Kadınlarda İdrar Torbası İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadınların sıkca yaşadığı idrar yolu enfeksiyonları ve idrar torbası iltihabı ciddiye alınmadığı takdirde sonuçları oldukca can sıkıcı bir hal alabilir. İdrar torbası iltihabı ilerleyip yayılım gösterdikce böbrekleri tehtit eden bir hal alması kaçınılmazdır. Bundan dolayı yaşanılan en ufacık bir sıkıntıda bile hekime baş vurup tedavi başlatılmalı iltihabın yayılımı engellenmelidir. Menopoz ve idrarın tutulumu idrar torbası iltihabı oluşumunun en başta sebeplerinden sayılmaktadır.


Günümüzde bilhassa kadınların sıkça karşılaşmış oldukları sorunlar arasında yer alan idrar torbası iltihabı, önemsenmediği zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olacağı için, muhakkak idrar torbası iltihabı nedenleri hakkında bilgilenip derhal tedaviye başlanmalıdır. İdrar torbasında iltihap neden olur, idrar torbası iltihabının nedenleri nelerdir, uzmanlarımızın yapmış oldukları açıklamalardan yola çıkarak bu sağlık sorununun sebeplerini sizlerle paylaştık.


İdrar torbasında iltihap nedenleri

Bakterilerin yaşam alanı olan üreme organları ve anüs bölgesi, alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaştıkları zaman, çoğu kez idrar yoluyla bu bakterilerin dışarı atılması sağlanır. Fakat mesaneye ulaşan bakteri sayısı, atılan bakteri sayısından çok çok fazla ise, bu durumda idrar torbasında iltihaplanmaya meydana gelir. işte idrar torbasının iltihaplanma nedeni budur.

İdrar kesesi iltihabının nedenleri olan bu bakteriler zamanla böbreklere doğru da ilerlemeye başlar ve böbreklerinden iltihaplanmasına sebep olur. Üstelik cinsel hayatı aktif olan kişilerde bulaşma bile söz konusudur. İdrar tornası iltihabından korunmak için hijyene özen gösterilmeli ve iltihap geçmeden ilişkiden kaçınılmalıdır. İdrarın uzun süre tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıkların varlığı ve menopoz döneminde östrojen hormonunun düşmesi gibi sebeplerde idrar yolu iltihabının nedenleri arasındadır.


İdrar torbası iltihabı nasıl tedavi edilir?


Bulanık idrar, idrardan kan gelmesi ve kötü koku duyulması, sık sık idrar yapma isteği ve idrar esnasında yanma gibi belirtileri bulunan idrar torbası iltihabının tedavisi için ne yapmanız gerektiğini yazımızın devamında sizlerle paylaştık. İdrar torbası iltihabına özgü olan bu şikayetleri yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmalı ve idrar torbası iltihabının tedavisi için gereken işlemler uygulanmalıdır.


İdrar torbası iltihabının tedavisi

İdrar yolları ve idrar torbası iltihabı veya enfeksiyonların tedavisi için genellikle uzman hekimler antibiyotik ilaç kullanımını tavsiye ediyorlar, ancak kimsenin kendi başına antibiyotik kullanmaması da öneriliyor. Çünkü her ne kadar antibiyotik ilaçlar iltihap ve enfeksiyonların tedavisini sağlasa da, bilinçsiz kullanıldığında zararlı olabilmekte. İdrar torbası iltihabının tedavisi içinde kullanılacak olan antibiyotik ilacın dozu ve kullanım süresi hekim tarafından belirlenmelidir.

Antibiyotik ilaç ile idrar torbası iltihabı tedavisi kısa sürede sağlanır ve hastaların yaşadıkları şikayetlerle de ilacın düzenli kullanımı ile ortadan kalkmış olur. Eğer antibiyotik ilaç bilinçli bir şekilde hekim önerisinde aksatılmadan kullanılırsa iltihaba ve enfeksiyona neden olan mikroplar böbreklere ulaşmada ortadan kaldırılmış olur. Aksi durumda böbreklere doğru ilerleyen mikroplar burada ciddi böbrek hastalıklarına yol açar.

İdrar torbası iltihabının geçmesi için hastaların bol bol su içmeleri tavsiye ediliyor. Tuvalette iken bölge temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. İdrarın tutulmaması da idrar torbası iltihabının önlenmesini sağlar.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst