Kalça Çıkığı Erken Teşhis Edilebilir

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Halk arasında “doğuştan kalça çıkığı” olarak bilinen, gelişimsel kalça displazisinin (GKD) erken teşhis konduğu takdirde normale çok yakın bir kalça eklemi olarak tedavi edilebilen, gelişimsel bir hastalık olduğu belirtildi.



Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanlarından Opr. Dr. Bülent Diri, kalça çıkığının erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna değinerek, teşhis yöntemlerinden ultrasonografinin önemini vurguladı.

Diri, “Gelişimsel bir hastalıktır diyoruz. Çünkü normalde de insanların kalça eklemleri doğum sonrasında son şeklini almış değildir. Çocuğun büyümesi ile kalça eklemi de gelişir ve 5-6 yaşlarına doğru son şeklini alır. Bu kalça eklemi gelişimi esnasında, yerinde olmayan kalçanın özellikle ilk 3 ayda muayene ve ultrasonografi ile kesin olarak tespit edilmesi tedavide büyük avantaj sağlamaktadır. 7 aylıktan büyük çocuklarda kemikleşme başladığı için, muayene ve röntgen filmi ile teşhis konabilmektedir. Özellikle 5-6 yaşa kadar çıkık olan kalçanın yerine konması tedavide büyük önem arz eder. Aksi halde kalça eklemi gerçek, yuvası dışında ve daha yukarıda oluşacaktır. Ailede kalça çıkığı öyküsü olması, makat doğumu olması gibi durumlarda mutlaka çocuk kontrol ettirilmelidir. Ayrıca yeni doğanda bacaklar arasındaki kıvrımların eşitsizliği, bacağın dışarı doğru durması, bacağını fazla dışa açamaması gibi durumlarda da şüphelenilmelidir. Yürüme sonrasında ise o tarafın kısa olması ve topallama olması durumlarında da doktora başvurmak gerekmektedir” dedi.

Tedavi hakkında bilgi veren Opr. Dr. Diri, “Tedavide teşhis konduğu yaşa göre cihazlarla, yumuşak doku operasyonları ve 1.5 yaşından sonrada yapılacak kemik operasyonları ile kalça eklemi yerine konmaya çalışılır. Tedaviyi belirleyen en önemli faktör hastanın yaşı olduğu için, erken teşhis ve ultrasonografinin önemi oldukça büyüktür.” diye konuştu.

Doğuştan kalça çıkığı, toplumda görülme sıklığı binde 1-2 olup, kız çocuklarında 7 kez daha fazla görülüyor.
 

POLAT ALEMDAR

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2012
Mesajlar
184
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
..............Tamda benim yeğenim naciyede kalça çıkığı oldu gendisi şu an 1 yaşına girdi ..AMA biz sürekli doktora götürdük kontrollere ve sonuç iyileşti..YANİ diyeceğim o ki..ERKEN TEŞHİS EDİLİNCE BU HASTALIK İYİLEŞEBİLİYOR..:)..SAĞLICAKLA KALINIZ..:)
 

yaşam sevinci

Üye
Üye
Katılım
Ocak 20, 2015
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Benim erken teşhis konuldu
rabbim herkezin yardimcisi olsun
6.5aylik premature mucize bebek olarak dogdum
Dogustan cift tarafli kalça cikikligi vardi 2.5yasina kadar cesitli kalca cikikligi ameliyatlari olmuşum
3yasinda yurumeye baslamişim tek hatirladigim Kalca uzatma cektirme agirliklari yapildi anneme ne olur aciyor cikar eve diye aglardim ama simdi kalca cikikligimdan hic bir eser kalmadi
Binlerce sukur ailemden ve doktorlarimdan allah razi olsun derin ameliyat izlerimin dışında
Yürümemde sikintim aksakligim hic kalmadi.yaslaninca yeniden baslar mi bilmem allah acilarinizi hafifletsin gayretinizi bol etsin
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Yazımızdada ve yapılan yorumlarda da erken teşhisin nekadar önemli olduğunu görebiliyoruz. Aynı örneği ben yiğenimdede yaşadım. Doğuştan kalça çıkığı vardı ve hemen tedaviye başlandı. Bir süre bacakları askı içine alınarak omuzuna kadar çekili bir halde kaldı sonrasında kontrolleri ve tedavileri devam etti ameliyata gerek kalmadan çıkıklık düzeldi şuan yiğenim 3 yaşında ve hiç bir sorunu olmadan yürüyebiliyor.Şayet geç kalınmış olsaydı tedavi süreci çok daha ağır cerrahi işlemler olabilecek bir hal alabilirdi ve belki düzelemeyebilirdi. Her hastalıkta erken tanı iyileşme sürecinde çok büyük rol oynamaktadır. Herkeze şifalar diliyorum.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst