İşitme Cihazı Kullanma ve Cihaz Bakımı

İşitme cihazı alırken seçilen firmanın bu konuda uzmanlaşmış olmasına ve teknik servis hizmetinin T.S.E standartlarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Garantisiz ve bilinçsizce satılan cihazlar sizlere birçok problemler çıkartacağına emin olabilirsiniz.
İşitme cihazınızın elektronik ve hassas bir alet olduğu unutulmamalıdır. Ve bu yüzdendir ki bakımı ve bilinçli kullanımı sizin rahatlığınız ve cihazınızın ömrü için son derece önemlidir.

İlk cihaz kullanan kişiler ilk bir ayda kullanım sıkıntı yaşayabilirler. Cihazın sesine, kullanımına alışabilmeleri için en az bir ay zamana ihtiyaçları olacaktır.
Cihaz kullanan kişinin yaşına ve sosyal yaşamına göre cihaz tipi seçmesi gereklidir. Örneğin işitme kayıplı bir çocuğa kanal içi cihaz verilmemelidir.
Gürültüden aşırı rahatsız olan veya tölerans problemi olan hastaların A.G.C. devreli veya K.amp devreli cihazlar önerilmeli ve kullanmalıdır.
Kulak arkası modellerde kulak kalıbı aslına uygun olarak kulağa takmalıdır. Aksi halde kulak kalıbı kulak kepçesini tahriş edecek ve net bir ses elde edilemeyecektir.
Kulak kalıbının kanalının temiz ve tıkalı olmamasına dikkat edilmelidir.
Özellikle anlama problemi olan hastalar için anlamakta zorluk çektikleri zaman sesini fazla açmamalı konuşan kişinin dudaklarından yararlanmalıdırlar. Zira sesi fazla açtığı zaman anlama güçlüğü daha fazla belirginleşecektir.
Cihazınızın sesi gerektiğinden fazla açılmamalıdır. Bu size istenmeyen ekstra gürültü kazandıracaktır.
İşitme kaybınıza uygun bir cihazın maksimum ses ayarı 2-2.5 arasında olmalıdır.
Trafikte veya gürültülü ortamlarda cihazınızın sesini biraz düşürmeniz gerekebilir.
Telefonla konuşmalarda telefon ahizesi cihazın üzerine tutulmalıdır. Aksi halde net bir ses elde edilmeyebilir.
Kişinin işitme cihazından memnun kalabilmesi, aldığı cihazın kullanma kılavuzundan olabildiğince yararlanması ,gerekirse satıcı firmaya başvurması gereklidir.

Cihazınızın Bakımı:

Yukarıda da belirttiğimiz gibi cihazınız tamamen elektronik devrelerle donatılmış hassas ve itina gerektiren bir alettir. Bunun için de bakımına dikkat edilmesi gerekir.
Cihazınızın verimli bir şekilde çalışabilmesi için kullandığınız pilleri mutlaka işitme cihazları satan bir firmadan temin etmeniz gerekir.
Kesinlikle cihazınızı sudan ve aşırı tozdan korumalısınız. Bunun için yağmurlu havalarda veya çok tozlu ortamlarda cihaz kulaktan çıkartılmalı ve korunmalıdır.
Fazla terleyen kişiler arada sırada cihazı kuru bir bez yada mendille silmeli sonra tekrar kullanmalıdır.
Cihaz asla terli olarak kurumasına izin verilmemelidir. Bu tür olaylar cihazınızın parçalarının oksitlenmesine ve ömrünün azalmasına sebep olacaktır.
Cihaz, kırılmaması ve kişiyi rahatsız etmemesi için yatarken çıkartılmalı cihaz kapatılmalıdır.
Cihaz kullanım halindeyken saç kurutma makinası gibi ısı yayan cihazlardan korunmalıdır.
Saç sipreyi deodorant v.b. kimyasal ürünler cihaza temas ettirilmemelidir.
Cihazınızı kullanmadığınız durumlarda kutusunda muhavaza ediniz.
Sahil bölgelerine yaşayanlar için nem giderici ürünler kullanılmalıdır. Yetkili satıcınızda bulabilirsiniz.
Uzun süre kullanılmadığı zaman pil cihazdan çıkartılmalıdır.
Kulak kalıbının temiz olamsı sağlanmalı, kirlendiği zaman ılık deterjanlı bir suda bir müddet bekletilerek temizlenmelidir.(Sadece kulak kalıbı)
Her yıl mutlaka cihazınıza satıcı firma yada teknik servisine müracat ederek bakımı yaptırılmalıdır.


işitme cihazları web siteleri
 
İşitme cihazı temizliği ve uyum süreci

İşitme Cihazıyla Birlikte Kullanılan Donanım

Kurutma kutusu: Cihazdan nem ya da terin uzaklaştırılması için her gün konulması tavsiye edilen kittir.

Havalandırma Pompası (Air Blower): Bu cihaz hortum ve kulak kalıbından yıkama sonrasında nemi almak için kullanılmaktadır.

Batarya Tester: Bataryanın zayıf olup olmadığını ölçmektedir.

Kulak kiri filtresi: Genellikle kulak içi ve kanal içi cihazlar ile kullanılan kavisli ince bir teldir.
Temizlik


i.jpeg

İşitme cihazının dış yüzünü vücut yağı ya da kulak kirini yok etmek için, her gün kuru bir bezle kurulayınız. Ayrıca havalandırma deliği (vent) varsa, temizleyiniz. İşitme cihazının bakım ve temizliği 3-6 ayda bir bakım uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bazı bireyler daha fazla kulak kiri üretirler, bu nedenle kulaklarını düzenli olarak kontrol ettirmeli ve işitme cihazlarını daha sık temizlemelidirler. Eğer kulak arkası cihaz kullanılıyorsa kulak kalıbı için gerekli temizlik kişiye anlatılmalıdır.
Genel İpuçları

Eğer yanlışlıkla işitme cihazını ıslattıysanız, cihazı kulağınızdan çıkarıp, bataryayı çıkardıktan sonra kurulayınız.
Cihazı kurutmak için ısı kullanmayınız
Cihazı yüksek ısıya maruz bırakmayınız
Cihazı temiz tutunuz.
Tozlu ve kirli ortamlardan uzak tutunuz.
Saç spreyi ya da parfüm uygularken takmayınız.
Cihazı koruyunuz. Düşürmeyiniz. Hayvanların ulaşacağı yerlere koymayınız. Eğer sesini açık bırakırsanız, ötme sesi onlar için çekici olabilir.
Kendi kendinize cihazı onarmayınız. Sıkışmış gibi görünen parçalara güç uygulamayınız. Temel sorun çözme işe yaramazsa uzmanla iletişim kurunuz.
Odyoloğunuzu düzenli olarak ziyaret ediniz.

Deneme Süreci

Çoğu uzman işitme cihazı için deneme süreci önermektedir. Deneme süreci kişinin dinleme ihtiyaçlarına yönelik amplifikasyonu uzman ve hastanın birlikte ayarlamasına yardımcı olmaktadır. Hastaya deneme sürecine aktif katılımının önemi hakkında bilgi verilmelidir.
Amplifikasyon Uyumu

Hastayı amplifikasyona adapte etmek için en iyi danışmanlık metodu hakkında çeşitli görüşler vardır. Kimileri hastanın ihtiyaç olan durumlar dışında da cihazı tüm gün takmasını isterken, kimileri hastayı amplifikasyona alıştırmak için cihaz takma zamanlarıyla ilgili bir çizelge hazırlamaktadır. Belkide her iki metod arasında bir yaklaşım en iyisi olacaktır. Tabi ki, sizin yaklaşımınız hastanın kişisel ilgi ve ihtiyaçlarına göre belirlenecektir. Hastayla güvenli, saygılı, umutlu bir ilişki geliştirilmelidir. İlk buluşmayla bu şekilde başlayan süreç hayat boyu böyle devam edecektir. Kişisel değerlendirme, ihtiyaç ve iletişimin değerlendirilmesi için memnuniyet envanterleri (COSI, APHAB, etc.), çıktılar, videolar, oral rehabilitasyon programları kullanılmalıdır.

Hastaları işitme cihazı kullanımına alıştırmak için;

Eğer hastaya çizelge hazırlama fikrinden hoşlandıysanız Portlad State University Audiology Clinic “21 günde işitme cihazına alışma programı (1999)” hazırlamıştır. Bu işitme cihazının ilk üç haftadaki kullanımını karşılaştırmalı olarak takip eden bir rehberdir. Kullanım saatleri, bazı benzer sesleri ayırt etme, çevreyi dinleme, kendi sesine alışma, olumlu gelişmeler ve gürültüde iletişim becerilerini geliştirme becerileri içermektedir. Ayrıca etkinlikler işitme cihazından faydalanma sürecinde maksimum yarar görme sürecine yerleştirilebilecek bir “hearing partner” arkadaş, yada sevilen bir kişiyi de içermektedir.
The Veteras Administration Aural Rehabilitation Programı (1997) iletişim becerilerini geliştirmek için aşağıdaki stratejileri sıralamaktadır. Buna göre;

İşitme cihazınızı tüm gün kullanınız. Tam zamanlı olarak cihazı kullanmaya başladığınızda beyin 4-8 haftada seslerdeki değişikliklere adapte olacaktır.
Seslere odaklanma beceriniz günlük yaşamda, çevresel sesleri baskılayabilme becerinizden etkilenmektedir. Çevrenizdeki sıradan sesleri duyma becerisi bir öğrenme süreci gerektirebilir.
Akustik çevreyi sık olarak gözden geçirin. Böylece insanların ne dediğini ve bilgiyi kullanmaya yarayan önemli seslerin ne olduğunu anlamaya başlayacaksınız.
Toplumdan soyutlanmayın. Bazı durumlarda dikkat dağınıklığı ve dalgınlık normal bir durumdur. Bu durumu işitme güçlüğünüzle karıştırmayınız.
Çevresel sesler ya da konuşan kişinin aksanı gibi faktörler konuşmayı anlamayı etkilemektedir. Tek taraflı olarak söylenenleri anlamaya çalışmaktan kaçınınız.
Çevresel gürültü, uzak mesafeden sesi ayırt etme gibi araba kullanmayla ilişkilendirilmiş problemler olabilir. Bu durumda görsel ipuçlarını değerlendirilmeli ya da dudak okuma kullanılmalıdır. Kendinize güvenin.

Gerçekçi Beklentiler

İşitme araçları hastanın normal işitmesini tamamen yerine koyamaz. Hasta, ailesi ve uzman gerçekçi beklentilerde uzlaşmalıdır. Gerçekçi beklentileri tartışırken, hastanın işitme kaybına bağlı olarak tüm kişisel özelliklerine göre; işitme cihazı benim için ne demektir?, işitme cihazından ne bekleyebilirim? gibi sorularına cevap verilmelidir. Öncelikle hastanın beklentilerini öğrenmek, sonrasında klinisyenin gerçekçi hedefleri ortaya koyması interaktif bir yaklaşım olacaktır.

Hastanın istekleri ile ihtiyaçlarını kombine edin. İşitme cihazı ayarı, uygun sesi bulma ve işitsel sistemin farklı seslere adapte olma sürecidir. Bu süreçte sabırlı olunuz. Hastaya bu sürecin bir parçası olduğunu ve iyi bir dinleyici olması gerektiğini belirtin. Dinleme deneyimlerini nasıl rapor edeceğini öğretin. Eğer hasta ayrıntılı rapor tutarsa, programını yapmak ve problemlerini anlamak daha kolay olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • i.jpeg
    i.jpeg
    4.9 KB · Görüntüleme: 275
Benim işitme kaybım çok yavaş ilerledi öyle yavaş ki işitme sorunum olduğunun farkında değildim. İnsanların alçak sesle konuştuklarını neden daha yüksek sesle konuşmadıklarına şikayet ediyordum. Bir gün cihaz takınca aradaki dağlar kadar farkı anlayabildim. Başta ahmakça bir düşünceyle cihaz kullanmamayı düşünüyordum sanırım engelli olduğumu kabul etmek ağır geliyordu. 2-3 gün cihaz kullandığımda ne olursa olsun bu cihazı takacağım dedim. Cahilliğinden hoş bakmayan oldu, düşünceli olup madem öyle artık sürekli cihaz tak diyen oldu... Bu gün artık cihaz hayatımın bir parçası, işitme kaybım daha da arttı... Gözlerimin görüyor olmasını ne kadar seviyorsam cihazımla duyuyor olmayı da o kadar seviyorum artık.
 
Mesut benim babamda aldığı radyoterapi sonrasında işitemez oldu ve cihaz kullanması söylendi. Buna rağmen kullanmak istemedi sanırım cihaz kullanmayı kendine yakıştıramadı bir müddet direndi ve sonrasında kullanmaktan başka çaresi kalmadığını anladı neredeyse 4 yıldır cihaz kullanıyor. Şuan cihazı onun hayatı gibi kullanmamak için direndiği o dönemdeki sıkıntılarını keşke ilk başta kullansaydımda yaşamasaydım diyor. Alışana kadar biraz zorlandı ama alıştıktan ve tekrar duyabilmenin rahatlığını yaşadıktan sonra şimdilerde halinden pek memnun.
 
Merhaba işitme kaybı ve işitme cihazları kullanım ve bakımları ile ilgili en doğru ve güvenilir bilgilere kolayca ulaşabilmek için " linkine tıklayarak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar işitme cihazı Ankara aracılığıyla cihaz alan var mı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst