Malülen emekli olabilmek için illaki tek hastalıktan mı %60 gerekiyor

Ben doğuştan Serabral palsi hastasıyım %40 raporum var - Ve artık iş yerinde çok zorlanıyorum emekliliği düşünüyorum...

1998 SENESİNDE DEPRASYON TANISI KONULDU. 2000 YILINA KADAR SOSYAL FOBİ- ANKSİYETE vs.; ÇEŞİTLİ HASTALIK TANISIYLA TEDAVİ GÖRDÜM. EN SON 2000’DE BİPOLAR TEDAVİNE BAŞLANDI.(ANKARA HACETTEPE )
2006 YILINA KADAR DEVAM ETTİ.2006 YILINDA DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ KESİLDİ. 2007 ARALIK AYINDA İŞ YERİNDE PANİK BOZUKLUK GEÇİRDİM VE DİĞER HASTALIĞIMDA TETİKLENDİ. 2009 YILINDA TEKRAR BİPOLAR – ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİSİ BAŞLANDI HALEN DEVAM EDİYOR.
SİGORTA BAŞLANGICIM 2004 ARALIK…
BU ŞARTLAR ALTINDA BENİM Bİ POLAR HASTALIĞINDAN RAPOR ALMAM MÜMKÜN MÜ?
HASTALIĞIN İŞE GİRMEDEN ÖNCE BAŞLADIĞINA DAYANDIRILARAK MALÜLEN EMEKLİLİK YAPILAMAZ DENİLEBİLİR Mİ ?
( 2006 YILINDA İLAÇ DOKTOR KONTROLÜNDE; NUMUNE HASTANESİ DOKTORU İLHAN NAZLISÖZ TARAFINDAN KESİLDİ )
Bİ POLAR HASTALIĞINDAN SAKATLIK RAPORU ALINIP ( İLAÇ YARDIMIYLA ÇALIŞABİLİR % 40 ) SERABRAL PALSİ % 40 - BALTAZAR % 64 ORANA TEKABÜL EDİYOR.

- MALÜLEN EMEKLİ OLMA İMKÂNI DOĞAR MI?
- İLLA TEK HASTALIKTAN MI YÜZDE 60 SAKATLIK RAPORU GEREKLİ ?
- BİPOLAR RAHATSIZLIĞINDAN ÖTÜRÜ RAPOR ALINDIĞINDA B SINIFI SÜRÜCÜ EHLİYETİ İPTAL OLUR MU ? DAHA DOĞRUSU ARAÇ KULLANAMAZ DURUMA MI GELİRİM ?
KAFAM ÇOK KARIŞIK LÜTFEN YARDIM EDİN…
 
Merhabalar, malasef malulen emeklilikte tek hastalıktan %60 ve üzeri raporu geçerli sayılıyor. Baltazart formulü malulen emeklilikte işlemez. eğer psikiyatrik hastalığınız raporla tescillenirse sürücü belgenize el konulabilir. Zira pskolojik hastalığı olan kişilerin trafiği tehlikeye sokacakları gerekcesiyle sürücü belgesi almalarına ve/ya kullanmalarına izin verilmiyor.
 
halil abi verdiğin bilgiler için teşekkürler, benim serabral palsi %40 engelli raporum var, maliyeden de % 60 vergi indirimim var ..İlk işe giriş tarihinden geçerli ..
bi kaç şey soracağım ;

1-serabral palsi rahatsızlığımdan % 60 rapor alma imkanım var mı ? kaslar eskisine göre vücudumu daha zorluyor özellikle sol tarafım
2-ilk girişte ki maliye raporu mu geçerli olur ( %60 ) yoksa sağlık raporundaki (%40) mı geçerli olur ?
 
1- SP için alacağın orana ilişkin rakam vermem imkansız. Hastalığın seyrine göre değişir.
2- Malulen emeklilik için soruyorsan ilk aldığın oran geçerli olur. Yani malulen emeklilikte ilk sigortalılık tarihinde sakatlık oranının %60'ın altında olması daha sonra bu oranın %60 ve/ya üzerinde olması gerekli.
 
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün %60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz. Bu sigortalılar, 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.
BURDA YAŞLILIK AYLIĞI DEDİĞİ KAÇ TL
BİDE EMEKLİ OLDUKTAN SONRA SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİYOR HERALDE ....
 
Yaşlılık aylığı diye bahsedilen konu %40 ve üzeri vergi indirimi almış dolayısı ile sgk, prim ve gün sayısı engelinden dolayı düşürülmüş normal emeklidir.
 
HOCAM BEN YÜZDE 60 DEFTERDARLIK ORANI VAR BUNLA BAŞVURSAM; 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün le emekli olabiliyormuyum
TAKRİBİ ELİME NE KADAR MAAŞ GEÇER;200 TL FİLAN DİYE OKUDUM YAŞLILIK AYLIĞINI,BU ARADA YAŞLILIK AYLIĞI DİYE NE KADAR BİR MEBLA KASDEDİYOR AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM....
 
ilk sigorta başlangicim 2004 şu an toplam prim :2600 1095 gün prim boşluğum var. Bu prim boşluğunu borçlanma ödeme kapatma gibi bi imkanimizda yok mu ??
 
Siz %60 engelle 2. derece vergi indirimi almışsınız.
İlk sgk başlangıcınız 2004 yılı ise 18 yıl sgk lılık süreci içersinde 4000 gün sgk primi yatırmanız halinde erken emekli (yaşlılık emekliliği )olabilirsiniz.
Erken emekli ile normal emekli arasında maaş farkı yoktur.

Engelli Emeklilik Hesaplama - Ne Zaman Emekli Olurum

http://engelliler.gen.tr/f11/engell...ilir-24213/?highlight=emekli+maaş+hesaplaması

''Başka bir merak edilen, sık sorulan soruda sakatlık yüzdesine göre alınacak emekli maaşının değişip değişmeyeceğidir. Forumları takip edenler görmüşlerdir. Sık sık “yüzde 40 engelliyim ne kadar maaş alırım, yüzde 50 engelliyim ne kadar maaş alırım” şeklinde sorular soruluyor. Şunu belirtmekte fayda var sakatlık (engellilik) oranına (yüzde) göre, alınacak emekli maaşı miktarı değişmez. Sakatlık oranının düşük veya yüksek olması alınacak “emekli maaşının miktarını” değil, emeklilik süresini uzatır veya kısaltır. Formül basit. Sakatlık oranı ne kadar yüksek olursa, o yüksekliğe karşılık olarak emeklilik süreside kısalır.''

Askerlik borçlanması dışında her hangi bir şekilde toplu ödeme yapılamıyor malesef.
 
son bişey daha soracağım; benim rapor oranım %40. Lakin ilk sigorta başladıktan sonra defterdarlık %60 2.derece vergi indiriminden faydalanabilir.diye yazı verdi.ben emekliliğe başvurumda rapor oranım %40 dan mı hesaplanacak yoksa defterdarlığın verdiği % 60 oranından mı hesaplanacak ? ( YIL - PRİM SÜRESİ )
 
ama benim sağlık rapor oranım %40. vergi indiriminde %60 yazıyor.2.derece vergi indirimi uygulanır yazıyor.
Şimdi burda kafa karışıklığı doğuyor. eğer emeklilik hesaplanırken vergi indirim derecesi %60 esas alınıyorsa tamam,lakin sağlık raporu %40 baz alınıyorsa, o zaman da vergi indirim derecesinde %60, o zaman ona istinaden maluliyet vermesi gerekmez mi ? aydınlatırsanız sevinirim....
 
Gerekmez çünkü malulen emeklilik başvurusunda eldeki raporların hiç biri geçerli değildir. Kişi malulen emeklilik için başvurduğunda SGK maluliyet tesbiti için kişiyi yeniden hastaneye sevk eder. Elinde rapor olsun olmasın bu sevk işlemi gerçekleşir.
 
Engelliliğe bağlı emeklilik; Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 5510 sayılı kanunun 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle "malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. ( ALINTI - ENGELLİLER SİTESİ )
BURDA DA EN AZ 15 YIL SİGORTALILIK BULUNMASI GEREKİYOR.18 YIL MI GEÇERLİ YOKSA 15 YIL ?? YANLIŞ MI BİLGİLENDİRİYORLAR...
 
Size link attığımı hatırlıyorum, yine atayım. http://engelliler.gen.tr/f11/engellilerin-erken-emeklilik-sartlari-haklari-24169/

Erken emeklilikte en düşük 15 yıl sgk lı olmak ve en düşük 3600 gün sgk primi gerekir, bu durum ilk sgk primi yatırdığınız tarih ve engel derecenize göre değişir.

Hangi engelli sitesi olursa olsun soruları cevaplayan arkadaşlarımızın amacı şahsi araştırmalar ve mevcut bilgileri üzerinden yardımcı olmaya çalışmaktır, cevaplarda veya bilgi veriken hatalar olabilir. Sonuçta resmi bir kurum değiller.
 
arkadaşlar ben kendi raporumu sadece serabral palsi diye biliyordum hiç de rapora bakma gereksimi duymamıştım doktorlarda CP dedikleri için.. neyse geçen rapora baktım ordaki bulgular kısmında; " CP Sekeli - Spastik Tetraparazi - Disfazi " yazıyor.Biraz baktım hastalıklara baya ağır hastalıklar.Ben işe girebilmem için % 40 vermişti numunedeki doktor oranı. Şu an kasılmalarım arttı, kaslarda sertlik var baya, sol taraf özellikle belden ayağa kadar vuruyor.iki kolda kasılma (sol daha fazla) ve parmaklarda da ince işlerde beceri kaybı var. Rapor oranımı artırmam mümkün mü ?
 
Geri
Üst