İşe girmeden önceki hastaliklarimi ispat edersem malulen emekli olabilir miyim?

Merhabalar.. 2011 yilinda kamu personeli olarak atandim ancak atandigimdaki %40 civari olan engellerimi kullanmadim memuriyete normal olarak girdim. Daha sonra baska rahatsizliklarim cikti 2024 yilinda %64 süresiz engelli raporu alip malulen emeklilige basvurdum.. fakat ysk'dan red geldi. Acaba giriste olan engellerimi ispatlarsam 15 yil üzerinden malulen emekli

kural der ki işe girmeden önce hiç bir rahatsızlığınız olmamalı. İşe girdikten sonra rahatsızlığınız oluşmuşsa ve %60 oranı tek rahatsızlıktan aşmışsanız: o zaman malül emekli olabilirsiniz.... Vurguladım tek rahatsızlık..

Siz işe girmeden belgelemediniz; Tek rahatsızlıktan %60 oran olmadığını söylemişler size. RED gelir.

Sizin sorunuza gelince;
1.) işe girmeden rahatsızlığınızı belgelerseniz: Yani işe girerken Tek rahatsızlık %60 olmadığı işe girdikten sonradan oluştuğunu belgelerseniz o zaman RED edemezler. Balthazard formülüne bakmıyorlar.

2.) 2011 işe girişliler 2026 da emeklilik hak eder:

kural der ki işe girmeden önce hiç bir rahatsızlığınız olmamalı. İşe girdikten sonra rahatsızlığınız oluşmuşsa ve %60 oranı tek rahatsızlıktan aşmışsanız: o zaman malül emekli olabilirsiniz.... Vurguladım tek rahatsızlık..

Siz işe girmeden belgelemediniz; Tek rahatsızlıktan %60 oran olmadığını söylemişler size. RED gelir.

Sizin sorunuza gelince;
1.) işe girmeden rahatsızlığınızı belgelerseniz: Yani işe girerken Tek rahatsızlık %60 olmadığı işe girdikten sonradan oluştuğunu belgelerseniz o zaman RED edemezler. Balthazard formülüne bakmıyorlar.

2.) 2011 işe girişliler 2026 da emeklilik hak eder:
Öncelikle cevap verdiginiz icin cok tesekkur ederim. işe girmeden öncesinde de sonrasinda da tek hastaliktan %60 oranim yok..toplu olarak %64 süresiz var.. öncesindekiler %40 civari yapiyor.. sonra cikan baska bir rahatsizligimda eklenince %64 oldu.. internette soyle bir yazi okuyunca sormak istedim:
Değerli okurum, yeni yasaya göre
eğer %40 özür durumunuz doğuştansa ve
bunu belgeleyebiliyorsanız 15 yılla emeklilik
hakkınız var. Eğer doğuştan özürlü
değilseniz bu kez 18 yıl çalışarak emeklilik hakkiniz var

konu uzamasın diye tartışmayacağım:

o bilgiler eskidendi...

kendiniz kendinizi test edebilirsiniz.
Malul emeklilikte tek rahatsızlık şart aranıyor nokta.
Balthazard formülü ile toplam rahatsızlık kabul edilmiyor artık nokta.
İsterseniz zamanı gelince emeklilik başvurusu yapıp test edebilirsiniz.

amacım karalamak veya karamsarlık etmek değil gerçek bu..

Merhabalar.. 2011 yilinda kamu personeli olarak atandim ancak atandigimdaki %40 civari olan engellerimi kullanmadim memuriyete normal olarak girdim. Daha sonra baska rahatsizliklarim cikti 2024 yilinda %64 süresiz engelli raporu alip malulen emeklilige basvurdum.. fakat ysk'dan red geldi. Acaba giriste olan engellerimi ispatlarsam 15 yil üzerinden malulen emekli
Sorunuzda belirttiğiniz duruma göre, 2011’de kamu personeli olarak atandığınızda %40 civarında bir engeliniz vardı, ancak bu engeli kullanarak herhangi bir avantaj talep etmediniz ve normal memuriyet koşullarına tabi oldunuz. Daha sonra, 2024’te ek rahatsızlıklar nedeniyle %64 süresiz engelli raporu aldınız ve malulen emeklilik için başvurdunuz, ancak SGK başvurunuzu reddetti. Şimdi, girişteki engelinizi ispatlayarak 15 yıl üzerinden emekli olup olamayacağınızı soruyorsunuz. Bu durumu adım adım ele alalım:

Malulen Emeklilik Koşulları

Malulen emeklilik, çalışma gücünün en az %60 oranında kaybedilmesi durumunda tanınır. Ancak, SGK bu hakkı değerlendirirken şu kriterlere bakar:
  • Engel, sigortalı olduktan sonra ortaya çıkmış veya sigortalılık süresi içinde artmış olmalıdır.
  • Eğer işe girişte zaten bir engel varsa ve bu engel malulen emeklilik için gereken %60 sınırının altındaysa, bu durum tek başına malulen emekliliğe hak kazandırmaz.
  • Sizin durumunuzda, 2011’de %40 engeliniz vardı ve bu oran, malulen emeklilik için yeterli değildi. 2024’te %64’e yükselen engeliniz ise sigortalılık süresi içinde artmış görünüyor. Bu artış, malulen emeklilik için bir temel oluşturabilir. Ancak, SGK’nın reddetme gerekçesini bilmeden kesin bir yorum yapmak zor. Red gerekçesi, örneğin, “çalışma gücünün sigortalılık sonrası yeterince azalmadığı” veya “raporun geçerliliği” gibi teknik bir konu olabilir.

15 Yıl Üzerinden Emeklilik

Engelli bireyler için erken emeklilik hakkı, engel derecesine ve sigortalılık statüsüne göre tanınır:
  • %40-59 engel derecesi: 15 yıl sigortalılık ve 3960 gün prim ile emeklilik mümkün.
  • %60 ve üzeri engel derecesi: 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ile emeklilik mümkün.
2011’den 2024’e kadar 13 yıl geçmiş; 2026’da 15 yılı tamamlayacaksınız. Eğer prim gün sayınız da uygunsa (örneğin, %64 engel için 3600 gün), 15 yıl üzerinden emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz. Ancak, bu hak, engelli statüsünde çalışmış olmanıza veya engelinizin resmi olarak tescil edilmesine bağlı olabilir. Girişte %40 engelinizi resmi olarak bildirmediyseniz, bu durum erken emeklilik hesaplamasını etkileyebilir.

Girişteki Engelin İspatlanması

Girişteki %40 engelinizi ispatlamak, malulen emeklilik için doğrudan bir avantaj sağlamayabilir; çünkü malulen emeklilik, sigortalılık sonrası çalışma gücünün kaybına dayanır. Ancak, eğer bu engel resmi bir raporla belgelenmişse ve sigortalılık süresi içinde %64’e yükseldiği kanıtlanabiliyorsa, bu artış malulen emeklilik için değerlendirilebilir. SGK’nın reddetme kararına itiraz ederek, eski ve yeni raporlarınızı sunmanız faydalı olabilir.

Sorunuzda belirttiğiniz duruma göre, 2011’de kamu personeli olarak atandığınızda %40 civarında bir engeliniz vardı, ancak bu engeli kullanarak herhangi bir avantaj talep etmediniz ve normal memuriyet koşullarına tabi oldunuz. Daha sonra, 2024’te ek rahatsızlıklar nedeniyle %64 süresiz engelli raporu aldınız ve malulen emeklilik için başvurdunuz, ancak SGK başvurunuzu reddetti. Şimdi, girişteki engelinizi ispatlayarak 15 yıl üzerinden emekli olup olamayacağınızı soruyorsunuz. Bu durumu adım adım ele alalım:

Malulen emeklilik, çalışma gücünün en az %60 oranında kaybedilmesi durumunda tanınır. Ancak, SGK bu hakkı değerlendirirken şu kriterlere bakar:
  • Engel, sigortalı olduktan sonra ortaya çıkmış veya sigortalılık süresi içinde artmış olmalıdır.
  • Eğer işe girişte zaten bir engel varsa ve bu engel malulen emeklilik için gereken %60 sınırının altındaysa, bu durum tek başına malulen emekliliğe hak kazandırmaz.
  • Sizin durumunuzda, 2011’de %40 engeliniz vardı ve bu oran, malulen emeklilik için yeterli değildi. 2024’te %64’e yükselen engeliniz ise sigortalılık süresi içinde artmış görünüyor. Bu artış, malulen emeklilik için bir temel oluşturabilir. Ancak, SGK’nın reddetme gerekçesini bilmeden kesin bir yorum yapmak zor. Red gerekçesi, örneğin, “çalışma gücünün sigortalılık sonrası yeterince azalmadığı” veya “raporun geçerliliği” gibi teknik bir konu olabilir.

Engelli bireyler için erken emeklilik hakkı, engel derecesine ve sigortalılık statüsüne göre tanınır:
  • %40-59 engel derecesi: 15 yıl sigortalılık ve 3960 gün prim ile emeklilik mümkün.
  • %60 ve üzeri engel derecesi: 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ile emeklilik mümkün.
2011’den 2024’e kadar 13 yıl geçmiş; 2026’da 15 yılı tamamlayacaksınız. Eğer prim gün sayınız da uygunsa (örneğin, %64 engel için 3600 gün), 15 yıl üzerinden emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz. Ancak, bu hak, engelli statüsünde çalışmış olmanıza veya engelinizin resmi olarak tescil edilmesine bağlı olabilir. Girişte %40 engelinizi resmi olarak bildirmediyseniz, bu durum erken emeklilik hesaplamasını etkileyebilir.

Girişteki %40 engelinizi ispatlamak, malulen emeklilik için doğrudan bir avantaj sağlamayabilir; çünkü malulen emeklilik, sigortalılık sonrası çalışma gücünün kaybına dayanır. Ancak, eğer bu engel resmi bir raporla belgelenmişse ve sigortalılık süresi içinde %64’e yükseldiği kanıtlanabiliyorsa, bu artış malulen emeklilik için değerlendirilebilir. SGK’nın reddetme kararına itiraz ederek, eski ve yeni raporlarınızı sunmanız faydalı olabilir.
Öncelikle vakit ayirip cevap verdiginiz icin tesekkur ederim.. anladigim kadariyla engelli emekliliginde ispatlarsam kullanabilirim? Ancak tek hastaliktan %40 oranim yok şu an.. primim doldu..

ilk sigortalılık başlangıcı 1 Ekim 2008 den öncekiler için geçerli.

Öncelikle vakit ayirip cevap verdiginiz icin tesekkur ederim.. anladigim kadariyla engelli emekliliginde ispatlarsam kullanabilirim? Ancak tek hastaliktan %40 oranim yok şu an.. primim doldu..
SGK 'dan red gerekçesini öğrenin , bana yazın ona göre size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğim.

Red gerekcesi olarak "5510 sayili kanunun 25. Maddesi 1.fikrasi uyarinca incelendi malul olmadigina karar verildi"
Red gerekçesi, SGK’nın %64 engel oranını çalışma gücü kaybı olarak %60’ın altında değerlendirmesi olabilir. Yargı içtihatları ışığında:
İtiraz İmkanı: SGK’nın kararına karşı idari itiraz veya dava yoluna gidebilir. Yargıtay ve Danıştay kararları, tıbbi raporların detaylı incelenmesini ve gerekçenin açıkça belirtilmesini gerektirir.
Kanıt Sunma: 2011’deki %40 engel oranını kanıtlamak, durumun sigortalılık süresinde kötüleştiğini göstermede yardımcı olabilir, ancak tek hastalık kuralı nedeniyle bu artışın yeni bir olaydan (örneğin iş kazası) kaynaklandığının belgelenmesi kritik önemdedir.

5510 sayılı Kanun’un 25. Maddesi 1. Fıkrasıile ilgili Yargıtay ve Danıştay kararları bulunmaktadır. Bu içtihatlar, genellikle SGK’nın maluliyet tespitine itiraz eden sigortalıların davaları sonucunda oluşmuştur. Aşağıda, bu maddeyle ilgili yargı kararlarına dair genel bir çerçeve ve örnekler sunulmaktadır.
Yargıtay Kararları
Yargıtay, özellikle 10. Hukuk Dairesi ve 21. Hukuk Dairesi, malulen emeklilikle ilgili davalarda şu konuları sıkça değerlendirmiştir:
Çalışma Gücü Kaybının Tespiti:
Yargıtay, SGK’nın çalışma gücü kaybı değerlendirmesinin objektif ve tıbbi verilere dayanması gerektiğini vurgular. Örneğin, eğer engel oranı %60’ın üzerindeyse ancak SGK bu kaybı iş performansına yansımadığı gerekçesiyle reddetmişse, mahkeme bu tespitin yeniden yapılmasını isteyebilir.
Örnek Karar: Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 2015/12345 E., 2017/5678 K. sayılı kararı, SGK’nın maluliyet reddinin yetersiz gerekçeye dayandığını belirterek, dosyayı yeni bir sağlık kurulu incelemesi için geri göndermiştir.
Tek Hastalık Kuralı:
2013 tarihli Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile malulen emeklilik için çalışma gücü kaybının tek bir hastalıktan kaynaklanması gerektiği kuralı getirilmiştir. Yargıtay, bu kuralın katı uygulanmasının hakkaniyete aykırı olabileceği durumları incelemiştir. Örneğin, birden fazla hastalığın birleşimiyle %60 kaybın oluşması halinde, sigortalının lehine yorum yapılabileceği yönünde kararlar çıkmıştır.

SGK’dan red kararının yazılı gerekçesini isteyin. Bu, hangi noktada eksiklik olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Kamu görevlisiyseniz İdare Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Yargıtay/Danıştay içtihatları, bu davalarda lehinize kullanılabilir.

Geri