İşitme kayıplarının dereceleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
0-25 dB arası ( normal işitme sınırları )
26-40 dB arası ( çok hafif derecede işitme kaybı )
41-55 dB arası ( hafif derecede işitme kaybı )
56-70 dB arası ( orta derecede işitme kaybı )
71-90 dB arası ( ileri derecede işitme kaybı )
91 dB ve üzeri ( çok ileri derecede işitme kaybı )

İŞİTME AZLIĞI

İşitme Azlığı KBB polikliniklerinde çok sık görülen bir şikayettir. Bazen sebebi çok basit olarak tespit edilip kolayca tedavi edilebilmesine rağmen, bazen de sebebinin anlaşılabilmesi için çok sayıda tetkik yapılması gerekir.

İşitme Nasıl Oluşur: Dış ortamdan gelen ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanarak dış kulak yolu boyunca kulak zarına iletilir. Kulak zarı; dış kulak ve orta kulağı birbirinden ayırır. Ses dalgalarının kulak zarında yaptığı titreşimler orta kulakta bulunan ve sırasıyla çekiç,örs ve üzengi olarak isimlendirilen kemikçiklerde hareket oluşturur. Bu kemikçikler kulak zarı ile iç kulak arasında irtibat oluştururlar. Yani kulak zarında oluşan titreşimleri iç kulağa iletirler. İç kulakta labirent adı verilen ve işitme ve dengeden sorumlu organ tarafından alınan ses dalgaları işitme siniri boyunca beyne iletilir. Beyin gelen ses dalgalarını analiz eder ve işitme fonksiyonu gerçekleşmiş olur.

İştime Kaybı Neden Oluşur : Yukarıda anlatılan işitme fonksiyonunu bozacak herhangi bir sebep işitme kaybı şeklinde ortaya çıkar. İşitme kayıpları genel olarak 3'e ayrılarak incelenirler.

1- İletim tipi işitme kaybı
2- Sensörinöral ( alım tipi) işitme kaybı
3- Mikst (karışık) işitme kaybı

Dış kulak ve orta kulakla ilgili hastalıklar genel olarak iletim tipi işitme kaybı yaparken, iç kulak, işitme siniri ve beyinle ilgili hastalıklar sensörinöral tip işitme kaybı yaparlar. Eğer işitme yollarının sadece bir yerinde değil birden fazla bölgesinde hastalık varsa mikst (karışık) tip işitme kaybı ortaya çıkar.

İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir: İşitme kaybı sebeplerini, hastalığın hangi bölgede görüldüğüne göre sınıflamak gerekir.

Dış Kulak İle İlgili Sebepler :

- Kulak kiri (buşon)
- Dış kulak yolunda yabancı cisim
- Kulak kepçesi yokluğu ya da doğuştan şekil bozukluğu
- Dış kulak yolunun doğumsal kapalı olması
- Dış kulak iltihapları
- Dış kulak tümörleri

Orta Kulak İle İlgili Sebepler :

- Kulak zarı delinmesi
- Orta kulak iltihabı
- Orta kulakta basınç düşüklüğü(östaki tüpü tıkanıklığına bağlı)
- Orta kulak kemikçiklerinde kireçlenme
- Orta kulak tümörleri

İç Kulak ve İşitme Siniri ile İlgili Sebepler :

- İç kulak iltihabı (labirentit)
- İç kulaktaki duyma hücrelerinin hasar görmesi
- Ani işitme kaybı
- Gürültüye bağlı işitme kaybı
- Yaşlılığa bağlı işitme kaybı
- Meniere Hastalığı (iç kulak sıvılarında basınç artışı)
- İşitme sinirini ilgilendiren tümörler

Hangi Tetkikler Yapılır : İşitme kaybı sebebini belirlemede ilk yapılan işlem kulağın muayenesidir. Bu muayene sırasında dış kulak veya kulak zarındaki bir hastalık kolayca görülebilir. Kulak zarının görüntüsü özellikle orta kulak iltihaplarında olduğu gibi, orta kulağın durumu hakkında da bilgi verir. Muayenenin normal olduğu durumlarda, işitme kaybı sebebinin daha çok iç kulakla ilgili olabileceği düşünülür ancak bunu belirlemek için bazı tetkikler yapılır.

Bu tetkiklerin en önemlisi odiometri denilen işitme ölçümleridir. Bu ölçümler bize işitme kaybının tipini (iletim, sensörinöral veya mikst), derecesini, hangi frekansların tutulduğunu gösterir. Buradan elde edilen bilgiler işitme kaybının derecesi hakkında çok değerli bilgiler verir. Buradan elde edilen bilgilere göre diğer tetkiklerden hamgilerinin yapılacağına karar verilir. Orta kulak basıncını ölçmek için timpanometri, kulak kemikçiklerindeki kireçlenmeleri gösterebilmek için stapes refleksi, özellikle iç kulakla ilgili işitme kaybının sebebini belirlemek için bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik resonans (MR) tetkikleri yapılması gerekebilir.

Nasıl Tedavi Edilir : İşitme kaybı bir hastalık olmayıp başka hastalıkların bir belirtisidir. Bu nedenle işitme kaybının tedaviside altta yatan hastalığın tedavisiyle olmaktadır. İşitme kaybı yapan hastalıkların tedavileri, her hastalığın kendi bölümünde anlatılmıştır. Ancak burda bazı noktalara değinelim. Dış kulak yolundaki kulak kiri ya da yabancı cisimlerin tedavisi bunların çıkarılmasıdır.

Orta kulak iltihapları genellikle antibiyotik ya da diğer ilaçlarla tedavi edilir. Kronik orta kulak iltihaplarında tedavi bazen ameliyattır. Orta kulaktaki üzengi kemikçiğinin kiraçlemünmesine bağlı gelişen otoskleroz adı verilen hastalıkta üzengi kemiği çıkarılarak yerine protez takılır. İç kulak la ilgili işitme kayıplarında, işitme kaybı genellikle kalıcıdır. Ancak tümörler bağlı işitme kayıplarında, işitme feda edilerek tümörün çıkarılması gerekir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
İşitme Kaybı Dereceleri;

İşitme eşikleri, sesten yalıtılmış bir ortamda odyometre kullanılarak saptanır. Odyometreden gönderilen saf sesler özel bir kulaklık ile kişiye aktarılır. Pes seslerden tiz seslere doğru; 250, 500, 1000,2000,4000,6000 ve 8000 Hz frekans bandlarında kişinin işitme eşikleri belirlenir. 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarının aritmetik ortalaması alınarak oluşturulan ortalama değer;



0-25 dB arasında ise Normal işitme.

25-40 dB arasında ise
Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir.

40-55 dB arasında ise
Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.

55-70 dB arasında ise
Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır.

70-90 dB arasında ise
İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz. Birebir konuşmalarda bile anlama sorunu yaşanır. Çocuk hastalarda konuşma ve lisan gelişimi olmaz. İşitme cihazı olmadan iletişim kurmak imkansızdır.

90 dB ve üzeri ise
Çok İleri Derecede İşitme Kaybı söz konusudur. Konuşma sesleri duyulamaz, titreşimleri algılayabilir.İşitme cihazı olmadan iletişim kurmak imkansızıdır.Çocuk hastalarda konuşma ve lisan gelişimi olmaz, koklear implant ameliyatı adayıdır.
 

salih_6071

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2012
Mesajlar
26
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
slm gülümse hayata ben bu gün kulak testi yaptırdım kırmızı işaretli olan 80 db den başlıyor 70 db de bitiyor mavi olanda 60 db de baslıyor 70 db de bitiyor sizce bu oran kac olur
cvp yazarsanız sevinirim
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla orta derecede bir işitme kaybınız var 70db ve 90db arası ileri derecede işitme kaybı olarak baz alındığından sizin durumunuz orta derecede işitme kaybı olarak görülüyor. Sağlık raporu konusunda net birşey söyleyemiyeceğim hastahanedeki doktorun biraz inisiyatifine kalmış. Hastahaneden hastahaneyede bu değişiklik gösterebiliyor

Yaptırdığınız testde kırmızı sağ kulak mavi sol kulağınızın durumunu anlatıyor verdiğiniz rakamlardan bana kalırsa %40 civarlarında bir rapor alırsınız gibi düşünüyorum durum netleşince bizimle paylaşırsanız memnun olurum
 

salih_6071

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2012
Mesajlar
26
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
cok tesekkür ederim gülümse hayata bu gün aldım raporu ama 3 adet vardı rapor bir sayfasını bana verdiler vergi dairesine gönderirlermi sizce
 

İsen Buga

Üye
Üye
Katılım
May 31, 2010
Mesajlar
3,341
Tepkime Puanı
359
Puanları
83
Size neden verdi?
Genelde verdikten sonra işlem tamam gecmis olsun derler. Bu durumda yapacak birey kalmadı demektir. Vergi dairesine elden göndermezler kendileri yollarlar. Size aksi belirtmediler sorun yok...
 

salih_6071

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2012
Mesajlar
26
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bir sayfasını bana verdiler benimde kafama takılan şu oldu vergi dairesinden verilen dilekcede yazılan şu pttye gönderin diye yazıyorelden verilmemesini azr ederiz diyor ama bir sayfayı bana verdiler anlamadım heyete girerken elimde 3 edet yapmışlar birini bana verdiler
 

Eyüperyasa

Üye
Üye
Katılım
Ara 3, 2017
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Ben sol mavi yazı ile hava 72dh kemik 42dh sağ hava kırmızı 8 kemik 3 DH yazıyor bu nedir
 

Mehmet50

Üye
Üye
Katılım
Kas 21, 2014
Mesajlar
17
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
işitme engelim benim ehliyetim var ama sonra ehliyetime işitme cihaz yazıldı şimdikse ehliyetimi yenilemek ićin kbb sol85 sag77 heyet e nasil olur ehliyet alabilirmiyiz yardimci olurmusun
 

Eyüperyasa

Üye
Üye
Katılım
Ara 3, 2017
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
İyi günler cevap yazarsaniz sevinirim bugün heyet doktor sol kulak icin %50 işitme kaybı var dedi cihaz takarsan sıkıntı olmaz dedi size kaç alırım
 

alpdumn

Üye
Üye
Katılım
Nis 4, 2021
Mesajlar
31
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
İşitme rahatsızlığı ve işitme cihazları ile ilgili önemli bilgi ve detaylara ulaşmak için "izmir işitme cihazları" linkine tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilir, bilgi ve fırsatlardan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst