Kolik Nedir? Çocuklarda Kolik Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Dört aylık çocuklarda kolik, bebeğin yüzünün kıpkırmızı olmasına, bacaklarına karnına doğru çekip, büyük bir sancı içinde ağlama bunalımına girmesine neden olan durumdur. Bu ağlama, genellikle akşam saatlerine doğru, başlar, günün kalan zamanında çocuk sakindir, normaldir. Ağlama tiz çığlıklar şeklinde 1-3 saat kadar sürebilir. Çocuğun yatıştmimasını sağlayan önlemler ona hiç tesir etmez. Kolik, çocuklarda çok sık izlenen bir rahatsızlık olduğundan, çocuk doktorları bunu normal kabul ederler, ama ana baba için endişe verici bir husustur. Görünürde spazm niteliği taşıyan bu sancıların nedeni bilinmemektedir. Daha çok üç aylık bebeklerde görülürken, dördüncü aya doğru, yavaş yavaş ortadan kalkar, kaybolur. kolik nedir kolik ne demek koliğin anlamı nedir

KOLİK ÖNEMLİ BİR RAHATSIZLIK MIDIR?
Günün diğer saatlerinde çocuğunuzun normal olması, ağlama krizlerinin önemli fiziksel bir nedene bağlanamaması ilgi çekicidir. Kolikli bebekler genellikle sağlıklıdır, normal şekilde büyüyüp gelişirler.

KOLİKTE ÖNCELİKLE NELER YAPILABİLİR?
1. Çocuğunuzu yatıştırmak için bilinen her yöntemi deneyiniz. Ona meme verin, biberon verin, altını değiştirin, sırtına vurarak geğirmesini sağlayın, kucağınıza alın, salıncakta sallayın, omuzlarınıza bindirip dolaştırın, sürekli müzik çalın eğlendirin onu.

2. Havluya sarılmış bir sıcak su şişesi karnına gelmek üzere onu yüzükoyun yatırın.

3. Ağzına emzik verin, sürekli emmesini sağlayın.

4. Doktor izni olmadan patentli hiçbir ilaç vermeyin.
5. Bebeğinize banyo yaptırın; ılık bir banyo, onu gevşetebilir. koliğin en şiddetli anlarını banyo ile geçiştirebilirsiniz.

KOLİK İÇİN DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Bebeğinizin bu ağlama saatleriyle baş edemeyince bir doktora başvurabilirsiniz.

DOKTOR NASIL TEDAVİ EDER?
Bebeğinizin sağlıklı olduğunu söyleyip endişenizi giderecektir. Eğer, tahammül edilemez hale gelmişseniz, size veya bebeğe hafif bir yatıştırıcı, uyku ilacı gibi, kullanıp kullanmayacağınızı önerebilir.

KOLİK İÇİN ÖNERİLER *
Kendinize iyi bakın; gündüz bebeğin uyku saatlerinde sizde uyuyup, akşam saatlerine rahat ve hazırlıklı olun. * Akşam saatlerini sizinle paylaşacak iyi dostlarınızı çağırın, rahat bir ortam sizleri rahatlatacaktır. * Aynı sorunu olan diğer bebeklerin ana babasıyla konuşun; koliğin zamanla geçeceğini öğrenirsiniz.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bebeklerde Kolik

Bebekler, doğduklarında, mide- bağırsak sistemleri, henüz tam olarak gelişmemiş haldedir. Bu nedenle, sindirim konusunda sorunlar yaşanmakta ve bebekte midede oluşan gaz birikmesine bağlı, gaz sancıları oluşmaktadır. Bu ağrılar, kramp şeklinde bir anda gelir ve bebeğin şiddetli bir şekilde ağlamasına sebep olur.

Kolik, bebeklerin aşırı huzursuz olma ve ağlama nöbetleri geçirme durumudur. Kolik durumu yaşayan bebekler, her ihtiyaçları karşılandığı halde, günün belli bir döneminde, şiddetli ağlama krizine girer ve sakinleşmeleri uzun zaman alır.

Koliğin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması, gaz sancısı ya da annenin aldığı gıdaları etkisi olarak sıralanabilmektedir.

Kolik, genel olarak, bebekler 2 – 3 haftalıkken başlayıp, 4. ayda sona eren bir durumdur. Kolik durumunda, bebeği gezdirmek, ılık bir duş aldırmak, arabayla gezdirmek ya da şarkı söylemek gibi aktivitelerle bebekler sakinleşirken, rezene çayı verilerek de rahatlaması sağlanabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst