Kamusal alanlarda en çok nerede sıkıntı yaşıyorsunuz?

dilaevliyaoglu

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2013
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
İyi akşamlar arkadaşlar,
Daha önce katkılarınız sayesinde "engelliler ve konut" konusu ile ilgili araştırma ve çalışma yapıp, anket hazırlamıştık.
Şimdi ise çalışmanın diğer adımı için fikirlerinize ihtiyacım var.
Kamusal alanlarda en fazla nerede sıkıntılar yaşıyorsunuz ve nerenin ele alınıp düzeltilmesine daha fazla ihtiyacınız var?
Aşağıda verilen seçenekleri önem sırasına göre numaralandırabilir misiniz?

  1. Hastane
    [*]Eğitim kurumları
    [*]Süpermarketler
    [*]Camiiler
    [*]Cafe-restaurantlar,
    [*]Oteller,
    [*]Alışveriş merkezleri,
    [*]Havaalanları-otogarlar,
    [*]Sinema-konser salonları
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Hepsi desem şaşıran olur mu? :)
Ve fakat soruda "en çok" sorusu sorulduğu için "Cafe-restaurantlar" diyorum. Hastanelerde fazla bir erişim sorunu sorunu yaşadım desem yalan olur. Elbette ufak tefek eksiklikleri var ama genel anlamda erişimleri uygun. Otelde tecrübem olmadığından bir şey diyemiyorum. Hakeze cami ve eğitim kurumlarıda öyle. Süpermarketler ve alışveriş merkezlerinde erişm sorunu yaşıyorum. Bulunduğum ilde sinema salonu yok. Konserlerde genelde stadyumda yapılıyor. Stadyuma girebilmek ise baya sıkıntılı.
 

yağız1

Üye
Üye
Katılım
Haz 4, 2012
Mesajlar
35
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
Hastaneler dışında kalan kurumların neredeyse %90 nında sorun yaşıyoruz.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam dilaevliyaoglu,

Hastane dışında her yer aynı oranda erişilememe problemi yaşatan yerler ve bu bir gerçek :( aklıma ne geldi biliyor musunuz İstanbulda bir slogan var '' Her yere metro, her yerde metro'' diye işte kısaca ben İstanbulda '' her yerde engel, her yere engel'' demek istiyorum. Zamanla kalkacak yada engellerin kaldırılması için sizin gibi duyarlı olanlar mutlaka bu kadar engelin yokedilmesini sağlayacaklar ama yol uzun, ömür kısa ve ben çok yorgunum :(

Bazen düşünüyorum İstanbulda engelliye her yerde her şeyde bu kadar çok engel yaratılıyorsa acaba ülkemin diğer illerinde durum nasıldır diye?

İstanbula sevgili büyükşehir belediye başkanımızın emir ve icraatleriyle her gün yeni yollar, caddeler yapılıyor ama rampasız yollar:(

Yeni kaldırımlar yapılıyor hani sök at yerine yenisiyle değiştir olanlarından ve klasik nedense hep seçim öncesi ama sanki her yeni yapılan kaldırım bir öncekinden daha mı yüksek oluyor?

Her yere metro her yerde metro ama kime göre metro? neye göre? engelsizce binebiliyor mu engelliler bunu düşünmek akıllarına bile gelmiyor. Çünkü metroya engellilerin rahatça binebilmesi için konulan asansörleri düşünce engelli beyinsizler yeterince doldurduklarından o asansörler hiç bir işe yaramıyor :(

AVM ler hani her geçen gün bir yenisi eklenen ve şehrin gözbebeği sayılan şu görüntü kirlilikleri var ya işte onların hiçbiri dört üçlük bile değil :( genelde engelli wc leri ya kilitli yada yok yada kullanılmıyor.

İstanbulda tekerlekli sandalyeliyseniz ve canınız kebap yemek yada güzel bir cafede kahve içmek mi istedi hayret nasıl olur da engelli dışarıda yemek yeme hayali kurabilir ki işte bu gerçekten hayalden öteye geçemeyecek ölçüde zayıf bir ihtimal :(

Camiye hiç gitmedim çünkü ben genelde namazı oturarak kılanlardanım :(

Daha yazılacak çok şey var ama sadece tek memnuniyetim yeni yapılan sinema salonları :) dilediğimce gidebiliyorum ve gerçekten mükemmel yapılmışlar :)


Size akademik araştırmalarınızda ve çalışmalarınızda sonsuz başarılar diliyorum.
 

dilaevliyaoglu

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2013
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
içtenliğinize, açıklayıcı cevaplarınıza sonsuz teşekkürler.
altlarını çize çize alıyorum notlarımı.
bir soru sorabilir miyim size?
havaalanları ya da otogarlar hakkında görüşleriniz nelerdir?
sıkıntılarınız illaki olmuştur, oluyordur da..
paylaşabilir misiniz?
 

Mazıdağlı

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2013
Mesajlar
69
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Pek çok alanda düzenleme yapılıyor ama sahip çıkmadıktan sonra ne anlamı var mesela Sirkeci deki üst geçit asansör koymuşlar ama yıllardan çalışmıyor Karaköy yeraltına asansör koymuşlar bir defa dahi çalıştığını görmedim. Ona benzer pek çok farklı yerler var anlayacağın hep göstermelik devamı yok inanmayan varsada kendi bakabilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Mazıdağlı,

Öncelikle duyarlılığınız için ben kendi adıma çok teşekkür ederim. Bu tür çalışmalara yanıt vermekte suskun kalmayı tercih eden üyelerin çoğunlukta olduğu bir ortamda sizin katılımınız hiç kimseyi olmasa bile beni çok mutlu etti :) Şimdi her zaman bizim için yani hayatımızı kolaylaştırılması için yapılması gerekenleri düşünür, tartışır hatta kimi zaman yetkililere sesimizi duyuramadığımızdan dolayı şikayetçi olur ve önümüzdeki engelleri aşabilme yolunda hani bize söz hakkı tanınmadığını savunur dururuz ya işte tam yeri ve zamanı gelmişken şimdi acaba bu çalışmayı hazırlayan ve bizlere anket sunan kişi dilaevliyaoglu değilde meclisten bizi temsil etme yetkisine sahip bir milletvekili olsaydı yada hükümet tarafından görevli bir kişi olsaydı yanıtlar çok daha fazla sayıda ve çoğunluk bir seslilik olabilecek miydi?

Hiç sanmıyorum yani benim cevabım kesinlikle HAYIR. Bizler susturulmuş, sindirilmiş, bastırılmış bir toplumun bize zorla dayatılan hak arama arayışından vazgeçmeye zorlanmış, sessizliğe mahkum bırakılan, kendi içimizdeki sorunları bile kendi aramızda tartışamayacak kadar susturulmuş bir azınlık olduğumuz için bu çalışma yada bundan sonra ki tüm çalışmalara sessiz kalmaya devam edeceğiz. Bunu nereden mi biliyorum çünkü izliyorum çünkü gözlemliyorum çünkü birebir yaşıyorum hemde hergün.

Aslında '' Aman Allah devletime bir zeval vermesin '', '' Allah devletimden razı olsun '' duygularıyla kendilerine verilen hakların azlığına rağmen şükran duygusunun ağırlığı altında ezilmeye mecbur bırakılmış insanlar topluluğunun zamanla kendilerine zorla öğretilmiş olan kabullenilmiş çaresizlikle birlikte suskun kalması bu yüzden.

Metrobüsü kullanamıyor musun boşver kullanmasak da olur yada uçağa binemiyor musun boşver binmesek de olur yada bize bu kadarı sunuldu ve engelli vatandaş ne işi var sokaklarda , caddeler de otursun sıcacık, tehlikesiz, güvenli evinde, dışarı çıkmasın mantığını geliştirmelerine ve aslında bunu biz engellilere de zaman içinde bir şekilde empoze etmelerine belki de hiç farkında olmadan bizler sebep olmuyor muyuz ?

O kadar güvensiz ve aslında birileri sizin dediğinize karşı çıkar endişesiyle ''anlayacağın hep göstermelik devamı yok inanmayan varsada kendi bakabilir.'' cümlesini kullanmanız inanın size tüm samimiyetinize inanmakla birlikte bu kadar çekingen davranmamıza sebep olanları açıklamamı sağladı. Kim hangi hakla size inanmayabilir ki kardeşim? Bu sitede yazılanların tek bir kelimesinden bile kimse şüphe etmeyecektir siz rahat olun. Keşke herkes sizin gibi çıkıp da soruya yanıt verebilme cesaretini gösterebilse.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
içtenliğinize, açıklayıcı cevaplarınıza sonsuz teşekkürler.
altlarını çize çize alıyorum notlarımı.
bir soru sorabilir miyim size?
havaalanları ya da otogarlar hakkında görüşleriniz nelerdir?
sıkıntılarınız illaki olmuştur, oluyordur da..
paylaşabilir misiniz?

Selam dilaevliyaoglu,

Dünyaca kabul edilen bir görüşe göre en güvenilir, en rahat, en huzurlu, en hızlı, en konforlu ulaşım aracı uçaktır. Havacılık sektörü kelimenin tam anlamıyla en lüks ulaşım sektörüdür. Aslında bu sektöre yıllardır oğlumun anlattığı bilgiler dahilinde hayran kalmıştım ama yükseklik fobim nedeniyle uçağa binebilmem mümkün değildi. Neyse kısaca insan zora düştüğünde fobisini yenebiliyor :) yada yenmek zorunda kalıyor diyelim. Uçak yani havaalanı macerası :) Geçtiğimiz yaz ilk defa bu tecrübeyi yaşadım ve uçak gerçekten harika bir ulaşım aracıymış tamam bunu kabul ediyorum ama ya havaalanı? Engelliler adına bir kolaylık, bir düzenleme, bir yardım, herhangi bir kolaylaştırıcı eylem, faaliyet, görevli kişi yada herhangi bir şey inanın yok !!! bu kadar gelişmiş bir sektörde bile engelli birinin olurda bir gün havaalanını kullanabileceği ve uçağa binebileceği hiç düşünülmemiş :( hala aklıma geldikçe bana çok ilginç gelirken bu durumun otogarlarda hiçe sayılmasını önemsemiyorum bile. Ne kadarını size gerçekte anlatabildim bilmiyorum ama size asıl söylemek istediğim konu başka.

Not: Edindiğim ve yazdığım deneyim sadece Sabiha Gökçen havaalanı için geçerlidir. Yeşilköy havaalanını hiç görmedim bile.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba dilaevliyaoglu,

Kamusal alanların hemen hepsinde sıkıntı duysak da bir öncelik verilmesi gerekiyorsa bu öncelik hastanelerden sonra Eğitim Kurumları olmalıdır.

Bu ülkede okula gidemeyen, yıllarca çalışıp hazırlandığı ve girdiği sınavlar sonucu istediği okulda , üniversitede, lisede yada dershaneye bile gidemeyen yani aslında en temel yaşama hakkı olan eğitim alma ve öğrenim görme hakkından sadece sahip olduğu engeli nedeniyle faydalanamayan o kadar çok engelli öğrenci adayı var ki. Bir de bu öğrencilerin engelli velileri var ki o da başka bir boyut. Çocuğunun eğitim durumunu yada hakkındaki gelişmeleri bizzat okulundaki öğretmenlerinden, milyarlar ödediği halde kayıtlı olduğu dershanesinden bilgi almak isteyen ama o eğitim kurumuna engelinden dolayı erişemeyen, erişimi mümkün olmayan anne-babalar?

Sevgili dilaevliyaoglu ben üniversite mezunuyum ve ilköğretimden başlayarak mezuniyetimin sonuna kadarda engelsizdim. Yani sizin anlayacağınız gibi sonradan engelli oldum ama şimdi düşünüyorum da gitmiş olduğum eğitim kurumlarını hatta üniversite dahil bu engelli halimle gidebilir miydim? okuyabilir miydim? kesinlikle HAYIR . Okumayı çok istesemde sanırım ilköğretime bir şekilde gidebilsem de gerisini tamamlamak mümkün olmayacaktı. Asıl beni üzen engelli olduğumda çocuğumun öğrenci oluşuydu ve ben çocuğumun başarısını öğrenebilmek için bile gitmem gereken okuluna, dershanesine öyle zorlanarak giderdim ki :( asıl beni üzen buydu. Bir okul düşünün asansörü yok ve siz 5. kata çıkmak zorundasınız çünkü siz bir annesiniz ve çocuğunuzla ilgilenmek için ona ait en doğru bilgiyi birebir öğretmeninden alabilmek hakkından mahrum bırakılıyorsunuz? Bu nasıl bir duygudur beni anne- baba olanlar ve bu durumu yaşayan engelli veliler çok daha iyi anlayacaklardır.

Eğitim kurumlarının öncelikli düzenlenmesi gereken en önemli kamu binaları olduğunu vurgulamak istedim. Bir ülkenin gelişmişliği engellisine verdiği değerle ölçülür diyenler engelleri ortadan kaldırmakla ilgili bir çalışma yapacaklarsa öncelik Sağlık ve Eğitim olmalıdır.

Yapmakta olduğunuz ve gelecekte yapacağınız tüm çalışmalarınızda sonsuz başarı dileklerimle...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Sevgili dilaevliyaoglu,

Siz kısaca bir anket düzenlediniz ben bir sürü olay anlattım ama sanmayın ki yaşamımdan çok hoşnutsuz biriyim. Zor oldu, güç oldu belki çok da uzun zaman aldı ama ben engelimle kamusal alanlarda yaşamayı da öğrendim bir şekilde :) gerekirse kullanarak gerekmediğinde kullanmayarak çözüm yolu ürettim kendimce. Benim isteğim yani kamusal alanların kullanımının benden sonra ki nesiller için erişilebilir olmasında yoksa inanın kendimle ilgili pek de fazla aşılamayacak sorunlarım yok ama artık her girdiğim mekana acaba şimdi yanımda tekerlekli sandalyeli arkadaşım olsaydı buraya girebilecek miydim düşüncesiyle yaşamaya o kadar çok alışmışım ki :( imkansızlıkları gördükçe ve yaşadıkça sadece üzülüyorum ve elimden hiç bir şey gelmiyor olması da cabası.

Siz ve sizin gibi akademisyenler, engellilerin engellerini aşmaya yönelik çalışmalar yapmaya hevesli olanlar, yeni yeni fikir ve projeler üreten, bunları tasarlayan mimarların, mühendislerin varolduğunu bilmek bile bana mutluluk veriyor. O yüzden yazılan her ankete can-ı gönülden katılıyorum. Her şey güzel ve engelsiz bir gelecek adınaysa neden olmasın ?

Hep birlikte daha mutlu, daha özgür, daha engelsiz yarınlara dileklerimle...
 

dilaevliyaoglu

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2013
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar Gazoz Agaci :)
Sizin çalışmalara, gösterilen çabalara karşı olan tutumunuz beni her zaman sevindiriyor.
Hatta heyecanla bekliyorum neler öğreneceğim sizden diye:)
Elimizden geleni değil, daha fazlasını yapmak için çalışıyor, mücadele ediyoruz.
Lakin bu bizler de ne kadar yardım etmek, düzenlemeler yapmak istesek de,
Sizleri birinci planda tutmak gereğinden, sizlerin görüşleri, istekleri daha da önem kazanıyor.
Bu bağlamda da sizlerin verdiği samimi cevaplar daha iyiye gidebilmek adına adımlarımızı daha sağlam attırıyor.
O yüzden aklınıza geldikçe önerilerinizi, isteklerinizi, şikayetlerinizi, "keşke şu şöyle olsaydı", "bu böyle olmasaydı", "bu şekilde olabilir miydi" ve daha aklıma gelmeyen bir sürü olay, düşünce her şeyi paylaşın isterim :)
Hatta her konuda yazalım isterim :)
 

Maxsi Mellon

Üye
Üye
Katılım
Tem 28, 2017
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Sıralamada eğitim kurumlarıyla hastanenin ve süper marketlerle camilerin yer değişimiyle sıralama gayet doğrudur yanlız bunların yanında insan faktörü (anlayış yardım faktörü)ve ulaşım sıkıntımız hat safhadadır....


iPad cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Zazarcp

Üye
Üye
Katılım
Nis 6, 2019
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Hakkımızı nerde arıyalım

Slm kusura bakmayın benim eşim ve oğlum epidermolozi bulluzo hastalığı var eşim tarafından gelen ırsi bi hastalık kayın biraderim eşimi ve çocuğumu medeniyet ünüversitesine götürdüm rapor almak İçin ama ne yazıkki sadece hastahanenin adı medeniyet gerisi anlatılmaz bişey kayın biraderime %40 ama eşim ve çocuğuma %20 onu bir tarafa bırakalım hastahaneden güvenlik zoruyla atılmak bi tarafa neymiş efendim ben yök profesörüyüm istediğim zaman gelir giderim derdiniz varsa gidin sağlık bakanlığı baksın dize aynı kurulda iki doktor giriyor biri 40 diyeri 20 veriyor bu hakmıdır saygılarlan
 
Tekerlekli Sandalye
Üst