Kalça çıkığı nedir

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Dünya ve Türkiye’de kalça çıkığı sık görülen erken teşhisle tedavi edilmediği zaman hastanın yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır. Kalça çıkığının tanımı şu şekilde yapılabilir. Kalça ekleminin başka bir deyişle uyluk kemiğinin üst kısmının kalça ekleminin bulunduğu kapsülden çıkmasına kalça çıkığı adı verilir. Önceleri kalça çıkığının doğuştan olduğu sanılarak doğumsal çıkığı, veya doğuştan kalça çıkığı diye adlandırılsa da yapılan araştırmalar sonucu hastalığın salt doğumda değil anne karnında bebeğin gelişimi sırasında oluştuğu saptanmıştır. Bu nedenle doğumsal kalça çıkığına yeni bir tanım getirilerek “gelişimsel kalça çıkığı” adı verilmiştir. Bununla birlikte kalça çıkığı sonradan (kaza sonucu da) oluşabilir. Aynı şekilde doğum sırasında yaşanan bazı aksaklıklar (beynin uzun süre oksijensiz kalması vb. gibi) kalça çıkığı olma riskini artıran nedenler arasında sıralanabilmektedir.

kalcacikigi.jpg

Kalça Çıkığının Nedeni Nedir?

Kalça çıkığının tam olarak nedeni bilinmese de genetik faktörlerin kalça çıkığında önemli bir neden olduğu belirtilmektedir. Örneğin ailesinde kalça çıkığı olan çocuklarda kalça çıkığı olma oranı ailesinde kalça çıkığı olmayan çocuklara göre daha fazladır.


Kalça Çıkığı Kimlerde Daha Çok Görülür?

Kalça çıkığına erkek çocuklara nazaran kız çocuklarında daha sık rastlanır.

Çocuğumun Kalça Çıkığı Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Erken yaştaki kız veya erkek çocuklarda (0 -1 yaş arası) ilk bakışta çocuğun kalça çıkığı olup olmadığı anlaşılamaz. DR’un elle kalçayı muayene etmesi gerek gördüğünde ise ultrason veya röntgen filmi çekerek çocuğun kalça çıkığı olup olmadığı anlaşılır. Bununla birlikte eğer çocuğun bacakları ile boyu orantılı değilse, yürüme çağına geldiğinde yürümesinde topallama farkederseniz hemen uzman bir ortopedi dr veya prof dr’a başvurmanızda yarar vardır.

Bebeklerinize Kundak Yapmayın

Kalça çıkığında en önemli sorun bebeklerin kundağa sarılmasıdır. Özellikle Türkiye’de ve Anadolu da bebekler kundağa sarılır. Bebeğin kundaklanması bebeğin sağlığı acısından son derece riskli bir durumdur.

Kalça Çıkığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken dönemde farkedilen kalça çıkığının tedavisi ameliyatsız yapılmaktadır. İlk 6 ayda tespit edilen kalça çıkığı bandaj (Pavlik bandajı) ve aparatlar yardımıyla, kalça kemiğinin belli bir pozisyonda durması sağlanmaktadır. Bu yöntemle son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. 6 aydan sonra kalça çıkığının tedavisi anestezi altında kalçanın yerine konulmasıyla mümkün olurken, yaşın ilerlemesiyse kalça çıkığının tedaviside zorlanmaktadır. İlerleyen yaşlarda genellikle cerrahi müdahele yoluyla protez takılarak tedavi yapılmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst