İşaret Dilinin Tarihçesi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
İşaret dili, parmaklar, yüz ve dudak hareketleri ile vücut hareketleri ve bunların kombinasyonları kullanılarak insanlar arasında iletişimi sağlayan bir işaret dili alfabesidir. İlk defa 16. yüzyılda İtalyan doktor Jerome Cardan tarafından geliştirilmiştir, bugüne gelene kadar büyük bir değişim geçirerek insanlığın hizmetine sunulmuştur.

İşaret dili alfabesi sözlü dil alfabesinden tamamen farklıdır. Her ülkenin kendine özgü işaret dili bulunmaktadır, dolayısıyla herkesin kullanabileceği uluslararası bir işaret dili henüz geliştirilememiştir. Amerika’daki işaret dili ASL’dir, ve İngilizlerin kullandığı da SE'dir. Örnegin, ASL’de işaret parmağının dudaklardan aşağı, gögse dogru hareket ettirilmesi kırmızı rengi belirtir. Beş parmağın açık bir şekilde gögüsten dışarı doğru yavaş yavaş kapatılarak çekilip uçları bitişik şekilde gögse dönük olarak gösterilmesi beyaz rengi ifade eder. Yine işaret parmağının dudaklar üzerinde sürtülmesi “bana gerçegi söylemiyorsun” demektir.

Türk işaret dili (TİD)’nin tarihi Osmanlı’lara kadar dayanmaktadır. İlk işitme engeliler okulu’nun 1902'de II. Abdülhamit döneminde kurulduğu ve işaret dilinin kullanıldığı bilinmekle beraber, bu dilin okullarda kullanımının 1953’te kaldırıldığı ve o tarihten beri kullanılmadığı bilinmektedir.

Ülkemizdeki işitme engellilerin sayısı hakkında değişik bilgiler bulunmakla beraber Birleşmiş Milletler raporuna göre sayının 2.5 milyon olduğu söylenmektedir.

İşaret dilinin de konuşma dili gibi erken yaşlarda ögrenilmesi daha yararlı olmaktadır. İşitme engelli çocukların zeka seviyeleri normal konuşanlardan farkli olmadığından özel metotlarla birçok kelimeyi söylemeyi ve konuşmayı da ögrenebilirler. Günümüzde işaret dili bazı modern ülkelerde yazı işaret dili olarak da geliştirilmiştir, bu şekilde işitme engellilerin birçok işlerde çalışabilmesi ve kariyer yapabilme olanağı sağlanabilmiştir.

Ülkemizde TID konusunda bilimsel ve eğitime yönelik kitap, sözlük, eğitim kitapları ve yayınlar sınırlı olmakla beraber, birçok ülkede bunlar yaygınlıkla bulunmakta, birçoğu internette ücretsiz olarak yayınlanmaktadir. ASL ile ilgili birçok internet sitesinde bu konuda sözlükler de yer almaktadır.

Gelecekte ülkemizde de bütün okullarda işaret dilinin öğretildiği, işitme engelliler sınıflarının geliştirilerek engelli vatandaşlara da kendi geleceklerini en iyi şekilde belirleme şansı verilebilmesi hepimizin dileğidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst