Malul çocuğu olan anneler erken emekli olabilir!

F

Fırtına

Guest
Engelli bir çocuğu bulunan ve hem çocuğuna bakıp hem de çalışan bir okuyucumuz emeklilik hakkında ne tür bir kolaylık olduğunu sormaktadır. Okuyucumuzun bize gönderdiği mail oldukça uzun olmasına rağmen biz ancak soysal güvelik boyutu açısından değerlendirmemizi yapıyoruz..

Benzer durumda olan annelerin de bilgilendirilmesi için genel bir çerçeve çizerek engelli malul çocuğu olan annelerin çalışmalarının nasıl değerlendirildiğini ele alacağız.

Bu köşede birkaç defa belirtmiş olmama rağmen 5510 sayılı Soysal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik sistemimize getirmiş olduğu iki önemli yenilik özellikle kadın çalışanları yakından ilgilendirdiği için tekrar hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz.

Bu iki önemli yenilikten birincisi hiç şüphesiz doğum sebebiyle çalışma hayatından uzak kalan kadın çalışanların çalışmadıkları süreleri doğum borçlanması yolu ile hizmetlerine saydırmalarıdır. Doğum borçlanması olarak adlandırılan bu hakkın kadın çalışanlara verilmiş olması uygulamadaki bazı eksikliklere rağmen çok önemlidir. Temenni ediyoruz ki uygulamaya yönelik eksik kalan kısımlarında gelecek günlerde giderilmesi ile kanunun öngördüğü şekilde uygulamasını bulacaktır.

Doğum borçlanması konusunu köşemizde birkaç kez sizlerle paylaştığımız için tekrar üzerinde durmuyoruz. Yalnız, son günlerde gelen elektronik postaların çok önemli bir kısmı maalesef doğum borçlanması ile alakalıdır. Bu sorulardan, iki noktanın anlaşılmadığını görüyoruz.

Bunlardan birincisi, sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce doğum yapan kadınlar borçlanma yapamaz. SGK uygulaması bu yöndedir. İkincisi ise ilk defa sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğum yapan kadınlar ise doğumdan sonraki çalışmadıkları süreleri iki yılı ve en fazla iki doğumu geçmemek üzere borçlanabilirler.

5510 sayılı Kanunla kadın çalışanlara verilen ve en az birincisi kadar hatta daha önemli olan bir diğer hak ise engelli-malul çocuğu bulunan annelerin daha erken yaşta emekli olabilmeleridir.

Buna göre;

Yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu olan annelere, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmekte ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de ayrıca indirilmektedir.

Şöyle ki;

Bir yıl içinde 360 gün prim ödeyen kadın sigortalının malul çocuğu varsa ilave olarak 90 gün daha hizmet kazanmaktadır. Bu şekilde hem prim gün sayısı artmakta hem de bu ilave süreler yaş hadlerinden düşmektedir.

Tabii ki bu hakkın bir başlangıç tarihi var. Kanuna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olarak çalışan ve aynı zamanda özürlü malul çocuğu bulunan kadınlar daha az süre prim ödeyerek daha erken emekli olabilecektir.

Özürlü malul çocuğu bulunan anneler, ister 4/a sigortalısı olarak hizmet akdi ile çalışsın, ister 4/b sigortalısı olarak bağımsız çalışsın, isterse 4/c sigortalısı olarak devlet memuru olarak çalışsın erken emekli olma hakkına sahiptir. Şunu da belirtelim ki; bu haktan 4/b sigortalısı sayılan isteğe bağlı sigorta primi ödeyen anneler de yararlanabilir.

Hemen belirtelim ki, sigorta prim gün sayısına ilave edilecek süre, malul çocuğun ölmesi, maluliyet halinin ortadan kalkması, kadın boşanmış ise velayetin babaya verilmesi, malul çocuğun 828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre koruma altına alınması ya da çocuğun bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz sürekli ve yatılı olarak faydalanması halinde sona erer.

Kadın sigortalının hizmetine ilave edilecek ve emeklilik yaşından düşülecek süre, çocuğun başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olma halinin devam ettiği süreyle sınırlı olduğuna göre, ilerleyen dönemlerde çocuğun maluliyet halinin kalkabileceği dikkate alınarak sigortalı annelerin SGK’ya maluliyet tespiti için emeklilik süresini beklemeksizin başvurmalarını öneririz..


Türkiye Gazetesi
 
F

Fırtına

Guest
Malul Çocuğu Olan Anneler Erken Emekli Olur

5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile yeni bir düzenleme olup, yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, Kanunun yürürlüğe girdiği 1.10.2008 tarihinten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş hadlerinden indirilir.

Yaş Hadlerinden İndirilecek Sürenin Tespit Yöntemi;

1.) Kadın sigortalının sigortalılık başlangıcının 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra olmasına,

2.) Çocuğun doğum tarihine,

3.) Ölmesi halinde ölüm tarihine,

4.) Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül durumda olma halinin başlangıç ve bitiş tarihine,

5.) Çocuğun evli olup olmadığına,

6.) Kadın sigortalı boşanmış ise velayetin kadın sigortalıda olup olmadığına,

7.) Çocuğun, kadın sigortalı tarafından evlat edinilip edinilmediğine,

8.) Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğun birden fazla olmasına,

9.) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretli veya ücretsiz sürekli ve yatılı olarak faydalanıp faydalanmadığına,göre belirlenir,

Emeklilik Yaş Hadlerinden İndirilecek Sürenin Hesabında Uygulanan Yöntem;

1.) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerine tabi olarak 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen,

2.) 2008 yılı Ekim ayı başından sonra isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen,

3.) 1/10/2008 tarihinden önce 2925 sayılı Kanuna tabi olup, bu tarihten itibaren Kanunun 4 (a) bendine tabi geçen,

4.) 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen ve 5510 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlandırılan,süreler dikkate alınır,

İlave İndirim Yapılmayacak Süreler;

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 28 inci maddesine göre prim ödeme gün sayılarının dörtte biri yaş hadlerinden indirilecek kadın sigortalıların bu durumu değerlendirilirken;

1.) 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi uyarınca hesaplanan fiili hizmet süresi zammı,

2.) 5510 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca hesaplanan itibari hizmet süresi,

3.) Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul birden fazla çocuğu olanlardan ikinci ve diğer çocukları,için ilave olarak yaş hadlerinden indirim yapılmaz,

Boşanma ve Velayet Durumunda İndirim Kavramı;

Kadın sigortalının boşanması durumunda başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğunun velayetinin;

1.) Çalışmaya başladığı tarihten önce başka birisine verilmesi halinde çalışmaya başladığı,

2.) Çalışmaya başladığı tarihten sonra başka birisine verilmesi halinde velayetin verildiği,tarihten itibaren geçen çalışmalarından dolayı ilave olarak emeklilik yaş hadlerinden indirim yapılmaz,

Sonuç olarak;

5510 sayılı Kanunun 28. maddesinin sekizinci fıkrasında, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleneceği ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirileceği öngörülmüştür.

Bununla ilgili öncelikle Sağlık Raporu alınması süreci vardır.

Evlatlık edinilen engelli çocuklara bakan annlere de bu hak verilmiştir.

Bu konuda detaylı bilgiler 2009/73 sayılı Genelge de yer verilmiştir.


Vedat İLKİ
 
F

Fırtına

Guest
Engelli çocuğu olan anneye ilave prim günü!

1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik yasası, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelere prim günü ilavesi ve yaş indirimi yoluyla erken emeklilik hakkı sağlıyor.

5510 sayılı SS ve GSS Kanunu'nun 28. maddesine göre, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan annelerin, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor. Prim ödeme gün sayılarına eklenen bu süreler ayrıca emeklilik yaş hadlerinden de indiriliyor.

Böylece, engelli çocuğu olan ve bunu raporla teyit eden sigortalı annelerin, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen sigortalılık süresinin dörtte biri kadar prim günü kazanmaları ve daha erken yaşta emekli olmaları söz konusu olabilecek.

Erken emeklilik hakkından SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi çalışan tüm anneler ile isteğe bağlı sigortalı veya isteğe bağlı iştirakçi olan anneler yararlanabiliyor.

BAŞVURU GEREKİYOR

Erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen anneler öncelikle, çocuğunun başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda özürlü olduğunun tespitini isteyecek. Bunun için de en son çalışmalarının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurup, yetkili sağlık hizmeti sunucularına çocuğunun sevk işlemini yaptıracak. Alınacak raporla Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurulacak.

Başvuru, yaşlılık aylığı bağlanacağı tarihi beklemeden de yapılabiliyor. Kuruma başvuru tarihinde aktif olarak çalışılıp çalışılmadığına bakılmıyor.

PRİM GÜNÜNE EKLENECEK SÜRELER

Prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve ayrıca emeklilik yaş hadlerinden indirilecek süreler;

1- Sigortalı annenin sigortalılık başlangıcının 1 Ekim 2008 tarihinden önce veya sonra olmasına,

2- Çocuğun doğum tarihine,

3- Çocuğun ölmesi halinde ölüm tarihine,

4- Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul durumda olma halinin başlangıç ve bitiş tarihine, göre belirleniyor,

Örneğin, 1 Ekim 2008'den önce çalışmaya başlayan ve bu tarihte başka birinin sürekli bakımına muhtaç çocuğu bulunan annenin, 1 Ekim 2008'den itibaren geçen çalışma sürelerinin dörtte biri toplam prim ödeme gün sayısına ilave edilecek, ilave edilen bu süre kadar da emeklilik yaş haddinden indirim yapılacak.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe giren ve işe girdiği tarihte başka birinin bakımına muhtaç çocuğu bulunan annenin, işe girdiği tarihten itibaren geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri prim ödeme gün sayılarına ilave edilip, emeklilik yaşından indirilecek.

Çocuğun başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halinin başlangıç tarihinin, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olması halinde ise rapor tarihinden sonraki çalışma süreleri için ilave prim günü verilecek.

Malul çocuğun ölümü veya bakıma muhtaçlığının kalkması halinde, ölüm tarihine veya bakıma muhtaçlığın kalktığına karar verilen sağlık kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetlerin dörtte biri prim ödeme gün sayısına eklenecek.



akşam
 
F

Fırtına

Guest
Engelli Çocuğu Olan Kadın Memur, Hangi Halde Erken Emekli Olacak?

5510 sayılı Kanununun 28 inci maddesi ile kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olanlar için önemli düzenlemeler getirilmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28 inci maddesinde önemli bir hüküm yer almaktadır. Buna göre kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir. Bu hükme dayanılarak sitemize bazı sorular iletilmektedir.

ÖRNEK SORU

Merhaba... Sağlık sektöründe hemşire olarak 18 yılımı tamamladım... 11 Yaşında orta mental retarde teşhişi konulmuş bir kızım var. Eşim karayollarında memur... Kızımın sağlık karnesi eskiden babasının üzerinde olduğu için değiştirmedik o şekilde devam etti... Özürü son sağlık raporunda P olarak onaylandı... Özürlü çocuğu olanların erken emeklilik hakkı çıktı... Ben olabilirmiyim? Kızımı üzerime mi almam gerekiyor? Yapmam gereken birşeyler var mı?... Teşekkürler... (Özge)

CEVAPLAR

2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28 inci maddesinde yer alan ve kadın sigortalılara erken emeklilik hakkı tanınan düzenlemeden, ancak sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu olanların yararlanacakları görülmektedir. Bu düzenleme 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılanların tamamını kapsadığı, dolayısıyla bu düzenlemeden halen kamu görevlisi/devlet memuru olanların da yararlanabilecekleri anlaşılmaktadır.

Kanunun 28 inci maddesinde yer alan hüküm;

“(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.” Şeklindedir.

İNDİRİLECEK SÜRE SADECE 1 EKİM 2008'DEN SONRAKİ SÜRELERDİR

Hükümde de belirtildiği gibi, prim ödeme gün sayılarından indirilmesinde esas alınacak süre, yalnızca 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen sürelerle sınırlı olmaktadır. Yani 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 360 gün (1 yıl) süresi olan kişinin hizmetlerine ilave edilecek süre 90 gün (3 ay) olmakta ve bu sürenin de tabi olduğu emeklilik yaş haddinden indirileceği kanun metninde açıkça ifade edilmiş bulunmaktadır. 2008 yılı Ekim ayı başından önceki süreler bu değerlendirmede dikkate alınmamaktadır.

KARARI SGK SAĞLIK KURULU VERECEK

9.10.2008 tarihli ve 27019 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlilerinin Tahsis Yardımlarına ilişkin Tebliğin 8. maddesinde yer alan “(4) Kurum Sağlık Kurulunca başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olduğuna karar verilen kadın sigortalıların, Kanunun yürürlük tarihinden sonra geçen prim gün sayılarının 1/4 oranı, sigortalının prim gün sayısına ilave edilir ve bu süre emeklilik yaş hadlerinden indirilir.“ hükmünden anlaşılan, kadın sigortalılardan sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, çocuklarının bu durumunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca verilecek karar ile sonuçlandırılacağı anlaşılmaktadır.

SÜREKLİ BAKIMA MUHTAÇ HALLER ŞU ŞEKİLDEDİR

Konu ile ilgili olarak 11.10.2008 tarih ve 27021 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin 15 inci maddesi hükmü aşağıya alınmıştır;

“Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâlleri;

MADDE 15 – (1) Sigortalıların ve özürlü çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda sayılacağı hâller aşağıda gösterilmiştir;

a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalık ve arızalar,

b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar,

c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı,

ç) İki elin kaybı,

d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı,

e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı,

f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler,”

Konu ile ilgili düzenlemelerin bu şekilde olduğu, bu düzenlemelerde yer alan şartlar dışında başka bir şartın aranmadığı ya da aranmayacağı anlaşılmaktadır.

ÇOCUĞUN SAĞLIK KARNESİNİN KİMİN ÜZERİNDE OLDUĞU ÖNEMLİ DEĞİLDİR

Sonuç itibariyle, maddede öngörüldüğü şekilde çocuğunuzla ilgili maluliyet durumunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilmesi durumunda, çocuğunuzun ister sizin üzerinizden, ister eşinizin üzerinden sağlık yardımından yararlanması, madde hükmünün hakkınızda uygulanmasını engel teşkil etmediği, ayrıca engel teşkil edecek bir hükmün de Kanunda yer almadığı görülmektedir.

Bu değerlendirmemize göre talebinizi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına yapmanız uygun olacaktır.


sgk rehberi
 

galipcanohde

Üye
Üye
Katılım
Ara 21, 2011
Mesajlar
66
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
boşanma kararı var ve mahkeme engelli çocuğun velayetini babaya vermiş. erken emeklilikten baba yararlanabilirmi?
 

galipcanohde

Üye
Üye
Katılım
Ara 21, 2011
Mesajlar
66
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ben 20 yıllık memurum ama personel sayfasında 24.5 yıllık gözüküyorum bu ne ile açıklanabilir.
 

galipcanohde

Üye
Üye
Katılım
Ara 21, 2011
Mesajlar
66
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
engellilere pozitif ayrımcılıkla ilgili. bir kanun maddesi veya yargı kararı varmı. çok önemli bulabilirsek sevinirim?
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Engelli Çocuğu Olan Annelerin Sigortalılığı

Ülkemizi nüfusunun yaklaşık %12 sini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Engelli vatandaşların yaşam şartlarının iyi olmaması , karşılaşılan zorluklar hem engellilerin hem de engelli yakınlarının yaşam kalitesini düşürmektedir

Ülkemizi nüfusunun yaklaşık %12 sini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Engelli vatandaşların yaşam şartlarının iyi olmaması , karşılaşılan zorluklar hem engellilerin hem de engelli yakınlarının yaşam kalitesini düşürmektedir.Engellilerin ve Engelli yakınlarının bu sıkıntılarının asgari düzeye indirilmesi için zaman zaman kanuni ve idari düzenlemeler yapılmakta engelli vatandaşlar ve yakınlarının daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürmeleri amaçlanmaktadır. Bu düzenlemelerden bir tanesi 5510 Sayılı Kanunda engelli çocuğu olan anneler ile ilgili yapılan düzenlemedir.

5510 Sayılı Yasadan önce engelli çocuğu olan anneler lehine herhangi bir düzenleme bulunmaz iken 5510 Sayılı Yasaya 5754 Sayılı Yasa ile eklenen fıkra ile bahsi geçen anneler lehine düzenleme yapılmıştır. 5510 Sayılı Yasanın konuyla ilgili fıkrasında “Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir” denilmektedir”

Her engelli malulmüdür ?

Engelli ve malüllüğün farklı tanımları vardır. Özürlülük ölçütü, sınıflandırması engellilere verilecek sağlık kurulu raporları hakkındaki yönetmeliğin 4.maddesinin içeriğinde engelli: “Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım veya rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi” olarak tanımlanmıştır .

Malul kavramı ise 5510 sayılı kanunun 25.maddesinin içeriğinde “Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır. Denilmektedir.

Bu iki tanım ışığında her engellinin malul sayılamayacağı açıktır. Engelli çocuğu olan sigortalı kadının çocuğu için yukarıda belirtilen başka birinin bakımına muhtaç malul raporu alması gerekmektedir.

Kimler bu haklardan yararlanacaktır ?

5510 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden sonra Yasanın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) , (c) bentleri kapsamında sayılan kadın sigortalılar (isteğe bağlı sigortalılar dahil) ile 5510 Sayılı Yasanın yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihinden önce mülga 506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı Yasalara tabi çalışırken 5510 Sayılı Yasanın geçici 1 inci maddesi gereğince 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ,(c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmalarını devam ettiren kadın sigortalılar faydalanabileceklerdir.

Engelli çocuğu olan her kadın sigortalı bu maddeden yararlanması mümkün müdür ?

Kanunun ilgili fıkrasından da anlaşılacağı üzere başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanlar bu maddeden yararlanabilecektir.Başkasının bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanlar alacakları rapora göre malüliyet tarihinden sonraki hizmetler için madde hükümleri uygulanacaktır. Ancak her halükarda maluliyet tarihi ne olursa olsun bu tarih 5510 Sayılı Yasanın yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihi öncesine gitmeyecektir. Örneğin 2000 yılından itibaren çalışmakta olan sigortalı kadının 2006 yılında malül olduğunda dair Kurum Sağlık Kurulu raporuna istinaden 01.10.2008 tarihinden sonraki hizmetleri için ilgili madde hükümlerinden faydalanacaktır. Başkasının bakımına muhtaç derecede malül olan çocuğun velayetinin de kadın sigortalıda olması gereklidir.

Sigortalılık süresine ilave edilecek hizmet nasıl hesaplanır ve hesaplamada dikkate alınmayacak hizmetler var mıdır ?

Başkasının bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan sigortalılara prim ödeme gün sayılarının dörtte biri toplam prim ödeme gün sayısına eklenir . Örneğin mezkur sigortalılara 360 günlük çalışması sonucunda 90 gün daha ekleme yapılarak prim ödeme gün sayısı 450 olarak kabul edilir ve sigortalının emeklilik yaş hadlerinden de 90 gün indirilir. 5510 Sayılı Yasada belirtilen fiili hizmet zammı ve itibari hizmet süreleri için ilave hizmet verilmeyecektir. Ayrıca birden fazla başkasının bakımına muhtaç derecede çocuğu bulunanlara tek bir çocuk için ilave hizmet verilebilecektir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst