Kuvayi Milliye Yapısı ve Yaptığı Eylemler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
''Kuvayi Milliye''
Türkiyede 1919 ortalarından 1920 sonuna kadar istilacı yunan ordusunun karşısında savaşan silahlı kuvvetler.

''Kuvayi Milliye ''Ulusal kuvvetler anlamına gelir, ama Kurtuluş savaşı bağlamında yalnız silahlı halk kuvvetlerini (milis) değil, Müdafaayı Hukuk ve Reddi İlhak kuruluşlarını, kongreleri, heyet-i milliyeleri T.B.M.M 'ni ve bunlara yardımcı organlarla orduyu da belirtmekte kullanılmıştır. Osmanlı devleti ile siyasal ve hukuksal hiç bir ilgisi olmayan bu kuvvetler bütünüyle halka dayalıdır.

Mondros Mütarekesinin ağır koşullarını kabul etmek zorunda kalan Osmanlı hükümetinin , İzmir 'e çıkarak Anadoluyu ele geçirmeyi amaçlayan Yunan harekatına ancak seyirci kalmasının üzerine oluşmaya başlayan direniş kuvvetleri, hem düzenli ordunun aşağı yukarı ortadan kalkmış olması , hemde halkın güvenini yitirmiş olmasından Kuvayi Milliye doğmuştur.

Gerçekte Osmanlı Devleti Yunan işgali karşısında ne seferberlik, nede savaş ilan edebilmişti. İzmirin hemen işkalinden sonra oluşmaya başlayan ''Kuvayi Milliye'' zamanla halkın çeşitli kesimlerinde saygınlık ve güven kazanmıştır.

KUVAYİ MİLLİYE'NİN YAPISI
Kuvayi milliyenin değişik özellikte ve değişik kesimlerden gelen insanların oluşturduğu yapısı ,bir bütünlük göstermez. Kuvayi milliye içinde ulusal duygularla ve yurtseverlik bilinciyle harekete katılan gönüllülerin yanı sıra Kurtuluş Savaşından önce ve savaş sırasında askere alınmamak için kaçanlar, adaletten kaçan suçlular da yer almıştır.

Kimi Kuvayi Milliye toplulukları her kesimden insandan oluşurken kimileride belli bir yörenin insanlarından oluşmuştur. Bu ulusal kuvvetleri çeşitli isimlerle hatırlayabiliriz. Kuvayi Milliyenin yanı sıra Milli kuvvetler, çete, müfreze,mücahidin, milis gibi adlarda anılmıştır.

Kuvayi Milliye 'nin komutanlarıda köken bakımından çeşitli lik göstermektedir. Bunların arasında Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe gibi ünlü efeler İpsiz Recep gibi eşkiya reisleri Osmanlı imparatorluğunun son dönremlerinde yetişmiş Kuşcubaşı Eşref, Parti Pehlivan gibi komitacılar muvazzaf ,emekli, istifa etmiş subaylar yedek subaylar sayılabilir.

KUVAYİ MİLLİYE'NİN EYLEMLERİ
Kuvayi Milliye Kurtuluş Savaşı'nın ilk silahlı gerilla hareketidir. Yunan ordusunun ve yardımcısı olan yerli azınlıkların davranışları karşısında halktan çok kişi kuvayi milliyeye katılmıştır.
Kuvayi Milliyenin Kurtuluş savaşı çerçevesindeki yararlı çalışmasının olumlu sonuçları şöyle sıralanabilir.
1: Dünya kamuoyunda Türk halkının Yunan işgaline sessizlikle boyun eğdiği kanısının yerleşmesini önlemek. Yunan başbakanı Venizelos'un byük devletlere bu konudaki güvencesini çürütmek.

2: İşgalin ilk aylarında Yunan ordusunun ilerlemesine engel olmak

3: Yunan işgal kuvvetlerini tedirgin etmek onlara kayıplar verdirmek.

4: Türk köylerini Rum ve Ermeni çetelerinden korumak ,bölgeyi bu çetelerden temizlemek.

5: Düzenli ordunun kurulmasına zaman ve olanak kazandırmak.

6: Dünya kamuoyuna Anadolu hareketinin ulusal nitelikte olduğunu göstermek

7: Müdafaayı Hukuk kuruluşlarının oluşmasına ve çalışmasına yardımcı olmak. Milli Mücadele karşıtlarını sindirmek.

8: Karşı devrim hareketlerini bastırmak

9: İstanbul Ankara yolunu açmak bu sayede İstanbul'dan Ankara'ya geçişi kolaylaştırıp silah,cephane ve malzeme götürülmesine yardımcı olmak.

10: Büyük taaruzdan önceki muharebelerde orduya yardımcıı olmak.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst