İntibak Yasasıyla Emeklilerin Yüzde 72 ' Sine Zam Gelecek

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
mekansız67 ; emekli aylıkları konusunda o kadar bilgim yok kusura bakma sorunuzu cevaplayamayacağım... Bu konuda paylaşım şunun icin yapmaktayim.. Babam da 2000 yılından önce emekli, o nedenle bu haberin takibindeyim.. Biliyorsunuz ki ben Kamu Kurumlarına Engelli Personel Alımı Konuları hususunda yorumlarda bulunuyorum ve bildiğim konuları cevaplıyorum..
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Yasa Tasarısı komisyondan geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İntibak Yasa Tasarısı kabul edildi. Komisyonda kabul edilen bir önergeyle ilaçtan alınan katkı payı değiştirildi.

Komisyonda tasarının görüşmeleri sırasında, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından verilen önergeyle, ilaçtan alınan katkı payında değişiklik yapıldı. Buna göre, yasada yüzde 10-20 olan katkı payı, yüzde 1-20 olarak değiştirildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''İntibak Yasa Tasarısı''nın görüşmelerine başlandı.

Komisyon, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan tasarıyı, alt komisyon metni üzerinden görüşmeye başladı. Tasarının geneli üzerindeki görüşmelerden önce Alt Komisyon Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Baha Öğütken ve üyeler, yapılan değişiklikler hakkında görüşlerini ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, tasarının önemli eksiklikleri olduğunu belirterek, Türkiye'de sosyal güvenlik kapsamında çalışanların aynı norm ve standartta maaş alması gerektiğini kaydetti. Hiçbir emekli derneği temsilcisinin tasarıya ''intibak'' demediğini, kimsenin tatmin olmadığını savunan Kuşoğlu, 20 yıldır emeklilerin konuyu dile getirdiğini anlattı.

''Konunun bu kadar dar getirilmesinin nedeni bütçe imkanları gösteriliyor'' diyen Kuşoğlu, yıllardır mağdur olmuş insanlara karşı Hükümetin biraz daha duyarlı olmasını istedi. 2000 yılı öncesi emekli olan 800 bin kişinin kapsamda olmadığını ifade eden Kuşoğlu, bu kesimin de tasarıda değerlendirilmesi, düzenlemenin genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, alt komisyonda intibak konusunda hükümetten gelen tasarıda değişiklik yapılmadığını belirterek, ''Sanki bu intibak düzenlemesi, nasıl ucuza getirilir anlayışıyla hazırlanmış. Bütçe imkanları gerekçe gösterilerek tam intibakı sağlamayan bir düzenleme yapmak doğru değil. İntibak lütuf değil, emeklilerin hakkıdır. Emeklilerin hakkını gaspetmek olur. Yılan hikayesine dönen intibak, bu tasarıyla kuşa çevrilmekte'' diye konuştu.

Tasarının ''intibak'' olmadığını, yapılan iyileştirmenin de maaş zammı olarak tanımlanamayacağını ifade eden Kalaycı, ''Aylık bağlama oranlarında eşitlik sağlanmadan adalet tesis edilemez. Yüzde 70 üzerinden emekli aylığı bağlanan emekliler var. Bu düzenlemeyle onları da aşağıya düşürüyoruz. Aylıkların GSYİH gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanması amaçlanmasına karşılık, neden gelişme hızının yüzde 75'i esas alınmasının hiçbir gerekçesi yok. Süper emeklilerin durumu da net olarak belirlenmeli. BAĞ-KUR emekli aylıkları da aynı şekilde hesaplanmalı ve artırılmalı. Geriye dönük ödeme öngörülmüyor ama 1 yıl daha emeklinin hakkına el koymanın gerekçesi olabilir mi-'' dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, çalışanlara, emeklilere ayrılması gereken kaynakların ''savaş bütçesine'' gittiğini ileri sürerek, ''Türkiye'deki emeklilerin durumu kötü. Oysa yurtdışında kasap, çöpçü olarak emekli olan bir kişi, gelip en güzel yerlerde tatil yapabiliyor. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alıyorsa, niye emeklilere ve çalışanlara hak ettikleri maaşın verilemediğinin hesabını AKP vermeli'' görüşünü savundu.

-''İntibak olmaktan uzak''-

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, konunun kaynak sorunu olmadığını belirterek, tasarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Düzenlemenin ''intibak olmaktan uzak olduğunu'' savunan Çelebi, ''Sınırlı bir kapsam nedeniyle dağ fare doğurmuştur. Göstermelik bazı artışlar yapılacak. Emekliler, rakamlar toplamına indirgenmiştir. 1999 öncesinde emekli olanların sistem değişiklikleri nedeniyle artış oranlarının yansıtılmaması nedeniyle mağduriyetlerin giderilmesi istenirken, tasarı bu amacı karşılamıyor, emekliler arasındaki eşitsizliği de gidermiyor'' dedi.

Emeklilere en azından asgari taban aylığı düzenlemesi yapılması gerektiğini vurgulayan Çelebi, yapılacak hesaplamalara dayalı olarak zaten çok düşük aylık almakta olan en sorunlu kesimin aylıklarında hiç artış yapılmaması gibi bir olasılığın da ortaya çıktığını anlattı.

Emeklilerin geçinemedikleri için çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Çelebi, bu kişilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesinin doğru olmadığını, bu nedenle tasarıda bu yönde de değişiklik yapılmasını istedi. Tasarının yeniden ele alınmasını öneren Çelebi, sadece maliyet hesabı yapılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

-''AK Parti'ye nasip oldu''-

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, bir kesimin durumun düzeltirken başka kesimin durumunu kötüleştirmemek gerektiğini ifade ederek, 20 yıldan beri tartışılan intibakın AK Parti'ye nasip olmasının önemli olduğunu söyledi.

AK Parti'nin seçim ekonomisi uygulamadığını belirten Gök, ''IMF'den bırakın borç almayı, küresel kiriz yaşandığı ortamda hükümet IMF borçlarını ödeyerek bu noktaya gelmiştir. Emekli çocuğuyum. Günümüz emeklileri, geçmişteki emeklilerden daha iyi durumdadır. Emeklilerimiz her şeyi hak ediyor. Düzenleme, 2,5 katrilyon bütçeye yük getiriyor. İktidar olmak farklı sorumluluk getiriyor. Bizler de yarın İtalya ve Yunanistan'ın durumuna düşmemek için bütçemizi planlı programlı yapmak durumundayız'' diye konuştu.

Tasarının görüşmeleri, öğleden sonra devam edecek.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Emekliye intibak düzenlemesi 2013 Ocak ayında yürürlüğe girecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İntibak Yasa Tasarısı kabul edildi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, emekli maaşlarının intibakını düzenleyen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını kabul ederek Genel Kurul'a sevk etti.

Emekliliğe düzenleme

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, 2000 yılı sonrası gösterge esaslı sistemden, gelişme hızından pay alınan bir sisteme geçilmesiyle gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakını düzenliyor.

İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak.

2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurtiçi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.

Aylıklar, Aralık 1999'da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.

Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının, başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.

Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak.

Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranları, sigortalının tahsis talep tarihi veya ölüm itibariyle kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlık ve ölüm sigortaları primi için 1'er artırılacak.

Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85'ten fazla olamayacak.

Sigortalının, Aralık 1999 ödeme dönemi itibariyle aylığı, belirtilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımıyla belirlenecek.

Hesaplanan aylık tutarı, yüzde 5,9 oranında artırılarak Ocak 2000'e, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplanan aylık tutar ise 7,13326594120697 çarpanı kullanılarak Ocak 2008'e taşınacak. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da Ocak 2008'den başlayarak Ocak 2013 dönemine kadar, sigortalılara ödenen aylıklara uygulanan aylık artışlarıyla yükseltilecek Hesaplanan aylık tutarın, sigortalı veya hak sahiplerine Ocak 2013 döneminde ödenen aylık tutarın altında kalması halinde mevcut aylıklar ödenmeye devam edecek. Hesaplanan aylıklar için geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenler ile devir alınacak sandıklardan aylık alanlara, devir tarihinden sonra intibak hükümleri uygulanmayacak.

Tasarı, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.

Biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulanacak

Bir başka önergeyle de kişilerin sağlık hizmetine gitmediği halde gitmiş gibi gösterilerek SGK tarafından yapılan usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla "biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması" yapılmasına imkan tanınıyor.

İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde "sigortalı işten ayrılış bildirgesi" ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan "asgari ücret tutarındaki" ceza, "asgari ücretin onda 1'i tutarına" düşürülüyor. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.

SGK'na aktarılmaları daha önceki düzenlemelerde yer alan banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresi, 4 yıla çıkarılıyor.

Tasarı, intibakla ilgili düzenlemenin 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer düzenlemelerin ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini öngörüyor
 

egribey

Üye
Üye
Katılım
Ocak 29, 2012
Mesajlar
161
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ben bişi sorcam annem babamdan ölüm aylıgı alıyor dedemdende yetım aylıgı babamda dedemde 2000 ÖNCE Sİ EMEKLİ İDİ ANNEM 2004 DE BU MAASLARI ALMAYA BASLDI BABAM VEFAT ETTIGINDEN DOLAYI BU MAASLARADA İNTİBAK DUZENLENIRMI BILGINIZE...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Yasası Meclis'ten geçti

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda ''intibak'' olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısı kabul edildi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2000 yılı sonrası gösterge esaslı sistemden, gelişme hızından pay alınan bir sisteme geçilmesiyle gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakını düzenliyor.

İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak.

2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.

Aylıklar, Aralık 1999'da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.

Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının, başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.

Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak.

Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranları, sigortalının tahsis talep tarihi veya ölüm itibariyle kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlık ve ölüm sigortaları primi için 1'er artırılacak.

Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85'ten fazla olamayacak.

Sigortalının, Aralık 1999 ödeme dönemi itibariyle aylığı, belirtilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımıyla belirlenecek.

Hesaplanan aylık tutarı, yüzde 5,9 oranında artırılarak Ocak 2000'e, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplanan aylık tutar ise 7,13326594120697 çarpanı kullanılarak Ocak 2008'e taşınacak. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da Ocak 2008'den başlayarak Ocak 2013 dönemine kadar, sigortalılara ödenen aylıklara uygulanan aylık artışlarıyla yükseltilecek

Hesaplanan aylık tutarın, sigortalı veya hak sahiplerine Ocak 2013 döneminde ödenen aylık tutarın altında kalması halinde mevcut aylıklar ödenmeye devam edecek. Hesaplanan aylıklar için geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenler ile devir alınacak sandıklardan aylık alanlara, devir tarihinden sonra intibak hükümleri uygulanmayacak.

Yasa, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.

-Biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulanacak-

İlaçtan alınan katkı payı yüzde 10-20 yerine, yüzde 1-20 olarak uygulanacak. Halen yüzde 10 olarak uygulanan alt sınır yüzde 1'e çekilerek, esneklik sağlanması hedefleniyor. Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1'e kadar indirmeye, SGK'nın teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Yasayla, kişilerin sağlık hizmetine gitmediği halde gitmiş gibi gösterilerek SGK tarafından yapılan usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla ''biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması'' yapılmasına imkan tanınıyor.

İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde ''sigortalı işten ayrılış bildirgesi'' ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan ''asgari ücret tutarındaki'' ceza, ''asgari ücretin onda 1'i tutarına'' düşürülüyor. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.

SGK'na aktarılmaları daha önceki düzenlemelerde yer alan banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresi, 4 yıla çıkarılıyor.

İntibakla ilgili düzenleme 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer düzenlemeler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Anadolu Ajansı
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Meclis’ten geçen İntibak Yasası maaşları nasıl etkileyecek ?

İntibak Yasası Meclis’ten geçti. İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak

2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.
Aylıklar, Aralık 1999′da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.
Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının, başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999′da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.
“Yüzde 85′ten fazla olmayacak”
Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999′ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak.
Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranları, sigortalının tahsis talep tarihi veya ölüm itibariyle kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlık ve ölüm sigortaları primi için 1′er artırılacak.
Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85′ten fazla olamayacak.
Sigortalının, Aralık 1999 ödeme dönemi itibariyle aylığı, belirtilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımıyla belirlenecek.
Hesaplanan aylık tutarı, yüzde 5,9 oranında artırılarak Ocak 2000′e, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplanan aylık tutar ise 7,13326594120697 çarpanı kullanılarak Ocak 2008′e taşınacak. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da Ocak 2008′den başlayarak Ocak 2013 dönemine kadar, sigortalılara ödenen aylıklara uygulanan aylık artışlarıyla yükseltilecek
Hesaplanan aylık tutarın, sigortalı veya hak sahiplerine Ocak 2013 döneminde ödenen aylık tutarın altında kalması halinde mevcut aylıklar ödenmeye devam edecek. Hesaplanan aylıklar için geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenler ile devir alınacak sandıklardan aylık alanlara, devir tarihinden sonra intibak hükümleri uygulanmayacak.
Yasa, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.
Biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulanacak
İlaçtan alınan katkı payı yüzde 10-20 yerine, yüzde 1-20 olarak uygulanacak. Halen yüzde 10 olarak uygulanan alt sınır yüzde 1′e çekilerek, esneklik sağlanması hedefleniyor. Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1′e kadar indirmeye, SGK’nın teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.
Yasayla, kişilerin sağlık hizmetine gitmediği halde gitmiş gibi gösterilerek SGK tarafından yapılan usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla “biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması” yapılmasına imkan tanınıyor.
İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde “sigortalı işten ayrılış bildirgesi” ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan “asgari ücret tutarındaki” ceza, “asgari ücretin onda 1′i tutarına” düşürülüyor. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.
SGK’na aktarılmaları daha önceki düzenlemelerde yer alan banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresi, 4 yıla çıkarılıyor.
İntibakla ilgili düzenleme 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer düzenlemeler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Emeklilere nasıl yansıyacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da intibakı gerektiren bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, emekli aylıklarında intibakı sağlayan yasa tasarısı üzerindeki görüşmelerde Hükümet adına konuşan Çelik, sosyal güvenlik reformunun artık gerçekleştiğini, bunun ana parametreleri ile oynamamak gerektiğini söyledi.
Çelik, “Ne kadar prim ödüyorsanız o kadar emekli aylığı almak durumundasınız” dedi.
Emekli Sandığında intibakı gerektirecek bir durum olmadığını belirten Çelik, çünkü burada gösterge ve katsayı çerçevesinde aylık bağlama esasının söz konusu olduğunu, dolayısıyla yıllar arasında bir fark bulunmadığını ifade etti.
Çelik, şöyle devam etti: “Bağ-Kur’da da basamak söz konusu. Basamaklar nedeniyle ödediklerinizin gereğini alıyorsunuz. Bu nedenle Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da intibakı gerektiren bir durum söz konusu değil.
Geriye eski SSK kalıyor. Bu düzenlemede haksızlık, eksiklik vardı. 2000 öncesinde siyasiler bu sistemle son derece uğraşmış ve sistemi bozmuşlar.
Seyyanen zamlarla eşitsizlik derinleşmiş. 2000 yılı öncesinde sistemin bozulmasından kaynaklanan, sistemin itiraza neden olan konularını 2008’e uyarlama çalışması yapıyoruz şimdi.” Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, emekli aylıklarına ilişkin sözlerine de değinen Çelik, “Sayın Arınç’ın dediği, ’yüzde 75 gelişme payını 2000 öncesi emeklilerine veriyoruz.’ Medyaya nasıl yansıdı bilmiyorum. Medyanın algılamasında da sıkıntı olabilir. Yüzde 75 gelişme hızından, 2000 öncesi emeklilere pay vermedir bu” diye konuştu.
İntibak düzenlemesinin emeklilere nasıl yansıyacağı hakkında da bilgi veren Çelik, şöyle devam etti: “Üst göstergeden emekli olanlardan 3600 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 118, 5000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 149,5, 6000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 174, 74000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 212, 9000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 247, bunun üzerinde pirim ödeyen emeklimizin aylığına 339 liraya kadar yansıyacak.
Bakan Çelik, kanunun 2013 yılında yürürlüğe girecek olmasına yönelik eleştirileri yanıtlarken, “Bunun teknik gerekçelerini anlatmıştım. Hükümet programında ’kademeli olarak 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında ödeyeceğiz’ dedik. 557 trilyon 2012 bütçemize koyduk. Ama Sayın Başbakanımız emekten, emekçiden, memurdan, işçi ve çiftçiden yanadır. ’2013 yılında verilsin’ dedi. Bu düzenlemeyi böyle yapıyoruz” dedi.
Tasarının kabul edilip yasalaşmasından sonra TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, 6 Mart Salı günü saat 15.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.


Kaynak: Meclis’ten geçen İntibak Yasası maaşları nasıl etkileyecek ?
 

destiny07

Üye
Üye
Katılım
Tem 16, 2011
Mesajlar
430
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ama o zam 2000 'den önce emekli olanlara verecekler. 2000'den sonra emekli olanlara çok az zam veriyorlar yine eşitlik yok :S
 

mekansız67

Üye
Üye
Katılım
Ocak 31, 2012
Mesajlar
100
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
intibak yasası kabul edıldıgı tarıhten itibaren 2013 e kadar bırıkmıs bır para olucakmı acaba?
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
mekansız67; Yasayı tam olarak incelerseniz ( Aşağıda Yasanın ilgili Maddesi Mevcut ) , o fark olayının olmadığını anlarsınız ..

destiny07; milli gelirden pay alamama olayı 2000 yılından önceki Emekli Maaşlarında yaşandı.. 1995 Emeklisi biri 1.000 TL aliyor, 2008 de aynı prim gun sayısı ve aynı şartlarda emekli olan 2.000 TL ye yakın alıyor.. İşte bu durumu duzeltme amaçlanmış.. Ha yasa ise düzeltilmiş mi ? Tabiki de hayır, tam olarak yeterli degildir.. Kısmi bir iyileştirme yapılmış oluyor ...

GEÇİCİ MADDE 40- (1) 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 17 nci maddesine göre 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan aylıklar bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.

(2) Geçici 27 nci madde uyarınca 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 11 inci maddesine göre 2002 yılı Nisan ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık tutarı, aynı ödeme döneminde %8,9 oranında artırıldıktan sonra 2002 yılı Mayıs ayı ödeme döneminden başlayarak 2013 yılı Ocak ayı ödeme dönemine kadar, 1479 sayılı Kanun kapsamında bağlanmış olan aylıklara söz konusu dönemlerde uygulanan artış oranları ile artırılır ve aylıklar 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminden itibaren yeni belirlenen tutar üzerinden ödenmeye devam olunur.

(3) Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.”

MADDE 2- Bu Kanun 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde yürürlüğe girer.
 

mekansız67

Üye
Üye
Katılım
Ocak 31, 2012
Mesajlar
100
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
2013de yururluge gırer ama 2013den once yasalasmıs yasa var.bakanınagzından sunu duydum bugun bu yasa kabul edılsın buugunden ıtıbaren 2013e kadar bır bırıkmıs olacakmıs.sonra 2013den devamen o duzenleme yururluge gıreck ben bole bılıroum.....
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
mekansız67 ; Bakan FARUK ÇELİK 30 Dakika Once SKY TURK te aciklama yapti, dediğin sekilde bir toplu odeme yok malesef , bilgin olsun...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Yasası yürürlüğe girmeden maaşlar 60 TL zamlandı

Emeklide maaş farkını gideren İntibak Yasası, Meclis’ten 60 lira zamlı çıktı. Artış, Ocak 2013’deki rutin zamdan kaynaklanıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün kabul edilen ve 2000 yılı öncesinde emekli olan 1.9 milyon emeklinin maaşlarında artış öngören İntibak Yasası, yürürlüğe girmeden zamlandı. Tasarıda en yüksek artış 290 lira olarak belirlenen İntibak Yasası, Meclis’ten en yüksek artış 350 lira olarak geçti. 60 liraya ulaşan artışın, 2012 ve 2013 Ocak’ta yapılacak zamların dikkate alınmasından kaynaklandığı belirtildi.

Üst sınır 350 liraya çıkıyor

SGK, 1.9 milyon emeklinin maaşlarında artış getirecek olan intibak düzenlemesine ilişkin yaptığı hesaplamaları güncelledi. Buna göre, SGK daha önce, 2012’nin Ocak ayına baz alarak bir hesap yapmıştı. Bu hesaplamada, intibak ile yapılacak artışlarda üst sınır 290 lira olmuştu. Şimdi, 2012 yılında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamlar da dikkate alınarak yeni bir hesaplama yapıldı. Bu hesaplamada ise daha önce 290 lira olarak belirlenen üst sınır 350 liraya yükseldi. Böylece, intibak, yürürlüğe girmeden 60 lira zamlanmış oldu. Söz konusu zam artışı, alt kademeden zam alacak olan emeklileri de etkileyecek. Fakat onların maaşlarında yapılacak artış 10-60 lira arasında gerçekleşecek. Yeni hesaplama ile intibaktan yararlanacak olan emeklilerin alacağı zam da değişti. Buna göre, 45 bin kişi 250 liranın üzerinde, 258 bin kişi 200 lira ile 250 lira arasında, 291 bin kişi 150 lira ile 200 lira arasında, 471 bin kişi de 100 lira ile 150 lira arasında zam alacak. HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

471 bin emekliye 100-150 lira zam

Emekli sayısı Alacağı zam (¨)

207 bin 10-20

293 bin 20-50

340 bin 50-100

471 bin 100-150

291 bin 150-200

258 bin 200-250

45 bin 250 ve üzeri

Star Gazetesi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hangi emekli ne kadar zam alacak

‘İntibak’ kanunuyla emekli maaşlarına yapılacak artış miktarı kesinleşti.

2000 öncesi SSK emeklileriyle 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde emekli olan Bağ-Kur'lulara zam öngören intibak düzenlemesi, önceki gece Meclis'te kabul edildi.

Zamların maaşlara yansıması 2013/Ocak ayı itibariyle gerçekleşecek. Yapılacak zamlardan dul ve yetimler de aylıklarıyla orantılı olarak yararlanacak. Örneğin 1/4 oranında yetim aylığı alan kişi, 100 liralık zammın 25 lirasını alacak.

Örnek olması ve emekli okurlarımıza fikir vermesi açısından farklı prim günü ve göstergelere göre alınacak intibak zamları tabloda yer alıyor.

Örnek İntibak Tablosu

Prim Günü Gösterge Alacağı İntibak Zammı (TL)


3.600 9475 0,00

3.600 12425 63

3.600 15175 114

5000 9475 0,00

5000 10625 63

5000 15175 144

7400 9475 106

7400 10325 128

7400 15175 204

9000 9475 128

9000 10325 152,87

9000 15175 238,31

9000+ Tavan 322

Bugün gazetesinin haberine göre, intibak zammında iki kriter mevcut. Emekli olunan prim günü ve gösterge ya da üst gösterge rakamı. Gösterge rakamını belirleyen en önemli unsur ise çalışma hayatında hangi kazanç üzerinden SSK'ya bildirim yapıldığıdır. Bu anlamda 1990-2000 yılları arasındaki kazançlar önem arz ediyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak Yasası Onaylandı. İntibakla ilgili merak edilenler

İntibaktan kimler yaralanacak

1-2000 yılından önce malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlanan SSK emeklileri,
2-2000 yılından önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen SSK emeklilerinin hak sahipleri,
3- 2002 Nisan ile 2002 Haziran sonuna kadar aylık bağlanan Bağ-Kur emeklileri
yararlanacaktır.

Emekliler İntibaktan Nasıl Yararlandırılacak.

İntibaktan yararlanacak SSK emeklilerinin aylıkları, 1999 yılı Aralık ayında ödenen asgari aylık dikkate alınmadan yeniden hesaplanacak ve bu aylık 1999 yılı aralık ayı TÜFE'si kadar artırılacak sonra 2000 den 2008 e kadar her yılın TÜFE'si ve gelişme hızının % 75'i kadar artırılarak 2008 yılı ocak ayı değeri bulunacak, bu tarihten sonra da 2008 yılından 2013 yılına kadar emekli aylıklarına yapılan artışlar kadar artırılarak 2013 yılı değeri bulunacaktır.

Hesaplanan yeni aylık ile emeklilere ödenen eski aylık karşılaştırılarak bu iki aylıktan hangisi yüksekse o aylık ödenecektir.

Bağ-Kur emeklilerinin ise 2002 yılı Nisan ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylıkları önce % 8,9 oranında artırılacak sonra da 2013 yılına kadar Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan artışlar kadar artırılarak 2013 yılı değeri bulunacaktır.

Neden 2000 Öncesi SSK Emeklileri

SSK emekli aylıkları arasındaki farklılaşmanın nedeni farklı tarihlerde yürürlükte bulunan kanunlara göre hesaplama yapılmasıdır. 2000 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla SSK emekli aylığı hesaplama sistemi tamamen değiştirilerek sigortalıların 2000 yılından sonra çalıştıkları sürenin tamamında ödedikleri kazançları TÜFE ve Gelişme Hızı ile güncellenen sistem getirilmiştir. Bu da sistem de ne kadar uzun süre kalınırsa ve kazançlar ne kadar yüksek olursa aylığında o nispette yüksek olmasını sağlamıştır.

Ancak 2000 yılından önce çalışmaya başlayıp 2000 yılından sonra emekli olanlara her iki kanun dikkate alınarak karma bir aylık hesaplandığından 2000 den sonra emekli olanların aylıkları daha yüksek olmuştur.

Neden 2003 Yılı İki Aylık Dönemde Emekli Olan Bağ-Kur Emeklileri

Bağ-Kur emeklilerine ise 2008 yılına kadar basamak sistemine göre aylık bağlanmıştır. 2000 yılına kadar kişilerin emekli olmadan önce bulundukları son basamak önemli iken 2000 yılından sonra aylık bağlamada basamaklarda geçirilen süreler dikkate alınmıştır. Bu durumda sadece 2002 Nisan ile 2002 Haziran sonuna aylık bağlanan emeklilerin aylıkları düşük kalmıştır.

İntibak Aylıkları Ne Kadar Artıracak

İntibak sonucu 2000 yılından önce emekli olan her SSK emeklisinin aylığı artmayacağı gibi en fazla 322 TL artış olacaktır.
Emeklilere geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İntibak yasasının tam metni

Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metin aynen Genel Kurulda kabul edilmiştir.
PAYLAŞ|
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU METNİ

Esas No : 1/566, 2/58, 2/137 …../…../2012
Karar No:


SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI


MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 39- (1) Son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan malûllük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malûllük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.
(2) Aylıkların hesaplanmasında, 506 sayılı Kanunun mülga maddeleri uyarınca hazırlanan ve 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan gösterge veya üst gösterge tablosundan sigortalı için tespit edilmiş olan mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınır.
(3) Sigortalının aylık bağlama oranı aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Malûllük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için % 60, sigortalının başkasının bakımına muhtaç olması halinde % 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre % 59,9 ila % 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Yaştan ve günden artırım ve eksiltme yapılmaz.
b) Yaşlılık aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için % 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre % 59,9 ila % 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı, sigortalının tahsis talep tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödediği her 240 günlük malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için (l)'er artırılır, 5000 günden noksan ödediği her 240 gün için (1)'er eksiltilir. Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışması, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malûl olması, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması veya erken yaşlanması nedeniyle tarafına yaşlılık aylığı bağlananlara günden dolayı eksiltme yapılmaz.
c) Ölüm aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için % 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre % 59,9 ila % 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı sigortalının ölüm tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödediği her 240 günlük malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için (l)'er artırılır. Günden dolayı eksiltme yapılmaz. Malûllük aylığı almakta iken ölen sigortalılar hakkında bakıma muhtaçlık durumu dikkate alınmaksızın (a) bendi, yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalılar hakkında ise (b) bendi hükümleri uygulanır.
ç) Malûllük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı % 85'ten fazla olamaz.
(4) Sigortalının 1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla aylığı, yukarıdaki hükümlere göre tespit edilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımı suretiyle belirlenir.
(5) Bu madde hükümlerine göre 1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık tutarı, % 5,9 oranında artırılarak 2000 yılı Ocak ayına, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplan aylık tutarı ise, (7,13326594120697) çarpanı kullanılarak 2008 yılı Ocak ayına taşınır. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da, 2008 yılı Ocak ayı ödeme döneminden başlayarak 2013 yılı Ocak ayı ödeme dönemine kadar (bu dönem dahil) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ödenmekte olan aylıklara uygulanmış olan aylık artışları ile artırılır.
(6) Bu maddeye göre hesaplanan aylık tutarının, sigortalı veya hak sahiplerine 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıkların ödenmesine devam edilir.
(7) Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.
(8) Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenler ile geçici 20 nci maddeye göre devir alınacak sandıklardan aylık alanlara devir tarihinden sonra bu madde hükümleri uygulanmaz.
(9) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin tereddütleri gidermeye Kurum Yönetim Kurulu yetkilidir."

MADDE 2- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 40- (1) 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 17 nci maddesine göre 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan aylıklar bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.
(2) Geçici 27 nci madde uyarınca 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak 1479 sayılı Kanunun mülga geçici 11 inci maddesine göre 2002 yılı Nisan ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık tutarı, aynı ödeme döneminde % 8,9 oranında artırıldıktan sonra 2002 yılı Mayıs ayı ödeme döneminden başlayarak 2013 yılı Ocak ayı ödeme dönemine kadar, 1479 sayılı Kanun kapsamında bağlanmış olan aylıklara söz konusu dönemlerde uygulanan artış oranları ile artırılır ve aylıklar 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminden itibaren yeni belirlenen tutar üzerinden ödenmeye devam olunur.
(3) Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz."

MADDE 3- 5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "nüfus cüzdanı" ibaresinden önce gelmek üzere "biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulamasının yapılması ve/veya" ifadesi eklenmiştir.

MADDE 4- 5510 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "% 10" ibaresi "% 1" olarak değiştirilmiştir.


MADDE 5- 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"j) 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirim ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde yer alan sandıklara, sandık iştirakçiliğinin başlama veya sona ermesine ilişkin bildirimi, süresi içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun olarak yapmayanlar veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında, bir takvim ayında işlenen bu fiillerden dolayı tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak kaydıyla her bir sigortalı veya sandık iştirakçisi için asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır."

MADDE 6- 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "iki yıl" ibaresi "dört yıl" şeklinde değiştirilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde bu Kanunun 5 inci maddesi ile yapılan değişiklik, bu Kanunun yayımı tarihinden önce tahakkuk ettirildiği halde ödenmemiş olan cezalar için de uygulanır, ancak tahsil edilmiş tutarlar red ve iade veya mahsup edilmez.

MADDE 7- Bu Kanunun 1 inci ve 2 nci maddeleri 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


SGK Rehberi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Cumhurbaşkanı Gül, 'İntibak Yasası'nı onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''intibak yasası'' olarak bilinen 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Gül'ün, yasayı yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdiği bildirildi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2000 yılı sonrası gösterge esaslı sistemden, gelişme hızından pay alınan bir sisteme geçilmesiyle gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakını düzenliyor.

İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak.

2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarıyla bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almaktayken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.

Aylıklar, Aralık 1999'da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.

Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.

Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak.

Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranları, sigortalının tahsis talep tarihi veya ölüm itibariyle kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlık ve ölüm sigortaları primi için 1'er artırılacak.

Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85'ten fazla olamayacak.

Sigortalının, Aralık 1999 ödeme dönemi itibariyle aylığı, belirtilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımıyla belirlenecek.

Hesaplanan aylık tutarı, yüzde 5,9 oranında artırılarak Ocak 2000'e, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplanan aylık tutar ise 7,13326594120697 çarpanı kullanılarak Ocak 2008'e taşınacak. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da Ocak 2008'den başlayarak Ocak 2013 dönemine kadar sigortalılara ödenen aylıklara uygulanan aylık artışlarıyla yükseltilecek.

Hesaplanan aylık tutarın, sigortalı veya hak sahiplerine Ocak 2013 döneminde ödenen aylık tutarın altında kalması halinde mevcut aylıklar ödenmeye devam edilecek. Hesaplanan aylıklar için geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenlerle devir alınacak sandıklardan aylık alanlara, devir tarihinden sonra intibak hükümleri uygulanmayacak.

Yasa, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.

BİYOMETRİK YÖNTEMLERLE KİMLİK DOĞRULANACAK

İlaçtan alınan katkı payı yüzde 10-20 yerine, yüzde 1-20 olarak uygulanacak. Halen yüzde 10 olarak uygulanan alt sınır yüzde 1'e çekilerek, esneklik sağlanması hedefleniyor. Vücut dışı protez ve ortezlerle ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1'e kadar indirmeye, SGK'nın teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Yasayla, kişilerin sağlık hizmetine gitmediği halde gitmiş gibi gösterilerek SGK tarafından yapılan usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla ''biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması'' yapılmasına imkan tanınıyor.

İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde ''sigortalı işten ayrılış bildirgesi'' ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan ''asgari ücret tutarındaki'' ceza, ''asgari ücretin onda 1'i tutarına'' düşürülüyor. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.

SGK'ya aktarılmaları daha önceki düzenlemelerde yer alan banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresi, 4 yıla çıkarılıyor.

İntibakla ilgili düzenleme 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer düzenlemeler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kimler İntibak Yasasından faydalanamayacak

İntibak Yasasından faydalanamayacaklar.

Bu yazımızda intibak yasasından faydalanacaklar, faydalanamayacaklar ve istisnalarını açıklamaya çalışacağız. Yine bu yasanın geriye dönük mali hak getirip getirmeyeceği de açıklanacaktır.

Askeri Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığı, Devlet Demiryolları ve Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı ile banka sandıklarından emekli olanlar İntibak Yasasından faydalanamayacaklar.

Ancak 991 sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kanununa devredilen Askeri Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığı ile Devlet Demiryolları ve Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı iştirakçileri ile yine Sosyal Sigortalar Kanununa devredilen banka sandıkları iştirakçilerinin emeklileri intibak yasasından yararlanamayacaklar.

Sadece 2000 yılından önce aylık bağlanan SSK emeklileri, 2000 yılından önce aylık almakta iken bu tarihten sonra ölen SSK emeklilerinin hak sahipleri, 2002 Nisan ile 2002 Haziran sonuna kadar aylık bağlanan Bağ-Kur emeklileri yararlanacaktır.

İntibaktan yararlanacak SSK emeklilerinin aylıkları, 1999 yılı Aralık ayında ödenen asgari aylık dikkate alınmadan yeniden hesaplanarak ve bu aylık 1999 yılı aralık ayı TÜFE'si kadar artırılacaktır. Sonra 2000 den 2008 e kadar her yılın TÜFE'si ve gelişme hızının % 75'i kadar artırılacak 2008 yılı ocak ayı değeri bulunarak, bu tarihten sonra da 2008 yılından 2013 yılına kadar emekli aylıklarına yapılan artışlar kadar artırılarak 2013 yılı değeri bulunarak hesaplanacaktır. Bulunan aylık ile eski aylık karşılaştırılarak hangisi yüksekse o aylık ödenecektir.

Bağ-Kur emeklilerinin ise 2002 yılı Nisan ayı itibarıyla hesaplanan aylıkları önce % 8,9 oranında artırılarak sonra da 2013 yılına kadar Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan artışlar kadar artırılacak 2013 yılı değeri bulunarak hesaplanacaktır.

İntibak sonucu 2000 yılından önce emekli olan her SSK emeklisinin aylığı artmayacağı gibi en fazla 322 TL artış olacaktır.
Emeklilere geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

SGK Rehberi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
119 bin emekliye intibak şoku

TBMM tarafından kabul edilen ve 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşların maaşlarında artış öngören İntibak Yasası, 119 bin emekliyi şok edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun intibak düzenlemesinden yararlanacak emeklilerle ilgili yaptığı hesaplamaya göre, intibak binlerce emeklinin maaşında sadece 3 ile 5 lira arasında artış getirecek. İntibak düzenlemesi kapsamında maaşlarında 10 liranın altında artış yapılacak olan tam 119 bin 577 kişi bulunuyor. Bu kişilerin, 55 bin 966’u yaşlılık aylığı, 2 bin 426’sı malullük aylığı ve 61 bin 185’i ise ölüm aylığı alan vatandaşlardan oluşuyor. Yetkililer, kamuoyunda 2000 yılı öncesinde emekli olan tüm vatandaşlara 200-300 lira artış yapılacağına yönelik beklenti oluştuğuna dikkat çekerek, bu beklentinin doğru olmadığını bildirdiler.

Star Gazetesi
 

egribey

Üye
Üye
Katılım
Ocak 29, 2012
Mesajlar
161
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
gülümse hayat 2000 yılından önce emeklı olmus acak 2000 yılında vefat edeın ve 2000 yılından sonra dul ve yetım aylıgı alanlara intibak yokmu yani?=
 
Tekerlekli Sandalye
Üst