Kalın bağırsak ameliyatı engelli raporu

Engelli raporu almak için daha önce basvurmustum.
%25 engelli raporu vermişlerdi.
19 aralık 2024 tarihinde kalın bağırsak hastalıgindan ameliyat oldum. Tekrar basvuru yapsam kaç oranında rapor verirler acaba? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.

Ekli dosyalar

• 30946417396 (3_0.jpg
    30946417396 (3_0.jpg
    375.5 KB · Görüntüleme: 25
Engelli raporu almak için daha önce basvurmustum.
%25 engelli raporu vermişlerdi.
19 aralık 2024 tarihinde kalın bağırsak hastalıgindan ameliyat oldum. Tekrar basvuru yapsam kaç oranında rapor verirler acaba? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.

Merhaba ,Aşağıda detaylı cevap mevcut,geçmiş olsun.

1. Sindirim Sistemi Cetvelindeki Temel Kriterler​

“Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi” cetvelinde Kolon-Rektum-Anüs başlığı altında dört sınıf yer alır: (Sindirim Sistemi Hastalıklarında Özür Oranı)

SınıfTanıma Örnekleri*Ek Oran (%)
1Nadir/önemsiz semptomlu, sekel bırakmayan basit rezeksiyon10
2Anatomik kayıp + hafif-orta semptom; kısmi kolon rezeksiyonu, aralıklı diyare25
3Kronik-sık atak, kilo / anemi, ciddi ağrı; subtotal kolektomi50
4Kalıcı stoma, kısa bağırsak sendromu, total kolektomi75

*Kesin sınıflama; epikriz, endoskopi, patoloji ve fonksiyon testleriyle kurul tarafından yapılır.

2. Mevcut Raporla ( %25 ) Birleştiğinde Muhtemel Sonuç​

Oranlar Balthazard formülü ile kombine edilir:
YeniToplam = A + B × (100 − A) / 100 (Balthazar formülü nasıl uygulanır? - Engelli Hakları)

Sindirim Sistemi SınıfıEk OranHesapYeni Toplam
Sınıf 1%1025 + 10×75/10032 %
Sınıf 2%2525 + 25×75/10044 %
Sınıf 3%5025 + 50×75/10063 %
Sınıf 4%7525 + 75×75/10081 %

Eşikler:

• ≥ 40 % → Engelli kimlik kartı, vergi indirimi, ÖTV muafiyeti, EKPSS vb.
  • ≥ 60 % → Malûlen emeklilik başvurusu mümkün (diğer SGK şartları saklı).

3. Başvuruya Hazırlık Kontrollisti​

1. Ameliyat evrakı: Epikriz, operasyon notu, patoloji, kolonoskopi raporları.
  2. Güncel tetkikler: Hemogram, ferritin, albumin, B12 (kilo-anemi takibi).
  3. Fonksiyon belgesi: Dışkılama sıklığı, inkontinans, stoma takibi, diyetsel kısıt.
  4. En az 6 ay stabil dönem (yönetmelik “kalıcı sekel” arar).
  5. Genel Cerrahi + Gastroenteroloji muayeneleri ve poliklinik notları.
  6. E-Devlet başvurusu → Hastane seçimi → “Rapor Yenileme” randevusu.

4. Size Özel Bilgiye İhtiyacım Var​

• Ameliyat tipi: (Segmenter rezeksiyon / subtotal / total + stoma var-yok?)
  • Ameliyat sonrası bulgular: Sürekli ishal, kilo kaybı, kansızlık, stoma sorunları?
  • Başka hastalıklar: (Örneğin diyabet, hipertansiyon, ortopedik problemler)

Bu ayrıntıları paylaşırsanız, hangi sınıfa girme ihtimalinizin yüksek olduğunu ve hangi belgelerin rapor toplantısında kritiğe gireceğini netleştirebilirim.

🔎 Özet: Mevcut %25’lik raporunuza kalın bağırsak ameliyatı nedeniyle %25 – %75 arasında ek bir oran verilebilir. Hafif olgularda toplam %32’de kalırken, kalıcı stoma gibi durumlarda %80’in üzerine çıkmak mümkündür. Eksiksiz tıbbi belge ve doğru kliniğe yönlendirme başarı şansınızı artırır.

Iyilesme zor

Ekli dosyalar

• Enabiz-Tahlilleri.pdf
    99.9 KB · Görüntüleme: 13
  • PatolojiPdf (3).pdf
    23.2 KB · Görüntüleme: 12
  • EpikrizPdf (1).pdf
    207.8 KB · Görüntüleme: 16
  • PatolojiPdf (3).pdf
    23.2 KB · Görüntüleme: 13

Görüntüsünü paylaştığınız 20.04.2022 tarihli Engellilik Sağlık Kurulu raporunuzda %25 (yazıyla: yirmi beş) engel oranı bulunduğunu teyit ettim. Bu oran yalnızca “Sınırda zihinsel kapasite (IQ ≈ 67)” tanısından kaynaklanıyor; diğer sistemler %0 görünüyor.

Cerrahi Sonrası Durumunuzu Netleştirelim​

Aşağıdaki bilgileri verirseniz, bağırsak ameliyatınızın ek oran getirme ihtimalini kesinleştirebilirim:

Gerekli BilgiAçıklama / Örnek
Ameliyat türüSegmenter rezeksiyon mu, subtotal kolektomi mi? Kalıcı stoma (torba) var mı?
Semptomlar• Günlük dışkılama sayısı• İshal/kabızlık atakları• Karın ağrısı–distansiyon sıklığı
Beslenme/kiloKilo kaybı (%), iştahsızlık, vitamin–demir eksikliği tedavisi alıyor musunuz?
Kan değerleriSon 3 ayda Hgb, ferritin, albümin, B12 sonuçları (E-Nabız’da mevcut)
Ek hastalıklarDiyabet, hipertansiyon, ortopedik sorunlar, nörolojik/psikiyatrik ek tanılar

Muhtemel Yeni Engel Oranı​

Sindirim Sistemi Sınıfı*Tanı Kriteri (kısaltılmış)Ek OranToplam (25 % + …)
Sınıf 1Komplikasyonsuz segmenter rezeksiyon, yaşam kalitesi normal%10%32
Sınıf 2Sürekli/tekrarlayan sindirim şikâyetleri, hafif kilo ya da anemi%25%44
Sınıf 3Subtotal kolektomi, sık atak, belirgin kilo ± stoma olmayışı%50%63
Sınıf 4Kalıcı stoma veya kısa bağırsak sendromu%75%81

* “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Cetveli – Kolon/Rektum/Anüs” esas alınmıştır.

• %40 ve üzeri: Engelli kimlik kartı, vergi indirimi, ÖTV/KDV muafiyeti, EKPSS gibi haklar doğar.
  • %60 ve üzeri: Malûlen emeklilik için SGK başvurusu yapabilme eşiğidir (diğer prim koşulları saklı).

Başvuru Hazırlığı İçin Öneriler​

1. Genel Cerrahi Epikriz + Histopatoloji: Paylaştığınız patoloji raporunuz yeterli, ancak son 6 ay takip notu ve endoskopi raporu ekleyin.
  2. Laboratuvar Paketi: Hemogram, ferritin, B12, albümin düzeylerini randevu gününden ≤ 1 ay önce yaptırın.
  3. Semptom Günlüğü: 2-3 haftalık dışkılama takvimi ve kilo grafiği hazırlayın.
  4. Psikiyatri Kontrolü: IQ testinin süresi dolmadıysa (genellikle 3 yıl geçerli) aynı tanı kullanılabilir; şüphedeyseniz yenileyin.
  5. Başvuru Şekli: E-Devlet → “Engelli Sağlık Kurulu Raporu Başvuru” → “Rapor Yenileme” seçerek kişisel başvuru yapın; ameliyatı yapan hastaneyi tercih etmek genelde evrak akışını hızlandırır.

Lütfen tabloda istenen bilgileri benimle paylaşın; böylece hangi sınıfa girme olasılığınızın yüksek olduğunu netleştirip rapor komisyonu öncesi stratejinizi (hangi semptomların vurgulanacağı, hangi tetkiklerin şart olduğu gibi) adım adım belirleyelim.

Geri