Kamu ve Özel Sektör Engelli İstihdamından Kaçınıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Hem devlet, hem de özel sektör “cezası neyse öderiz” deyip, engelli çalıştırmıyor. Engelli çalıştırmadığı için işverenden 60 milyon TL tahsil edildi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in engelli istihdamı ile ilgili açıkladığı veriler, hem devletin hem de özel sektörün engellilere karşı yeterince duyarlı olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Çelik’in verdiği bilgiye göre; kamuda açık engelli işçi kontenjan sayısı 1080. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında engelli çalıştırma yükümlülüğü kapsamında kabul edilen dolu memur kadro sayısı 1 milyon 767 bin 100 olduğu göz önüne alındığında devletin yüzde 3’e denk gelen oranda yani 31 bin 111 engelliye daha kapılarını açması gerektiği ortaya çıkıyor. Özel sektörde ise 22 bin 248 engelli işçi kontenjan açığı bulunuyor.



Eksik istihdam 54 bin



CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Bakan Çelik’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, devletin resmi rakamlarına göre Türkiye ’de 10 milyona yakın engelli vatandaşın yaşadığını hatırlatırken, “Erkek engellilerin toplam nüfusa oranı yüzde 11,1, kadın engellilerin toplam nüfusa oranı ise yüzde 13,4’tür. Kamuda çalıştırılan engelli vatandaşlarımızın sayısı ne kadardır? Kamuda çalıştırılması gerekirken boş tutulan engelli vatandaşlarımıza ait kadro sayısı ne kadardır? Engelli çalıştırmayan kaç özel sektör iş yeri vardır? Ne kadar cezai işlem yapılmıştır” diye sordu.



Çelik’in verdiği bilgiye göre; 2012 Mayıs itibariyle kamuda çalıştırılan engelli işçi sayısı 12.302, açık engelli işçi kontenjan sayısı ise 1080. Kamu kurum ve kuruluşlarında engelli çalıştırma yükümlülüğü kapsamında kabul edilen dolu memur kadro sayısı 1 milyon 767 bin 100. Bu çerçevede, engellilere tahsis edilmesi gereken kadro sayısı 53.013 olması gerekiyor. Bu kadroların 21.902’si dolu, 31.111’i ise halen boş. Boş kadrolardan 7746’sı için ilana çıkıldı, bunlardan 5254’üne yerleştirme yapıldı.



İşverenlerin açık kontenjanları ise Türkiye İş Kurumu tarafından takip ediliyor. Yasal zorunluluğa uymayan işverenlere ise ceza uygulanıyor. Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğünce 2012 yılında 1700 TL idari para cezası kesiliyor. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulmuyor. Ancak, engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan cezalar, kurumca açılan tek bir hesapta tutulduğu için ne kadarının özel sektör işverenine ne kadarının kamu işverenine ait olduğu bilinemiyor.
 

marcus_oredius

Üye
Üye
Katılım
Tem 11, 2012
Mesajlar
1,404
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
esasında cezayı 100 misline cıkarsalar nasıl alıyorlar bak o zaman görün.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst