Malulen emeklilik

mehata19

SMS Activated
Arkadaşlar doğuştan engelliyim.İlk işe girdiğimde 1991 yılında tam emin değilim ama %59 ya da %60 raporla işe girdim.1840 gün primim var.2009 yılında almış olduğum 2 tane rapor var.Raporların herikiside %86 Ağır engelli bakıma muhtaç.Geçen hafta SGK ye Malulen emeklilik için başvurdum.2009 raporumu ekte veriyorum.Engelli özür oranları değiştimi aynımı ve ekteki hastalıklarım yazılırsa özür oranım % kaç olur yardımcı olursanız memnun olurum
Rapor.JPG

Kardeş öncelikle geçmiş olsun,
Malul emeklilikte birinci kural (2 tane) bahsedeyim sonra yorum yazarım. Öncelikle kuralları bilelim...

1. Herhangi bir işyerinde çalışıyor olmak.. Emeklilik dilekçesi verilecek ya...
2. İşe girişte engelli olmamak, yada %59 ve altı engelli olduğu belgelemek. Ancak işe girdikten sonra ilerleyen yıllarda sağlık raporunda oran yükselmesi ile MALÜL emeklilik hak edilir."

Kuralları öğrendik şimdide sorun burada:
En çok sıkıntı burada: %60 ve üzeri engelli olup da ilerleyen yıllarda daha fazla engel oranı çıktığında SGK ile MAHKEMELİK olunuyor.
%59 ve altı rapor ile işe girilip (yada sağlam olarak) ilerleyen yıllarda kaza yada hastalık kapma vs (varolan hastalık ilerleyen süreç içinde nüksetmesi değil) durumunda Rapor oranu %60 ve yukarısına çıkması halinde Malül emeklilik hemen yapılıyor. Varolan hastalık ilerleyen süreçte ilerlemesi durumunda SGK genelde kabul etmiyor, Mahkemelik olunuyor.

Esas konu: emeklilik için herhangi bir işyerinden çıkış yapılıyor; diyelim emeklilik kabul edilmezse geri dönüş yapılamıyor. Çıkış yapıldı diye gönderiliyorsunuz, geri alınmayabilirsiniz.
O nedenle tam emin olmak belgelemek gerekiyor. Mahkeme ile uğraşmamak gerek.

Diğer konu: İşsiz iken malül emeklilik kabul edilir mi? Diğer esas konu bu; Mahkemelik olunuyor genelde. Uzun süreç.

Bizim önerimiz bu: SGK dan yazılı uygundur evrak alalım: sonra da işten çıkış yapalım... Değilse Mahkemelik..

Bilmeyenler ve okuyan diğer kardeşlerin panik yapmaması açısından dipnot koyayım: Malül emeklilik ile engelli emeklilik ( diğer adı ile Erken emeklilik) ayrı kavramlardır. Karıştırmayınız..

Geri