İş Yerinde Meydana Gelen Kalp Krizi İş Kazası Sayılır mı?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Çağımızın artık yaşa bağlı olmaktan çıkan ve önemli ölüm nedenlerinden olan kalp krizinin çalışma hayatında da sıkça görülmeye başlandığı, günümüzdeki tıp teknolojisi gelişmesine rağmen kalp krizlerinin nedeninin doyurucu olarak açıklanamadığı, bu yüzden kalp krizinin iş kazası niteliği belirlenirken, sosyal güvenlik hukuku düzenlemelerine hâkim olan sosyal hukukun çalışanları koruyucu ilkeleri ile sigorta düşüncesine öncelikle önem verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Kalp krizinin iş kazası sayılabilmesi için öncelikle meydana gelen olayın kural olarak tazminat hukukuna göre kaza sayılması gerekmektedir. Kazanın ise, kazaya uğrayana göre dışarıdan meydana gelen bir etki sonucu ortaya çıkması gerekmekte, iş kazasını doğuran dış etkenin ise çalışma şartlarından kaynaklanıp kaynaklanmaması olayın iş kazası olarak değerlendirilmesinde önem arz etmemektedir. Çünkü işyerinde meydana gelen bir kazanın Sosyal Güvenlik Kurum Mevzuatı anlamında iş kazası kabul edilmesi için kazanın işyerinde ve sigortalının işverenin emrine amade iken olması yeterli ve gerekli olduğu, işyerinde işverenin emri altında olmak normal hayat şartlarına göre değerlendirilmesi gerekmektedir.

İşyerinde işin yapılmadığı zamanlar da bu duruma örnek gösterilebilmektedir. Sigortalının işverenin emri olmaksızın tatilde veya mesai saatleri dışında işyerinde işle ilgisi olmayan keyfi davranışlarda bulunurken kazaya uğraması halinde meydana gelen olayın iş kazası sayılamayacak, işçinin söz konusu davranışı ile bir bakıma mekân anlamında işyerinde bulunurken işverenin otoritesi altından farazi olarak çıkmış olacaktır.

İşyerinde meydana gelen kazanın sonucunun işyeri dışında ortaya çıkması da kazanın iş kazası olarak kabulünü ve yine kazaya sebebiyet veren dış etkenin oluşumunda sigortalının iradesinin olması bu yönden kazanın iş kazası sayılmasını önleyemeyecektir. Çünkü sigortalının iradesi kusur derecelerine göre, kusur, kasıt, 5510 sayılı Kanunun 21 inci ve 22 nci maddelerinde suç sayılır davranış olarak değerlendirilmiş ve kusur derecelerinin sadece sigortalıya bağlanacak olan gelirlerde veya ödenecek ödenekte farklılık meydana getirdiğinden sigortalının iradesinin kazanın iş kazası olmasını engelleyen bir neden olarak görülmemesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, kazanın dışarıdan bir etkenle olayın ortaya çıkması, yani sigortalının işyerinde ve işini yaparken veya iş yapmadan geçirdiği sürelerde işverenin emrine amade iken dış etkenlerden kaynaklanan bir neden sonucu kalp krizi geçirmesi, kalp krizinin sonucunun (ölüm veya özürler) işyerinde veya işyeri dışında gerçekleşmesi halinde bunun bir iş kazası sayılması gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, öncelikle bir olayın meydana gelmesi ve bu olay ile sonuç arasında bir ilişkinin bulunması ya da başka bir anlatımla, “neden” ile “sonuç” arasında bir illiyet bağının olması gerekmektedir.


************************************

İşyerinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden bir arkadaşım aklıma geldi bu yazıyı okuyunca :( ailesi bankadan yüklü bir tazminat aldı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiye de hatırı sayılır bir ölçüde yardım yapılmıştı ama burada benim için önemli olan bir canın yokoluşuydu. Bankacılık gibi stresli bir mesleğe gönül vermiş hemde daha yolun başında olan bir çalışanın ani vefatı herkesi çok üzmüştü benimde istifama neden olmuştu. Şimdi düşünüyorum da yaşadığım tramva nedeniyle bende bankadan davacı olabilir miydim? yaşanan tamamen bankanın kendi tedbirsizliğinden kaynaklandığı için belki de ambulans çok acil olarak gelseydi, belki de elektro şok cihazı o dönemde alınmış olsaydı, belki de o gün iş temposu o kadar ağır olmasaydı vs vs vs belkilerin sonu yok...vadesi o kadarmış derler ya bilmiyorum bazen hayat insanın ömrünü oldukça kısaltıyor diye düşünüyorum.

Belki bu yazıyı okuyan birilerine faydası olur umudumla eğer yaşınız 40 yaşın üzerindeyse ve özellikle ailenizde birinci dereceden yakınlarınızda kalp hastalığı mevcutsa yılda en az bir kere kalp muayenesinden geçmenizi önermek isterim.

Sağlık dolu günler dileğimle....
 

ERKAN ATEŞ

Üye
Üye
Katılım
Şub 2, 2013
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
GAZOZ AĞACI,bence"iş yerinde meydana gelen kalp krizi iş kazası s a y ı l m a l ı d ı r ."Eğer sosyal bir devletsek,devlet vatandaşına her ne olursa olsun,nerede,nasıl,niçin gibi sebeblere bakmadan yanında olur.Hükümet devletciliği işine geldiği gibi yapıyor.Dün daha 14 yaşında bir can"ı daha henüz toprağa vermişken,yapılanlar hükümetin,ismi lazım değil O şahsın Devlet'ciliğini gösteriyor.O yüzden,iş yerinde meydana gelen kalp krizinin, iş kazası sayılıp sayılmayacağı,o kişinin siyasi,dini,etnik kimliğine bağlıdir. Benim aklimada benim yaşadıklarım ve hastalanmam geldi."İşyerinde beyin kanaması ve sonrasında felç, iş kazası veya meslek hastalığı sayılırmı ?" Eger, felç olacağımı bilseydim eğer,hastaneye gitmeden önce mesala bi parmağimi keserdim,bir iki basamak merdivenden veya atölyede düşer,hastaneye giderken trafik kazası (zaten oldu)geçirirdim. Hükümetin politikası o kadar iğrenç ki,vatandaşınıda kendi gibi yapmaya uğraşıyor.Emeklilik için başvurduğum zaman,unkapanın daki memurun"malülen emekli olamıyacağımı,vergi indirimiyle engelli emekli başvurabileceğimi ve "usulsüz" vergi indirimine nasıl olacağını söyledi,anlatdı.Yani bize hükümet devlete nasıl "KUMPAS" kurulanacığını,YOLSUZLUĞU,DOLANDIRICILIĞI öğretti.Kısacası "EĞİTİM ŞART."
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam ERKAN ATEŞ,

Sanırım bir sorun var çünkü sizin dediğiniz gibi yani "iş yerinde meydana gelen kalp krizi iş kazası s a y ı l m a l ı d ı r .'' Sorunuza gelince ;

"İşyerinde beyin kanaması ve sonrasında felç, iş kazası veya meslek hastalığı sayılırmı ?" evet sayılır ve sayılması da gerekir çünkü olay anı, sonrası tamamen kanunda açıkça belirtilmiş durumda. Sizin neler yaşadığınızı bilemiyorum ama çok büyük geçmiş olsun.

Konu dışındaki diğer yorumlarınız için de teşekkür ederim. En azından duygu ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşma cesaretini gösterdiniz. İşte doğrusuyla yanlışıyla burası bizim ülkemiz ve bilinenlerle olması gerekenler arasındaki uçurumun gittikçe arttığı bir dönemde artık neyin doğru neyin yanlış olduğunu bile birbirinden ayıramayacak derecede beyinleri yıkanmış, düşünebilme yeteneğini yitirmiş, anlama muhakeme edebilme yetisini kaybetmiş insanların az da olsa seslerini çıkarabilmesini ben kendi adıma her zaman olduğu gibi desteklemeye devam edeceğim. Sizin düşüncenize karşı çıkanlar da elbette olacaktır ama bilinen bir gerçek var ki o da her konunun sadece bir doğrusu vardır.

Önemli olan kulaktan dolma bilgilerle değil yaşanan gerçeklerin dile getirilmesidir. Bu anlamda ben aslında kimin hangi kurumda neler yaşadığını, ne tür engellerle karşılaştığını paylaşmasını da çok isterdim ama insanlar öylesine bastırılmış ki bu sitede bile özgürce tecrübelerini yazıya dökemiyorlar.

Sağlıcakla kalın, paylaşımla kalın dileklerimle,
 

FEYZANUR

Üye
Üye
Katılım
Nis 10, 2012
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Emekli olduktan sonra sigortasiz calisan bir yakinim is yerinde kalp krizi sonucu öldü.9 yildir orada çalışıyordu is verenden yasal olarak bir hak talep edilebilir mi? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar lutfen cevap yazarsanız sevinirim. .
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İşyerinde geçirilen ve dıştan gelen bir etken olmaksızın meydana gelen kalp krizleri iş kazası sayılabilir mi?
iş kazası olup olmadığının değerlendirilebilmesi için öncelikle iş kazası geçiren kişinin,

Sigortalı olması,
Mutlaka bir olay ile karşılaşmış olması,
Meydana gelen olay nedeniyle bedenen veya ruhen özre uğraması,hallerinin bir arada bulunması gerekmektedir.
Ayrıca, bir olayın iş kazası olup olmadığının tespiti sırasında ortaya çıkan olayın nedeni
ile sonucu arasında bir ilişki kurularak, buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir.
Sigortalı işyerinde ve işini yaparken veya iş yapmadan geçirdiği sürelerde işverenin emrine amade iken
dış ekenlerden kaynaklanan bir neden sonucu kalp krizi geçirirse kalp krizinin sonucu (ölüm veya
arızalar) işyeri dışında gerçekleşsin bunun bir iş kazası sayılması gerekmektedir. Tüm bunların ilk basamağı sigortalı çalışılıyor olmasıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst