Kalça Protezi Ameliyatına Hazırlanma

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Onunla yaşamak zorunda değilsiniz!

Ağrınız ister orta şiddette ister ağır olsun, sağlığınızı eski halinize kavuşturacak tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Çünkü acı içinde yaşamanın gerçek yaşamla ilgisi yoktur.



Selamlar,

İşte yukarıdaki yazıyı okuduğum andan itibaren yeni bir operasyon geçirmeye karar verdim. Bu benim hayatım ve ben onu şiir tadında yaşamak isterken dramatik bir romana dönüşmeden önlem almam gerekli. Acı içinde yaşamanın, gerçek yaşamla ilgisi yoktur!!! vay be yazan her kimse doğru demiş...artık kalça kemiğimin ayak parmaklarına değin vuran ağrısından oturamıyorum, yürüyemiyorum hatta uyuyamıyorum bile :( işe gidip gelmek ki ben işimi gerçekten çok seven hatta mesleğine deyim yerindeyse aşık bir bankacı olarak çalışmak külfet haline gelmeye başladıysa bu benim hayatım olamaz...

Daha önce sağ kalçamdan protez ameliyatı olmuştum ve tabi sağ dizimden de. Şimdi sıra sol tarafta. İlaçlar fayda etmiyor. Hastaneden haber gelir gelmez gidiyorum. Bu sefer çok daha tecrübeliyim ve inşallah çok daha kolay olacak diye düşünüyorum.

Nette bulduğum yazıları sürekli okuyorum ve bana yol gösterici olduğunu farkettiğim andan itibaren sitede paylaşmak, belki aranızda kalça eklemlerinin harabiyetinden dolayı yapay eklem nakline ihtiyaç duyanlar ve bu konuda son şık olarak protez ameliyatını düşünenlere faydalı olmak umudumla yazıları okuyan herkese acil şifalar diliyorum...

Siz ve doktorunuz sizin için en doğru tedavinin total kalça protezi olduğuna karar verirseniz, ameliyatınız için bir gün belirlenir. Ameliyata hazırlanmak için birkaç şeyin yapılması gerekebilir. Örneğin, cerrahınız sizden aile hekimiz tarafından muayene edilmenizi isteyebilir. Bu sayede diyabet veya yüksek tansiyon gibi diğer sağlık problemleri ameliyat öncesinde tanımlanıp muayene edilirler.

Doktorunuz kilo vermeniz ve bir egzersiz programına başlamanızı tavsiye edebilir. Sigara içiyorsanız, sigara cerrahi riskleri tehlikeli boyutta arttırıp iyileşme sürecini yavaşlatabileceğinden doktorunuza sigara içtiğinizi söylemelisiniz.

Ayrıca yarım kalan diş tedavileriniz varsa ağzınızdaki bakterilerin kana karışıp eklemi enfekte etmemesi için bu işlemlerin öncelikli olarak bitmesi gerekmektedir. Kalça ameliyatınız boyunca kana ihtiyacınızın olması mümkündür ve cerrahınız kan nakli gerekebileceği düşüncesiyle kan bankasından istekte bulunabilir. Tercih ederseniz, veya cerrahınız ihtiyacınızın olabileceğini düşünüyorsa, vücudun kan nakline tepki gösterme riskine karşı daha önceden kendi kanınızı vermek isteyebilirsiniz.

Ameliyatınızdan yaklaşık dört hafta önce

Kendi kalça anatominiz ve kalça protezi ameliyatınız hakkında bilgi sahibi olun.
Kalçanızın nasıl çalıştığını anlamak ve kalça protezi ameliyatı hakkında bilgi toplamak sizin için yararlı olabilir. Kalçam Neden Ağrıyor? ve Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır? bölümlerini okuyun. Doktorunuza soracağınız soruları hazırlayın.

Kalça ameliyatı öncesinde sorulacak soruların listesini print edin ve sonraki doktor ziyaretinizde bu listeyi yanınızda getirin. Cerrahınızın ameliyatınıza nasıl hazırlanmanız gerektiği ile ilgili verdiği talimatları not alın ve eve gittiğinizde bu bilgileri kullanın.


Ameliyatınızdan yaklaşık üç hafta önce



Arkadaşlarınızı/ailenizi arayarak onlardan destek isteyin.
Banyo yaparken, tuvaleti kullanırken, yemeklerde, çamaşırlarınızın yıkanması, ev işi, alışverişiniz, doktor ziyaretiniz ve egzersiz yapmak için birkaç haftalığına yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Ailenizi veya arkadaşlarınızı önceden arayarak gerekli olan ayarlamaları yapın. Size evde yardım edecek kimse yoksa, doktorunuzdan hasta bakıcılarla ilgili bilgi alın. Artrit Vakfının da size manevi destek verebilecek bir destek ağı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için yerel derneğinizi veya Artrit Vakfını (arthritis.org) ziyaret edebilirsiniz.

Evinizi iyileşme sürecine hazırlayın

Temizlik malzemeleri ve konserve gıdalar gibi sık kullanılan malzemeleri kolay ulaşılacak dolaplara koyun. Mutfak merdiveni kullanmak ya da çömelmek gerekeceğinden çok yüksek veya çok alçak rafları kullanmayın.

Yemek hazırlamanın daha kolay ve zahmetsiz olması için ameliyattan önce yemek yapın ve dondurun veya kalan yemekleri dondurun. Bir hafta yetecek kadar yemek yapın.

Düşme veya takılmaya karşı evin güvenliğini kontrol edin. Elektrik ve telefon kablolarını duvara dayayın, kilimleri kaldırın ve banyo küvetinize kaymaz altlıklardan yerleştirin. Merdiven inip çıkmamak içibn evinizin alt katında bir yatak hazırlamanız iyi olabilir. Her odada mümkünse kollu yükseltilmiş ya da yüksek bir sandalye bulundurun.


Ameliyatınızdan yaklaşık iki hafta önce


Antiinflamatuvar ilaçlardan kaçının.

Cerrahınız ameliyattan birkaç hafta öncesinden aspirin veya steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar almanızı istemeyebilir. Asetaminofen içeren ilaçları kullanabilirsiniz. Cerrahınızla mutlaka konuşun.

Cerrahınızın tavsiye ettiği özel ekipmanı satın alın veya ödünç alın.
Bu yükseltilmiş bir tuvalet sandalyesi veya kavrama aleti gibi küçük cihazlar olabilir. Bu malzemeleri büyük eczanelerin tıbbi malzeme bölümlerinde veya büyük mağazaların posta siparişi kataloglarında bulabilirsiniz. Evde bu malzemeleri kullanma pratikleri yapın.


Ameliyatınızdan yaklaşık bir hafta önce

Aldığınız tüm ilaçları bir yere not alın (Dozaj ve ilacı kullanma sıklığı da kaydedilmelidir.).
Hastaneye ön giriş için kabul edildiğinizde bu listeyi beraberinizde götürmek isteyebilirsiniz.

Hastaneye ön kayıt yaptırmak zorunda olabilirsiniz
Hastaneye veya kliniğe tipik olarak ameliyattan dokuz gün öncesinden kabul edilebilirsiniz. Yaşadığınız ülkeye bağlı olarak sigorta teyidi, laboratuvar tahlilleri, röntgen ve elektrokardiyogram (EKG) gibi hazırlıklar gerekebilir. Cerrahınızdan sizin durumunuzda ne yapılması gerektiğini öğrenin. Bu dönem içinde ilaç alıyorsanız, ilaçla ilgili isim, miktar ve kullanım sıklığının listesini getirin.
Bütçenizi ayarlayın.
Çek defterinizin bilançosunu görmek, fatura ödemek, köpeğinize konaklaması için bir yer ayarlamak ve gazetenizin eve teslimini durdurmak istiyor olabilirsiniz. Hastaneden taburcu olduktan sonra bir rehabilitasyon merkezine gidecekseniz, postanenizden siz eve dönünceye kadar size gelen mektupları ellerinde tutmalarını isteyebilirsiniz.
Yerel süpermarketler ile eczaneleri arayın
Bazı süpermarket ve eczaneler evinize teslimat servisleri vardır. Bu ameliyattan sonra hareket alanınızı genişletebilir. Süpermarketleri ve eczaneleri arayarak eve servisleri var mı varsa ne kadar ücret talep ediyorlar öğrenin.
Süpermarkete gidin.
Hastaneden döner dönmez ihtiyacınız olabilecek malzemelerin bir listesini çıkarın ve bu malzemeleri satın alın veya süpermarkete bunları eve getirmesi için sipariş verin. Hastaneden taburcu olduktan sonra bir rehabilitasyon merkezine gidiyorsanız, sizi süpermarkete götürecek ya da sizin için alışveriş yapacak birini bulmanız gerekecektir.


Ameliyat haftası


Hastane için valizinizi hazırlayın.
Ameliyata hazırlık olarak hastaneye beraberinizde getirmek isteyebileceğiniz şeylerin bir listesi aşağıdadır. Kişisel eşyalarınızı ameliyat sonuna kadar aile fertlerine ya da ameliyat sonrası döneceğiniz odanıza bırakmanızı tavsiye ederiz.
Diş fırçası, diş macunu, saç fırçası, gözlük/lens, tarak, deodorant, traş kremi/traş makinesi, şampuan, losyon, iç çamaşırı ve sabahlık gibi günlük eşyalar
Koridorlarda yürümek için terlik veya düz kauçuk tabanlı ayakkabılar...
Evinize giderken giymek için geniş kollu/paçalı giysiler.
Bu dönemde almakta olduğunuz ilaçlar. Aynı zamanda hastane görevlileri için de ilaç bilgilerinizi yazmak zorundasınız. Bu notlara ilacın ismi, kuvveti ve ne sıklıkla alındığına dair bilgileri not etmelisiniz. Doktorlarınıza ve hemşirelerinize olduğunu düşündüğünüz alerjileriniz hakkında bilgi verin.
Soluma yardımı (IBE) kullanıyorsanız, ameliyat sonrasında muhtemelen gerekeceğinden evinizdekini beraberinizde getirin, Bu konu hakkında cerrahınızla görüşün.
Takılarınızı, kredi kartlarınızı, araba ve ev anahtarlarınızı, çek defterlerinizi ve değerli eşyalarınızı evde bırakın; sadece gazete, dergi gibi giderlerinizi karşılayacak kadar para getirin.

Ameliyattan önceki gün

Gece saat 12'den sonra bir şey yemeyin ya da içmeyin.
Ameliyattan önceki gece saat 12'den sonra yiyip içmenize (su bile olsa) cerrahınız muhtemelen izin vermeyecektir. Doktorunuzla bu konuyu görüşün. Anestezi uzmanı ameliyattan önceki akşam almanız için bir ilaç yazabilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?


Kalça protezi ameliyatı bir çok onarıma benzer—aşınmış parçalar çıkarılır, yerlerine yenileri koyulur. Kalça ameliyatında, kalçanın zarar gören kısımları çıkarılır ve bunların yerine metal ve plastik implantlar takılır.

Kalça ameliyatı genelde iki-dört saat kadar sürer, ama bu durum yine de kalça artritinizin ciddiyet derecesine bağlıdır. Kalça ameliyatının yapılacağı günde tipik olarak şunlar yapılır:

Hastaneye planlanan ameliyat saatinden en az iki saat önce gelmeniz gerekir. Hemşireler ameliyata hazırlığınızı tamamlayacaktır ve muhtemelen ameliyat sonrası bakımınızı gözden geçireceklerdir.

Kolunuza küçük bir boru (intravenöz hat) sokulur. Bu boru ameliyatınız boyunca antibiyotik ve diğer ilaçların verilmesinde kullanılır.

Ameliyathaneye alınırsınız ve orada size anestezi verilir.

Ameliyathanede, üretral kateter sokulur ve bu bir-iki gün boyunca sokulduğu yerde kalacaktır.

Varis çorapları ve basınçlı sargılar iki bacağa da giyilir.

Ameliyat kalçanızın bir tarafına açılan kesi ile başlar.

Uyluk kemiğinizin (femur) top olan ucu kesilir ve bunun yerine yeni bir top-yuva komponenti takılır. Bu çimentolu ya da çimentosuz şekilde stabilize edilebilir.

Yuvanın zarar gören yüzeyi yeni bir yuva sokulmadan önce pürüzsüz hale getirilerek hazırlanır.

Top ve yuva birleştirilir.

Cerrah protezlerin şeklinden, büyüklüğü ve işlevselliğinden memnunsa kesi temizlenir ve pansumanla örtülür.

Ameliyat bölgesinde doğal olarak gelişen sıvıların vücuttan alınması için kalçanızın içine küçük boşaltma boruları sokulur.

Oradan yakından izleneceğiniz derlenme odasına götürülürsünüz.

Anestezik maddenin etkisi zamanla kaybolur ve bilinciniz yerine gelmeye başlar. Bir hemşire sizinledir ve akciğerlerinizin temizlenmesi için size öksürtme ve derin nefes alma alıştırmaları yaptırır.

Size ağrı kesici verilir.

Bacaklarınızın arasına köpük bir takoz veya yastıklar yerleştirilerek kalça ekleminizin yerinde kalmasına yardımcı olunur.

İyice uyanırsınız ve hastane odasına götürülürsünüz.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Ameliyatı Öncesinde Sorulması Gereken Sorular


Kalça ameliyatınızdan önce doktorunuza sormanızın faydalı olabileceği soruların bir listesi. Bu listeyi yazdırıp doktora giderken yanınıza almanızı tavsiye ederiz.

Bu tip bir ameliyatta hangi komplikasyonlar çıkabilir?

Ameliyattan toparlanmam ne kadar zamanımı alır?
Ameliyattan sonra hastanede kaç gün kalmam gerekecek?

Bana fizik tedavi verilecek mi? Verilecekse, ne sıklıkla ve ne kadar süre?
Tam zamanlı ya da yarı zamanlı bakım almam gerekir mi? Gerekirse, ne kadar süre?
Eve bir hastane yatağı almam gerekecek mi?
Ameliyatlı tarafımın üzerine ne zaman yatmaya başlayabilirim?
Ameliyattan sonra en erken ne zaman yürüyebilirim?
Değneğe veya yürütece ihtiyacım olacak mı? Olacaksa, ne kadar süre?
Ameliyattan sonra en erken ne zaman merdivenleri inip çıkmaya başlayabileceğim?
Ameliyattan sonra en erken ne zaman araba kullanabileceğim?
Ameliyattan sonra ne zaman duş yapabilirim?
Yürüme dışındaki normal günlük aktivitelerime en erken ne zaman başlayabilirim (ör. iş, spor, ev işi, bahçe v.s.)?
Hangi sporları yapabilirim?
Kaldırma sınırları nelerdir?
Ameliyattan sonra ilk ne zaman cinsel ilişkiye girebilirim?
Havaalanında metal detektörlerden geçerken alarm çalışmaya başlar mı?
Diş tedavisinde antibiyotik kullanmam gerekir mi?
Protez hangi malzemeden yapılmıştır? Hangi biyomalzemeler kullanılacak?
Tahmininize göre, eklem protezim kaç yıl dayanacak?

Eklem protezimin olabildiğince uzun ömürlü olması için ne yapabilirim?
Hangi aktiviteler eklem protezimin daha hızlı aşınmasına neden olabilir ve bu aktivitelerden nasıl kaçınabilirim?
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Normal Aktivitelerime Dönebilmem İçin En Az Ne Kadar Süre Geçmesi Gerekir?


Kalça ameliyatınızı izleyen aylarda muhtemelen kendinizi kasmamanız ve kalçanıza yüklenmemek için konumunuzu değiştirmeniz de tavsiyeler arasında yer alacak.

Tam zaman kişiden kişiye farklılık göstereceği gibi, kalça protezi ameliyatından sonraki altı hafta içinde bir baston yardımıyla yürüyebilirsiniz. Ve kendinizi ameliyattan sonraki altı-sekiz hafta içinde araba kullanacak kadar iyi hissedebilirsiniz. Birçok doktor cinsel aktivitelerinize kendinize güvendiğiniz zaman yeniden başlamanızda sakınca bulmaz.

Birçok durumda, başarılı geçen kalça protezi ameliyatı ağrınızın ve sertliğin dinmesini ve doktorunuzun söylediği normal günlük aktivitelerinize dönmenizi sağlar. Ama ameliyattan sonra tamamen iyileşmiş olsanız da hayatınızda belli kısıtlamalar olacaktır. Normal günlük aktivilere jogging, basketbol, raketbol, cimnastik gibi çok enerjili sporlar ve kalça eklemlerinize aşırı gerilim veren aktiviteler dahil değildir. Daha güvenli etkinliklere yürümeyi, golfü, yüzmeyi ve bisikleti örnek olarak verebiliriz. Doktorunuz sizin durumunuza uygun, en güvenli aktiviteleri size söyleyecektir.

Kalça protezinden sonraki ilk iki yıl boyunca, bakterilerin kana karışmasına neden olabildiklerinden dişle ilgili ya da cerrahi ameliyatlar öncesinde önleyici antibiyotik almanız gerekmektedir. İki yıl sonra, ortopedistinizle ve diş hekiminizle ya da ürologunuzla konuşup programınızdaki diğer operasyonlardan önce koruyucu antibiyotik almanızın gerekip gerekmediğini öğrenmek olacaktır.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kalça protezlerinde 30 yılı aşkın süredir çok büyük başarılar elde edilmektedir. Kalça ağrısı ve artrit problemi olan milyonlarca insan total kalça protezi yaptırarak rahata erdi ve eski hareket kabiliyetine kavuştu. Tüm dünyada, yılda yüz binlerce kalça protezi ameliyatı gerçekleşmektedir. Ve tıpta her zaman yeni malzeme ve prosedürler gelişmeye devam ettiğinden, sonuçlar da daha iyi olmaya devam edecektir. Total kalça protezinin sonrasında komplikasyon oranı düşüktür. Kalça eklemi enfeksiyonu gibi ciddi komplikasyonlara hastaların yaklaşık % 1'inde rastlanmaktadır.1 Kalp krizi veya felç gibi tıbbi komplikasyonlara daha da az rastlanmaktadır. Şüphesiz ki kronik hastalıklar komplikasyon riskini arttırabilmektedir.

Her cerrahi yöntemin riski de faydası da vardır. Bireysel sonuçlarınız kişisel durumunuzla ilgilidir ve toparlanmanız için belli bir zamanın geçmesi gerekir. Kalça protezinizin ne kadar süreceği çok farklı faktörlere bağlıdır ve her birey özgündür. Sadece doktorunuz ameliyatın bu yüzü hakkında sizinle görüşecektir.

Aşağıda belirtilen tüm tepki ve komplikasyonlar ameliyat sırasında veya ameliyat sonrasında görülebilir ve (bu durumlarda ameliyata devam edilmesi gibi) tıbbi müdahaleler ve implantın çıkarılması gerekebilir.

İmplant çıkığı ve bacak uzunluğu farkı

Kalça protezi ameliyatına özgü en bilinen komplikasyonlar arasında implantın gevşemesi veya çıkığı ve bacak uzunluğundaki küçük farklılık vardır. Sağlık ekibiniz bunları sizinle görüşebilir.

Kan pıhtıları

Bacak damarlarında kan pıhtıları kalça protezi ameliyatının olası komplikasyonlarındandır. Cerrah önleyici bir program çizebilir. Bu programda düzenli olarak bacakların kaldırılması, dolaşımı hızlandırmak için hafif tempolu bacak egzersizleri, varis çorapları ve kan seyreltici ilaç yer alabilir.

Enfeksiyon

Enfeksiyon herhangi bir cerrahi müdahalede görülebilecek olan bir risktir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, ilk iki yılda hastaların sadece yaklaşık % 1.0'inde enfeksiyona rastlanmaktadır.1 Enfeksiyon total kalça protezinden sonra oluyorsa, buna genelde diş operasyonları sırasında ya da idrar yollarından, ciltten veya tırnak enfeksiyonlarından kana karışan bakteriler neden olmaktadır. Pek rastlanılmasa da, böyle komplikasyonların olması tam düzelmeyi geciktirebilir.

Kalça protezini izleyen ilk iki yıl boyunca, bakteriler kana karışmasına neden olabildiklerinden doktorunuz dişle ilgili ya da cerrahi ameliyatlar öncesinde önleyici antibiyotik almanızı gerekli bulabilir. Genelde yapmanız gereken, ortopedistinizle ve diş hekiminizle konuşup diğer operasyonlardan önce önleyici antibiyotik almanızın gerekip gerekmediğini öğrenmek olacaktır.

Osteoliz

Vücudunuz partiküllere tepki verebileceğinden kalça implantının yanındaki kemik kırılabilir (osteoliz). Bu tepkiye şunlar yol açmış olabilir:

Metal ve plastik komponentlerle direkt temas
Kalça komponentleri ile kemik çimentosu arasındaki temas
Kalça komponentleri ile kalçanın hareket eden parçaları arasında olan doğal kemik partikülleriniz arasında direkt temas olması implant komponentlerine daha fazla partikül veya zararın verilmesine neden olabilir.


İmplant kırığı

Total kalça protezinin sonrasında implant kırığı rapor edilmiştir. Bunun tipik nedeni şunlardır:

İmplantın yapabilecekleri hakkında abartılı bir beklentinin olması
Ağır ve aşırı kilolu hastalar
Fiziksel aktif hastalar
İmplantın kırılma olasılığını en aza indirmek için, tıbbi tavsiyeleri izlemek ve aşırı ve uygun olmayan aktiviteden kaçınılması gerekmektedir.

Diğer riskler

Cihaz sisteminin veya parçalarının çıkarılması ve/veya değiştirilmesi bir zaman sonra gerekebilir.
Nadiren olsa da kalça protezlerinde metal alerjisi reaksiyonlarına rastlanıldığı bildirilmiştir. Doktorunuza alerji bulgularınızın olup olmadığını belirtin.
İmplant parçalarının kötü konumlanması sonucunda protez yerinden oynayabilir.
Implant komponentleri kötü çimentolama veya düşme ve çarpmalardan alınan darbe nedeniyle gevşeyip yerinden oynayabilir.
Kemik çimentosu ile bağıntılı kardiyovasküler rahatsızlıklar kan pıhtılaşması, kan basıncının düşmesi, kalp krizi ve nadiren ölüm ile sonuçlanabilir. Sinirlerin, kas ve kemiğin yaralanmasına yol açabilir.


Kalça protezi ameliyatının uygun olmadığı durumlar


Riskleri değerlendirdiğinde doktorunuz diz protezi ameliyatının sizin için uygun olmadığına karar verebilir:

Enfeksiyonunuz var ya da geçirilmiş enfeksiyon hikayeniz var
Yeterince kemiğiniz yok ya da olan kemiğiniz yeni kalçanızı destekleyecek kadar güçlü değil
Kalça bölgenizde yaralanmış sinirleriniz var
Kalça kaslarınız yaralanmış ya da işlevini yerine getiremiyor
Kalçanız hiç sağlam değil
Kemikleriniz yeterince büyümemiş veya gelişmemiş
Kayda değer bir kemik kaybınız var ya da kemik kütlenizde ciddi bir azalma var (Osteoporoz)
Kalça ekleminiz önceden kaynaştırıldı ve stabil, işlevlerini yerine getiren ve ağrısız bir kalçanız var
Romatizmal artritiniz ve aktif/deri lezyonu geçmişiniz var (Artan enfeksiyon riski yüzünden)
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Ağrısının Dinmesi: Cerrahi Tedavi Seçenekleri

Çoğu kişi kalça ameliyatına gerek duymaz, ama birçok durumda ameliyat kalça ağrınızı en aza indirmede veya tamamen gidermede etkin olabilir. Daha az invazif cerrahi yöntemler uygulanması için çok sayıda ilerlemeler kaydedildi. Böyle minimal invazif yöntemler genelde daha az postoperatif ağrıya, toparlanma süresinin daha çabuk atlatılmasına ve hastanede kalma süresinin kısaltılmasına neden olduğu için hastaların ameliyat algısı ve toparlanması bakımından devrimsel niteliktedir.

Artroskopi

Genelde kalça osteoartritinde uygulanan ilk cerrahi tedavi artroskopidir. Artroskopi, eklem içindeki problemleri görmek, tanı koymak ve tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Artroskopi tipik olarak kalça içine küçük bir kamera sokularak gözle görülen problemlerin tedavisinin yapılmasıdır. Artroskopi sırasında sıklıkla uygulanan müdahaleler şunlardır:

Zarar gören kıkırdağı keserek düzeltmek
Kalçadaki serbest ölü dokunun uzaklaştırılması (debridman)
Kalça içinin yıkanması (lavaj)


Osteotomi


Bu tip kalça ameliyatında hastalıklı dokudaki gerilimin daha sağlıklı dokuya aktarılması amacıyla kemikler yeniden yapılandırılır. Osteotomiler asetabulum (yuva) ve femur başının (top) daha iyi hizalanmasını sağlayarak kalça ağrısının iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Kemikler eklemin yük taşıyıcı yüzeylerinin yeniden hizalanması için kesilir, yeniden şekillendirilir veya kısmen atılır.

İnternal fiksasyon

Kalçaları kırık, ama kemikleri güçlü ve kalça kemiğine kan akışı normal olan hastalar internal fiksasyon denilen onarımın yapılması için uygun adaydırlar. Bu cerrahi tedavide, kemiklerin kırık uçları hizalanır ve küçük metal cihazlar kullanılarak birbirlerine geçirilir. Uyluk kemiğinin kırık parçalarının yeniden hizalanması sayesinde kırık kendiliğinden olacağından daha hızlı iyileşir.

Total Kalça Protezi

Total kalça protezinde ağrıyan, zarar gören kalça kısımlarının protez veya implant denilen suni parçalarla değiştirilmesi söz konusudur. Asıl ekleminizin eylemini kopyalamak için bir kalça protezinde üç parça bulunmaktadır: Bunlar yuva, top ve saptır.

Yeni yuvanın dış kabuğu genelde metalden yapılmaktadır. İç kabuk veya astar seramik, metal veya polietilen denilen bir plastikten yapılmış olabilir. Metal veya seramik bir top soketle birleştirildiğinde, yeni kalça pürüzsüz, hemen hemen sürtünmesiz bir hareket sağlar. Uyluk kemiğine giren sap genelde titanyumdan yapılmaktadır.

Bilmeniz gereken tek şey, son 40 yılda, tüm dünyada kalça ağrısı ve artrit problemi olan milyonlarca insanın tam kalça protezi yaptırarak rahatlamış ve eski hareketliliğini yeniden kazanmış olduğudur. Tüm dünyada, yılda yüz binlerce kalça protezi ameliyatı gerçekleşmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Ameliyatımdan Sonra Neler Olacak?

Kalça ameliyatınızı takiben gerçekleşir.

Hastane odanıza geri döndüğünüzde, yeni kalçanızın çevresindeki kasların kuvvet kazanmasını sağlamak ve hareket açıklığını yeniden kazanmanız için hafif bir rehabilitasyon programına başlarsınız. Hemen yataktan kalkıp dolaşabilecek durumda olmanız önemlidir. Aslında sizden tahminen ameliyattan 24 saat sonra gibi kısa bir süre sonunda ayağa kalkmanız istenecektir. Ameliyat öncesi şiddetli ağrı duyduysanız, büyük olasılıkla aktivitelerinizi de azalttınız. Bu sebeple kaslarınız güçsüzleşmiş olabilir. Yeni kalçanızı kontrol edebilmenizi için yeterince kuvvet kazanmanız gerekmektedir ve alıştırmaya erkenden başlamanın iyileşmeye olumlu etkisi vardır. Doktorunuz ve fizyoterapistiniz size yara bakımı, ağrı kontrolü, diyet ve egzersiz konusunda belli başlı bilgiler verecektir.

Ameliyattan sonra ilk yiyeceğiniz yemek muhtemelen buz ve su gibi kremasız sıvılar olacaktır, sonra tolere edebildiğiniz takdirde zamanla katı yemeklere geçebilirsiniz. En erken sürede iyileşmeniz için dengeli öğünler yemeğe başlamanız gerekir.

Hastanede yattığınız süre içinde diğer yapılacaklar

Sonraki 24 saatte, muhtemelen bir yürüteç yardımıyla birkaç adım atabileceksiniz. İyileşirken, yürütücüden değneklere ve sonrada bastona geçiş yapacaksınız.

Ameliyattan sonra bir kateter koyulabilir. Bu normalde siz komodine veya tuvalete gitmek için yatağınızdan kalktığınızda çıkarılır. Bandajınız muhtemelen günde bir ya da iki kez değiştirilecektir.

Ameliyattan sonra iki-dört gün hastanede kalmanız gerekebilir. Doktorunuz yeterince iyileştiğinizi düşündüğünde taburcu olabileceksiniz.

Doktorunuzun görüşüne bağlı olarak birkaç günlüğüne rehabilitasyon tesisine gönderilebilirsiniz ya da gönderilmezsiniz. Bandajlarınız ve dikişleriniz genelde siz hastaneden çıkmadan çıkarılır.

Hastaneden taburcu edilmeden önce, bir iş uğraşı terapisti size yeni kalçanızla günlük işlerinizi nasıl yapmanız gerektiğini gösterecektir. Örneğin, banyoya nasıl gideceğiniz, nasıl giyineceğiniz, oturup kalkacağınız, nesneleri alacağınız ve diğer günlük uğraşılarınızı nasıl yapacağınız size gösterilir.

Evde, egzersizlerinize devam etmeniz gerekecektir. Fizyoterapistiniz size evde uygun bakım hakkında bilgi verir ve size yardımcı olmaya devam edebilir.

Ameliyattan bir hafta sonra



Hastane/rehabilitasyon tesisinden evinize döndükten sonra dinlenip ev düzenine alışmak için kendinize biraz zaman ayırmayı isteyebilirsiniz.

Ameliyat sonrası için yapılacak doktor ziyareti tarihini saptayın .
Ameliyat sonrası doktor ziyaretinizin tarihini henüz belirlemediyseniz doktorunuzun muayenehanesini hastaneden evinize döndükten bir-iki gün sonra arayarak randevu alın (Randevu tipik olarak ameliyattan iki-üç hafta sonraya verilir.).

Ameliyattan üç hafta sonra

Ameliyat sonrası doktor ziyareti.
Hemşire veya doktor asistanı kan basıncınızı ve ateşinizi ölçer. Doktorunuz ameliyat bölgenizi herhangi bir enfeksiyon bulgusu olup olmadığını görmek için inceler. Dikişleriniz/teller de çıkarılır. Hareket açıklığınız da incelenir ve fizik tedavi talimatlarını yeniden gözden geçirirsiniz. Rahat, kolları paçaları geniş giysiler giymeniz daha iyi olabilir. Takip muayenesine ameliyatın üç ay, altı ay ve bir yıl sonrasında yeniden gelmeniz gerekebilir. Bundan sonraki dönemde muhtemelen yılda bir ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
 

Tufann

Üye
Üye
Katılım
Ara 8, 2017
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Cok güzel anlatılmış.. elleriniz dert görmesin. Elinize saglik
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Kireçlenmesi ve Kalça Protez Ameliyatına İlişkin Sık Sorulan Sorular ve Cevapları


Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?

Kalça protezi ameliyatı ; bozulmuş olan eklem yüzeylerinin çıkarılarak eklem fonksiyonu görecek yapay parçalar konulmasıdır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Ortalama olarak kalça protezi ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi hastanın genel durumu ve uygulanan cerrahi tekniğe göre değişmekle birlikte ortalama 2-3 gün arasıdır. Tercihimiz dokuya saygılı cerrahi teknik, birinci gün ayağa kalkıp yürüme, ikinci gün tuvalete oturma ve merdiven inip çıkma , üçüncü gün tek koltuk değneği ile sorunsuz yürüyebilir şekilde taburcu edebilmektir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Ameliyatlı Taraf Üzerine Basılabilir Mi ?

Genellikle tam yükle basılmasına izin verilir ancak uygulanan cerrahi tekniğe göre koyulan proteze göre hekiminiz bir süre kısmi yükle yürümenizi isteyebilir

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Koltuk Değneği Ne Kadar Kullanılır?


Ortalama 3-6 hafta kullanılması istenebilir. Uygulanan cerrahi ve konulan malzemeye göre ve kişinin genel durumuna göre bu süre değişkenlik gösterir

Kalça protezi ameliyatında ne tür malzemeler kullanılır?


Sistemin dayanıklılığını sağlamak ve daha uzun ömürlü olabilmesini sağlamak için zaman içinde birçok değişik metal ile birlikte polietilen ve seramik kullanılmıştır. Hekiminiz sizin için en uygun malzemeyi seçecektir.

Kalçada kireçlenme neden olur kireçlenme olunca eklemde ne olur?


Kalça ekleminde herhangi bir nedenle inflamasyon ( mikropsuz iltihap = kandaki bazı elemanların bir olaya tepki olarak bölgeye gelmesi sonucu sıvı birikimi ) olduğunda ve bu durum bir süre kalıcı olduğunda eklem kıkırdağında destruksiyona yani bozulma- aşınmaya yol açar. Eklem kıkırdağı kendini yenileme özelliği olan bir yapı değildir ve süreç başladığında sürekli ilerler. Normalde kaygan ve pürüzsüz olan eklem kıkırdağında zedelenme olduğunda incelir ve altındaki kemik dokuya kadar hasar ilerler. Bir süre sonra kıkırdak doku tamamen kaybolduğunda altta yer alan kemikler açığa çıkar ve birbirine sürtmeye başlar. Açığa çıkan sinir uçları uyarılır şiddetli ağrılar olur eklemlerden sürtünmeye bağlı kıtırtılar duyulur. Zamanla hareketler kısıtlanır ve bacakta kısalık gelişebilir.

Kalçada Kireçlenme Olan Hastada Ağrının Özelliği Nedir?

Hastaların ana şikayeti ağırdır. ağrı genellikle kasık bölgesinde ve uylukta hissedilebileceği gibi bazen de dizin iç tarafında hissedilir. Ağrı başlarda aktivite ile yani yürüme ile artar istirahatle azalır. Hastalar yürürken kireçlenme olan tarafa doğru eğilerek yürür. Zaman geçip hastalık ilerledikçe ağrısız yürüme mesafesi kısalır sonunda hastalar ağrısız yol yürüyerek hale gelirler geceleri de ağrının olması son aşamaya gelindiğinin habercisidir

Kalça Kireçlenmesi Kimlerde Sık Görülür?

Genetiğin rolü kalça kireçlenmesinin bazı çeşitlerinde büyüktür ancak nasıl kalıtıldığı hangi gen ile ilişkili olduğu net belli değildir. Bununla birlikte geçirilmiş travmalar, kazalar, kilolu olmak , ağır yük altında çalışmak, kalça çıkığı olması, bacaklarda boy farkı olması risk faktörlerinden bazılarıdır. Ayrıca kalçanın katlanma-beslenme bozukluğuna bağlı bir hastalık olan femur başı avasküler nekrozu na bağlı da kalçada kireçlenme gelişir. Femur başı avasküler nekrozu sebepleri arasında kortizon kullanımı, kalça travması- kalça kırıkları sonrası, kan hastalıklarından bazıları- örneğin orak hücreli anemi, aşırı alkol tüketimi sayılabilir.

Kalça Kireçlenmesinde Tanı Nasıl Konur?

Genellikle hastanın dikkatli bir şekilde anlattıklarının dinlenmesiyle büyük ölçüde bir fikir sahibi olunur. Fizik muayene ile tanı şekillenir ve röntgen filmi çekilmesiyle kesinleşir. Genellikle başka bir tahlil ya da tetkik gerekli olmaz ancak bazı durumlarda örneğin femur başı avasküler nekrozu erken dönemlerinde tanı ve ayırıcı tanı için MR istenir.

Kalça Kireçlenmesi’nde İlaç Tedavisi Var Mı?

Kalça kireçlenmesi nde erken dönemlerde ağrı kesici ilaçların etkisi olabilir ancak bu ilaçların sadece erken dönemlerde etkisinin olduğu ve tedavi edici bir özelliğinin olmadığı unutulmamalıdır. Hastalığın ileri dönemlerinde hastalar ilaçlara rağmen ağrıdan yakınırlar. Ayrıca kronik kullanımda bu tür ilaçların mide, böbrek, karaciğer gibi organlarda ciddi problemler yaratabileceği akılda tutulmalıdır.

Kalça Kireçlenmesi’nde Egzersizin Önemi Nedir?

Genel olarak dinç, ek problemi olmayan, kilosu normal sınırlarda olan kişiler kireçlenmenin yol açtığı problemlere daha dayanıklıdırlar ayrıca ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha hızlı olmaktadır. Ancak egzersizin tek başına kireçlenmeye engel olduğu söylenemez.

Kalça Protezi Kimlere Yapılır?


Kalça protezi ameliyatı hastanın ağrısını geçirmeye, yaşam kalitesini artırmaya yönelik bir ameliyattır. Eğer kişinin ağrısı konservatif yöntemlere -ilaç, egzersiz vs..- rağmen devam ediyorsa ; ağrı nedeniyle günlük aktiviteleri kısıtlanmış, gece uykuları düzensizleşmişse, sosyal hayatını etkiliyorsa kalça protezi yapılması düşünülmelidir.

Kalça Protezi Nezaman, Kaç Yaşında Yapılmalıdır?


Kalça protezi için ameliyatın ne zaman olacağı öncelikle hastanın kendisine bağlıdır. Ağrılarım beni çok etkilemiyor, rahat uyuyorum işimi gücümü rahat yapıyorum, oturup kalkmamda sorun yaşamıyorum, tuvalete rahat oturuyorum sadece zaman zaman hafif ağrılar oluyor ilaçla geçiyor diyorsa ameliyat seçeneği için erken olabilir. Ancak bütün bunlar sırasında ağrısının olduğunu söylüyorsa ameliyat zamanı gelmiştir. Her ne kadar 60 yaş ve sonrası kalça protezi daha sık uygulanmaktaysa da çok daha genç hastalarda da diğer seçenekler uygulanamadığı takdirde kalça protezi bir alternatiftir.

Kalça Kireçlenmesinde Ameliyat Olunmazsa Ne Olur?

Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan herhangi bir ilaç veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi de hastalığı geçirmez. Hastanın ağrıları zaman geçtikçe artar, bazen ilgili tarafta kısalık oluşur. Ağrıya bağlı değişik yürüme şekilleri oluşur zamanla hastanın diğer vücut bölgelerinde de özellikle bel, sırt ve dizlerde de ağrısı ortaya çıkar.. Kullanılan ilaçlar değişik organlarda bozukluklara yol açar ve sonuçta bir tek ameliyatla son derece iyi sonuçlar alınabilecek bir hastalık oldukça komplike ve içinden çıkılması güç bir hal alır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Başlıca ‘minimal invaziv’ ve ‘geleneksel yöntem’ olmak üzere iki şekilde yapılır. Aradaki fark yapılan kesinin uzunluğu ve ameliyat sırasında kullanılan yardımcı aletlerdir. Geleneksel yöntem uzun yıllardır yapılagelmekte olan yaklaşık 15-20 cm lik bir cilt kesisiyle gerçekleştirilen, bugüne kadar onbinlerce kişiye yapılmış başarı oranı çok çok yüksek olan yani denenmiş ve kabul görmüş bir yöntemdir.

Minimal invaziv yöntem son dönemlerde uygulanmaya başlanmış bir yöntemdir. Yapılan protez, konulan malzeme aynıdır. Daha kısa bir kesiden özel aletler yardımı ile yapılır. Bilimsel olarak henüz net kanıtlanmamış olmakla birlikte hastanede kalış süresi, ameliyat sonrası kan transfüzyonu gereksinimi daha az olmaktadır. Ancak bu yaklaşımda ameliyat sırasında kalça eklemi net olarak görülmediğinden ve daha dar bir alanda çalışılmak zorunda kalındığından protezin kötü pozisyonda yerleştirilebilmesi gibi sıkıntılar geleneksel yönteme göre daha sıktır. Buna bağlı olarak ameliyat sonrası protezde çıkıklar, protez çevresi kırıklar, sinir zedelenmeleri görülme riski daha fazladır. Hastalar tüm bunları bilmeli ve ona göre tercihlerini yapmalıdırlar. Ortopedik cerrahide esas amaç ağrısız fonksiyon kazandırmaktır, kozmetik herzaman ikinci planda düşünülmelidir.

Yüzey Artroplastisi Nedir?


Yüzey artroplastisi, femur başı avasküler nekrozu nda uygulanan sadece femur başına metalik bir implant konularak yeni bir eklem yüzeyi sağlayan yöntemdir. Femur başı avasküler nekrozu nda erken dönemlerde core dekompresyon, greftleme, kemik düzeltme ameliyatları birer seçenek iken son döneminde kalça protezi yapılması gereklidir. Ancak femur başı avasküler nekrozunda femur başının bozulduğu asetabulumun etkilenmediği durumlarda kemik stoğunu koruyan bu yöntem iyi bir seçenektir. Hastaların genellikle genç yaş gurubunda olmaları nedeniyle kemik stoğunun korunması önemlidir. Başarı %60-70 lerdedir. İleride total kalça protezi ne geçmeye olanak tanır.

Kalça Protezi’nde Başarı Nasıldır?


Kalça protezi sonrası uzun süreli takiplerde başarı oranı %90 lardadır. Ağrı çoğunlukla yoktur. Koltuk değnekleri olmadan rahatlıkla yürüyüp kontakt olmayan sporlar yapabilirler.

Kalça Protezi Eskir Mi?

Vücuttaki tüm yapıların ve insan bedeninin bir ömrü olduğu gibi kalça protezinin de bir ömrü vardır. Kullanıma, konulan malzemeye ve yapılan cerrahinin kalitesine göre değişmekle birlikte genellikle 20-25 sene sorun görülmesi beklenmez.

Kalça Protezi Eskidiğinde Ne Yapılır?

Her protezde olduğu gibi kalça protezinde de belli bir süre sonra revizyon ihtiyacı duyulur. Yani konulmuş olan protez yenisi ile değiştirilir. Revizyon ameliyatları herzaman için ilk ameliyattan daha büyük bir ameliyattır ancak yine de sonuçları iyidir.

Kalça Protezi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Herşeyden önce unutulmamalıdır ki hiçbir cerrahi müdehale risksiz değildir. Kalça protezi ameliyatındaki riskler başlıca; enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu (emboli), kanama, anesteziye bağlı ya da kullanılan ilaçlara bağlı komplikasyonlardır. Ayrıca çıkık gelişmesi, protezde gevşeme, protez çevresi kırıklar da olası komplikasyonlardandır.

Genel komplikasyon oranı %5 civarındadır. Çoğu tedavi edilebilir sorunlardır. Esas olan ve yapılması gereken bunlardan korunmak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Ameliyat öncesi dönemde hastanın iyi değerlendirilip ek problemleri varsa gerekli önlemlerin alınması, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, varis çorapları giydirilmesi, ameliyat önce ve sonrasında uygun antibiyotiklerin verilmesi ile komplikasyonlar minimuma indirilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Her İki Kalçam Aynı Anda Ameliyat Olur mu?

Evet yapılabilir. Ancak genel durumunuzun buna uygun olması gerekir.

Doğuştan Kalça Çıkığı Olduğum İçin Bacağım Kısa. Protezden Sonra Uzar mı?

Uygulanacak ameliyat sırasında bacak boyunuz uzar ancak uzama 3-4 cm civarında olur. Bundan daha fazla uzunluk farklarında bir miktar kısalık kalabilir.

Varislerim Var, Ameliyata Engel Olur mu?


Varisler ameliyata engel değildir.Ameliyat yapılabilir.

Ameliyattan Sonra Damar Tıkanması Oluyormuş, Doğru mu?

Gerekli ilaçlar verildiği takdirde tıkanma olmaz.

Protezime Bir Şey Olursa Yeniden Ameliyat Olabilir miyim?

Elbette olabilirsiniz. Ancak protezinize herhangi bir şey olmaz.

Ameliyat İçin Kilo Vermem Gerekiyor mu?

Özellikle ameliyat için kilo vermeniz gerekmiyor, ancak ameliyattan sonra dizinize ve kalçanıza binecek yükü hafifletmeniz için kilo vermeniz her zaman faydalı olacaktır.

Protezler Kaç Yıl Dayanır?


Protezlerin ömrü yaklaşık 20 senedir. Son günlerde gelişen teknoloji ile seramik protezlerin özellikle 20 seneden daha uzun sure dayandığını söyleyebiliriz.

Protezler Hangi Madenden Yapılıyor?


Protezler titanium ve krom kobalt molibden gibi madenlerin alaşımından yapılmaktadır.

Ağrılarım Tamamen Geçer mi?


Ameliyattan sonra ağrılarınız geçmişte kalan ağrılarınız tamamen geçer. Ameliyattan sonra size verilecek destekleyici ve ağrı kesicilerle kısa sürede hiç ağrı duymaz hale geleceksiniz.


Komşum Bu Ameliyatı Oldu, Aylarca Ayağa Kalkamadı. Ben de Böyle Olur muyum?


Komşunuzun geçirdiği komplikasyonları ve hangi doktora gittiğini bilemiyoruz. Bu durumda sizleri kıyaslamak doğru değil.

Ayağa Ne Zaman Kalkarım?

Ameliyattan 1 gün sonra ayağa kalkarsınız.

Hastanede Ne Kadar Kalırım?


Ameliyattan sonra 4-5 gün.

Kaç Günde Yürürüm?


Ameliyattan bir gün sonra koltuk değneklerinin yardımıyla fizyoterapi seansları başlar. Egzersizleri düzenli yapmanız ile birlikte 2~3 hafta sonra normale yakın yürüyebilir hale gelirsiniz

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Diz ve Kalça ameliyatları uygulanan tekniklere göre 45 dakika ile 1 saat arası sürmektedir.

Yürümek İyi Gelir mi?

Önce kilo vermeniz lazım. Yürümek kısa mesafeler için yapılabilir.

Kilo Versem Ağrılarım Geçer mi?


Dizlerinize ve kalçalarınıza yapılan ağırlık, baskı azalacağı için ağrılarınız azalacaktır. Tam geçmez ama daha rahatlarsınız. Ağrıları daha az hissedersiniz.

Fizik Tedavi İyi Gelir mi?


Erken dönemlerde ağrıyı belli bir süre için azaltabilir ama hastalığı tedavi etmez.

Kireçlenme Neden Oluyor?


Kireçlenme kıkırdakların hastalığıdır. Kıkırdaklar önce yumuşar,sonra çatlamaya başlar ve bir süre sonra incelerek kaybolur. Kemik dokusu ortaya çıkar.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Evin ''İyileşme Sürecine Hazır'' Hale Getirilmesi

original


Ameliyata girmeden önce eve gitmeye hazırlanmak için biraz zaman harcamanızın iyileşme sürecinde size çok büyük faydası olacaktır. Evinizin çevresi için yararlı ipuçları :

Genel olarak ev


Kilimleri ortadan kaldırın ve halıları sabitleyin ( Halıları kaldırdım, her yer dümdüz :) )
Elektrik kablolarını, telefon kablolarını oyuncakları ve takılıp düşmenize yol açabilecek her şeyi ortadan kaldırın (Ne kadar az eşya o kadar geniş alan)
Farklı yükseklikteki yer ve yüzeylerin farkında olun ve düzeltin (evimin hiç bir yerinde, eşiklerde tümsek yok)
Evin iyi aydınlatılmasını sağlayın (yeterince güneş alıyor ve her odanın ayrı lambası var)
Kaygan yüzeyleri arkaları kaymayan malzemeden olan halılarla kaplayın (Kaygan yüzeylerde banyo paspası var o da şimdilik )
Uzaktan kumanda, ilaç ve okuma malzemeleri gibi düzenli olarak kullanılan malzemeleri uygun ve ulaşılması kolay yerlere yerleştirin (kesinlikle doğru)
Postanız dışarıdaki bir kutuya bırakılıyorsa, posta ofisini arayıp postanın evinize bırakılmasını rica edin (postacı apartman girişindeki kutuya bıraksa da komşularım sağolsun :) )


Mutfak

Konserve ve derin dondurulmuş ürünleri depo edin (Süperfresh bunun için var :) )
Yemeklerinizi önceden yapın ve bunları dondurun (Ameliyat öncesi hiç yemekle uğraşamam, arkadaşlarım sağolsun :) )
Yemeklerinizi bel ve omuz seviyesinde olan bir dolap içinde saklayın
Pişirme alet edevatını, kapları, tavaları, tabakları ve mutfak eşyalarını tezgah üzerine veya kolay ulaşılabilen bir yere yerleştirin (Zaten mutfağımdaki her malzeme ulaşabileceğim şekilde)

Banyo

Tuvalet kağıdı, şampuan, diş macunu, ilaçlar ve diğer kişisel eşyaları depo edin (Bunu kesinlikle uyguladım :) )
Duş kabininizin kapıları varsa, bunların yerine perde takın (tamamdır)
Duş kabinize bir oturak koyun (Kesinlikle doğru)
Elle tutulabilecek bir duş başlığı alın (aldım)
Yüksek klozet bulun (Vitranın engelli klozetini aldım )
Uzun saplı bir duş süngeri bulun ( Zaten var)
Duşa ve tuvaletin yanlarına çubuk destek yerleştirin ( Engelli wc lerindeki barlardan)
Duşa kaymaz banyo paspası yerleştirin (kesinlikle evet)
Bir gece lambası takın (gereksiz)

Yatak odası

Yatağınızı mümkünse birinci kata kurun (Zaten ranzam yok )
Tüm havluları, örtüleri ve kirli giysileri yıkayın (Hatta bütün evi dip köşe bucak temizlettim)
Kolları gevşek giysilerle pijamaları bel ve omuz seviyesindeki çekmecelere veya dolaplara kaldırın (Tam tersine ne kadar pijama ve eşofmanım varsa hazır beklemede :) )
Bir gece lambası takın (Kesinlikle doğru )

Diğer


Telefona mutlak suretle kolaylıkla ulaşabilmelisiniz - Kablosuz bir telefon ya da cep telefonu kullanın. Uzanıcı ve kavrayıcılar bu iş için biçilmiş kaftandır. (Cep telefonum çok amaçlı kullanımıyla cebimde )
Tekerlekli bir ofis sandalyesi bir yerden diğerine gitmenizi kolaylaştırabilir ( Tekerlekli banyo sandalyem hazır )
Yakınınızdaki bazı şeyleri tutmak istediğinizde dengenizi sağlamak için ellerinizin serbest kalmasını istiyorsanız yürütücü sepeti, bel çantası, küçük sırt çantası ve geniş cepli bir önlük kullanabilirsiniz (Eşofmanlarımın cepli olması yeterli)
Çok sayıda kitap, film, müzik ve bulmaca kitabı kiralayın/satın veya ödünç alın (İşte ameliyat öncesinin en keyifli hazırlığı :) Okunmayı bekleyen 50 ye yakın yeni kitabım var)

Ben ve evim genel olarak hazırız :)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst