Kolposkopi Nedir ?Uygulama Nasıl Yapılır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin teşhisi için kullanılan metotlardan biri olan kolposkopi hastalığın teşhisi için çok önemli olmaktadır. Özel bir büyüteç yardımı ile gözlenmesi anlamına gelir. Ön inceleme olarak yapılan Smear testi sonucu anormal çıkan kadınlarda bu işlem yapılarak kesin sonuca ulaşılır ve tedavi şekli planlanır. Normal muayeneden farklı olmadan aynı yatış şekli ile yapılan kolposkopi vacen içine plastik yada metal bir cihaz yerleştirimi ile gerçekleştirilir.

Kolposkopi ; günümüzde kadın genital kanserleri içerisinde en sık görülenlerden birisi de Serviks yani Rahim Ağzı kanseri olarak adlandırılır.
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi bizim toplumumuzda da HPV enfeksiyonları gittikçe artmaktadır. HPV kadınlarda genital siğil, rahim ağzı anseri yapabilen bir virüstür. Ancak, Rahim Ağzı kanserleri erken tanı ve tedavilerle önlenebilir kanserlerden birisidir.

Önlenebilir olmasının temel nedenlerinden biriside düzenli yapılan smear testleri ile serviks kanserleri ve neden olabilen öncü lezyonları (Rahim Ağzı Hücre Anomalileri) erken evrelerde taranmakta ve ameliyatsız basit operasyonel işlemlerle genellikle kesin tedaviler sağlanabilmektedir. Smear testi sonucu anormal çıkan kadınlarda Rahim Ağzının daha detaylı değerlendirilmesi ve gerekirse biyopsi alınarak kesin tanı konması bu uygulama yardımı ile gerçekleştirilir.

Rahim Ağzı (Serviks) vagina ve vulva dokularının mikroskopi veya dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımı ile gözlenmesi ve incelenmesi işlemine denir. Kolposkopi denilen bu ışıklı ve bilgisayarlı alet rahim ağzının görüntüsünü büyütür böylece rahim ağznının daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar. İnceleme ile çıplak gözle izlenemeyen küçük patolojiler (hücre ve damar yapısındaki değişiklikler) tesbit edilerek daha sonraki tedaviler sağlanabilmektedir.

Pap Smear testi ve muayene sonucunda doktorunuz bu uygulamanın yapılmasını isteyebilir. Kolposkopi rahim ağzı ve bazı vaginal bölgelerin mikroskopla 10-40 kez büyütülerek incelenmesi işlemidir. Bunun için özel bir mikroskop kullanılır. Pap smear iç üreme organlarından rahim ağzı ve vajen kubbesine dökülen hücrelerin bir fırça yardımı ile toplanıp bir cam üzerine yayılması ve sitolog tarafından incelenmesi işlemidir. Anormal hücrelerin tespit edilmesi durumunda kadın hastalıkları uzmanının bu hücrelerin kökenini araştırması gerekir. Bu işlem için rahim ağzı (serviks) ve bazen vajen duvarlarından biyopsi alınması gerekir. İşte bu metod bu amaçla hangi bölgelerden biyopsi almamız gerektiği konusunda bize yol gösteren bir işlemdir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır

Normal muayeneden farklı değildir. Aynı pozisyonda yatılır. Spekulum adı verilen rahim ağzı ve vajen içini görmeye yarayan plastik veya metal bir cihaz vajene yerleştirilir. Normal muayeneden farkı bu cihazın daha uzun bir süre vajende kalması gerekliliğidir. Özellikle rahim ağzı (serviks) görülecek şekilde ayarlanır. Gerekirse yeniden smear alınır ve öncelikle tuzlu su çözeltisi ile serviks yıkanır. Daha sonra asetik asit (sirkede bulunan asit madde) ile serviks ve vajen kubbesi temizlenir. Bu zayıf bir asittir. Herhangi bir yanma hissi duyulmaz. Anormal dokular genellikle asit ile karşılaşınca beyaz renk alır. Bazen arkasından Lugol solusyonu denilen bir boyama maddesi kullanılır. Bu madde içinde bulunan iyot normal dokuyu boyar, ama anormal epitel dokusu farklı bir tonda boyanır veya hiç boya almaz. Böylece hekimin konsantre olacağı ve bu tedavisi uygulaması ile büyük büyütme ile inceleyeceği veya biyopsi alacağı alanlar daha kolay bulunur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst