Kredi Kartı Limitlerine Yeni Düzenleme

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Maaşı 1000 lira olanın limitine ‘1000 lira’ sınırı

Hükümetin, kredi kartı borçlarının artmaması adına tüketiciler lehine yaptığı düzenlemelerde yetkiyi alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ilk taslağı hazırladı. Buna göre geliri 1000 liranın altında olanların kredi kartı ile harcama yapma limiti 1000 lirayla sınırlandırılacak

1000 liranın üstünde olanların ise gelirini belgelendirmesi istenecek. Gelirin devamlı olup olmadığı kontrol edilecek.
BDDK’nın dün açıkladığı taslağa göre, kredi kartlarında 15 bin liraya kadar olan limitlerde asgari ödeme tutarı yüzde 25’ten yüzde 30’a, 15-20 bin lira arasındaki limitlerde yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltilecek.

BDDK sermaye yeterlilik taslağına göre, kredi kartıyla mal ve hizmet alımı için veya nakit kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine uygulanan risk ağırlığı yüzde 75’ten yüzde 100’e çıkarılacak.

Karşılık oranları değişecek


Kalan vadesi 6-12 aya kadar olan taksit ödemelerinde yüzde 150 olan risk ağırlığı yüzde 200’e, 12 ayı aşanlarda yüzde 200’den yüzde 250’ye çıkarılacak.

Karşılıklar tebliğine göre genel karşılık oranları ihracat kredilerinde yüzde 1’den yüzde sıfıra, KOBİ kredilerinde yüzde 1’den yüzde 0.5’e indirilecek.

Arkadaşlar bu haberi ilk okuduğunuzda keyfiniz kaçacak da olsa aslında bu yeni uygulama BDDK nın tüketiciler lehine almış olduğu ( tüketicileri yani banka müşterisini bankalara karşı korumaya yönelik ) tedbirlerden sadece bir tanesi. Artık eskisi gibi herkese kolaylıkla kredi kartı verilmeyecek. Sizleri korumak adına diyebilirim ki eğer birden fazla bankayla çalışıyorsanız ya da birden çok kredi kartınız varsa bunların sayısını yavaş yavaş azaltın en ideali tek kredi kartı kullanmak ve tek bankayla çalışmak olsa da sizler en azından öncelikle ikiye indirmeye çalışın zaten yakında tek kart uygulamasına geçilecek mecburi olarak.

Ülkemiz maalesef az gelişmiş bir ülke olduğu, okur yazar oranı düşük olduğu ve ne yazık ki aslında kredi kartı amacına uygun olarak kullanılmadığından BDDK arada tüketicileri düşünerek çalışmalarını hızlandırmakta ve bunun sonuçları da aslında istenildiği oranda bir memnuniyet yaratmasa da gerçekte ne olup bittiğinden habersiz tüketici mağdur olabilmekte ve kendi lehine alınan kararlardan dahi öfke duyabilmektedir. :(

Kredi kartı kullanan arkadaşlar siz mümkün olduğu kadar, dönem borcunuzu her ay düzenli olarak ödemeye ve çok zor da kalmadıkça minumum ( en az ) ödeme tutarını ( hesap ekstresinde belirtilen adıyla asgari ödeme tutarı ) ödemeyi aksatmamaya çalışınız.

Sağlıcakla kalın, paylaşımla kalın,
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54

Kartta asgari ödeme tutarı artıyor !!!


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gelir düzeyi bin lira ve altında olanlarla, gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limitini bin lirayla sınırlandırmaya hazırlanıyor.

BDDK, limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartlarında asgari ödeme tutarını yüzde 25’ten yüzde 30’a, limiti 15 bin liradan 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarında ise yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkarıyor.

Sermaye Yeterliliği Mevzuatı, Karşılık Mevzuatı ve Kredi Kartları Mevzuatında değişiklik yapmaya hazırlanan BDDK, söz konusu taslakları kamuoyu görüşüne açtı. Takipteki bireysel kredilerin dağılımında kredi kartı alacakları yüzde 46 düzeyine ulaştığına dikkat çeken BDDK, bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 oranında artış gösterdiğini kaydetti.

Arkadaşlar her bankanın uygulaması farklı olmakla birlikte ( riskli kartın bloke edilme işlemi ) bir yıl içinde en fazla üst üste iki yada üç kere asgari tutar ödediğinizde bir anda kredi kartınız banka tarafından bloke konulabiliyor ve siz ne olduğunu tam anlayamadan limit dahilinde olan kredi kartınızı kullanamıyor duruma gelebiliyorsunuz. O yüzden her fırsatta kullandığınız kadarını ödeyin asgari ödeme tutarı sizin için en son tercih olmalı.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54

BİN LİRA ÜSTÜNE RUTİN KONTROL


Gelir düzeyi bin lira veya altında olanlarla gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limiti bin lirayla sınırlandırılıyor. Limiti bin liranın üzerinde olanların gelir düzeylerinin belgelendirilmesi ve bu gelirlerin sürekliliğinin düzenli olarak kontrol edilmesi zorunluluğu da getiriliyor.

03.jpg


RİSK AĞIRLIĞI YÜKSELTİLİYOR

Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesi Yönetmelik Taslağı ile kredi kartı vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine hali hazırda yüzde 75 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 100’e çıkarılıyor. Kredi kartı vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı için kullandırılan kredilerin kalan vadesi 6-12 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarlarına ilişkin halen yüzde 150 olarak uygulanan risk ağırlığı da yüzde 200’e, kalan vadesi 12 ayı aşanlara ilişkin yüzde 200 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 250’ye yükseltiliyor. Uygulama kapsamına kredi kartı vasıtasıyla nakit olarak kullandırılan krediler de dahil ediliyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Arkadaşlar şu dönemde bankaların batık kredi ve riskli tüketici bölümünde inanılmaz bir artış var ve her geçen gün kriz yaklaşıyor. Yapılan tüm yeni düzenlemeler aslında bu yaşanacak olan krizi önlemeye yönelik ve bu konuda BDDK nın bankalar üzerinde daha fazla etkili olabilecek kararları gündemde.

BDDK’nın kredi kartı alacaklarının ileride problem yaratması ihtimaline karşı tedbir aldığına dikkat çeken yetkililer, “Ancak borcunu ödemeyen tüketici için de cezai yaptırımların taslağa eklenmesi gerekiyor” bilgisini verdiler. BDDK’nın tüketici kredilerinde yaşanacak olası probleme karşı hazırlandığına dikkat çeken yetkililer, düzenlemenin kart nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm olacağını dile getirdi. BDDK’nın tüketici kredilerindeki alacaklardan çekindiğine dikkat çeken bir yetkili, “BDDK, bu oran yükseldiği için düşürmek istiyor. Bir problem yaşandığında ‘tedbir almadılar’ eleştirilerine karşı gardını alıyor.

Aslında bayramdan beri yaşanan riskli tüketici grubundaki artış had safhaya ulaşmış durumda ama her an sizler de mağdur olmayın ve bir anda kartınız yada kartlarınız kullanıma kapanmadan önce bu konudaki düzenlemeleri takip edin.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor

Bankaların yüksek ücret ve komisyonlarına eylül ayarı geliyor. Zorunlu sigorta kalkıyor. Belli bir oranı geçen ücrete müşteri onayı alınacak ve işlem için alınan para maliyeti geçemeyecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Faiz lobisi uyanık, milleti komisyonlarla çökertiyor" sözlerinin ardından Türkiye Bankalar Birliği ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yürütülen çalışmada sona gelindi. BDDK, bankalara ücret ve komisyon değişikliğini müşteriye bir ay önceden bildirme zorunluluğu getiriyor. Belli bir oranı geçen ücret ve komisyonlar için de müşteriden onay alınması öngörülüyor. Ayrıca hesap bildirimlerinde de sadece maliyet kadar ücret alınabilecek.

ZORUNLU SİGORTA KALKIYOR

Zorunlu hayat sigortasının kaldırılması, kiralık kasa ziyaret ücreti, bozuk para değiştirme ücreti gibi tartışmalı uygulamaların kalkması konusunda uzlaşı sağlandı. Bankalarla yürütülen pazarlıkta, BDDK nakit avans ücreti, kredi karşılığında zorunlu açılan vadesiz mevduat hesapları için para, faiz dışında kesilen dosya masrafı gibi ekstre bedelleri alınmaması gerektiğini bildirdi.

EYLÜLDE AÇIKLANACAK

Bankalarla 2.5 aydır yürütülen görüşmelerde, bazı ücret ve komisyonların tamamen kalkması bazılarının sadeleşmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Türkiye Bankalar Birliği, bankaların maliyet listesini hazırlayarak BDDK'ya verdi. Kurum, banka müşterisinin kendi hesabından para çekmesi ve yatırması karşılığında ücret alınmaması gerektiğini savunurken, bankalar ise bu konuda geri adım atmak istiyor. Ücret ve komisyonlara yönelik tebliğin eylülde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Hesap işletim ücretlerinde de düzenlemeye gidiliyor. Buna göre, işletim ücreti hesap sayısına göre alınmayacak. Kaç hesap olursa olsun müşteri başına alınacak. Alınan ücretler de maliyeti geçemeyecek. Bankalarla yürütülen görüşmelerin en önemli ayaklarından biri de "müşteriyi doğru bilgilendirme" yönünde oldu. Kurum, ücret ve komisyon oranlarını değiştiren bankanın müşteriye bir ay önceden bilgi vermesini öngörüyor. Banka bildirimi yaptıktan sonra da müşteri isterse bir hafta içinde hizmet alımından vazgeçebilecek.

KREDİ KARTI ÜCRETİ DE DÜŞÜYOR

Kurum, bankalardan kişi başına 150-200 lirayı bulan kredi kartı ücretlerinin yarı yarıya düşürülmesini istiyor. Zorunlu hayat sigortasının kaldırılması, kiralık kasa ziyaret ücreti, bozuk para değiştirme ücreti gibi tartışmalı uygulamaların kalkması konusunda uzlaşı sağlandı. Bankaların dosya, istihbarat ücreti, EFT, havale gibi kalemlerde belirlediği üst sınırı Kurum'un az bulduğunu belirten yetkililer, "Yürütülen çalışmalarda bazı bankalar maliyetlerini dahi açıklamak istemedi. BDDK, haksız aidat alan, geriye dönük hesap işletim ücreti yapanlar hakkında işlem yapacak" dedi.

KOMİSYON BANKALARIN KâR KAPISI

Bankalar, bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlarından geçen yılın ilk yarısında 9.3 milyar lirayı kasasına koyarken bu yılın aynı döneminde söz konusu kalemden yaklaşık 11.1 milyar lira gelir elde etti. Bu rakamın 8.4 milyar lirası vatandaşlardan çeşitli isimler altında alınan bankacılık hizmet gelirlerinden, 2.6 milyar lirası ise kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan oluştu. İlk altı ayda faiz dışı gelirler ise 16.2 milyar oldu.
 

magvali

Üye
Katılım
Ağu 28, 2011
Mesajlar
238
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iyi olur.........................................? du insanlar borç batağına girmeden önce.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
BDDK' dan Kredi Kartlarına Limit Ayarı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, göreve geldiği günden bu yana tüketici aleyhine işlemler yapan bankalarla büyük bir mücadele içine girdiklerini söyledi. Bugün'ün haberine göre kredi kartı aidatları konusunda yaptığı “Bodrum’da 50 liraya lahmacun var” sözlerinin kamuoyuna yanlış yansıdığını belirten Öztekin, BDDK Başkanı olarak tüketicilerin bankalar karşısında mağdur olmamaları için bir dizi düzenleme çıkarıp uyguladıklarını vurguladı.

bddk-kredi-kartlarina-limit-ayari-kart-limitleri-geliri-gecmeyecek--3660646.Jpeg


Şikayetsiz Ceza Verdik

Kredi kartı aidatı, işlem ücreti gibi konularda alınacak kararlar için TBMM’deki Tüketici Yasa Tasarısı’nın çıkmasını beklediklerini belirten Öztekin, “Bu arada sessiz sedasız tüketicileri ve iş dünyasını bankalar karşısında korumak için işlemler yapıyoruz.

Örneğin vatandaşa haber vermeden kredi mevduat hesabı açan bankaları tespit edip her birine ceza yağdırdık. Üstelik şikayetleri bile beklemedik. Bu hesapları rızasız açan bankaların tümünü cezalandırıp vatandaşın uğradığı zararı telafi etmelerini sağladık” dedi. Tüketicileri korumak için dünyanın çeşitli ülkelerindeki uygulamaları incelediklerini açıklayan Öztekin, şöyle devam etti:

“Örneğin Güney Afrika’da yoksul, geliri düşük kişilere kredi kartı veren, kredi kullandıran bankalara, borcun ödenmemesi halinde icra yetkisi kullandırılmıyor. Bu önlemle bankalar kredi kartı ve kredi verme konusunda disipline ediliyor. Biz de dünyadaki iyi örnekleri Türkiye’ye getirme konusunda kararlıyız.”

Öztekin ayrıca, kişilerin gelirleriyle orantılı olarak kredi kartı limitlerinin yeniden düzenlenmesini öngören yönetmelik taslağının önümüzdeki hafta BDDK kararıyla yayınlanarak yürürlüğe gireceğini bildirdi. Buna göre yeni düzenlemenin çıkmasıyla birlikte 1000 lira ve altında gelire sahip olan kişilere verilecek kredi kartı limiti 1000 lirayı aşamayacak.

'Ziraat ve ‘Halkbank’ Adıyla Katılım Olmaz

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kamu bankaları Ziraat Bankası ve Halkbank’ın da faizsiz bankacılık yapmaya karar vermesi halinde ayrı isim ve ayrı bir yapıda sisteme dahil olmasının daha uygun olacağını söyledi.

Tek pencere yönteminin sistemin yürümesi açısından uygun olmadığını belirten Öztekin, Ziraat ve Halkbank’ın faizsiz bankacılık sistemine dahil olması için 300 milyon dolarlık sermaye şartını yerine getirerek ayrı katılım bankaları kurmaları gerektiğini, hiçbir bankaya ayrıcalık tanınmayacağını belirtti.

*****************************************

ve bazen bu ülkede güzel gelişmeler de yaşanır vatandaşı korumaya yönelik :( geç de olsa daha fazla ocakların sönmemesi için BDDK gibi kurumlar görevlerini yerine getirme istek ve çabasında olurlar ki hoş bu ülkede kurumların çalışma amaçları zaman zaman farklılık gösterse de bazen işte :) sevindirici olaylar da yaşanır...

Haklarınızı korumaya yönelik her türlü güzel haberi sizlerle paylaşmak dileğimle,
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
gazoz ağacı ben kredi kart borcumu hep asgari tutarda ödedim fakat banka 3 ay boyunca % 50linin altında ödersen kapanır dedi kanunda olduğu için aslında kapakcaktım giyim eşyalarında daha raha ödeme için kolay olsun diye devam ediyom kullanmaya kanun da böyle bir şey varmı yoksa bankayımı deyiş tirşem banka kartlarıyla fazla bilgim yok
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Yalnız Kartal,

Öncelikle bankanızı değiştirmeyin eğer bu durumdan başka bir sorun yoksa. BDDK nın aslında geç olmakla birlikte aldığı kararlardan birisi de tamamen kredi kartı kullananları korumaya yönelik olan yeni bir düzenleme ile bir yıl içerisinde en fazla 3 kez dönem borcunun yüzde 50'sine kadar ödemeyi yapmayanların kartına bloke konmasıdır. Yani aslında sizin kartınızda limit olmasına rağmen kartınızın kullanımınıza tamamen kapatılması ve siz ödemeniz gereken dönem borcunuzu ödemedikce de açılmayacak olması.

Kredi kartının asgari ödemesini kaldırmak için yavaş yavaş uygulamaya geçilen bu yöntem siz müşterilerin tamamen lehine bir uygulama olmasına rağmen kredi kartları kullanıcısı yeterince bilgilendirilmediği için bazen çok zor durumlarda kalabiliyor ve ardında yatan nedenleri bilemeden bankadan şikayetçi olabiliyor yada sizin gibi bankasını değiştirmek isteyebiliyor. Oysa bu uygulama artık tüm banka kredi kartları için geçerlidir. ilgili kartınızın borcunu tamamen ödediğinizde kartınız kullanıma açılacağından rahatlıkla yeniden kullanmaya devam edebilirsiniz ama şunu unutmayın ki asgari ödeme sizin için son çare olmalıdır. Bundan sonra mümkün olduğu kadar borcunuzun asgari ödeme tutarını değil de dönem borcunuzun tamamını ödemeyi alışkanlık haline getirin.


Kredi kartınızı en güzel günlerde ve doğru bir şekilde kullanmanız dileğimle,
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kredi kartı ödeme tutarları ve kredi kartı limit arttırımı

BDDK tarafından yapılan son düzenlemeyle ; Yasal olarak bir takvim yılı içinde üç defa dönem borcunun %50′sinin altında ödeme yapan kart sahiplerinin kartları, borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekime, kullanıma ve limit artışına kapatılıyor. Dolayısıyla kişinin verimli bir şekilde kartını kullanabilmesi için, öncelikle dönem borcunun tamamını kapatacak bir kaynak bulması gerekiyor.

Bilinçli kredi kartı kullanımında kredi kartı limiti önemli bir rol oynar. Yüksek kredi kartı limit olması bir statü göstergesi değildir. Kartta illa statü göstergesi aranacakca, bu anca kullandığınız kartın tipine göre (klasik, gold, platin, titanum vs.) olabilir. Bunun sebebi de o karta verilen üyelik aidatı ve ona bağlı olarak alınan ek servislerden kaynaklanır.

Sık kullandığınız bir veya iki kredi kartı olmalıdır. Bu kartlarda ideal limit de tercihen Türkiye’deki ortalama kredi kartı limit (3 bin 870 lira) civarında olmalıdır. Bu limit hem asgari ödeme tutarlarınızın makul oranlarda seyretmesine neden olur, hem de bu civarda limiti olan kredi kartı ile daha az kart aidatı ödersiniz. İhtiyacınız olmayan yüksek limit ayrıca kart bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda, bankaya karşı mali sorumluluğunuzu da artıracağından ekstra bir risk demektir.

Arkadaşlar kredi kartı kullanırken bilmeniz gerekenleri bildiğinizde ve kartınızı bilinçli olarak kullanmaya başladığınızda kendi bütçenizi rahatlatırken ayağınızı da yorganınıza göre uzatmayı başardınız demektir. Kredi kartı doğru kullanıldığında yararlı ama yanlış kullanıldığında tamamen canlı bir bombaya dönüşecektir. Bunun farkına bir an önce varmanız ve kendinizi olduğu kadar ailenizi de bu konuda korumanız için elimden geldiğince bu konuda tüm bildiklerimi sizinle paylaşmaya devam edebilirim.

Sağlıcakla kalın,
 

murat tarsuslu

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2011
Mesajlar
363
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
hala saf saf tüketici için çıktığını mı sanıyorsunuz bu yönetmeliğin?
 

murat tarsuslu

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2011
Mesajlar
363
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
eğer mevcut kartların limitleri birden 1000 liraya düşerse ülkede kaos çıkar. örneğin bir kişinin birden fazla kartı var ve toplamı 10.000 tl olsun. o kişi çeşitli yöntemlerle asgarisini ödeyerek bu durumu idame ettiriyor. ama kartların toplam limiti 1000 tlye düşünce bu kişi birdenbire 9000 tl borçlanacak. asgari ödemelerini zarzor yapabilen kişi bu 9000 tlyi nasıl ödeyecek? bence kalan borç için bir takvim belirlenmeli, örneğin iki yıl gibi, ve kalan borç bu plana göre tahsil edilmeli. aksi halde gazetelerin üçüncü sayfalarında daha çok polisiye haber okuruz..
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam murat tarsuslu,

Konuya bakışınız ve yorumunuz, kurgunuz güzel en azından habere katkınız için teşekkür ederim ama sistem sizin tasarladığınız gibi gelişmeyecek. Bu konuda emin olabilirsiniz. BDDK gerçekten de bankalardan çok tüketicileri koruyan, kollayan bir kurum en azından şimdilik :(
Mantık yürütmeniz ve sonuçları hakkında aynen dediklerinize katılıyorum çünkü tüm müşteriler sizin gibi düşündü ama asıl olan olay burada bundan sonra yaşanacakların önüne geçilmek istenmiş olması.

Birden fazla kart sahibi olan kart kullanıcıları yavaş yavaş diğer kartlarını tüketici kredileriyle azaltmaya çalışacaklar çünkü kart limitlerinde bundan sonra en ufak bir artış olmayacağı gibi limitler önce sabit sonra yavaş yavaş düşürülecek. Bu 1000 tl uygulaması yeni kart sahibi olacaklar için geçerli olacak yoksa diyelim sizin mevcut 10000 limitli kartınız birden bire 1000 tl ye düşmeyecektir. Yeni uygulamada müşterilerin riskleri çok daha yakından izlenecek ve gelirine göre limit ayarlaması tüm banka kartları için geçeli olacaktır.

Şu an sizi ne kadar ikna edebildim bilemiyorum ama emin olun bu yeni yönetmelikler kart kullanıcıları için çok çok faydalı olacak değişikliklerdir.
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
şu sorumada cevap verirmisiniz örneğin ayakkabı aldım 4 taksıtle ben her ay tamını ödersem ne anlamı kaldı kartla alışveriş etmenin 5ay oldu kredı kkullanılı fazla bilgim yok
 

murat tarsuslu

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2011
Mesajlar
363
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
o halde bankalar da kredi açma konusunda kart sahiplerine daha esnek olmalı. bekleyip göreceğiz.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Yalnız Kartal,

Henüz beş ay gibi kısa bir dönem kredi kullanıcısı olarak kredi kartınızın size sağladığı imkanlardan faydalanmaya başlamışsınız anladığım kadarıyla. Kısaca şöyle anlatayım diyelim bir ayakkabı ihtiyacınız var ve ayakkabının fiyatı 100 tl olsun. Eskiden kredi kartınız yoktu ve bu ayakkabıyı peşin satın almak suretiyle pazarlık hakkından faydalanacak ve belki de 80,90 tl ye alacaktınız ama artık kredi kartınız var ve cebinizdeki parayı neden bir seferde harcayasınız ki o para sizi belki de ay sonuna kadar idare edecekse ve ayakkabıyı kredi kartınızı kullanarak 4 eşit taksitle almaya karar verdiniz. Aylık taksitleriniz 25 tl. Bu bir örnek açıklama olark kullanımı size en kolay ve sizin açınızdan en sağlıklı olması amacıyla veriyorum beni yanlış anlamayın lütfen. Ay içersinde market alışverişiniz de oldu diyelim 400 tl . Hesap kesim tarihinde size gelen hesap özetinde toplam ödemeniz gereken 425 tl. İşte burada önemli olan bu borcu ödemek yani tamamını tam olarak 425 tl yi.

Asgari ödeme 425 tl nin % 50 sidir ve sadece çok çok dar zamanlarda bu ödemeyi seçin . Çünkü sizin bankaya olan dönem borcunuz tam olarak 425 tl dir ve siz aslında 410 tl bile öderseniz geriye kalan 15 tl üzerinden değil de 425 tl üzerinden faizle cezalandırılırsınız. İşte burada asıl amaç dönem borcunun tamamının ödenmesini sağlamaktır.

Kredi kartınızla aldığınız ayakkabının daha 3 taksiti daha kaldı. Onu taksitlendirmeyi sağlayan zaten kredi kartınızın bir hizmeti ama siz asgari tutarı ödeme konusunda ısrarcı olursanız 3 kereden sonra kredi kartınızı kullanamayacak şekilde cezalandırılmış olacaksınız. Banka tarafından kartınız kullanıma kapatılacak ve diyelim ki 1000 tl limit vardı yani size göre daha kullanımınıza hazır 575 tl vardı ama yok sıfırlandı.

Kredi kartı doğru ve bilinçli kullanıldığında size harcamalarınızı kolaylıkla yapabilme imkanı sağlayan, taksit kolaylığı sunan ve anlaşmalı işyerlerinden kullanırsanız ekstra puan almanızı sağlayan bir ödeme aracıdır.
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiller için inanın bukadar bilgim yoktu
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Arkadaşım aslında ben size teşekkür ederim açık yürekliliğinizden dolayı :) Hayatta en büyük bilgi neyi bilip neyi bilmediğini bilebilmek ve öğrenebilmek içinde istekli olmaktır. Bu konuda siz benden daha çok bilgilisiniz demektir.

Sizin sayenizde sitemde kredi kartları ve banka kartları hakkında bir yazı dizisi hazırlama düşüncesi doğdu içimde ve inanın sadece yanlış kullanımdan dolayı her ay ekstrelerde öylesine fazla bir tutarı ödemek zorunda kalan müşterilerden yana olan gönlüm daha fazla bilgiyi paylaşmam gerektiğini düşünmeme sebep oluyor.

Sağlıcakla kalın,
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kredi kartında taksit yaptıranlara kötü haber

Sıkca kullandığımız kredi kartı artık beyaz eşya ve mobilya da da taksitlendirmeye sınır getiriyor. Bir çoğumuzun taksitlendirme yaparak kullanımı artık sınırlı hale gelecek.

Kredi kartında taksitlendirme yaparak alışveriş yapanlar dikkat. Artık uzun vadeli taksit olmayacak.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan akaryakıt ve gıdada kredi kartına taksitin kaldırılmasının ardından beyaz eşya ve mobilya sektöründe kredi kartı taksit sayısının sınırlandırılmasının gündemde olduğunu söyledi.

TAKSİT SAYISI SINIRLANDIRILACAK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından Washington ziyareti öncesi bugün kredi kartı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ali Babacan taksitli kredi kartı harcamalarının son 2 yılda neredeyse iki kat arttığını belirterek bununla ilgili önlemler alınacağını söyledi.

Daha önce gıda ve akaryakıtta taksitlerin kaldırıldığını hatırlatan Ali Babacan beyaz eşya ve mobilya sektöründe kredi kartı taksit sayısının sınırlandırılacağını söyledi.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kredi kartıyla yapılan taksit sayısı uzun zamandır neredeyse 2 yıldır 12 ay vadeyle sınırlandırılmıştı. Şimdi önemli olan bundan sonrası ve gelecek dönemde planlanan yeni uygulama kredi kartıyla gerçekleşecek olan taksit sayısının önce en fazla 10 aya daha sonrasında 8 aya ve en son dönemde de 6 aya kadar geri çekilmesi planlanıyor. Uzun döneme yayılan kredi kartı taksitlerine son verilmesinin en büyük gerekçesi Türk halkının taksitle alışverişe olan meyillerinin çok fazla olması ve bu sayede tüketicilerin tasarruftan gittikçe uzaklaşmalarıdır. :(
 
Tekerlekli Sandalye
Üst