İşyerinde risk analizi yaptırmayana ceza

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İş kazalarını önlemek için iş yerinde risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin 234 TL ceza kesilecek.

İş kazalarında istatistiklere baktığımızda ülke olarak unvanımız kötü. Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sıradayız. Yine istatistiklere göre, ortalama her gün 217 iş kazası oluyor ve 4 işçi, iş kazası sonucu hayatını kaybediyor. 5 kişi, iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. İş kazaları nedeniyle her yıl Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 5’i kayboluyor. İş kazaları nedeniyle hem beden gücü zayi oluyor, hem de parasal kayıplar yaşanıyor. Tabii ki bireysel olarak işçinin yaralanması, sakat kalması veya ölmesi ayrı bir hazin sonuç.

Bu kötü tablonun iyileştirilmesi için son 10 yılda önlemler alınmaya çalışıldı. Ancak alınan önlemler tali düzenlemelerdi ve çok ciddi başarı elde edilemedi. Nihayet 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, TBMM’de kabul edildi. Ve bu şekilde terör belasından daha çok ölüme sebep olan iş kazalarından kurtulmak için yeni bir dönem başlatılmış oldu.

6331 Sayılı yasanın gayesi, riskleri önleyici önlemlerin alınması. Bunun için de her işyerinin risk değerlendirmesi yapmasıdır. İyi bir risk değerlendirmesinin yapılmasındaki gayede iş kazalarını ve meslek hastalıklarını sıfırlamak olmalıdır. İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile risk değerlendirmesinin ayrıntıları açıklandı. Buna göre, risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmama durumunda 3 bin 234 TL, ayrıca aykırılığın devam ettiği her ay için 4 bin 851 TL para cezası uygulanacak.

İşveren kontrolü şart

Uygulamada asıl ilke her işyerinin kendisi risk değerlendirmesini yapmasıdır. Ancak; aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda, yürütülen işler için diğer işverenlerin yürüttüğü işler de göz önünde bulundurularak ayrı ayrı risk değerlendirmesi gerçekleştirilir.

İşverenler, risk değerlendirmesi çalışmalarını, koordinasyon içinde yürütür, birbirlerini ve çalışan temsilcilerini tespit edilen riskler konusunda bilgilendirir. Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya siteleri gibi yerlerde, işyerlerinde ayrı ayrı gerçekleştirilen risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu yönetim tarafından yürütülür.

Bir işyerinde bir veya daha fazla alt işveren bulunması halinde, her alt işveren yürüttükleri işlerle ilgili olarak, gerekli risk değerlendirmesi çalışmalarını yapar veya yaptırır. Uygulama, asıl işverenin kontrolü altında yürür.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst