Kaç çeşit doğum kontrol yöntemi vardır?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İstenmeyen gebelikleri önlemek adına birden çok yöntem ve ilaç vardır.
Bunların en bilinenleri doğum kontrol haplarıdır.
Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığında gebeliği önlemede %99,9 oranında önleyebilir. Buda neredeyse %100 yakın bir oran demektir.
Bu nedenle istenmeyen hamileliklerin önüne geçmek için uygulanan en sık ve sağlam yöntemdir.

Bir diğer yöntem ise kadınlar için üretilen prezervatif'dir
Erkekler için uygulanan bu yöntem kadınlara uyarlanmış tır. Kadın prezervatif lerinde temel mantık erkek sperminin vajinaya girmesini önlemektir.
Bu yöntem de istenmeyen gebelikleri önleme adına sık kullanılır. Koruyuculuk oranı %95 tir.

İstenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan bir diğer yöntem ise Doğum Kontrol İğneleridir.

Doğum kontrol iğneleri, 3 aylık ve aylık olarak kullanılır. Doğum kontrol iğnelerininde koruyuculuk oranı tıpkı doğum kontrol hapları gibi çok yüksek bir oran olan %99 dur.
Bu nedenle istenmeyen gebelikte tercih edilen yöntemlerin başında gelir.

Bir diğer yöntem ise Cilt Altı Kapsülü (İMPLANT) Uygulamasıdır.
Bu uygulamanın koruyuculuk oranı %98.8 dir.
Cilt altı kapsülleri etkili, uzun süreli ve geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemidir. Yapay hormon içeren yumuşak silikondan yapılmış altı ince ve esnek kapsül kadının üst kolunun iç kısmında derinin hemen altında küçük cerrahi bir girişimle yerleştirilir ve vücuda yavaş yavaş hormon salgılar. İçinde prefesteron hormonu yumurtlamayı baskılayarak ve servikal mukusu, sperm geçişini engelleyecek biçimde kalınlaştırıp azaltarak gebeliği önler. En etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir .
İstenmeyen gebelikleri önlemede kullanılan bir başka ise Diyafram Uygulamasıdır.
Uygulama şu şekilde yapılır;
diyafram uygulaması ; rahim ağzını örten, kenarları sert, kauçuk bir araç olan diyaframın vaginaya yerleştirilmesiyle yapılır. Diyafram bir daire şeklini alırak ve rahim ağzını kapatacak şekilde görev yapar. Servikal açıklığa uygulanan spermisit jel ya da krem ile birlikte kullanılır spermisit madde diyafram tarafından fiziksel olarak engellemeyen spermleri öldürür. Rahim ağzı ve diyafram şekil olarak birbirine benzer yapıdaır. Fakat diyafram biraz daha sivridir. Serviksin girişi ‘kapatıldığı’ için, spermler geçemez. Her zaman birlikte kullanılması gereken spermisid jel, spermi öldürür, ya da hareketsiz kılar. Serviksiniz için uygun ebatta olup olmadığını anlamak için ilk kullanımda doktor veya hemşire tarafından yerleştirilmesinde fayda vardır. En erken olarak, cinsel ilişkiden 6 saat önce yerleştirilmeli ve cinsel ilişkiden 6-8 saat sonra (en geç 24 saat sonra) çıkartılmalıdır. Koruyuculuk oranı % 85′dir
Bir diğer Yöntem; Doğum Kontrol Bantları.
Uygulama şu şekilde yapılır; Cilt bantları sentetik hormonlar içerip doğal doğum kontrol hapları gibi etki göstererek gebeliği engellemektedirler.Doğum kontrol hapları ile aynı etkidedirler.Doğum kontrol bantları haplarından daha risklidir.Bazı marka doğum kontrol bantları, kan pıhtılaşmasına yol açarak ölüm riskini artırıyor. Bu bantların yan etkileri doğum kontrol haplarından üç kat fazla , bunun sebebide bant kullanımı sırasında doğum kontrol haplarına oranla yüzde 60 oranında daha fazla östrojenin kana karışması . Doğum kontrol hapları ve bantların aynı oranda östrojen içermesine rağmen bantların hormonu emme kapasitesi yüzde 50 fazla . Bu da kadında kan pıhtılaşması riskini artırıyor .

Rahim içi araç uygulaması (spiral)
Uygulama şu şekilde yapılır; Rahim İçi Araç (Spiral)Değişik şekil ve boyutlarda olabilen rahim içi araçlar, saf plastik veya bakırlı olabilir. Uzun bir süre için gebelikten korur. Bakır Rahim İçi Araçlar 10 yıldan fazla; progestorone Rahim İçi Araçlar bir yıl korur.Son zamanlarda hormon salan tipleride üretilmiştir. Adet kanamasının 3. veya 4. günü rahme yerleştirilmelidir. Bu dönemde rahim ağzı açıktır, kasılmalara bağlı ağrı azdır, ve gebelik riski yoktur. Eğer vajinal enfeksiyon varsa uygulama tedaviden sonra yapılır. Jinekolojik muayene sonrasında vajen antiseptik solüsyonla temizlenir, rahim boynu serbestleştirilerek rahmin büyüklüğü ölçülür ve uygun büyüklükteki rahim içi araç yerleştirilir. HIV’i içeren STD’lerin bulaşmasını engellemez. İçerdiği bazı yan etkiler; regl zamanlarında düzensizlik, ağır regl dönemleri ve kramplarda artmadır. Kadın hastalıklarına karşı korunmasız ise daha sonra kısırlığa yol açabilir. PID olma riskini taşır. Olumlu Yönleri• Gebeliği önlemede etkili bir yöntemdir (%99)• Bakırlı olanlar, gebelikten 10-12 yıl boyunca etkili bir şekilde koru• Cinsel ilişkiyi etkilemez
Olumsuz Yönleri• Özellikle, ilk 3 ayda adet günü sayısını ve kanama miktarını 2 katına kadar arttırabilir. Bu durum, daha sonra normale döner.• Adet döneminde ağrı olabilir. Bunun için ağrı kesici kullanılabilir.• Cinsel yolla bulaşan hastalık riski olanlar için uygun değildir.• Rahimden hazneye doğru kayabilir. Özellikle haznesinin içini yıkayanlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Eğer yerinden oynarsa koruyuculuğu azalır. Kullanılmaması Gereken Durumlar• Son 3 ay içinde veya halen rahim ağzında, rahimde veya tüplerinde iltihap/yara olan kişilere uygulanamaz.
 

Mersinli

Üye
Üye
Katılım
Eki 1, 2010
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ben 4 yıl evli kaldım evlilik boyunca eşimle çocuk istemediğimiz için korunuyorduk, ilk zamanlarda genelde çok sık kullanılan geri çekilme yöntemini uyguluyorduk ancak ondan biraz risk oldugunu söyledi doktor, doğum kontrol hapları kullandım sonra farkettim ki bu haplar bende aşırı kilo yapmaya başladı doktora gittik durumu izah ettik en sağlıklı yöntemlerden birisi olan spiral önerdi taktırdık 4 yıl boyunca hiç bir sıkıntı yaşamadık lakin ilk takıldıgında hem regl dönemlerinde biraz sıkıntı yaşadım hemde ilişkide bir takım sıkıntılar yaşadım sonra düzeldi tabi, benim bu konudaki yazacaklarım böyle tabi her yöntemin mutlaka doktor kontrolunde olması gerekiyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst