 milyonun üzerindeki Bağ-Kur emeklisinden kimlerin bu farkı alacağı tartışılırken, söz konusu bilgiye Cihan ulaştı.

Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı çalışmada düşük maaş alan 12 bin kişinin 2002 1 Mart ile 30 Mayıs arasında emeklilik dilekçesi veren ve ardından maaş bağlanan esnaflar olduğu tespit edildi. Bu üç aylık dönem içinde düşük maaş bağlananlar 100 ile 150 lira arasında maaş farkıyla emekli aylıklarını alacak.

MALİYET 1,5 MİLYON

SSK emeklisine verilecek intibak zammının faturası devlete 2,5 milyar olarak yansıyacak. 2013 Ocak ayından itibaren yatırılacak maaş farkları 1 milyon 943 bin emekliyi ilgilendirirken, bunların 1 milyon 500 binine 100 ile 322 lira arasında maaş farkı ödenecek. 12 bin Bağ-Kur emeklisinin ise maliyeti devletin kasasına yaklaşık 1 milyon 500 bin lira olacak. Esnaf emeklisine maaş farklarının 2013 Ocak ayında yetişip yetişmeyeceği konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Emekliye intibak tasarının tam metni

İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarını düzenleyen tasarı Meclis'e gönderildi.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 39- (1) Son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları, bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.

(2) Aylıkların hesaplanmasında, 506 sayılı Kanunun mülga maddeleri uyarınca hazırlanan ve 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan gösterge veya üst gösterge tablosundan sigortalı için tespit edilmiş olan mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınır.

(3) Sigortalının aylık bağlama oranı aşağıdaki şekilde belirlenir.

a) Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için %60, sigortalının başkasının bakımına muhtaç olması halinde %70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre %59,9 ila %50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Yaştan ve günden artırım ve eksiltme yapılmaz.

b) Yaşlılık aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için %60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre %59,9 ila %50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı, sigortalının tahsis talep tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için (l)’er artırılır, 5000 günden noksan ödediği her 240 gün için (1)’er eksiltilir. Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışması, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul olması, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması veya erken yaşlanması nedeniyle tarafına yaşlılık aylığı bağlananlara günden dolayı eksiltme yapılmaz.

c) Ölüm aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için %60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre %59,9 ila %50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı sigortalının ölüm tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için (l)’er artırılır. Günden dolayı eksiltme yapılmaz. Malullük aylığı almakta iken ölen sigortalılar hakkında bakıma muhtaçlık durumu dikkate alınmaksızın (a) bendi, yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalılar hakkında ise (b) bendi hükümleri uygulanır.

ç) Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı %85’ten fazla olamaz.

(4) Sigortalının 1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla aylığı, yukarıdaki hükümlere göre tespit edilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımı suretiyle belirlenir.

(5) Bu madde hükümlerine göre 1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık tutarı, %5,9 oranında artırılarak 2000 yılı Ocak ayına, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplan aylık tutarı ise, (7,13326594120697) çarpanı kullanılarak 2008 yılı Ocak ayına taşınır. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da, 2008 yılı Ocak ayı ödeme döneminden başlayarak 2013 yılı Ocak ayı ödeme dönemine kadar (bu dönem dahil) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ödenmekte olan aylıklara uygulanmış olan aylık artışları ile artırılır.

(6) Bu maddeye göre hesaplanan aylık tutarının sigortalı veya hak sahiplerine 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıkların ödenmesine devam edilir.

(7) Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.

(8) Bu madde hükümleri;

a) Geçici 20 nci madde kapsamında devralınacak sandıklardan aylık almakta olan,

b) Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükselten,

sigortalı ve hak sahipleri hakkında uygulanmaz.

(9) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin tereddütleri gidermeye Kurum Yönetim Kurulu yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 40- (1) 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 17 nci maddesine göre 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan aylıklar bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.

(2) Geçici 27 nci madde uyarınca 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 11 inci maddesine göre 2002 yılı Nisan ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık tutarı, aynı ödeme döneminde %8,9 oranında artırıldıktan sonra 2002 yılı Mayıs ayı ödeme döneminden başlayarak 2013 yılı Ocak ayı ödeme dönemine kadar, 1479 sayılı Kanun kapsamında bağlanmış olan aylıklara söz konusu dönemlerde uygulanan artış oranları ile artırılır ve aylıklar 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminden itibaren yeni belirlenen tutar üzerinden ödenmeye devam olunur.

(3) Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.”

MADDE 2- Bu Kanun 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Sosyal Güvenlik Kurumundan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emekliler, aylık bağlama sistemleri açısından 2000 yılı öncesi ve sonrası emekliler olmak üzere iki ana grupta ele alınmaktadır. Bu sistemler kendi içlerinde yine aylık bağlama usullerindeki değişikliklere göre farklılaşabilmektedir. Her bir sistemde aylığın miktarını belirleyen temel iki unsur, sigortalıların prime esas kazanç tutarları ile prim ödeme gün sayılarıdır. Prime esas kazançlar, sigortalıların ortalama yıllık kazançlarının ve göstergelerinin belirlenmesinde kullanılırken, prim ödeme gün sayıları aylık bağlama oranlarını belirlemektedir.

2000 yılı öncesinde aylık hesaplama sistemlerinde meydana gelen değişiklikler gözönüne alındığında emekliler dört grupta sınıflandırılabilmektedir. Bunlar;

a) 1982 yılı öncesi emekliler,

b) 1982-1987 yılları arası emekliler,

c) 20/6/1987 tarihli ve 3395 sayılı Kanuna göre borçlanma primi ödeyen ve kamuoyunda süper emekli olarak bilinen emekliler,

d) 1988-2000 yılları arası emeklilerdir.

2000 yılı sonrası aylık bağlama sisteminde aylıklar; sigortalının tüm hizmet süresindeki prime esas kazançlarının tahsis talep yılına Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı ile güncellenerek taşınması suretiyle bulunan kazançlar toplamının, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunan ortalama günlük kazancının aylık değerinin, yine sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına göre bulunan aylık bağlama oranı ile çarpımı sonucu hesaplanmaktadır. Bağlanmış aylıkların artırılması ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranına bağlanmıştır.

2000 yılından önce hizmeti bulunup, 2000 yılından sonra aylık talebinde bulunanlara ise 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesi uyarınca karma sisteme (gösterge sistemi ile 4447 sayılı Kanunla getirilen sistemin birleşimi) göre aylık hesaplanmaktadır.

2000 yılı ve sonrası aylık hesaplama sistemleri ise iki grupta incelenmektedir.

a) 1/1/2000-1/10/2008 tarihleri arası emekliler,

b) 1/10/2008 tarihi sonrası emekliler.

Aylıkların farklılaşmasının ve farklı emekli gruplarının ortaya çıkmasının temelinde, aylık bağlama sisteminin parametreleri üzerinde yapılan değişiklikler yatmaktadır. Bu Kanunla, 2000 yılı öncesinde 506 sayılı Kanuna göre gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının, alt sınır aylığı uygulanmaksızın sigortalıların gerçek prim ödeme gün sayıları üzerinden ve refah payı da dikkate alınmak suretiyle yeniden hesaplanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca, 1479 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde, 1479 sayılı Kanuna göre sigortalıların ödeyecekleri primler ve bağlanacak aylıkların hesabında kullanılan 24 basamaklı gelir tablosunun her yıl bir önceki yılın tüketici fiyatları indeksindeki değişim oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızları kadar arttırılarak belirleneceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, oluşturulan gelir tabloları, hem sigortalılar tarafından ödenecek prim miktarını belirlemek için hem de aylık bağlama işlemlerinde kullanıldığından ticari faaliyet yürüten 1479 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalıların ağır bir prim yükü ile karşı karşıya kalmaları söz konusu olmuştur. Prim miktarında meydana gelecek aşırı artış nedeniyle sigortalıların mağdur edilmemeleri için, anılan Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenmesi gereken, 1/4/2002 ile 31/3/2003 tarihleri arasında sigortalıların ödeyecekleri primler ve bağlanacak aylıkların hesabına esas gelir basamaklarını ve buna ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda 1479 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi ile Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir. Bu madde gereğince verilen yetki çerçevesinde 2002/3930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/3/2002 tarihinde yürürlükte bulunan gelir basamakları %32,32 oranında artırılarak 1/4/2002-30/6/2002, bu gelir basamakları da %17,89 oranında artırılarak

1/7/2002-31/3/2003 döneminde geçerli olan gelir basamakları oluşturulmuştur. 1479 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine, 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 27 nci madde ile aynı oranlar kullanılarak aynı gelir basamaklarının tekrar oluşturulması sağlanmıştır. 1/4/2002-30/6/2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamaklarını oluşturmak için yapılan artış oranının, bundan önce yürürlükte bulunan gelir basamaklarından bağlanmış olan aylıklara yapılan artış oranının altında kalması nedeniyle, 1/4/2002-30/6/2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden %8,9 oranında artış yapılarak yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile; 5510 sayılı Kanuna iki geçici madde eklenmektedir.

Geçici 39 uncu madde ile; 2000 yılı öncesinde 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanmış malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük ve yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıklarının asgari aylık kontrolü yapılmaksızın gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanması amaçlanmaktadır.

Bu madde hükümlerine göre 1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 1999 yılı Aralık ayı için açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki aylık artış oranı olan %5,9 ile 2000 yılı Ocak ayına, 2000 yılı Ocak ayından itibaren ise 2008 yılına kadar (2008 yılı hariç) arada geçen her takvim yılına ait, her yılın Aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızının %75’inin birbiriyle çarpımı sonucu bulunan (7,13326594120697) çarpanı ile 2008 yılı Ocak ayına taşınacaktır. Bu şekilde bulunan aylık tutarı, 2008 yılı Ocak ödeme dönemi ile bu maddenin yürürlüğe girdiği ödeme dönemi (bu dönem dahil) arasında 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ödenmekte olan aylıklara uygulanmış olan aylık artışları ile artırılacaktır.

Geçici 40 ıncı madde ile; 1/4/2002-30/6/2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesi amaçlanmaktadır.

1479 sayılı sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 50 nci maddesinde sigortalıların ödeyecekleri primler ve bağlanacak aylıkların hesabında kullanılan 24 basamaklı gelir tablosunun her yıl bir önceki yılın tüketici fiyatları indeksindeki değişim oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızları kadar arttırılarak belirleneceği,” hüküm altına alınmıştır. Ancak oluşturulan gelir tabloları, hem sigortalılar tarafından ödenecek prim miktarını belirlemek için hem de aylık bağlama işlemlerinde kullanıldığından ticari faaliyet yürüten 1479 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalıların ağır bir prim yükü ile karşı karşıya kalmaları söz konusu olmuştur. Prim miktarında meydana gelecek aşırı artış nedeniyle sigortalıların mağdur edilmemeleri için, Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenmesi gereken, 1/4/2002 ile 31/3/2003 tarihleri arasında sigortalıların ödeyecekleri primler ve bağlanacak aylıkların hesabına esas gelir basamaklarını ve buna ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 17 nci maddesi ile Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir. Bu madde gereğince verilen yetki çerçevesinde 2002/3930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/3/2002 tarihinde yürürlükte bulunan gelir basamakları %32,32 oranında artırılarak 1/4/2002-30/6/2002, bu gelir basamakları da %17,89 oranında artırılarak 1/7/2002-31/3/2003 döneminde geçerli olan gelir basamakları oluşturulmuştur. 1479 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine, 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 27 nci madde ile 31/3/2002 tarihinde yürürlükte bulunan gelir basamakları %32,32 oranında artırılarak aynı gelir basamaklarının tekrar oluşturulması sağlanmıştır. 1/4/2002-30/6/2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamaklarını oluşturmak için yapılan artış oranı, bundan önce yürürlükte bulunan gelir basamaklarından bağlanmış olan aylıklara yapılan artış oranının altında kalmıştır. Düzenleme ile bu kapsamda aylık alanların aylıklarının, 5510 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesiyle tekrar aynısı oluşturulan gelir basamakları üzerinden 2002 Nisan ayı itibarıyla hesaplanan aylık tutarının %8,9 oranında artırılarak yeniden hesaplanması ve olumsuzluğun giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak maaş farkları belli oldu

İntibak Yasasından dolayı, 525 bin 613 kişinin aylığında 100-150 TL, 365 bin 146 kişinin aylığında 50-100 TL, 283 bin 762 kişinin aylığında 150-200 TL, 197 bin 978 kişinin aylığında 200-250 TL artış olacak.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan tabloya göre, İntibak Yasasıyla 2000 öncesi SSK emeklilerinden prim gün sayısı yeterli olanlardan yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan 1 milyon 913 bin 442 kişinin aylığında artış olacak.

Bağ-Kur'dan 1 Mart 2002 ile 31 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik talebinde bulunan 12 bin 186 kişinin aylıklarında da yaklaşık yüzde 9 artış sağlanacak.
SSK ve Bağ-Kur intibakının toplam maliyeti yıllık 2 milyar 450 milyon TL olacak.

İntibakla maaşlarda meydana gelecek artışların dağılımı şöyle olacak:

428319424479.jpg
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Yasası

İntibak Yasası ile birlikte 2000 yılından önce emekli olanların maaşı bin 159 liraya çıkacak. Ancak asgari ücretten prim ödeyen 8.3 milyon kişi, yeni emekli olduğunda maaşı 690 lirada kalacak.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), 2000 yılından önce emekli olan 1.9 milyon kişinin maaşında artış sağlayacak İntibak Yasa Tasarısı’nın hazırlıkları sırasında, önümüzdeki yıllarda emekli olacak işçilerin de durumu masaya yatırıldı. Yapılan çalışmada, şu anda ödenen primlerinin yüzde 48’nin asgari ücret üzerinden olduğu belirlendi. Bu da önümüzdeki yıllarda emekli olacak olan milyonlarca işçinin, en alt düzeyden maaş almasına neden olacak. 2012 yılı Ocak ayı rakamlarına göre, primleri asgari ücretten yatırılan bir işçi sadece 690 lira emekli maaşı alabilecek. İntibak düzenlemesi ile, 2000 yılından önce emekli olan ve primleri asgari ücretten ödenen bir işçi emeklisinin maaşı ise bin 159 liraya kadar çıkacak. Bu da, yeni emeklileri ile eski emekliler arasında makasın açılmasına yol açacak.

Yeni emeklilere formül aranıyor

İntibak düzenlemesinin hazırlıkları sırasında ortaya çıkan “asgari ücretli işçi” sıkıntısı, yaklaşık 8.3 milyon çalışanı ilgilendiriyor. İleride yeni bir intibak ihtiyacı oluşmaması için ekonomi yönetimi yeni emekli olacaklarla ilgili formül arayışlarına başladı. Bu çerçevede, asgari ücret üzerinden emekli olacakların taban aylığının yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Formül hayata geçirilirse, sadece 2000 yılından önceki emekliler değil, yeni emekliler de daha yüksek maaş alma imkanı elde edecekler.

SGK’nın konuyla ilgili tespitleri

2000 öncesi sistemde sosyal devlet ön planda tutulurken, 2000 yılı sonrası sistemde ise sigortacılık ön planda tutularak, emekli maaşları sisteme yapılan katkıyla orantılı hale getirilmiştir.

Şu anda ödenen primlerin yüzde 48’i asgari ücrettendir. Bu nedenle 2008 yılından sonra bağlanan aylıklar giderek düşecektir.

İntibak düzenlemesi ile 869 TL’yi iyileştirirken, önümüzdeki yıllarda 690 TL aylık ödemek gibi gariplikle karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle, asgari ücretten emekli olacakların taban aylıklarında da iyileştirme yapılması gerekiyor.”

Star Gazetesi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
'İntibak' tasarısında yeni düzenleme

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu kapsamında oluşturulan alt komisyon, 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarını düzeltmeyi öngören ve ''intibak'' tasarısı olarak adlandırılan yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

Alt komisyon, tasarıda yer alan ''2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak'' şeklindeki düzenlemede değişiklik yaptı. Tasarıya, 2000 yılından sonra ölen sigortalılar için kapsam yönünden oluşabilecek tereddütlerin giderilebilmesi amacıyla, ''2000 yılından önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalılar'' ifadesini konulmasını benimsedi. Böylece 2000 yılından sonra ölenlerin yakınlarına ödenen aylıklar da ''intibak'' kapsamına alındı.

Alt komisyon, tasarıya, işten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde ''sigortalı işten ayrılış bildirgesi'' ile bildirmeyen işverenlere uygulanan para cezasını düzenleyen yeni bir madde ekledi. Buna göre, söz konusu işverenlere her bir sigortalı için uygulanan ''asgari ücret tutarındaki'' ceza, ''asgari ücretin onda 1'i tutarına'' düşürülecek. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.

Komisyon raporunda, bu düzenlemenin, bir sigortalı için asgari ücret tutarındaki para cezası uygulamasının, işverenlerin mağduriyetine yol açması nedeniyle getirildiği belirtildi.

Raporda, intibak hükümlerinin yürürlüğe gireceği tarihe kadar elektronik ortama aktarılması ve güncellenmesi gereken 2,6 milyon dosyaya ilişkin işlemlerin, hizmet satın alınması ya da ek ödeme ile SGK personeline yaptırılması konusunun gündeme geldiği, konunun, Plan ve Bütçe Komisyonunda değerlendirilmesine karar verildiği belirtildi.

Tasarı, Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, alt komisyon raporu üzerinden görüşülecek.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak yasa tasarısında yeni gelişme

Alt komisyon, 2000 yılından sonra ölenlerin yakınlarına ödenen aylıkların da intibak kapsamına alınmasını önerdi.Tasarı yarın görüşülecek.

Emeklilerin merakla beklediği İntibak yasa tasarısında yeni bir gelişme yaşandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarını düzeltmeyi öngören ve ''intibak'' tasarısı olarak adlandırılan yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

Alt komisyon, tasarıya ''2000 yılından önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalılar'' ifadesinin konulmasını benimsedi.

Böylece 2000 yılından sonra ölenlerin yakınlarına ödenen aylıklar da ''intibak'' kapsamına alındı.

Alt komisyon, tasarıya, işten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde ''sigortalı işten ayrılış bildirgesi'' ile bildirmeyen işverenlere uygulanan para cezasını düzenleyen yeni bir madde ekledi.

Buna göre, söz konusu işverenlere her bir sigortalı için uygulanan ''asgari ücret tutarındaki'' ceza, ''asgari ücretin onda 1'i tutarına'' düşürülecek.

Tasarı, yarın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tekrar ele alınacak.

TRT
 

mekansız67

Üye
Üye
Katılım
Ocak 31, 2012
Mesajlar
100
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
özkan bey benım annemde babasının maasını alıor.ıntıbak zammı alacak oda 2013de ocakdan ıtıbarenmıs.ayrıca su sorum var annem dedemın aylıgını tam alıyor.dul yetım olarak alıyor.annem sankı dedem sağken alacak ıntıbak zammnımı alacak yoksa dedemın maasını alsa bıle dul yetım uzerınden mı verılcek onla onun arasında bı fark olurmu.....
 
Tekerlekli Sandalye
Üst