Korumalı İşyeri İçin Özel Devlet Desteği Geliyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Şizofreni tanılı, otizmli ve zihinsel engellilerin istihdam edilebileceği korumalı iş yerlerine devlet desteği sağlanması için düğmeye basıldı.



Korumalı işyerlerinde istihdam edilecek engellilerin iki yıllık maaşını devletin ödemesi için hazırlık yapılıyor.



Bakanlık, ayrıca memuriyete atanamayan ancak çalışma potansiyeli bulunan engelli bireyleri, kendi işlerini kurabilmeleri için tecrübeli girişimcilerle buluşturacak.



Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme, işitme ve bedensel engelli gruplarının özel sektörde ve kamuda istihdam edilebilecek engelli grupları olduğunu ancak, özellikle şizofren, otizm ve zihinsel engelli gruplarının istihdamını kolaylaştırmak için bazı modeller üzerinde çalıştıklarını bildirdi.



İŞKUR'la bir çalışma başlattıklarını belirten Çiftçi, işbaşı eğitimlerini engelli grupları için planlamaya çalıştıklarını anlattı.



İşin başında eğitimin işverene bir yükü olmadığını, eğitimin sonunda işverenin kalifiye elemana sahip olduğunu dile getiren Çiftçi, engelliler için sivil toplum kuruluşlarının işletecekleri korumalı işyeri modeli üzerinde çalıştıklarını ifade etti.



İşbaşı eğitimlerinde mevcut 6 ay olan devletin maaş ödeme süresini engelliler için iki yıla çıkarmayı istediklerini dile getiren Çiftçi, "Korumalı işyerlerinde engelliler için özel ortamlar oluşturulacak. Kamuya yerleştiremediğimiz zihinsel engellileri, şizofren ve otizmlilerin iş sahibi olması için güzel bir model bu. Bu üç grup korumalı işyerlerinde istihdam edilebilecek" diye konuştu.



İş alanı yaratmanın engel grupları için aynı zamanda rehabilitasyon ve tedavi şekli de olduğuna da işaret eden Çiftçi, "Tekrarlayan işleri yapmak özellikle otizm ve şizofrenler için büyük tedavi oluyor. Gördük ki sigarayı bırakıyorlar, sağlıklarına daha çok dikkat ediyorlar" ifadesini kullandı.



Korumalı işyerleri kurulması için sivil toplum kuruluşlarından, engellilerin çalışabileceği işleri kurmalarını istediklerini ifade eden Çiftçi, şöyle devam etti:



"Böylece hem sivil toplum kuruluşlarının ayakta kalmasını, hem de engelliler için çalışırken hem onların hem de engellilerin kazanmasını hedefliyoruz. Böylece bu sektörü de canlandırmış olacağız. Bunu STK ile birlikte yürütmek çok daha doğru. STK'lardan korumalı iş yerleriyle ilgili projelerini sunmalarını ve işyerlerini kurmalarını isteyeceğiz."



Çiftçi, bu önerileri yakında tüm yetkililere sunmayı planladıklarını söyledi.



-Yerleşemeyen memur adayı, "girişimci" olacak-



Aylin Çiftçi, ÖMSS ile yerleşemeyen memur adaylarına yeni bir fırsat yaratmak istediklerini de bildirdi.



Engellilerin pek çoğunun kendi iş yerlerini kurma kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Çiftçi, bunun için KOSGEB'le çalıştıklarını söyledi.



KOSGEB'in programında engellilere yüzde 10 daha fazla hibe olduğunu anımsatan Çiftçi, bundan yararlanan engelli oranının yüzde 1 bile olmadığını, bu hibeden yararlananların sayısının arttırılması için bir dizi çalışma yürüteceklerini belirtti.



Çiftçi, şunları kaydetti:



"Girişimcilik eğitiminden sonra iş kurmaları için engellilere rehberlik edilmesi gerekiyor. Girişimcilik eğitimlerinin ardından engelli girişimcilere iş koçu diye adlandırabileceğimiz birer rehber tayin edeceğiz. Büyük firmaların gönüllüleri tarafından iş kurmayı öğrenecekler. Ağır engellilerin yakınlarının da KOSGEB'in girişimcilik programından yararlandırılması yönünde çalışmaktayız. Çok yakında bu konuyla ilgili çağrı programımız gerçekleşecek ve girişimci olmak isteyen engelli ve yakınlarını programa alacağız."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst