Kalp Krizi İş kazasına girermi?

yildiray1

Üye
Üye
Katılım
May 12, 2016
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar. Bir sey sormak istiyorum. Görevli olarak baska bir sehirde calisirken şantiye içerisinde mesai esnasinda kalp krizi geçirmek is kazası sayilirmi.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
SGK kalp krizini iş kazası kapsamına almıyor ancak bu konuya mahkemeye gitmiş. Yargıtayda kalp krizinin işverenin sorumluluğu nedeniyle olması nedeniyle iş kazası kapsamına gireceği yönünde karar vermiş. Benim anladığım direk müracaatlarda sgk kabul etmez. Mahkeme yoluyla hakkınızı arayacaksınız ki buda yıllar sürecek bir hukuki süreç demektir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selamlar,

Öncelikle çok büyük geçmiş olsun. Kalp krizi gerekli şartları taşıdığı durumlarda iş kazasına girmekte olup bu konuya yakından tanıklık etmiş biri olduğum için yazma gereği duydum. Çalışmakta olduğum özel bir bankanın eğitim binasında eğitim arası verilen bir mola sırasında kalp krizi geçirerek vefat eden bir personel ailesi tarafından açılan tazminat davası sonunda hayli yüklü bir tazminatı haketmişti. Ama giden gittikten sonra pek bir önemi var mı diye sorarsanız hiç zannetmiyorum. Hatırladığım kadarıyla o da eğitim amaçlı bağlı bulunduğu şubeden farklı olarak yani sizin durumunuz gibi başka bir şehirde çalışırken kalp krizi geçirmişti.

Bu tip konular aktif çalışma hayatı içinde bulunduğumdan hayli ilgimi çekmekte olup belki size bir faydası olur umudumla aşağıdaki haberi ekliyorum;

Kalp krizi iş kazası sayılır mı?

İş kazalarında tazminat alınabilmesi için olayın gerçekten iş kazası olup olmadığının büyük önemi var. Örneğin, işyerinde kalp krizi geçiren bir kişinin yakınları acaba işverenden tazminat talep edebilir mi? Bunun cevabı, rahatsızlığın yasalar çerçevesinde ‘iş kazası’ sayılıp sayılmayacağıyla ilgili.

SGK’ya göre iş kazası sayılan durumlar şöyle:

- Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen kazalar.
- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelen kazalar.
- Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda meydana gelen kazalar.
- Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelen kazalar.
- Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kalp krizinin “sigortalının işyerinde bulunduğu sırada” ortaya çıkması ve “o işyerinde işveren tarafından yürütülen bir işin yapılması esnasında” meydana gelmesi nedeniyle yaşanan olayı “iş kazası” olarak niteliyor.

YARGI SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Kalp krizinin iş kazası olduğu kesinleşmiş olmakla beraber, SGK’nın geride kalan eş ve çocuklara bağlayacağı dul veya yetim aylıkları, işverenin olayda kusurunun olup olmadığıyla yakından alakalı.

Yargıtay kalp krizinin işverenin davranışları nedeniyle gerçekleşmesi halinde İş Hukuku açısından da iş kazası sayılacağını birçok kararında net bir şekilde tekrarlamıştır. Bu nedenle yargı son sözü söylemiş ve işyerinde kalp krizi yaşanmasını İş Hukuku açısından da iş kazası olarak kabul etmiştir.

İşverenin sorumluluğu

İş kazası olarak kabul edildikten sonra, kusur tespiti çok iyi yapılmalı. İşveren baskısı (mobbing), ağır koşullar, gerginlik ve stres ortamı varsa, işverene kusur yüklenmektedir. Bu durumda, hem işveren tazminat ödeyebilir, hem de SGK geride kalanlara ödediği aylıkların bir kısmını işverenin kusuru oranında işverenden geri isteyebilir.

Kalp krizinin İş Hukuku açısından iş kazası sayılması, geride kalanların destekten yoksun kalma tazminatı almasını sağlar. İşçi eğer işyerinde işverenden kaynaklanmayan bir nedenle iş kazası geçirip hayatını kaybederse, geride kalanlar işverenden destekten yoksun kalma tazminatı alamaz. Olayın İş Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu açısından da iş kazası olarak değerlendirilmesi geride kalanların tazminat alıp alamayacağını belirler.


Kusur neye göre belirlenir?


Kusur oranı belirlenirken SGK, işyerinde işverenin aldığı iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine bakar. Bu konuda işverenler aldıkları ve almadıkları tedbirlerden sorumlu. Örneğin, işe giriş sağlık raporunda kalp krizi riski taşıyan kişilerin bu konuda bir muayeneye tabi tutulmaması işverenin sorumluluğunu artıran bir unsur. İşverenin işçiye imkansız hedefler vermesi, bu hedefler tutturulamayınca baskı uygulaması ve arkadaşlarının yanında bu hedefler tutturulamayınca işçiyi aşağılaması sonucu işçinin kalp krizi geçirmesi halinde işverenin kusur oranı daha yüksek olacaktır.

Ancak bir işçinin kendi sağlık problemleri nedeniyle kalp krizi geçirmesi ve işverenin gerekli sağlık muayenelerini yaptırmış olması halinde işverenin kusuru olmayacaktır. SGK her iki durumda da geride kalanlara ölüm aylığı bağlayacaktır. Ancak işverenin kusuru olmaması halinde SGK bağladığı aylıklar için işverene rücu etmeyeceği gibi, geride kalanların destekten yoksun kalma tazminatı alma ihtimali de sözkonusu olmayacaktır.


Sağlıklı günler dileğimle..
 

yildiray1

Üye
Üye
Katılım
May 12, 2016
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Gazoz Agaci size çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için. Ama ben bu olaydan sonra hastahanede doktorların müdahalesi ile duran kalbim çalıştırılması ile hayata döndüruldum ve akabinde 3 defa Anjiyografi ve 2 defa stent atıldı. Diyeceğim ben ölmedim hayattayim çok şükür,bu saatten sonra SGK benim durumumu is kazası olarak kabul edecek mi. Iş verenim benim durumumu SGK ya rahatsızlık olarak bildirmiş, hastahaneden rapor aldığımda gördüm bunda ben ne yapabilirim. Doktorlar konuştuğumda bir şey yapamayiz dediler. Yani is kazası değilde rahatsızlık olarak bildirilmiş. Yoğun ve stresli bir çalışma temposu sonucunda ben sağlığımı kaybettim, doktorlar bana ömrünün sonuna kadar bu hastalikla yaşayacağımi ve her an ölüm riski tasidigimi söylüyorlar. Şimdi ben bu rapora göre Eski isyerinden tazminat alabilirmiyim bu konuda bilginiz varmı. Teşekkürler.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selamlar,

Sizin hayatta olduğunuzu biliyorum zaten o yüzden çok geçmiş olsun dedim ve bir kez daha Allah uzun ömürler versin. Avukat olsaydım size çok daha fazla yardımcı olabilirdim ama yinede bildiğim kadarıyla sizin SGK ya başvurup geçirmiş olduğunuz kalp krizinin çalışma esnasında ve aniden olduğunu yani İş Kazası olarak kabul edilmesi gerektiğini sağlamanız lazım. Daha sonra çalışamayacak durumda olduğunuzu dolayısıyla almaya hakkınız olan İş göremezlik maaşı ve malulen emeklilikle ilgili gerekli başvurularınızı da yapabilirsiniz.

Konuyla ilgili yine nette çok ilginç bir yazı buldum. Sizin durumunuza yakın bir kaç soruda içinde mevcut. Hayatta hiç kimsenin İş Kazası geçirmemesi dileklerimle;

http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/4928f63c-33ef-40a1-ad01-5c172a614600/is_kazasi.pdf?MOD=AJPERES
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İşyerindeki kalp krizi veya hastalık sonucu ölümler iş kazası sayıldı!

SGK KANUN HÜKMÜNÜ DARALTAN GENELGESİNİ DEĞİŞTİRDİ

96615.jpg



Sosyal güvenlik yasasında iş kazası, sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olay olarak tanımlanmıştır.

Ne var ki yasadaki bu hükmü SGK, 2011-50 sayılı Genelgesinde, “dışarıdan bir etki veya herhangi bir olayla ilgili olmaksızın işyerinde geçirdiği bir kalp krizi veya başka bir hastalık nedeniyle vefat eden sigortalının ölümünün iş kazası olarak kabulüne imkân bulunmamaktadır.” diye yorumlayarak, iş yerinde kalp krizi geçirerek vefat eden sigortalının ölümünün iş kazası sayılabilmesini, dışarıdan gelecek bir etkiye veya olaya bağlamıştır.

Haliyle, dışarıdan bir etki olmadan işyerinde geçirilen kalp krizi sonucu ölümler, yıllarca iş kazası olarak kabul edilmemiş ve hak sahiplerine aylık bağlanmamıştı.



Yeni genelgede kanun hükümlerinin genelgeyle daraltıldığı kabul edilmiş.

SGK, yeni çıkardığı 2016-21 genelge ekindeki bir kararında, Kanunun amir hükmünün genelgeyle dışarıdan gelecek bir etkenin varlığı koşuluna bağlanarak daraltıldığını ve kurumun işyerinde meydana gelen kalp krizi vakalarını iş kazası olarak kabul etmediğini, yargı organlarının ise bu olayların iş kazası sayılması yönünde karar verdiklerini ve Kurumun işlemini iptal ederek hak sahiplerine gelir bağlandığını açıklamış.

Ayrıca, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararına (13/10/2004 tarih, Esas no:2004/21, Karar No:2004/527) vurgu yapılarak, kurumun yargılama giderlerine mahkum olmaması, uygulamada birlikteliğin sağlanması, aynı durumdaki hak sahiplerinden yargıya başvurabilenlere aylık bağlanması diğerlerinin aylıktan mahkum kalması sonucu oluşan eşitsizliğin giderilmesi için kanunun daraltıcı uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtilmiş.



Yeni genelgede işyerinde geçirilen kalp krizi vakaları iş kazası sayılmış.

2016-21 genelgede, sigortalının işyerinde kalp krizi geçirmesi veya başka bir hastalık nedeniyle ölmesi ya da ruhen veya bedenen hemen veya sonradan engelli hale gelmesinin iş kazası olarak kabul edileceği belirtilmiş.



Genelgede sigortalının işyerindeyken hastalık nedeniyle ölmesi de iş kazası sayılmış.

Genelgede sigortalının kalp krizi dışındaki başka bir hastalık nedeniyle ölmesi de iş kazası olarak kabul edilmiş. Haliyle, kanser hastası veya böbrek yetmezliği olan ya da mide kanaması geçiren bir sigortalının işyerinde ölmesi durumunda, ölümün iş kazası sayılıp hak sahiplerine aylık bağlanıp bağlanmayacağı şimdiden merakla bekleniyor.

Bir diğer merak edilen husus da daha önceleri işyerinde kalp krizi sonucu ölen ve olayı iş kazası saymayan SGK’nın bu vakaları da iş kazası sayıp, hak sahiplerine aylık bağlayıp bağlamayacağı???
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
İşyerinde kalp krizi iş kazası sayılıyor!


SGK, geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelgeyle çok önemli bir karara imza attı. Buna göre artık işyerinde geçirilen kalp krizi SGK nezdinde de iş kazası olarak sayılacak ve bu kişiye hayattaysa yardım yapılabilecek. Ölümü halinde ise geride kalanlara aylık bağlanabilecek.

Çalışma hayatı stresle iç içe geçirilen bir süreçtir. Diğer yandan günümüz dünyasında beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler nedeniyle kalp krizi gibi rahatsızlıkların sayısında da ciddi artış gözleniyor. İşyerinde geçirilen kalp krizlerinin sayısında da artış var. Peki, işyerinde geçirilen kalp krizi iş kazası sayılıyor mu? Kalp krizi eğer işyerinde gerçekleşmiş ise iş kazası kapsamında değerlendiriliyor. Ancak bu noktada işçinin hangi nedenle iş kazası geçirdiği de önemli. İşyerinde amiriyle tartışırken kalp krizi geçiren işçinin geçirdiği kazadan işveren de sorumlu. Ancak işçi sağlık sorunları nedeniyle iş kazası geçirmiş ise bu durumda işverenin sorumluluğu bulunmayabilir.

SERVİS DE İŞYERİDİR


Bir olayın iş kazası olarak değerlendirilmesi için işyerinde gerçekleşmiş olması gerekir. Ancak buradaki işyeri tanımı geniş değerlendirilir. Örneğin işverenin sağladığı taşıtlar, kadın işçinin çocuğunu emzirmesi için işyerinde sağlanan yer, dinlenme ve yemek yeme alanları da işyerinden sayılır. İşçinin işyerinde değilken ve işini yapmazken geçirdiği bir kaza, iş kazası olarak değerlendirilmez. Ancak işverenin bir işçisini fatura yatırmak üzere bankaya göndermesi sırasında işçinin geçirdiği trafik kazası, iş kazası olarak sayılır.

SGK'DAN YENİ GENELGE

SGK geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelgeye kadar, işyerinde kalp krizi geçiren bir kişinin geçirdiği kalp krizinin niteliğine göre geride kalanlara aylık bağlanıp bağlanmayacağına karar veriyordu. Buna göre işyerinde kalp krizi geçiren işçi, eğer kalp krizini dışarıdan bir etki olmaksızın ve işyerindeki bir olayla ilgi olmadan geçirmiş ise bu kazayı iş kazası olarak değerlendirmiyor ve bu kişi eğer kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş ise geride kalanlara aylık bağlamıyordu. Geçen hafta yayımlanan genelgeyle ise SGK bu hatalı uygulamasından vazgeçti.

FELÇ, SARA DA KAPSAMDA

SGK’nın yeni genelgesinde işyerindeyken geçirdiği bir hastalık nedeniyle gerçekleşen ölümlerin de iş kazası sayılacağı yönünde hüküm var. Bu kapsamda işyerinde bulunduğu sırada felç, sara gibi rahatsızlıklar geçirerek hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına da aylık bağlanmasını sağlayacak bu düzenlemeyle SGK iş kazası konusunda kapsamı genişletmiş oldu.

Artık işyerinde kalp krizi geçiren kişiye iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sağlanan yardımlar yapılacak. Bir olaya SGK’nın iş kazası dememesi, iş kazası geçiren sigortalıya yapılacak yardımlar ve sigortalının geride kalanlarına bağlanacak aylık açısından önemlidir. SGK açısından iş kazası olarak değerlendirilmeyen bir olay sonrasında sigortalıya yardım yapılmaz ve geride kalanlara aylık bağlanmaz.

Ailesine maaş bağlanır!


Genelgeyle artık işyerinde gerçekleşen kalp krizleri iş kazası sayılacak. Yani SGK nezdinde de bu durumlar iş kazası olarak sayılacak. Böyle olunca da, işyerinde iş kazası geçiren ve hayatını kaybeden işçinin geride kalanlarına aylık bağlanabilecek. Bunun yanında işyerinde iş kazası geçiren işçide oluşabilecek hasarlara binaen sürekli iş göremezlik geliri alınması da söz konusu olabilecek.

Geçmiş ne olacak?


SGK’nın genelgesi sonrası daha önce işyerinde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden kişilerin yakınlarından dava açmayanlarla ilgili uygulamanın nasıl olacağı sorusu kafaları karıştırıyor. Bu durumdaki kişilerle ilgili olarak SGK’nın başvuru yapılmadan işlem yapması mümkün değil. Diğer yandan bu kişilerin değişiklik sonrası tekrar SGK’ya başvuru yapmaları için bu konudan haberdar olmaları gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda SGK’nın mutlaka bir adım atması şart.

Sağlıklı Günler dileğimle...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst