İSÖ Belgeli Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Hayata geçirdiği ilklerle adını Türkiye çapında duyurmayı başaran Kartepe Suadiye Cemal Doğan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, projelerini tek tek gerçekleştirmeye devam ediyor. 2002 yılında imzalanan protokolün ardından 2005 yılında yapımına başlanan ve 2006 yılında hizmete açılan merkezin, 8 dönüm arazi üzerine kurulu bulunmakla birlikte yaklaşık 4 bin metrekaresi kapalı alandan oluşuyor.



MARMARA BÖLGESİ`NDE TEK



Bodrum, zemin kat ve üzerinde iki kat olmak üzere toplam 4 katlı olarak inşa edilen bakım ve rehabilitasyon merkezi, Marmara Bölgesi`nde 18 yaş ve üzeri zihinsel engelli bayanlara yönelik tek kurum olarak faaliyet gösteriyor. Bunun yanı sıra rehabilitasyon merkezinde Türkiye`nin hemen her yerinden ilimize gelen engelli hasta bulmak mümkün.



TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR



Merkezin zemin katında idari bölüm, bekleme salonu, toplantı salonu, çamaşırhane, yemekhane ve sergi salonu bulunurken, birinci katta revir, fizik tedavi ünitesi, spor salonu, atölyeler, grupların her biri için tefriş edilmiş dinlenme salonları ve derslikler, son katta ise engelli bayanların kaldıkları odalar ve ağır zihinsel özürlülere yönelik dinlenme salonları yer alıyor. 70 kişi kapasiteli merkez, tam kapasiteyle faaliyet gösteriyor.



TAMAMEN ÜCRETSİZ



Rehabilitasyon merkezinin müdürlüğünü, 2008 yılından bu yana Mesut Yalçın yürütüyor. Merkezde kalan engelli bayanlarla baba ve kızları gibi iletişim kuran Yalçın, onların mutluluğu ve rahatları için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ediyor. Tamamen ücretsiz olan, hatta devlet tarafından bir miktar para verilen engellilerin bütün ihtiyaçları kurumda çalışan 75 personelle giderilmeye çalışılıyor.



BECERİLERİ GELİŞİYOR



Kahvaltının ardından engelli bayanlara ilk olarak hocaları tarafından sabah sporu yaptırılıyor. Ardından bakım merkezinde bulunan öğretmenler tarafından seramik, takı tasarım, sabun, ahşap boyama, bilgisayar, örgü bez bebek atölyesi, halı kilim atölyesi, mefruşat atölyesi ve aşçılık gibi atölyelerde becerilerine göre ders yaptırılıyor. Engelli bayanlar ayrıca günde bir saat spor aletleriyle spor yapıyor.



ÖĞRETMENLERİ DE VAR



Öğle yemeklerini ağır zihinsel engelliler haricinde kendileri alan engelliler, hep birlikte yemek yemeyi de ihmal etmiyor. Tamamen sağlıklı bir ortamda yapılan tüm etkinlerde bayanlar isterlerse dinlenme odalarında televizyon izleyerek de vakit geçirebiliyor. Aynı zamanda engelliler için kurumda psikolog, sosyal hizmet uzmanı, öğretmen, hemşire, fizyoterapist ve bakım personelleri bulunuyor.



SPOR KULÜBÜ KURMUŞLAR



Zihinsel engelli bayanlar 9 gruba ayrılırken, hepsinin başında da görevli bakım personelleri bulunuyor. Bu personeller, onların bütün temizliklerini ve ihtiyaçlarını bir gün bile of çekmeden yerine getiriyor. Aynı zamanda özür düzeyine göre engelliler sportif ve sosyal aktivitelere de götürülüyor. Bu nedenle kurum müdürü tarafından 2009 yılında Suadiye Sosyal Hizmetler Spor Kulübü bile kuruldu. Şuan 14 lisanslı ve bir milli takım sporcusu bulunuyor.



TÜRKİYE BİRİNCİSİ SPORCU



Spor kulübüyle birlikte kurumda kalanlar bisiklet, yüzme, atletizm, bocce, bowling ve masa tenisi gibi branşlarda ders alıyorlar. Bu kapsamda mayıs ayında Alanya`da düzenlenen bisiklet turnuvasında Sevgi Balkış, Türkiye birincisi olarak altın madalya kazandı. Balkış, eylülde Konya`da yapılacak olan dünya şampiyonasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına ilimizi temsil edecek kişi olma özelliğini taşıyor.



HEDEF DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU



Türkiye birincisi olan ve dünya şampiyonası için hazırlanan Balkış`ın en büyük destekçilerinden bir tanesi, beden eğitimi öğretmeni Duygu Olgun Soyar ve okul müdürü Mesut Yalçın. İki eğitimci, onunla birlikte her gün antrenman yaparak onu motive etmeye çalışıyor. İlimizi başarıyla temsil edecek olan Balkış, turnuvada birinciliği kazanarak çok sevdiği müdüre bir teşekkür etmek istediğini dile getirdi.



TÜRKİYE`DE İLK ISO BELGESİ



Suadiye Cemal Doğan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi`nin en büyük özelliklerinden biri de, alanında Türkiye`de ilk ISO 9001-2008 belgesi alan kurum olması. Türkiye`de ilk kez bu belgeyi alma özelliğini koruyan rehabilitasyon merkezi, belgenin tüm gerekliliklerini yerine getirirken, çalışmalarına da yine aynı şekilde devam ediyor. 7-8 aylık bir çalışma neticesinde alınan belgenin korunması için çalışmalar sürerken, denetimler de devam ediyor.



AŞÇILIKTA İKİ ALTIN MADALYA



Kurumda kalan bayanlar Habibe Sezgin, Halise Eker, Suzan Erol, Canan Işık, Derya Yörük, Yasemin Sarıtaş, İlknur Kızıltaş, Deniz Kurtay, Nilay Mutlu ve Gurbet Gündoğan, Alanya ile İstanbul`da yapılan aşçılık yarışmalarında altın madalya alarak yine bir ilke imza attı. Birbirinden farklı yemeklerle göz dolduran zihinsel engelliler, aldıkları madalyalarla kurumlar içerisindeki liderliğini açık ara önde götürmeyi başarıyor.



HER YIL TATİLE GİDİYORLAR



Rehabilitasyon merkezinde ayrıca hafif zihinsel engelliler haftada bir gün öğretmenleri nezaretinde ya alışveriş merkezine, ya restorana, ya da gezi alanlarına giderek stres atıyor. Ağır zihinsel engelliler de farklı aktivitelerde bulunuyor. Zihinsel engelliler, her yıl yaz aylarında bir hafta boyunca tatil yapmayı ihmal etmiyor. Geçtiğimiz yıl Didim`e giden engelliler, bu yıl da tatile gitmek için can atıyor.



03.08.2012 – Bizim Kocaeli
 
Tekerlekli Sandalye
Üst