Kadavradan rahim nakli yapıldı.!

F

Fırtına

Guest
medya.php



Dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk hasta olan Derya Sert, riskli ilk dönemi atlattı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, aynı ana bilim dalından Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Münire Erman Akar, Doç. Dr. İnanç Mendilcioğlu, kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert ve eşi Mustafa Sert ile basın toplantısı düzenledi. Derya Sert'in sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Özkan, hastanın ameliyatın ardından 20'nci gününü doldurduğunu söyledi.

Nakil sonrası süreçte en önemli dönemin 10'uncu gün olduğunu ifade eden Özkan, ''10'uncu gün cerrahi ile ilgili problem çıkarsa çıkar. Bundan sonra sorun olmayacak diye bir şey yok ama riskleri oldukça azalıyor. Cerrahi problem riski azalmış durumda. Ekip olarak hastayı takip ediyoruz. Muayenemizi, tetkikleri cuma günü yaptık, en ufak problem olmadığını gördük. İlaç düzeyimiz gayet iyi gidiyor, ilaçları ağızdan almaya başladı. Bundan sonra kritik günler birinci ay, 3'üncü ay ve 6'ncı ay olacak. Şu ana kadar hastanın sağlık durumu gayet iyi'' dedi.

Hastanın 6'ncı aydan önce gebe kalamayacağını ifade eden Özkan, iyileşmesinin istenen şekilde gerçekleşmesi halinde kadın doğum bölümü uzmanlarına devredileceğini söyledi. Hastaya 6 ay sonra tüp bebek tedavisine başlayabileceklerini ifade eden Doç. Dr. Özkan, ''Şu an rahmin vücuda adapte olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

'Yurt dışından talep çok fazla'

Özkan, rahim nakliyle ilgili çok sayıda talep aldıklarını ancak naklin yapıldığı ilk hastadan tamamen olumlu sonuç almadan yeni talep kabul etmeyi düşünmediklerini kaydetti.

Doç. Dr. Özkan, özellikle Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden çok fazla talep geldiğini bildirdi. Özkan, bir gazetecinin, naklin başarısına ilişkin veriler kesinleşmeden dünyanın ilk rahim naklinin yapıldığına ilişkin açıklama yapmalarına ilişkin eleştirileri hatırlatması üzerine de ''Dünyada kadavradan yapılan ilk nakil budur'' dedi.


Adet kanaması başladı;

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münire Erman Akar da hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu, adet kanamasının başladığını bildirdi.

Akar, gebeliğin ikiz olma durumu olup olmadığının sorulması üzerine, ''Olmaması lazım. Olmasın diye elimizden geleni yapacağız. Çünkü çok zor olur. Böyle bir ihtimal var ama amacımız tekil gebelik. Başarı şansı tekil gebelikte daha fazla'' dedi.

Transfer edilen embriyo sayısının önemli olduğunu kaydeden Akar, şunları söyledi: ''Tek embriyo versek bile tek yumurta ikizi şeklinde bir gebelik olabilir ama hedefimiz tek gebelik. Hiçbir şekilde hastamızı ve gebeliği riske atmak istemiyoruz. Amacımız tekil gebelik ama sonrasında ikinci gebelik için hastamızı riske sokmayız. Hastanın gidişatını birlikte tartışırız. Bu zaten bir ilk olacak, çok da zorlamaya gerek yok. İlerleyen yıllarda çok iyi sonuçlar alırsak ikinci bir gebelik şansı verilebilir..''

'Kız veya oğlan fark etmez'

Derya Sert de rahmi olmadan dünyaya geldiğini, bunu öğrenince umutlarını yitirdiklerini söyledi. Başvurdukları doktorların, ''Rahmin nakli olabilir'' dediklerinde umutlandıklarını belirten Sert, ''Kız çocuğu, oğlan çocuğu fark etmez. Eli ayağı düzgün olsun yeter. İsmi henüz düşünmedik'' diye konuştu. Derya Sert'in eşi Mustafa Sert de çok heyecanlı olduğunu belirterek, ''Hocamıza güveniyoruz. 2,5 yıllık evliyiz. Bu olmasaydı evlat edinme olurdu, başka şansımız yoktu. Gönül ister 3-4 tane olsun ama bir tane olsun, sağlıklı olsun. Şu an umudumuz o'' dedi. Mustafa Sert, çocuk erkek olursa çocuğa nakli yapan Ömer Özkan'ın ismini verebileceklerini söyledi.
 
F

Fırtına

Guest
Rahim naklinde başarılı ilerleyiş!

20110916_115316_ANT116.widec.jpg



Dünyanın kadavradan rahim nakli yapılan ilk hastası Derya Sert'in sağlık durumu iyi. Nakilde 38'inci gününü dolduran Derya Sert'e nakledilen rahmin vücuda adapte olduğu belirtildi.

Rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan, rahim naklinin yapıldığı Derya Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Naklin üzerinden 38 gün geçtiğini hatırlatan Özkan, Sert'i 15-20 gün sonra taburcu etmeye hazırlandıklarını belirtti. Hastanın bundan sonra sadece kontroller için hastaneye geleceğine anlatan Doç. Dr. Özkan, ''Nakilde sorun yok, şuan her şey beklediğimiz gibi, sorunsuz gidiyor. Biyolojik olarak normal bir insanda olması gereken şeyler oluyor. Normal rahim gibi adapte olduğunu görüyoruz'' dedi.

Ömer Özkan, buna rağmen, rahmin tamamen normal şekilde çalışmaya başladığını söylemek için 6 ay geçmesi gerektiğine işaret etti.

‘'HER GÜN YÜZLERCE KİŞİ BAŞVURUYOR''

Günde yüzlerce hastanın rahim nakli için aradığını ya da e-posta gönderdiğini kaydeden Özkan, ''Dünyanın her yerinden talep var, ama başvuruları kabul etmiyoruz. Derya Sert'in nakilden sonra 6'ncı ayı doldurmasını bekliyoruz. Gebelik oluşursa ondan sonra her insanda yaşanabilecek problemleri yaşayabiliriz. Ama olduktan sonra bayağı bir yol kat etmiş olacağız'' diye konuştu.

Doğuştan rahim olmamasının 4-5 bin kişide bir görüldüğünü, ancak miyom ya da kanama nedeniyle rahmi alınanların da bulunduğunu belirten Özkan, ''sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen hastalığın evlendikten sonra fark edildiğini'' vurguladı.

“MERHABA ANNE, BEN GELİYORUM''

Hastanede tedavisi devam eden Derya Sert de, hastane sürecinin iyi geçtiğini söyledi. ''38 gün benim için hızlı geçti' diyen Sert, bebeğini kucağına alacağı günü özlemle beklediğini dile getirdi. Derya Sert, taburcu olduktan sonra Anamur'a döneceğini kaydetti.

Derya Sert'in hastanede giydiği geceliğin üzerindeki İngilizce yazı ise, bebek özlemi taşıyan 21 yaşındaki Sert'e adeta anneliği müjdeler gibiydi. Geceliğin üzerindeki, ''Hi mom, I'm coming -Merhaba anne, ben geliyorum'' yazısının anlamını öğrenen Sert, ''Bilmeden almıştım, iyi bir tesadüf'' dedi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Dünyanın İlk Kadavradan Rahim Nakli Olumlu

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal, dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'in durumu ile ilgili açıklama yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, 8 Ağustos 2011'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla dünyanın kadavradan rahim nakledilen ilk hastası olan Derya Sert'e bir süre önce embriyo transferi yapıldığını hatırlattı.

Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu anlatan Ünal, "Yaklaşık 2 haftalık süreç içerisinde erken test sonuçları, beklenen gebelik bulguları ile uyumludur. Hastanın şu anda sağlık durumu iyidir" ifadesini kullandı.

Ailesi de kabul ederse bebeğin adı "Akdeniz" olacak

Derya Sert'in gebeliği ile ilgili sürecinin sağlıklı şekilde işlediği bildirildi.

AA muhabirinin hastane yetkililerinden edindiği bilgiye göre Sert, normal hamilelik sürecini takip altında sürdürecek, 33 ya da 34'üncü haftada doğum yapması sağlanacak.

Sert'in doktorlarının, hamilelik sürecinin başarıyla tamamlanıp doğması halinde bebeğe "Akdeniz" adının verilmesini önerecekleri kaydedildi.

Dünyanın Gözü Akdeniz Üniversitesi'nde

Dünyanın kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi, ulusal basın mensuplarının yanı sıra yabancı gazetecilerin de ilgi odağı oldu. Sert'e embriyo transferinin ardından yabancı gazeteciler de hastanedeki gelişmeleri yakından takip etmeye başladı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst