Kimler Askerlikten Muaf Olur

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,486
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Askerlikten muaf olmak yada halk arasındaki tabirle çürük raporu almak TSK nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) sağlık yeteneği yönetmeliğinde belirlenmiştir. Askere gidecek kişiler askerlik çağı geldiğinde yapılacak sağlık kontrollerinde askerliğe elverişli olup olmadıklarına bakılır ve dr kararına bağlı olarak askerliğe elverişlidir raporu alır veya askerliğe elverişlidir hükmü verilir.

Askerlikten Muaf Olup Olunmayacağı Raporu Nereden Alınır?

“Askerlik Kanunu gereğince yükümlülerin sağlık muayeneleri, askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafından aşağıdaki şekilde yapılır.”

“2) Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızası ya da fizik muayene ile saptanan bozuklukları nedeniyle muayene sonucunda karar verilemeyenlerle gözlem altında bulunmaları, uzman tabip tarafından değerlendirilmeleri veya laboratuar ya da görüntüleme tetkikleri gibi ileri tetkiklerle değerlendirilmeleri gerekenler, şayet aile hekimi ya da resmi sivil sağlık kuruluşunda görevli tek tabip tarafından muayene edilmiş ise en yakın asker hastanesine gönderilir. Yükümlü asker hastanesinde tek tabip tarafından muayene edilmiş ise ilgili uzmana yönlendirilir.

3) Yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi sağlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporları, askerlik şubesi başkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri aile hekimi) tabipten teşkil edilecek geçici sağlık kurulunca verilebilir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde bu kurul resmi iki sivil tabipçe de oluşturulabilir. Geçici sağlık kurulunca haklarında karar verilemeyen yükümlüler askerlik şubelerince en yakın asker hastanesine sevk edilir.”

Not: Biz engellileri ilgilendirmesi açısından bir açıklama yapayım. Askerliğe elverişli değildir raporu yani askerlikten muaf tutulup tutulmama konusu eğer kişinin görünürde bir engeli varsa örneğin bir bacağı yok, bir kolu yok, göz sorunu nedeniyle gözün biri yada 2 gözün tamamen görmemesi durumunda askeri hastaneye sevk olmaksızın direk askerlik şubesindeki kontrolle askerliğe elverişli değildir ibaresi düşülür. Bununla birlikte kişinin görünürde bir hastalığı yoksa askeri hastanelere sevk edilir ki askeri hastanelerde bu işlem biraz daha uzun sürmektedir.

Muayene rapora sonucu kişinin durumuna göre şu ibareler eklenir:
  • a) Askerliğe Elverişlidir.
  • b) Askerliğe Elverişli Değildir.
  • c) Ertesi Yıla Bırakma.
  • ç) Sevk Geciktirmesi.
  • d) Yurtiçinde Bir Asker Hastanesinde Muayenesi Uygundur.

Burada bizi ilgilendiren kısım “ertesi yıla bırakma” ibaresidir. İlgili yönetmelikte ertesi yıla bırakma şartları şu şekilde açıklanmaktadır.
“Sağlık durumları askerliğe elverişli olmayanlar ile geçici hastalık ve arızalarından dolayı ertesi yıla bırakılanların veya sevki geciktirilenlerin askerlik şubesi başkanlığı geçici sağlık kurulunca düzenlenen raporları, Askerlik Şubesi Rapor Defterine işlenir. Askerlik şubesi başkanlığı geçici sağlık kurulları tarafından tanzim edilen “Ertesi Yıla Bırakma” ve “Sevk Geciktirmesi” kararlı sağlık raporları askerlik şubesinin bağlı olduğu askeralma bölge başkanlığı, “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporları ise Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmayı müteakip kesinleşir.”

Askerlikten Muaf Olacak Hastalık Listesi

Kimlerin hangi hastalıklara sahip kişilerin askerlikten muaf olacağı ilgili yönetmelikte belirlenmiş muaf olunacak hastalık listesi yayınlanmıştır. Askerlikten muaf olunacak hastalık listesi çok uzun olduğundan onu Word dökümanı olarak ekliyorum.
Dökuman için tıklayın: ASKERLİKTEN MUAF OLACAK HASTALIK LİSTESİ
 

ISIran

Üye
Üye
Katılım
Eyl 13, 2011
Mesajlar
13
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Orda şeyi göremedim acaba diplopi ( çift görme ) Askerlikte muaf sayılıyor mu ?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,486
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Bu bahsettiğiniz çift görme gözlüklede düzelmiyor mu? Eğer öyleyse ve sürekli bir çift görme hali mevcutsa kuvvetle muhtemel askerliğe elverişli değildir raporu verilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Askerlikten muaf olma yada olaMAma durumu son yıllarda tamamen Askeri hastanelerde çalışan doktorların insiyatifine kalmış durumda :( biliyorum bu durum oldukça adaletsiz, oldukça acı ama gerçek ne yazık ki diğer tüm gerçekler gibi. Bu ülkede askerlikten muaf olmak istiyorsan artık onunda kolayı var ille de muaf olmanı gerektirecek engelinin var olması önemli değil yeter ki senin muaf tutulmanı sağlayacak kriterlerin olsun(!)

Şimdi burada bizler ne desek boş çünkü hiçbirimiz doktor değiliz hele ki askere gitmeni sağlayacak ilk şartlardan birisi o sağlık muayenesine girmen gerekli yani biz muaf olursun desekde oradaki doktor askerlik yapabilirsin dediği anda iş biter. Güle güle asker güle güle...
 

MUHENDİSBEY

Üye
Üye
Katılım
Kas 30, 2016
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Yeni mezun olup askerliğimi hemen yapip işime güçüme bakiyim derken yillar önce geçirmiş olduğum ameliyattan ötürü(şant ameliyati) 1 yil muaf olup askerlik mevzusu ertesi yilla kalmassi işlerin dahada sapa sarmasina sebep oldu. işe girmemde askerlik sikintiyken böyle bir rahatsizliktan ötürü ne yapmaliyim.eger 3 yılın sonunda birer yıl aralıklarla muaf olursam anca askerliğimden çürük raporu alacakmısım bu zaman zarfında ne yapacam bilemiyorum kafam cok karışık.
 

ayibogan

Üye
Üye
Katılım
Tem 28, 2013
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Hocam merhaba, listede “çukur taban” da bulunuyor ama herhangi bir derece belirtilmemiş. Ben orta derece çukur tabanım (orta olduğuna bakmayın, o askeri botlar bana cehennem olur) acaba muaf olur muyum? Salı günü kurula çıkacağım, elverişli derlerse itiraz edeceğim.

Bedelli askerlik için yapıyorum bunları bu arada, o botları 21 gün değil 1 gün bile giyip yürüyüp koşamam ben.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst