İşitme engelli okullar nasıl olmalı?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Çocukluk hayatın en önemli mesajlarının toplandığı yetişkinliğe giden yol taşlarının adım adım geçildiği bir dönemdir. Çocuklar her gün yeni bilgilerle karşılaşırlar. Her gün yeni dersler öğrenirler; hiç konuşmadan sessizce sıralarında otursalar veya oyunlar oynasalar dersle alakaları yokmuş gibi görünseler bile..

Çocuğunuzun öğretmenleri çocuğunuzun gelecek hayatı için önemli bir parçadır. Şiddetli işitme kaybına sahip olan çocuklar genelde işitme engelliler için açılan özel okullara gönderileceklerdir. Mümkün olursa anne babalar çocuklarının özel okullar yerine normal okullara gönderilmesini tercih ederler. Eğer çocuğunuz normal okula giderse öğretmenlerin işitme engelli bir çocuğun istek ve ihtiyaçlarına karşılık verebilecek şekilde eğitilmiş olması önemlidir. Çoğu çocuk bu ihtiyaçlarının karşılığını aldığında, uyum sağlayabilecek ve sorun yaratmayacaktır.

Öğretmenler çocuğun işitme ortamının önemini anlamalıdırlar. İşitmenin eğitimdeki etkisine ek olarak çocuğunuzun okuldaki sosyal ve psikolojik gelişimi iyi işitme ortamına bağlı olabilir. Çocuk için çevresindeki aktivitelerin bir parçası olabilmek önemlidir.

Bir sonraki bölümde çocuğunuza okul seçerken düşüneceğiniz noktaları listeledik. Eğer okul konusunda bir karar veremiyorsanız bu listeyi çocuğunuzu eğitmek için gerekli özel durum ve ihtiyaçlardan haberdar etmek için okul idaresine de verebilirsiniz.

Çocuğunuzun okulunu araştırın

Öğretmenler ve çalışanlar çocuğunuza küçük engeller karşısında yardımcı olabilecek şekilde işitme kaybı ve işitme cihazları hakkında yeterli bilgiye sahipler mi?

Öğretmenler işitme kaybı ve işitme cihazları hakkında daha çok bilgi edinmeye istekliler mi?

Öğretmenler çocuğunuzun işitme kaybına karşı duyarlı ve anlayışlılar mı?

Öğretmenler işitme kayıplı çocuğunuz hakkında ortaya çıkacak olan yanlış anlamaları ve ön yargıları önleme konusunda diğer öğrencileri eğitmekte istekliler mi?

Okulda çocuğunuzun derslerle ilgili özel ve ekstra yardıma ihtiyacı olduğu durumda bir “özel öğretim” mevcut mudur?

Okulun “dalga geçme veya t’ye alma” konularında uyguladığı bir yöntem var mı? Çocuklar arasındaki gözlük, kilo, işitme cihazları veya her ne olursa dalga geçmeler hiçbir şekilde tolere edilmemelidir.

Okul da FM sistemi mevcut mu?

Öğretmenler FM sistem mikrofonu takmaya istekli mi?

Öğretmenler sizin için işitme cihazı pillerini muhafaza etmeye istekli mi?

Çocuğunuzun sınıfı ana ses kaynaklarından uzakta mı? (Örneğin; ana çıkış kapısı, koridor, cadde trafiği, okul bahçesi, ısıtma odası, jimnastik salonu...v.s)

Sınıf yankıyı önlemek ve sıra ve iskemlelerin gereksiz seslerini önlemek amacıyla halıyla kaplı mı?

Sınıfta halı olmasa bile sıra ve iskemle ayaklarına plastik parçalar yapıştırılabilir mi?

Çocuk sınıfta öğretmeni daha iyi görmek ve duyabilmek için ön sıralara oturabiliyor mu?

Sınıf dudak okuma için yeterli aydınlatmaya sahip mi?

Diğer öğrencilerin ders saatleri sırasında rahatça konuşmaları önlenebiliyor mu?

Gıcırtı şeklinde ses çıkaran objeler (kapı.. v.s) sessiz hale getirilebiliyor mu?

İşitme kayıplı çocuklar için yangın v.b acil durumlarda yapacakları hakkında özel eğitimler sağlanıyor mu?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst