Kendine zarar vermek ve altında yatan nedenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kendine zarar vermek altında ne anlamalıyız?

Kendine zarar verici davranışlar hem bağımlılık özelliğine sahşip bir hastalık hem de bir yardım çığlığıdır. Hastalar kendine zarar vermeyi bir çeşit “ilaç” olarak görürler ve kendilerini kısa bir süre içinde tedavi etmeye çalışırlar. Kendine zarar verme kesmek, yakmakveya çizmek gibi eylemelerle düzenli olarak bedenine zarar verme eylemidir. Bu eylemlerde kişinin intihar niyeti yoktur yani kendine verdiği zararla hayatını sonlandırmayı hedeflemez. Bu eylem daha çok saldıtganlık, korku ve duygular için bir sibop görevi görmektedir. Başka türlü bu duygularla nasıl başa çıkacaklarını bilmemektedirler.

Kendine Zarar Verme Sınıfları:



Birinci grup kendine açıkça zarar verenlerdir. Bu durum kişinin kendine zarar vermesini, bunun bilincinde olmasını ve güvendiği birine bu durumu itiraf etmesini dile getirir (Toplum tarafından kabul edilen zarar verme şekillerine sigara ve alkol kullanımını, sağlıksız beslenmeyi, çabuk yoldan zayıflama kürlerini örnek gösterebiliriz.). Artifiziel zarar ikinci gruptadır. Bu gruptakiler vücutlarına manipule ederek hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını sağlarlar (Örneğin vücutlarına toksik madde enjekte ederek ya da kirli su içerek). Yaptıkları bu davranışın sonuçlarına kendilerinin yol açtıklarının açığa çıkmayacağını düşünürler. Sonuncu grup ise simülasyondur. Bu gruptaki kişiler sadece belirli bir amaça ulaşmak için kendilerine zarar verirler. Kişi ya belirli bir ortamdan, örneğin bir sınavdan, uzaklaşmak ya da dikkati kendi üzerine çekmek için kendine zarar verir.

Kendine Zarar Verme Çeşitleri:



Pek çok kişi kendini çizer, keser, yakar, tırmalar, ısırır, kendine vurur, saçlarını yolar ev benzeri davranışlarda bulunur. Bu davranışların tümü kişiye acı verir ve bu acı bu kişilerin istedikleri ve ihtiyaç duydukları şeydir.

Kendine Zarar Vermenin Alternatifleri:



Kişi kendine hangi nedenlerden zarar verirse versin bu nihai çözüm değildir. Bu sadece gerçek sorunun kısa bir süreliğine ortadan kalkmasına yol açar, sorunu çözmez, sorunun nedenlerine ve çıkış noktasına inmez. Önemli olan bu duruma neden olan sebepleri ortadan kaldırmaktır, kendine zarar vermenin sonuçları olan gizli yara bereler değil. Zor olan yol budur (çoğunca bir terapiye gitmek gerekir) ama her halükarda bu yol gidilmeğe değer.

Kendine Zarar Verenin Nedenleri:



Kendine zrar verme ruhsal bir bunalımın ya da duygusal br kaosun açık bir göstergesidir ama genel olarak dikkati üzerimize ökmenin bir yolu değldir. Bu durumun çok farklı nedenleri olabilir, örnğin bir travma, kötü bir tecrübe, tecavüz, cinsel taciz, bir yakınını kaybetme veya bedensel saldırılar. Bu durumda olan kişi buolağanüst durumla tek başına başa çıkmak zorundadır, kişide bir değersizlik ve ihmal edilmişlik duygusu yaşanır ya da kişi duyguların örtbas eder. Çok duygusal ve saldırgan bir dönem olan ergenlik bir başlangıç olabilir. Kendine zarar verme çoğunca dpresyon, korku durumu, zorlama, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı ya da kişilik bozuklukları gibi diğer yükümlülüklerle bağlantılı olarak ortaya çıkar. Kişi kendine zarar verirken dayanılmaz ve ağır bir duygusal baskı altındadır. Kişi öfke, hayal kırıklığı ya da korku gibi duyguları kendine yönlendirir. Kendini boş hisseder, kendini algılamamaya başlar.

Kendine Zarar Vermenin Sonuçları:



Sonuçlar açıkça görülebilir, çünkü bu davranışla mevcut sorunlar çözülmez sadece ertelenir. Kendine zarar verme büzük boyutlara ulaşabilir ve gözl görülebilen yaraalar meydana gelebilir. Bu insanların yaşadıkarı en büyük problem kendilerini yaralarını saklama zorunluluğunda hissetmeleridir. Doğal olarak diğer insanların yaralarını görmelerini ve bir açıklama yapmak zorunda kalmayı istemezler.

Hangi Yardım İmkanları Mevcut?



Çeşitli kuruluşlar uyuşturucu alışkanlığından kurtulmanda yardım edebilirler. İlk yardımı Jugendnotmail üzerinden de alabilirsin. Biz seni dinleyecek ve sorununa birlikte bir çözüm yolu arayacağız. Çeşitli bölgelerde yardım olanakları hakkında birgi alabileceğin uzman danışmanlık merkezleri bulunmakta. Ev doktorunuza veya uzman doktorlara da başvurabilirsiniz. Doktorların sır saklama zorunluluğu olduğundan size hem öğüt verebilir hem de uzman doktorlara sevk edebilirler. Hastanede konaklamalı ya da evde kalarak doktorunuzda alabileceğiniz tek veya grup terapileri bir başka çözüm önerisi. Kendi kendine yardım grupları bu soruna sahip kişileri bir araya getirmektedir.

Bir arkadaşınız bu soruna sahipse ne yapmalı?

Aceleci kararlar vermemek, sakin ve düşünerek durumu değerlendirmek çok önemli. Arkadaşının kendine zarar verdiğini mi farkettin? Onunla konuşmayı öner. Lütfen dikkatli ol çünkü eğer konuşmak istemiyorsa ve kendini baskı altında hissederse tamamen içine kapanabilir. Eğer durumdan emin değilsen güvendiğin kişilerle konuş, uzman kişilere (örneğin danışma merkezleri) danış ve durumu anlat.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst