Kredi Kartı Limitlerine Yeni Düzenleme

KREDİ OPERASYONU!

Tasarrufu artırmak ve cari açığı küçültmek isteyen ekonomi yönetimi kredi kartı ve tüketici kredilerinde operasyon hazırlığında. Beyaz eşyadan otoya kredili alışverişte taksit sayısı azalacak, peşinat artacak. Maaşla taksit dengeli olacak.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, beyaz eşya, elektronik, giyim ve mobilyada kredi kartına taksit sayısına sınır; otomotiv kredilerine ise yeni düzen getirileceğinin sinyalini verdi.

Washington’daki G20 Bakanlar Zirvesi’ne gitmeden ekonomi basınıyla bir sohbet toplantısı düzenleyen Ali Babacan, 2014 - 2016 yılları arasındaki 3 yıllık dönemi kapsayan Orta Vadeli Program’la (OVP) ilgili ayrıntıları ve Türkiye’yi tasarrufa yönelteceğini düşündükleri tedbirleri paylaştı. Türkiye’nin yıl sonunda 60 milyar dolara yaklaşması beklenen cari açığına ve gelişmekte olan ülkeler arasında en dipte seyreden yüzde 12.6’lık tasarruf oranına dikkat çeken Babacan, “Cari açık sorunu olmasa, tasarruflar bu kadar düşük olmasa, piyasada sorun yok. Ama makro dengeler açısından önümüzdeki 3 - 4 yılın tüm dünyada sıkışık olduğunu unutmamalıyız. Normal bir dönemde değiliz. Yeni konjonktüre göre ayağı daha yere basan bir duruş ortaya koymamız lazım” dedi.


82 milyar TL borç!

Buna göre ekonomi yönetimi, kısa vadede maliye politikasında sıkı duruşa devam etmek ve kredi yoluyla iç tüketimin artışını biraz frenlemek; orta - uzun vadede ise yapısal tedbirlerle cari açığı düşürmeyi hedefliyor. Babacan önceki gün OVP toplantısnda kredi kartı limitlerini sınırlayan ve asgari ödemeleri artıran tedbirleri açıklamıştı. Dün ise bunun bir adım ötesine geçti.

Babacan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de taksitli kredi kartı borcu Aralık 2011’de 26 milyar lira, Aralık 2012’de 38 milyar lira ve 27 Eylül sonu itibariyle ise 48 milyar liraya yükseldi. Buna bir de 34 milyar TL’lik öbür borcu eklediğinizde 82 milyar TL’lik kredi kartı borcu var. “Kredi kartına taksit dünyada çok yaygın değil. Sosyal sıkıntılar getiriyor ve makro dengeleri bozuyor” diyen Babacan şu 3 alanda çalıştıkları bilgisini verdi:

- Kredi kartında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır.
- Kredi kartında uygulanan borç/gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletilmesi.
- Konut kredilerindeki asgari peşinat uygulamasının diğer bireysel kredi alanlarına genişletilmesi.


Bankalararası Kart Merkezi ve bankalardan ham bilgilerin alındığını ve simülasyonlar yapıldığını belirten Babacan 3 konudaki kararların kesinleşerek 3 - 4 hafta içinde uygulanmaya başlanabileceğini söyledi.

Evini yalıtana sübvansiyon

Ali Babacan, enerji alanında tasarrufu teşvik için çalışmalar yaptıklarını da açıkladı. Babacan, “Sanayide enerji verimliliğine yönelik yatırım yapacaksa bu tür yatırımların kriterini belirleyip 5. bölgeye (Doğu Anadolu ağırlıklı 16 ilin bulunduğu teşvik bölgesi) yatırım yapmış gibi teşvik vereceğiz.

Konutta ısı izolasyonu için yalıtım kredisinin bir kısmını sübvanse edeceğiz. Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerini de işin içinde. Aydınlatma otomasyonu ve sokak aydınlatmasının LED’e dönüşmesiyle ilgili finansman sistemini de çalışıyoruz” dedi.

Cep’te ödeme bitmeden ikincisini alıyor !!!


Yeni dönemde ihracata, üretime ve yatırıma yönelik kredilerin önünü açacaklarını, ancak kredi tüketim içinse, dikkatli olacaklarını belirten Babacan şunları söyledi:

“Tasarruflarımız tarihin en düşük noktasına indi. Gelişmekte olan ülkelerin ortalama tasarrufu yüzde 33.1, bizde yüzde 12.6... Vatandaş kazanıp harcıyorsa sorun yok. Biz krediyle oluşan ilave tüketim için tedbirler aldık. Şu an gıda ve akaryakıtta taksit olamıyor. Alanı biraz genişleteceğiz. Ayrıca tüketici finansman şirketleri üzerinden kredilendirme yapılıyor. O alan üzerinde kendini hissettirecek önlemler alınacak. Otomobilin kaç taksitte alınabileceği, maksimum kaç yıl vadeyle alınabileceğiyle ilgili neler yapılabilir, bakıyoruz, mobilyada, giyimde, beyaz eşyada ne olmalı, bakıyoruz.

BDDK, Merkez Bankası, Hazine ve Kalkınma Bakanlığı etki analizleri yapıyor. Bakıyoruz Türkiye’de ortalama cep telefonu kullanım ömrü çok kısa. 36 taksitle alınca, taksit bitmeden ikinci, üçüncü telefonu alıyor. Satılan otomobillerin yüzde 78’i ithal. Keşke bu kadar girift müdahale etmek zorunda kalmasak.”

BANKALAR NASIL ETKİLENİR?

Orta Vadeli Plan’la (OVP) birlikte tüketime dönük krediler ve kredi kartları kullanımına sınırlamalar getirilmesinin özellikle bu alana yoğunlaşan bankalarda baskı yaratması, ancak yönünü KOBİ’lere ve ihracat kredilerine çeviren bankalar için avantajlı olması bekleniyor.

Maaş ‘takside’ bağlanacak!


Konut kredilerinde yüzde 25 peşinat mecburiyeti olduğunu hatırlatan Babacan, “Benzer kavramları başka kredi alanları için de getirebiliriz. Bir başka konu da, aylık ödenecek taksit miktarıyla aylık maaşın birbirine bağlanması. Şu anda kredi kartı limitiyle gelir arasında bağlantıyı kurduk. Çalıştığımız alan, aylık taksitle aylık gelir arasında bağ kurulması. Türkiye büyüsün, refahımız yükselsin ama tasarruflar nispetinde. Büyümeye etkisini dikkate aldık.

Eğer büyüme sadece iç tüketimdense, hele hele krediyle gelen büyümeyse büyük risk olur. Orta Vadeli Program’daki duruşumuz ihtiyatlı tarafta. Daha iyi performans olursa ne ala. İhtiyatlı program daha çok yatırımcı cezbeder, daha çok ihracat olursa büyümenin önü açık olur” dedi.


Mega İslam Bank geliyor!!!

Ali Babacan katılım bankalarına likidite sağlayacak 10 milyar dolar sermayeli Mega İslam Bank çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Bankanın İslam Kalkınma Bankası ve Türkiye’nin ortaklığında kurulması çalışmalarının sürdüğünü belirten Babacan başka yatırımcılara da kapının açık olacağını söyledi. Banka özellikle katılım bankaları için bir merkez bankası hüviyeti taşıyacak. Bunun yanı sıra kamu bankalarının katılım bankası kurma hazırlıklarının sürdüğünü de söyleyen Babacan, önce Halkbank’ın ardından Ziraat ve Vakıfbank’ın katılım bankası kuracağını, bunların banka iştirakinden çok ‘kardeş kuruluş’ hüviyetinde olacağını söyledi.
 

Kredi Kartı Borcu Yasal Takip ( Kanuni İzleme) Süreci



Arkadaşlar bazen dünya tersine döner ve sonuçlar hiç de başlangıçlar kadar keyifli değildir :(
Kredi kartınızla keyifle ve bir heves ile yapmış olduğunuz ya da ihtiyaçlarınızı gidermek istediğiniz harcamalarınız için her ay ekstre borcu gelir ve bu ekstre borcunuz için de minimum (asgari) ödeme zorunlu olan en küçük kısmı ki artık o da yakında kalkacaktır.

Kredi kartınızla keyifle ve bir heves ile yapmış olduğunuz ya da ihtiyaçlarınızı gidermek istediğiniz harcamalarınız için her ay ekstre borcu gelir ve bu ekstre borcunuz için de minimum (asgari) ödeme tutarı belirlenir.

Gerek iş yerinizde maaş ödemelerinizde yaşadığınız düzensizlikler, işsizlik, sağlık problemleri gibi nedenler ile 3 ay boyunca kart borcunuzu ödeyememeniz durumunda nasıl bir süreç işler?


İdari Takip ve Yasal Takip Süreci


Kredi kartı ekstre borcunuzun tamamı ya da en az ödeme tutarı son ödeme tarihine kadar ödenmediği takdirde kart gecikmesi başlar. Son ödeme tarihinden sonraki 15. gün kredi kartınız minimum ödeme tutarı ödenene kadar kullanıma geçici olarak kapatılır. Kredi kartı borcu 90 günlük gecikme sürecine girdiğinde banka tarafından kart iptal edilerek, idari takip süreci başlatılır. Kredi kartı kullanıcısına borcu ile ilgili ihtar çekilir. Bu ihtar ile kredi kartı sahibinden 7 iş günü içerisinde kart borcunu tamamının ödenmesi istenir. Ödeme olmaması durumunda kredi kartı avukata devredilmek üzere bankanın kendi idari takip birimi tarafından incelemeye alınır ve kişiyle iletişime geçilerek kart sahibine yeni bir ödeme planı uygulanmaya çalışılır. Yeni ödeme planı oluşturulurken ve geçen bu süre zarfında kredi kartına temerrüt faizi uygulanacaktır.

İdari takip aşamasında borcun ödeneceğinin karara bağlanması ve ödeme sözü alınması yasal takipten önceki süreçte banka için de önemlidir. Bu aşamada da kişi ödeme yapmazsa kanuni takip aşaması ile birlikte icra takibi başlatılır.

İdari takip süreci banka nezdinde uygulanan icra öncesi bir dönemdir. Eğer idari takip sürecine girmiş olan bir borcunuz var ise banka ile bu aşamada uzlaşmaya varmaya çalışın. Bazı bankalar idari takip sürecinde müşterinin kredi kartına işlemiş olan gecikme faizlerini silerek ana para üzerinden yeni bir ödeme planı uygulayabilmektedirler. Bu da borcunuzu ödemeniz açısından size kolaylık sağlayacaktır.

Yasal takibe girmiş ve hakkında icra takibi başlatılmış olan kredi kartı borcu üzerine temerrüt faizi, avukat, dosya ve dava masrafları eklendiğinde ödeyeceğiniz rakam ana borcun neredeyse iki katına ulaşabileceği için ödeme imkanınız neredeyse sıfır olacaktır. Kart borcu nedeniyle haciz durumu yaşamamak adına mutlaka idari takip aşamasında ödeme yoluna gitmeniz daha uygun olacaktır.

Kredi kartı kullanan hiç kimsenin yasal takip birimine düşmemesi dileklerimle...
 
Kredi Kartını İptal Ettirmek İçin Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Bankalar günümüzde kredi kartını çok kolay verirken maalesef iptal işlemini müşteri kaybetmemek için ağırdan alarak zorlaştırmaktadırlar. Hatta bazı bankaların müşteri temsilcileri sizin kartınızı iptal etmemeniz konusunda sizleri ikna edebilmek için aylarca bu konuda eğitim almaktalar :) Önce çok kararlı olun. Kredi kartınızı kapatmak istediğinizde çok kararlı bir şekilde çağrı hizmetlerini aramanız sizin canlı telefon kaydı sırasında ecel terleri dökmenize engel olacak ve işleminizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

Kredi kartınızı iptal ettiğinizde kredi kartınıza olan borçlarınız ne olacak?


Birçok kişi senelik kart aidatı, masraflar gibi sebepler ile kredi kartlarını iptal ettirirken yaşadıkları en büyük sıkıntı bankaların alışverişlerinizde yapmış olduğu taksit tutarları dahil tüm borcunuzu kapatmanızı istemeleridir. İptal işlemi verdiğiniz tarihten sonraki hesap kesiminize taksitli, tek çekim gibi harcamalarınızın hepsi hesap özetinize yansıtılacaktır.

Örnek verecek olursak, 6 ay 100 TL’lik harcamanız var diyelim. Örnek tutara göre banka sizden taksitli harcamalarımızın toplamı olan 600 TL’yi peşin olarak almak isteyecektir.

Bazı bankalarda ise kredi kartınızı kapatmak istemeniz durumunda kalan taksit tutarlarını peşin olarak değil de yine aynı şekilde taksitli olarak ödemeniz istenebilir. Kredi kartınızı iptal ettirmeden önce bu detayları mutlaka bankanıza danışın.

Kredi kartının KAPATMA / İPTAL işlemlerinin karıştırılması

Müşteriler genellikle kapatma ve iptal işlemlerinin ikisinin de aynı olduğunu düşünmektedir ve bu iki terim genellikle karıştırılmaktadır. Fakat bu banka nezdinde farklı iki işlem olarak uygulanmaktadır.

KREDİ KARTI KAPATMA – Kredi kartınızı, kısmi veya geçici bir süre ile kullanıma kapatma işlemidir.
KREDİ KARTI İPTAL – Kredi kartınızı kullanımdan kaldırma ve kredi kartı bilgilerinizin silinme işlemidir.

Kredi Kartımı Nasıl İptal Ettiririm ?


İlk olarak kredi kartınızı iptal ettirmeden önce tüm kart borcunuzu öğrenmeniz gerekmektedir. Kredi kart borcunuzun tümünü yatırabiliyorsanız direkt olarak iptal işlemlerine başlayabilirsiniz. Eğer taksitli borçların altından kalkamam diyorsanız önce taksitleriniz bitene kadar gecici kapatma yaptırıp sonra taksitleriniz bittiğinde ise kredi kartınızın iptalini isteyebilirsiniz.

Bankalar, kredi kartı iptal işlemlerinizi telefon bankacılığı aracılığı ile veya şube üzerinden yazılı olarak almaktadırlar.

Telefon Bankacılığı ile kredi kartı iptal işlemi nasıl yapılır?


Telefon bankacılığı ile kredi kartı iptali için bankanızın müşteri hizmetlerine, kredi kartınızı iptal ettirmek istediğinizi söyleyerek işlem başlatabilirsiniz. Tabii ki bankalar müşterilerini kaybetmemek için sizin kredi kartı harcamalarınızın hacmi doğrultusunda size özel jestler (para puan, bonus gibi…) yaparak sizi tekrar kazanmak isteyeceklerdir. Eğer bu süreçte kararınız değişmezse banka sizin verdiğiniz kredi kartı iptali işlemi talimatı doğrultusunda 7 gün içerisinde işleminizi yapmakla sorumludur.

Banka şubesinden dilekçe ile kredi kartı iptal işlemi nasıl yapılır?

Size en yakın banka şubesine giderek kredi kartı iptal dilekçesi yazıp başvurabilirsiniz. Örnek kredi kartı iptal dilekçesi indirmek için tıklayın. Banka şubesinde dilekçenizin işleme alındığından emin olun. Banka tarafından iptal talebiniz işleme alındıktan sonra 7 gün içerisinde işleminizi yapmakla sorumludur.

Banka kredi kartımı iptal etmiyor, ne yapmalıyım?

Bankalar, Banka kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği gereğince işlem talebinizi 7 gün içerisinde yapmakla zorunludur. Eğer banka sizin kart iptal talebinizi uygulamıyorsa, kredi kartı iptal talebinizi yaptığınıza dair kanıtlayıcı belgelerinizle beraber BBDK’na usule uygun olarak dilekçe yazarak banka hakkında şikayette bulunabilirsiniz.
 
Kredi Kartlarına uygulanacak olan sıkı yönetim resmi gazete yayınlandı...



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

İLİŞKİN YÖNETMELİK

MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzundan, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzbeşinden, kredi kartı limiti 20.000 Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde kırkından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağı.”

“h) Ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzundan, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzbeşinden, kredi kartı limiti 20.000 Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde kırkından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağına ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebileceğine,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartı almak isteyen kişilerin yasaklık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık veya yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, bir model veya skorlama sistemi sonuçları, müşterini tanı ilkeleri ile 27 nci madde uyarınca kurulacak bilgi alışverişi şirketlerinden temin edilecek bilgileri dikkate alarak yapacakları değerlendirmeye istinaden kullanım limiti tespit etmek zorundadır. Bin Türk Lirasına kadar limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi, kart hamili tarafından beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden tespit edilir. Kart çıkaran kuruluşların, müşterileri hakkında müşterinin kredi ödeme performansı, varlık ve yükümlülükleri, sosyal statüsü, eğitim düzeyi, yaşı ve benzeri ödeme gücünün değerlendirilmesinde etkili olabilecek hususlara ilişkin alacakları beyan ve temin edecekleri belgeler çerçevesinde yapacağı değerlendirmeler ilgili kuruluşça yapılacak teyit niteliğini taşır.

(2) Kart çıkaran kuruluşlar, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı kart limitlerini artıramazlar. Kart çıkaran kuruluşlarca Kanunun 9 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde değerlendirme yapılması şartıyla, kart hamillerinden Kanunun 8 inci maddesi hükümleri çerçevesinde belirlenen yer ve kanallardan alınacak genel nitelikteki talimat üzerine periyodik limit artırımı yapılabilir. Limit artışları, artışın gerçekleşeceği tarihten onbeş gün öncesinde yapılacak bildirime kart hamilince itiraz edilmemesi halinde geçerlidir. Limit artış işlemi öncesinde, ilgili kişinin gelir düzeyi birinci fıkra çerçevesinde kontrol edilir. Yapılan kontrollerde, kart çıkaran kuruluşlardan temin edilen toplam kredi kartı limitinin kart hamilinin gelirinin dört katını aştığının tespiti durumunda, bu kartlar hakkında limit artış işlemi yapılmaz.

(3) İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise dört katını aşamaz. İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda tüm kart çıkaran kuruluşlardan edinilebilecek toplam kredi kartı limiti en fazla bin Türk Lirasıdır.”

“(6) Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır. Söz konusu kredi kartlarının limitleri dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına veya kullanıma kapalı tutulur.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İntibak

MADDE 28/A – (1) Geçici 1 inci maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsis edilmiş olan kredi kartları için 1/1/2014 tarihinden itibaren 17 nci maddenin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendinde yer alan asgari ödeme oranları;

a) Kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında 1/1/2014 tarihinden 1/1/2015 tarihine kadar %27,

b) Kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında 1/1/2014 tarihinden 1/1/2015 tarihine kadar %32,


olarak uygulanır. Bu sürelerin bitimini müteakip, 17 nci maddenin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendi uygulanır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsis edilmiş kredi kartları için 1/1/2014 tarihine kadar, bu Yönetmeliğin 28/A maddesi uygulanmaya devam olunur.”

MADDE 5 – Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesi 1/1/2014 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.​
 
İhtiyaç kredisi ve kredi kartı borçluları kim?

Ağustos sonunda toplam banka kredileri 965 milyar TL. Toplam bireysel kredi kartı borçları 81 milyar TL. Toplamın yüzde 8.4’ü büyüklüğünde. Toplam bireysel kredi kartı borçlarının taksitli bölümü ise 46 milyar TL. Bu rakamlar gösteriyor ki, kredi kartlarının sınırlandırılması konusundaki çabaların, kredilerin büyümesi, tüketimin frenlenmesi, cari açık sorununa çare bulunması ile pek ilgisi yok.
Kedi kartının yanlış kullanımının önlenmesi arayışı öne çıkıyor. Kredi kartının yanlış kullanımında genelde kredi kartı dağıtan bankalar suçlanır. Daha sonra da kredi kartı ile gücünü aşacak ölçüde borçlananlara sıra gelir.

Bu suçlamalar yapılırken kredi kartının kimler tarafından, neden kullanıldığı genelde unutulur.

Merkez Bankası’nın yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan bilgilere göre, bizim hane halkımızın harcanabilir gelirlerine göre borçları 2010 yılında yüzde 41.5 iken, 2011 yılında yüzde 47.4 olmuş. 2012 yılında yüzde 50.7’ye ulaşmış.

Başka ülkelerde hane halkının borçluluk oranı hem harcanabilir gelirine hem de milli gelire göre daha yüksek.


1.9 milyon takipte

Merkez Bankası’nın verdiği rakamlara göre, bizde hane halkının yükümlülüklerinin dağılımında konut kredisi borçlarının payı yüzde 34.3, ihtiyaç kredisi borçlarının payı yüzde 35.6 ve kredi kartı borçlarının payı yüzde 25.4 oranında. Taşıt kredilerinin payı da yüzde 4.4.
Hem tüketici kredilerinde hem bireysel kredi kartlarında, kanuni takibe intikal eden borcun toplam borca oranı yüzde 4 ama, ödeyemeyenlerin sayısı fazla.

Merkez Bankası’nın raporunda 2013 yılı Mart sonu itibariyle tasfiye olacak kredi kartı ve tüketici kredisi borçlularının sayısı 1 milyon 986 bin olarak veriliyor.

Gelir 2 bin TL’den az

Gelelim tüketici kredileriyle bireysel kredi kartları borçlularının kimler olduğuna.

Merkez Bankası’nın verdiği bilgilere göre;

- Tüketici kredisi ve kredi kartı kullananların yüzde 54’ü ücretli kişiler.
- Borçluların yüzde 38’inin aylık geliri 1.000 TL’nin altında.
- Aylık 1.000 TL ile 2.000 TL geliri olanlar toplam borçluların yüzde 24’ünü oluşturuyor.
- Demek ki borçluların yüzde 62’sinin geliri 2.000 TL’nin altında.

Bütün bu rakamlar ve oranlar gösteriyor ki, tüketici kredileri ve bireysel kredi borçluları daha çok alt gelir kesimindeki kişiler.
Bu imkanlar genelde gereksiz harcamalar için değil de ihtiyaçların karşılanması için kullanılıyor. Bütün bunları kredi kartı ile ilgili düzenlemeyi eleştirmek için sıralamıyorum. Diyorum ki;
- İhtiyaç kredileri ve bireysel kredi borçları, alt gelir grubunun hayatlarını sürdürmelerinde destek olarak kullanılan imkanlar haline geldi.
- İhtiyaç kredileri ile kredi kartı kullanımı konusunda düzenlemeler yaparken, bunları kullananların ekonomik durumlarını iyileştirmeye dönük arayışları ihmal etmeyelim.
- Ekonomide tasarruf oranının gerilemesini, ithalata dayalı tüketim harcamalarının artmasını, cari açığın büyümesini sadece ihtiyaç kredileri ile kredi kartı kullanımındaki artışa bağlayamayız.

Güngör URAS


fft16_mf3680546.Jpeg
 
Bir ülkede hayat bu kadar pahalı ve yaşam koşulları bu denli ağırsa ve o ülke halkının % 50 sinden fazlasının geliri 2000 tl den az ise bu borçlanmanın önüne nasıl geçilebilinir ki? Asıl suçlu bankalar değildir arkadaşlar ne de kredi kartını bilinçsiz kullananlar da değildir bana göre geçimini sürdürebilmek ve aslında hayatta kalabilmek için ( geliri giderini karşılamadığı için ) krediye yüklenmek zorunda bırakılan bu ülkenin diğer güçsüz kesimidir.

Bütün bu rakamlar ve oranlar gösteriyor ki, tüketici kredileri ve bireysel kredi borçluları daha çok alt gelir kesimindeki kişiler.
Bu imkanlar genelde gereksiz harcamalar için değil de ihtiyaçların karşılanması için kullanılıyor.
işte sorunun kaynağı bu cümlede saklı. İhtiyaçlarını karşılamak için !!!

Her zaman dediğim gibi ben bu siteden çok fazla şey öğrendim ve hala öğreniyorum. Mesela daha yeni farkettiğim bir gerçek o ki tekerlekli sandalye fiyatları :( bana aşırı yüksek geldi. Ya da ben bu kadar olduğunu bilmediğimden ama yok ya yine de çok çok yüksek :(

Gelecek senenin bu seneden çok daha zor geçeceğini şimdiden söyleyebilirim. Ekonomik gücü yetersiz olan büyük bir kesim aslında bu ülkenin henüz gelişemediğini gösterir ve bir gün inşallah sınıf farklılıklarının uçurum boyutunda olmadığı günleri umutla bekliyorum.

Sağlıcakla kalın, umutla kalın,
 
Kredi kartı limitinde ‘sosyal statü’ kriteri

Bankalar yeni dönemde kredi kartı limitlerini maaşa göre belirleyecek ancak müşterinin kredi ödeme performansı, varlığı, sosyal statüsü ve eğitim düzeyi gibi kriterler de göz önüne alınacak.


Yapılan yeni düzenleme ile kredi kartı limitlerini maaşlara göre belirleyecek olan bankalar, müşterinin eğitim düzeyi ve sosyal statüsü gibi koşullarını da dikkate alacak.

Bundan böyle, bankaların müşterilerden talep edeceği bankacılık ücretleri, imzalanan sözleşmelerde açık açık belirtilecek. Düzenlemeler bayram sonrası işlerlik kazanacak.

Yeni bankacılık düzenlemesi ile kredi kartında periyodik limit artırma devam edecek, ancak tüketicinin genel teyidi istenecek. Bankalar, müşterinin kredi ödeme performansı, varlık ve yükümlülükleri, sosyal statüsü, eğitim düzeyi, yaşı ve benzeri kriterleri gözeterek limit belirleyecek.

Taksit sınırlaması genişletilmeden önce sektörden görüş alınacak.

Özellikle telefon gibi elektronik cihaz satıcılarının uzun taksit konusunda ısrarlı olduğu öğrenildi. Elektronik sektöründe pek çok küçük mağaza 2 yıla kadar taksit yapabiliyor. Ekonomi yönetiminin, eski usül senetli taksitin yeniden yaygınlaşmaması için kredi kartında taksit sınırlamasına temkinli yaklaştığı belirtildi.

Taksitteki risk


Perakende sektörü, kredi kartında taksiti savunurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise taksitlendirmede büyüyen tehlikeye dikkat çekiyor.

BDDK verilerine göre 2012’den itibaren bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 arttı, bu artışın yüzde 84’ü taksitli kredi kartı alacaklarından kaynaklandı. Taksitli kredi kartlarının kredi kartları içerisindeki payı geçtiğimiz haziran ayı itibarıyla yüzde 56’ya yükseldi.

Borç 82 milyar TL


Kredi kartında toplam borç 48 milyar TL’si taksit olmak üzere 82 milyar lira civarında. Türkiye’deki toplam 29.4 milyon kredi kartının 1.6 milyonu takipte. Kredi kartlarında limit uygulaması, borcu borçla çeviren kesimler için de bir baskı anlamına gelecek.

Banka ücretleri sözleşmede yazacak

Yeni düzenleme gereğince, tüketicilerin bankalarla yaptığı sözleşme çerçevesinde ödeyeceği ücretlere ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye verileceğini bildirdi.
“Tasarının yasalaşması ile birlikte bankalar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunacaklar.

Bankaların tüketicilerden faiz dışında komisyon ve masraf gibi isimler altında aldığı ücretler, BDDK tarafından belirlenecek. Sözleşmedeki şartlar, tüketici aleyhine değiştirilmeyecek.

Tüketiciden kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemeyecek. Tüketicilerin sözleşme çerçevesinde ödeyeceği ücretlere ilişkin bilgiler sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilecek.”

kredi_karti_limitinde_sosyal_statu_kriteri13816363090_h1084551.jpg


Arkadaşlar aslında tüm bu düzenlemeler ekonomide daha rahat bir nefes alınması için yapılırken bankacılık sektöründe çalışanların bayram mesaisi yapmasını gerektiriyor ve sizler bayram tatilinin keyfini çıkarırken çoğu banka personeli daha iyi bir gelecek adına fazla mesai yapmak zorunda bırakılıyor :( Bardağın dolu tarafından bakacak olursak daha fazla mesai daha fazla gelir demektir ama işte insan bayram günü çalışmak istemiyor ki...

Bayram boyunca kredi kartınıza çok fazla yüklenmemeniz dileklerimle,
 
Selam Yalnız Kartal,

Ev alma gibi bir niyetiniz varsa peşin alabilmenizi dilerim ama yoksa ve bu zamanda aslında pek de kolay değil peşin alabilmek o halde banka kredisiyle almalısınız. Bankalar özellikle konut kredisinde son gelişmelerle birlikte uzun vadede tüketicinin fazla zorlanmadan borcunu yavaş yavaş küçük taksitlerle ödemesine imkan veren ve oldukça düşük faizli kredi paketlerini yakında sunacaklar. Bu konuda inanılmaz bir rekabet var ama biraz daha bekleyebilirseniz sizin için en uygun dönemde banka kredisi kullanarak ev sahibi olabilirsiniz. Bankaların konut kredi faizlerini inceleyin ve bu arada temin edebileceğiniz kadar çok nakit temin etmeye çalışın çünkü bankaya vereceğiniz peşinat ne kadar yüksek olursa alacağınız kredi o kadar az ve dolayısıyla ödemek zorunda kalacağınız faiz de o derece düşük olacaktır.

Sizin için araştırdım linki inceleyin ama ben bankadan daha güvenilir olduğunu düşünmüyorum son karar sizin ;

Eminevim.com.tr Çok Fırsatçı!
 
allah sizden razı olsun beni yalnız bırakmadınız inan sadece otuğum yerden bil almaya çalışıyorum bilmedende gişmektende çok korktum bilgisizlik çok kötü sizler sayesinde bilgi alıyorum açıkçası ben hem yatırım hemde sitrezden uzak olmak için bir yazlık ev almak istiyorum alacam ev pahalı ev deyil 550000tl fazlasınada giremem nakiti m 15 tl var bankalar herhangi bir hipotek isterlermi teşekkürederim
 
ben şisofseni hastasıyım 8 bankdan kredi kartım var durumum kötüledi ve borç batağina sürüklendim icra mahkemesi benim lehime ödememe kararı verdi 2 kart için yargıtayda onayladı şindi ben kalan 6 bankayı nasıl yapayım yada hukumetın af çıkarması varmı bilgi verebilirmisiniz
 
allah sizden razı olsun beni yalnız bırakmadınız inan sadece otuğum yerden bil almaya çalışıyorum bilmedende gişmektende çok korktum bilgisizlik çok kötü sizler sayesinde bilgi alıyorum açıkçası ben hem yatırım hemde sitrezden uzak olmak için bir yazlık ev almak istiyorum alacam ev pahalı ev deyil 550000tl fazlasınada giremem nakiti m 15 tl var bankalar herhangi bir hipotek isterlermi teşekkürederim

Selam Yalnız Kartal,

Allah sizden de razı olsun arkadaşım eğer ev sahibi olmak istiyorsan amacın ne olursa olsun netteki sitelere güvenme. Sana en yakın banka şubesine giderek konut kredisine başvuru yapabilirsin ve özellikle gitmeden de yapman gerekenler konusunda sana elimden geldiğince yardımcı olmak istiyorum. Anladığım kadarıyla elinde 15.000 tl nakitin var ve bu işini daha da kolaylaştıracaktır yeter ki almak istediğin ev konut kredisine uygun olsun yani diyelim ki sen 50.000 tl tutarındaki evi beğendin zaten banka alacağın evi ipotek edecektir borcunun tamamını ödediğinde ipotek kalkacaktır. Bankanın yönlendirdiği bir kişi yani almak istediğin eve ekspertiz gelip görecek ve bir değer biçecektir. Diyelim ki o da 50000 tl tutarında emsal değeri olduğuna karar verdi şimdi senin çekeceğin kredi tutarı 35.000 tutarında çeşitli bankaların ne kadar faizle sana bu krediyi vereceklerini aşağıdaki linkten hesaplayabilirsin ama sana bir dost tavsiyem TC kimlik numaranı kesinlikle nette banka dahil hiç bir sitede belirtme ve ben senin için daha da kolay olsun diye örnek bir ödeme tablosu çıkardım ama sen iyice araştır ona göre kararını ver.

Konut kredileri özel bankaların uygulamış oldukları faiz oranları aşağı yukarı birbirine oldukça yakın tutarlardır. Burada önemli olan aslında engelli olduğumuz için bize en uygun bankanın ilgili şubesiyle irtibata geçmek olacaktır. Hemen kredi başvurusunda bulunma sakın iyice araştır en son noktada krediye başvurduğunda zaten gerekli koşulları sağlarsan kredin en fazla 3 günde çıkacaktır.

35000 TL Konut Kredisi 120 Ay Vadeli Banka Faiz Oranları Karşılaştır - Enuygun.com
 
ben şisofseni hastasıyım 8 bankdan kredi kartım var durumum kötüledi ve borç batağina sürüklendim icra mahkemesi benim lehime ödememe kararı verdi 2 kart için yargıtayda onayladı şindi ben kalan 6 bankayı nasıl yapayım yada hukumetın af çıkarması varmı bilgi verebilirmisiniz

ayıp size bir bilgi veren yokmu
 
ben şisofseni hastasıyım 8 bankdan kredi kartım var durumum kötüledi ve borç batağina sürüklendim icra mahkemesi benim lehime ödememe kararı verdi 2 kart için yargıtayda onayladı şindi ben kalan 6 bankayı nasıl yapayım yada hukumetın af çıkarması varmı bilgi verebilirmisiniz

Selam uzaylı,

Elinizde raporunuz olduğu sürece diğer 6 bankanın da hakkınızda ödememe kararı vereceğini umut ediyorum en azından kredi kart dosyanız kanuni takipten sonra ki süreçte mahkemenin sizin lehinize bir karar verme olasılığı oldukça yüksek diye tahmin ediyorum. Şu an için hükümetin kredi kartı borçlularına uygulayacağı yasal bir af çıkarması ( özellikle kara listede olanlar için ) beklenmiyor.

Umarım içine düştüğünüz maddi sıkıntılardan biran önce çıkmayı başarırsınız. Birden fazla kredi kartı kullanmamaya özen gösterin bundan sonra ki yaşamınızda tek kredi kartı kullanmanın bir çok avantajını yaşayacaksınız ve aslında bir daha kredi kartına hiç bulaşmamanız sizin için daha hayırlı gözüküyor.

Geçmiş olsun dileklerimle,
 
Ve beklenen açıklama geldi: Kartlara taksit sınırı

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartları kanun taslağını açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, yapacakları düzenlemeyle kredi kartlarının taksitlendirilmesine sınırlamalar getirileceğini belirterek, "Genel taksit sayısı, mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayla sınırlandırılacak" dedi.Öztekin, yaptığı yazılı açıklamada, "Bireysel Kredilerle İlgili Üç Yeni Düzenleme Taslağı"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orta Vadeli Plan (OVP) ve 2014 yılı programında öngörüldüğü üzere tasarrufların artırılması ve artan yurt içi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla kurum tarafından bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı hazırlandığını belirten Öztekin, bu yolla hane halkları borçluluğunun daha sağlıklı gelişmesine ve Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği yakalamasına katkı verilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Öztekin, düzenleme taslaklarından biriyle kredi kartlarının taksitlendirilmesine sınırlamalar getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Genel taksit sayısı, mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayla sınırlandırılacak. İlaveten, farklı sektör kategorilerinde farklı taksit sayıları öngörülmektedir. Taslakta, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırılırken, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmiştir. Gıda ve akaryakıt alımlarında taksitlendirmeye herhangi bir şekilde olanak verilmemiştir."

Bir diğer düzenleme taslağıyla da binek araç alımında kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlamalar getirildiğini ifade eden Öztekin, şöyle devam etti:

"Bu sektörde kullanılacak kredilerde konut kredilerinde olduğu gibi, kredi kullananların kredi tutarına bağlı olarak kredi teminat oranı uygulamasına gidilecek. Hazırladığımız düzenleme taslağında kredilendirme oranı, taşıt değerinin 50 bin lira ve altı olması halinde yüzde 70; taşıt değerinin 50 bin lirayı aşması halinde ise bedelin 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak sınırlandırılmaktadır. Yeni düzenleme taslağı çerçevesinde, konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesinin 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesinin ise 48 ayı geçmemesi öngörülüyor.

Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesini sürdürmesi yolunda görev alanımıza giren konular tarafımızdan hassasiyetle takip edilmekte ve yüksek sorumluluk bilinci ile gerekli tedbirler alınıyor. Sisteme yönelik risk unsuru olma potansiyeli taşıyan hususlar kurumumuz tarafından dikkatle takip ediliyor. Bu çerçevede, son dönemde ilgi çeken türev işlemler de yakından izlenmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde, türev işlemlere yönelik yeni düzenlemeler uygulamaya geçirilebilecek."

Öztekin, vatandaşları "içeriğini bilmedikleri türev ürünlerini satın almamaları" konusunda da uyardı.
 
ben kredı cekmıştım bana istemedığim halde krredı kartı geldı kullanmak istemıyorun bir sorun cıkamı nasıl ıpal ettıre blırım yardıcı olurmusunuz
 
Selam Yalnız Kartal,

Siz istemeden değilde siz kredi çektiğinizde imzaladığınız kredi sözleşmesinin içinde kredi kartı sözleşmesini de eklemişlerdir ve siz farkında olmadan imzaladığınız için kredi kartınız banka tarafından adresinize gönderilmiştir. Kredi kartınızı kullanıp kullanmadığınızı bilmiyorum ama kuryeden teslim aldığınız andan itibaren kartınıza yıık aidat bedeli işlemeye başlar yani siz henüz şifresini almasanız bile!!!

Kartınızı kullanmayı düşünmüyorsanız bir daha ki sefere banka göndermiş olsa dahi kesinlikle kuryeden teslim almayın, bankaya iadesini kurye gerçekleştirecektir.

Şu an elinizdeki kartınızı hiç kullanmadığınızı varsayarak; hangi bankaya aitse o bankanın müşteri hizmetleriyle görüşün ve kartınızı kaybettiğinizi iptal işlemini yapmalarını isteyin. İşlem tamamlandığında kartınızı kesip atın. Aslında bu konuyla ilgili aşağıdaki yazıyı okursanız çok daha faydası olacaktır diye düşünüyorum.

Kredi Kartını İptal Ettirmek İçin Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Bankalar günümüzde kredi kartını çok kolay verirken maalesef iptal işlemini müşteri kaybetmemek için ağırdan alarak zorlaştırmaktadırlar. Hatta bazı bankaların müşteri temsilcileri sizin kartınızı iptal etmemeniz konusunda sizleri ikna edebilmek için aylarca bu konuda eğitim almaktalar Önce çok kararlı olun. Kredi kartınızı kapatmak istediğinizde çok kararlı bir şekilde çağrı hizmetlerini aramanız sizin canlı telefon kaydı sırasında ecel terleri dökmenize engel olacak ve işleminizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

Kredi kartınızı iptal ettiğinizde kredi kartınıza olan borçlarınız ne olacak?


Birçok kişi senelik kart aidatı, masraflar gibi sebepler ile kredi kartlarını iptal ettirirken yaşadıkları en büyük sıkıntı bankaların alışverişlerinizde yapmış olduğu taksit tutarları dahil tüm borcunuzu kapatmanızı istemeleridir. İptal işlemi verdiğiniz tarihten sonraki hesap kesiminize taksitli, tek çekim gibi harcamalarınızın hepsi hesap özetinize yansıtılacaktır.

Örnek verecek olursak, 6 ay 100 TL’lik harcamanız var diyelim. Örnek tutara göre banka sizden taksitli harcamalarımızın toplamı olan 600 TL’yi peşin olarak almak isteyecektir.

Bazı bankalarda ise kredi kartınızı kapatmak istemeniz durumunda kalan taksit tutarlarını peşin olarak değil de yine aynı şekilde taksitli olarak ödemeniz istenebilir. Kredi kartınızı iptal ettirmeden önce bu detayları mutlaka bankanıza danışın.

Kredi kartının KAPATMA / İPTAL işlemlerinin karıştırılması

Müşteriler genellikle kapatma ve iptal işlemlerinin ikisinin de aynı olduğunu düşünmektedir ve bu iki terim genellikle karıştırılmaktadır. Fakat bu banka nezdinde farklı iki işlem olarak uygulanmaktadır.

KREDİ KARTI KAPATMA – Kredi kartınızı, kısmi veya geçici bir süre ile kullanıma kapatma işlemidir.
KREDİ KARTI İPTAL – Kredi kartınızı kullanımdan kaldırma ve kredi kartı bilgilerinizin silinme işlemidir.


Kredi Kartımı Nasıl İptal Ettiririm ?

İlk olarak kredi kartınızı iptal ettirmeden önce tüm kart borcunuzu öğrenmeniz gerekmektedir. Kredi kart borcunuzun tümünü yatırabiliyorsanız direkt olarak iptal işlemlerine başlayabilirsiniz. Eğer taksitli borçların altından kalkamam diyorsanız önce taksitleriniz bitene kadar gecici kapatma yaptırıp sonra taksitleriniz bittiğinde ise kredi kartınızın iptalini isteyebilirsiniz.

Bankalar, kredi kartı iptal işlemlerinizi telefon bankacılığı aracılığı ile veya şube üzerinden yazılı olarak almaktadırlar.

Telefon Bankacılığı ile kredi kartı iptal işlemi nasıl yapılır?

Telefon bankacılığı ile kredi kartı iptali için bankanızın müşteri hizmetlerine, kredi kartınızı iptal ettirmek istediğinizi söyleyerek işlem başlatabilirsiniz. Tabii ki bankalar müşterilerini kaybetmemek için sizin kredi kartı harcamalarınızın hacmi doğrultusunda size özel jestler (para puan, bonus gibi…) yaparak sizi tekrar kazanmak isteyeceklerdir. Eğer bu süreçte kararınız değişmezse banka sizin verdiğiniz kredi kartı iptali işlemi talimatı doğrultusunda 7 gün içerisinde işleminizi yapmakla sorumludur.

Banka şubesinden dilekçe ile kredi kartı iptal işlemi nasıl yapılır?


Size en yakın banka şubesine giderek kredi kartı iptal dilekçesi yazıp başvurabilirsiniz. Örnek kredi kartı iptal dilekçesi indirmek için tıklayın. Banka şubesinde dilekçenizin işleme alındığından emin olun. Banka tarafından iptal talebiniz işleme alındıktan sonra 7 gün içerisinde işleminizi yapmakla sorumludur.

Banka kredi kartımı iptal etmiyor, ne yapmalıyım?

Bankalar, Banka kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği gereğince işlem talebinizi 7 gün içerisinde yapmakla zorunludur. Eğer banka sizin kart iptal talebinizi uygulamıyorsa, kredi kartı iptal talebinizi yaptığınıza dair kanıtlayıcı belgelerinizle beraber BBDK’na usule uygun olarak dilekçe yazarak banka hakkında şikayette bulunabilirsiniz.
 
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim hiçyokdan insanların başını ağrıtıyorl bankalar özellıkle dedım bana kredı kartı göndermeyın dedım gelen kuryede gerı almadı
 
Haklısınız aslında ama işte bankalar müşterilerinin istek ve tercihlerine aldırmadan kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeye devam edeceklerdir. Kuryede teslim ettiği kart başına kazanç sağladığından bu konuda yardımcı olmak istememiştir. Siz yukarıda anlattığım şekilde kartınızı kullanmayı düşünmediğinizde iptal işlemini gerçekleştirin ve bunu mümkünse bu ay sona ermeden yapın.

Sağlıcakla kalın,
 
gazoz agacı bir sorunum var benim ben kredı çektim buda konturol muayesini geçiyor maş aldığım bankaya otomatik talımat vermıştim her ay kredı borcum maşım dan kesiliyor sgk nın geç cevap vermsinden maşım kesilirse bir sorun olurmu birde eşifremden takib edib sonuçlana kadar bankaya elden versem sorjun cıkarmı sizce hastalığımla bir şüpem yok ama sgk da cevabı geç kalmasından tetirginim
 
Geri
Üst