Kök hücre ile ilgili bir kaç haber

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
ABD kök hücrede gaza basıyor

--------------------------------------------------------------------------------
ntvmsnbc
Güncelleme: 09:47 TSİ 23 Şubat. 2010 Salı

Washington, insan embriyonlarına ait kök hücre araştırmaları için kapsamı genişletti. Kök hücre tanımında değişiklik yapılmasıyla pek çok kurumsal ve akademik kurum da federal bütçeden araştırma ödeneği alabilecek.
ABD Ulusal Sağlık Bilim Politikası Dairesi direktörü Dr. Lara Skirball, kök hücre araştırmalarını düzenleyen ve henüz 2.5 ay önce onaylanan kararnamenin özünde bir değişiklik yapılmadığını, ceninin ölümüne ilişkin temel maddelerin aynı kaldığını açıkladı.
Eski metinde kök hücre, henüz birkaç günlük blastokistin (hücreler kümesi) iç katmanından alınan hücreler olarak tanılmanıyor. Yeni değişiklikle blastokist yerine “embriyonun erken aşamaları” deniliyor. Bu da kök hücre için kullanılabilecek embryon tabanını oldukça genişletiyor.
Skirball, değişikliğin ahlaki açıdan bir farklılık getirmediğini söyledi. Obama hükümetinin geçen Temmuz’da açıkladığı etik kurallara göre, sağlık araştırmalarında kullanılacak kök hücreler sadece ölmesi kaçınılmaz embryolardan alınabilecek ve mutlaka iki ebeveynin de onayı olacak.

ABD'de 350'den fazla üniversite, araştırma kurumu, sağlık ve ilaç firması kök hücre tedavisine yönelik araştırma yapmak üzere federal yardım için başvurmuş durumda.
Embryonik kök hücreler, birkaç günlük embriyonlardan alınıyor ve vücutta ihtiyaç duyulan organ veya dokuda kendiliğinden o dokunun özelliklerine göre çoğalabiliyor. Her bir embryodan bir ‘grup’ kök hücre elde ediliyor ve bunlar laboratuarda sayısız kere çoğaltılabiliyor.
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Konya'da ilk canlı kök hücre nakli

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Konya'da ilk Kök Hücreden Zenginleştirilmiş Yağ Transferi Ameliyatı ile Canlı Cerrahi Kursu düzenlendi.

28.11.2010 20:24
--------------------------------------------------------------------------------

(İHA) - Canlı gerçekleştirilen ameliyat öncesinde kök hücre nakline ilişkin geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan SÜ Meram Tıp Fakültesi Histoloji ve Emriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Duman, daha önce Bursa ve İstanbul'da gerçekleştirilen kök hücre nakillerinin üçüncüsünün de Konya'da yapıldığını belirterek, "Santrifüj yöntemiyle yapılan çalışmada, yağ hücrelerinin içindeki kök hücreler, vücudun gerekli yerlerine naklediliyor. Yağ dokusundan alınan kök hücrelerinin transferi ile daha önce tedavisi neredeyse imkansız olan birçok hastalığa çare bulmak artık mümkün. Yöntem, özellikle ortopedide kıkırdak ve kemik hasarlarının ameliyatsız iyileştirilmesinde veya iyileşmenin hızlandırılmasında aktif olarak kullanılmaya başlandı" dedi.
Toplantının ardından Op. Dr. Bülent Cihantimur, katılımcı öğretim üyeleri ve öğrencilere ameliyathane ortamında canlı ameliyat kursu verdi. Cihantimur, 2 ayrı hasta üzerinde kök hücreden zenginleştirilmiş yağ transferi gerçekleştirdi. 15'er kişilik gruplar halinde ameliyathaneye alınan öğretim üyeleri, söz konusu müdahaleleri canlı olarak izleme fırsatı buldu. Daha önce Bursa ve İstanbul'da gerçekleştirilen kök hücre nakli, gerçek bir hasta üzerinde Konya'da da ilk kez başarı ile gerçekleştirilmiş oldu.

Konya'da ilk canlı kök hücre nakli
 
F

Fırtına

Guest
Almanyada bulunan Hollandalı kök hücre araştırma kliniği kapatıldı

Almanyada bulunan Hollandalı kök hücre araştırma kliniği kapatıldı. Kliniğin sitesinde bulunan açıklamada bu kapatma işleminin Alman hükümetinin aldığı yeni kararlar dolayısıyla olduğu belirtildi.

Avrupa ülkeleri arasında kök hücre araştırmaları üzerine özel kliniklere izin veren tek ülke olan Almanya, bu konudaki kurallarda değişiklik yaptı. Yapılan bu yasa değişikliği ise ülkede bulunan özel kliniklerin kapanmasına neden oldu. Hollandalı farmakolojist Kees Kleinbloesem tarafından kurulan XCell-Center adlı klinik ise yabancı basının dikkatini çekmiş ve tartışmalara yol açmıştı.

Geçen yılın sonunda Almanya Adalet Bakanlığı tarafından bu klinikte çalışan uzmanlar ve uzmanların kullandıkları teknikler araştırmaya alınmıştı. Bu araştırmanın başlamasına neden olan olay ise aynı dönemde klinikte 1,5 yaşın altında olan bir çocuğun ameliyat edilmesi ve beynine enjekte edilen kök hücreden sonra çocuğun ölümü olmuştu. Daha sonra ki dönemlerde ise aynı kilinikte tedavi gören Romanyalı bir çocuğun da öldüğü ve 10 yaşında Azerbeycanlı bir çocuğun ise sakat kaldığı belirtildi.

XCell-Center kliniğinin Köln ve Düsseldorf’ta iki merkezi bulunmakta..

Sonhaber
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Körlüğe Kök Hücre Tedavisi
Amerika Birleşik Devletleri’nde bir biyoteknoloji şirketi, körlüğe yol açan bir göz hastalığına ilk kez ”kök hücre” tedavisi uygulayacak.

İnsanlar üzerinde deneye başlaması için onay verilen Advanced Cell Technology -İleri Hücre Teknolojisi- adlı şirket, genetik tedaviyi ”Stargadt” hastalığına yakalanmış 12 yetişkin hasta üzerinde deneyecek.

Stargadt makuler disrofisi olarak bilinen bu göz hastalığı, hastaların çoğunluğunu kör bırakıyor.
Sadece göz hastalıkları uzmanlarının değil, genelde tıp camiasının dikkati, sözkonusu 12 hastanın üzerinde olacak.
Zira insanlar üzerinde kök hücre deneyine sadece ikinci kez izin verilmiş durumda. Advanced Cell Technology’nin yöneticilerinden Dr. Bob Lanzer BBC’ye tedavinin ayrıntılarını anlatırken şunları söyledi:

“İnsan embriyosundan alınmış kök hücrelerden, göze ait özel bir hücreyi üretiyoruz. Stargadt hastalığında, gözdeki bu hücreler ölmeye başlıyor ve sonuçta bu körlüğe dek gidiyor. Biz, kök hücrelerden, ölen hücrelerin yerine geçecek yeni ve sağlam hücreler üreterek, bunları hastanın gözüne nakledeceğiz. Bu sayede, hastalığı durdurmakla kalmayıp, hastanın kaybettiği görme yetisini de bir miktar geri getirmeyi umuyoruz.”

Hayvanlar üzerinde denendi
Bob Lanzer hayvanlar sıçanlar üzerindeki deneylerden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi:

“Sıçanlar üzerinde yaptığımız deneyde, kontrol hayvanlarının yüzde yüzünde görme yetisinin ilerlediğine tanık olduk. Deney yaptığımız sıçan türünün göz sağlığı, insanlarınkine çok benziyor. Sıçanlara uyguladığımız kök hücre tedavisi, gözde ışığı algılayan reseptör hücrelerdeki bozukluğu büyük çapta düzeltti.”

Bu, kök hücrelerin insanlar üzerinde denendiği ikinci girişim olacak. Daha geçen ay omuriliğinden yaralanmış hastalara kök hücre tedavisi için izin verilmişti.

Embriyolardan sağlanan kök hücreler yeni tedavilere imkan veriyor. Hayvanlar üzerindeki kök hücre deneyleri bir süredir devam ediyor.

Ama embriyoların kullanılıyor oluşu, ciddi eleştiriler, de beraberinde getiriyor.

Hatta bu araştırmalara fon sağlanmasına karşı çıkanlar da var.

Bab Lanzer, “Bütün bu tartışmaya rağmen, insanlar üzerindeki deneyler devam edecek mi?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Kök hücre araştırmalarında yeni bir çağa girmiş bulunuyoruz. Son 10 yıla damgasını vuran tartışmaya karşın, kök hücre araştırmacıları nihayet kendilerini pratikte kanıtlayacak düzeye geldi; artık bundan sonra birçok alanda çok korkunç hastalıklara yeni tedaviler bulmak için çalışıyor olacaklar. Biz, körlüğe karşı geliştirdiğimiz tedavide, tek bir embriyo hücresinden yararlandık o kadar. Embriyoya hiçbir zarar vermeden, sadece bir hücresini alıp, bundan yeni hücreler ürettik. Bir düşünün, altı yaşında görme yetisini kaybetmeye başlayan çocuklar var. Bu gibi hastaları kör olmaktan kurtaracak bir hücre laboratuvarda duruyorsa, asıl etik olmayan bu tedaviyi sunmamaktır.”
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çarşamba, 22 Haziran 2011
İngiltere’nin Oxford Üniversitesince kurulan bir ‘banka’, Parkinson hastalarının yeni umudu oldu.


Yeni bir kök hücre tekniği kullanan bilim insanları, Parkinson nedeniyle erken emekliliğini isteyen 56 yaşındaki İngiliz Derek Underwood’un deri hücrelerinden beyin sinir hücreleri üretmeyi başardı. Araştırmacılar 50 hastadan alınacak hücrelerin istenildiği kadar beyin hücresine dönüştürülebileceğini ve böylece oluşacak ‘beyin bankasının’ Parkinson araştırmalarından çok değerli bilgiler vereceğini söylüyor. Bankada öncelikle beyin hücrelerinin nasıl bozulmaya başladığını keşfedilecek.
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kök Hücre Sayesinde Organ Nakline Gerek Kalmayacak!

Bilim insanları, kök hücrenin, deneysel ortamda bütün hücrelere dönüşebildiğini belirterek, gelecekte tüm organların tamirinde kullanılabileceğini ifade ediyor.

29.07.2011 / 12:44:11

Günümüzde kök hücre çalışmalarında deneysel ortamlarda her dokunun elde edildiğini belirten uzmanlar, hayvan deneylerinden alınan başarılı sonuçların insanlarda da sağlandığında ''organ naklinin ortadan kalkacağını'' belirtiyor. Uzmanlar, kök hücre ile karaciğer, böbrek, kalp yapılabileceğini müjdeliyor.

Hematoloji Uzmanlık Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen Avrasya Kök Hücre ve Aferez Toplantısı'nda Dernek Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, kök hücre ile yapılacak tedavilerin artık birçok hastalığa şifa olabilmesi yönünde çok önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kemik iliği nakli ile kök hücre naklinin gerçekte birbirinden çok farklı olmadığını ifade eden Dinçer, kök hücre nakillerinin endikasyonu geniş olduğu için daha çok tercih edildiğini belirtti. Dinçer, kök hücrenin embriyonal kök hücre, doğmamış çocuktan elde edilen kök hücre ve anne karnındayken elde edilen embriyodan alınan kök hücreden elde edildiğini anlattı.

Kök hücre tedavilerinin başta lösemi, lenfoma, myelomalar, oto immun hastalıklar ve bazı kanserler ile solit tümörlerde kullanılabildiğini belirten Dinçer, şöyle devam etti: ''Kök hücre nakli, deneysel ortamda bütün hücrelere dönüşebiliyor, bütün organların tamirinde yarıyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde şu anda tedavi endikasyonu olmayan hastalıklarda yeni tedavi endikasyonu olacağını düşünüyoruz.

Bunlardan birisi kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar gibi tedavisi olmayan hastalıklara çözüm olacak. Organ, ileri dönemde yedek parça halini alacak. Kök hücre ile karaciğer, böbrek, kalp yapılabilecek. Bunlar deneysel ortamda yapılıyor. Her doku elde edildi, insanlarda kullanılabilmesi için belli bir süre ve bazı çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Bunlar tamamlanıp, tamamen kontrol edilebilir hale geldiğinde insanlarda kullanılmaya başlanacak. Fare, maymun gibi hayvanlarda tüm organlar üretildi ve kullanılıyor. Uyum sorunu yok.

İleride organ nakli olmayacak, doku nakli, hücre nakli olacak'' diyen Dinçer, ''Son yıllardaki gelişmeler erişkinden alınan herhangi bir hücrenin bile kök hücreye dönüşebileceğini ortaya koydu. Kan, diş ve boğazdan alınan bir parçayı özel yöntemlerle 5 gün gibi bir sürede kök hücreye dönüştürebiliyorsunuz. Ondan da sinir, kas, kalp kası oluşturup alınan kişiye tekrar enjekte ediliyor'' diye konuştu.

Dinçer, en kolay üretilenler dokuların yağ, kemik ve kıkırdak olduğunu vurgulayarak, ''Kök hücre ile organ nakli sorunu ortadan kalkacak'' dedi. Gelecekte birçok hastalığın tedavisinin kök hücre ile yapılacağını ifade eden Dinçer, ''Yanığı, kanserlerin çoğunu, kalp hastalıkları, damar hastalıkları ve sinir hastalıkları kök hücre ile tedavi edeceğiz'' diye konuştu. Dinçer, bu konuda Türkiye, Avrupa, Amerika, Asya ülkeleri ve özellikle Çin'de son yıllarda çok ciddi çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.

Antalya Güncel - Kök Hücre Sayesinde Organ Nakline Gerek Kalmayacak! - Antalya Güncel - Türkiye'den Flash Haberler, Antalya, ulusal gündem, Yerel Haber, Türkiye ve Dünya Haberleri - [ Haber - Detayları ]
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kök hücre Sapanca'da masaya yatırılacak

Dünyada ve Türkiye'de kök hücre ile ilgili gelişmeler 28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Sapanca'da masaya yatırılacak

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, bilim dünyasının gelecekte kök hücreleri kullanarak çok sayıda hastalığı tedavi etmek için araştırmalar yaptığını, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Karaöz “Kök hücrelerle bilim dünyası parkinson, kısırlık, diyabet, kanser, kalp gibi çok sayıda hastalıkta kök hücreleri kullanarak tedavi etmek için çalışmalarını yürütüyor” dedi.

28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nce, çok sayıda hasta ve uzmanlık derneklerinin katılımıyla Sapanca’da “1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi” düzenlenecek kongre ile ilgili dün Ritz Carlton Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Uluslararası alandanda çok sayıda uzmanın katılacağı kongre ile ilgili konuşan Prof. Erdal Karaöz, merkezlerinde kök hücre ile ilgili çok sayıda Ar-Ge çalışmasının yapıldığını anımsatarak “Kök hücre embriyonik ve yetişkin kök hücre olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ülkemizde 2005 yılından bu yana embriyonik kök hücre ile ilgili araştırma yapmak Sağlık Bakanlığı’nca yasaklandı. Yetişkin kök hücre üzerinde araştırmalar sürüyor” dedi. Kök hücrelerin çoğalmalarının hızlı olduğunu, bu nedenle bilim dünyasının gelecekte bu hücreleri kullanarak çok sayıda hastalığı tedavi etmek için çalışmalar yaptığını anımsatan Karaöz, “Vücudumuzda bulunan diğer hücreler kök hücreler gibi hızlı çoğalmıyorlar. Kök hücreler ayrıca farklı hücrelere giderek farklılaşabiliyorlar. Bilim insanları işlevini yitiren organları yine kök hücrelerle tamir etmek için çalışmalar yapıyor” diye konuştu.

Omurilik zedelenmesi konusunda fareler üzerinde üniversitelerinde çalışma yaptıklarını, omurilik zedelenmesi olan fareye kök hücre naklettiklerini, 4 haftanın ardından kök hücrenin yerine yerleştiğini ve yaşadığının görüldüğünü anımsatan Karaöz, özetle şunları söyledi: “Ancak bunun hayvanın genetik yapısı üzerinde nelere yol açtığını henüz görmedik. Bu konudaki çalışma da devam ediyor. Yine kısırlaştırdığımız bir farenin sağ testisine kök hücre naklettik ve bir canlı dünyaya geldi. Bu kısırlığa çare olarak anlaşılmamalı, araştırmalar bu konuda da devam ediyor. Kök hücrenin bağışıklık sistemini baskılamada da kullanılması planlanıyor.”

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr.
Yavuz Taga ise kök hücrelerin kanserle mücadelede de kullanılmasi için çalışmalar yapıldığını anımsatarak “Kök hücre bir organa yerleştirildiği zaman kanser olan bir bölgeye o hücreler gidiyor. Bu doğrultuda kanserle savaşta da birtakım ajanlarla hastalığın tedavisinde büyük katkı sağlayacağı, tümörlü hücreyi öldüreceği düşünülüyor” dedi.

7 Eylül 2011

Cumhuriyet Portal
 
Tekerlekli Sandalye
Üst