Meme Kanseri Ameliyatı ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Meme kanseri bir çok kadının başına gelmiş ve gelmeyede devam edecektir. Önemli olan bu hastalığa erken müdahale edilmesi ve gerektiği durumda cerrahi işlemden korkmadan yada oluşabilecek görüntüdeki değişikliği çok fazla sıkıntı haline getirmeden tedaviyi gerçekleştirmektir. Bu yazımızda ameliyat ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz. Nelere dikkat etmeliyiz?Ameliyat olunduğu zaman nasıl komplikasyonlarla karşılaşabiliriz gibi bir takım soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabileceksiniz.


Meme Kanseri Ameliyatının Riskleri Var mıdır ?

Meme Kanseri ameliyatı, her ameliyat gibi riskleri mevcuttur. Ancak bu riskler hastalığın kendisiyle karşılaştırıldığında son derece önemsiz kalmaktadır. Meme Kanseri ameliyatlarından sonra oluşabilecek risklerin başında meme yerinin enfeksiyonu gelmektedir. Bu da daha titiz bir çalışma ve Antibiyotik profilatisiyle önlenebiliniz riskler arasındadır. Keza meme koruyucu cerrahi değil de memenin tümü alındıysa meme ameliyatı yerinde, bir su birikintisi, biz buna “seroma” adını veriyoruz., oluşabilmektedir. Bu da yine 3-5 gün sonra bir enjektör yardımıyla çekilerek kolayca tedavi edilebilecek bir risktir, bir komplikasyondur.

Bunların dışında eğer koltuk altına yönelik bir müdahale yapıldıysa, koltuk altı lenf bezlerini temizleme tarzında yine ameliyata ilaveten bir işlem yapıldıysa buna bağlı yan etkiler ve komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bunlar ise kolda ödem, kolda şişkinlik, o taraf kolda keza sıcaklıklara daha hassa olma, o taraf kolda uyuşmalar, keza o taraf toplardamarlarda enfeksiyonlar tarzında etkisini gösterebilmektedir.

Bunun dışında sinir harabiyetlerine bağlı olarak, o taraf kürek kemiğinde öne doğru kalkmalar izlenebilmektedir. Bunun dışında hasta o taraf kolunu kullanmazsa, o taraf kolunu kullanmaktan kaçınır ise kireçlenmeler oluşmakta, bu omuzdaki kireçlenmelere bağlı donmuş omuz dediğimiz ve fizik tedavi gerektirebilen diğer komplikasyonlar meydana gelmektedir.

Meme Kanseri Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmelidir ?

Burada olunan işlemin türü önemlidir. Basit bir meme biyopsisi ise hastanın dikkat edeceği her hangi bir unsur bulunmamaktadır. Ancak meme koruyucu bir ameliyat değil, koltuk altını da içeren ve memenin alınmasını içeren bir ameliyat kişi olduysa, özellikle koltuk altındaki lenf bezlerinin alınmasına bağlı olarak oradaki lenf bezi dolaşımı bozulacaktır. Buna bağlı olarak o kolda bir ödem oluşacak, o kolda şişmeler oluşacaktır.

Bunu önlemek için hastaya öğrettiğimiz kol egzersizlerini yapması gerekmektedir. Eğer bu kol egzersizlerini yapmakta biraz imtina ederse, hem kolda ödem oluşacak, hem de omuzda meydana gelen kireçlenmeye bağlı olarak “donmuş omuz sendromu” adını verdiğimiz klinik tabloyla karşı karşıya gelecektir. Hasta kol hareketlerini yapmakta hiçbir şekilde sakınca duymaksızın devam etmelidir.

Bunun dışında o taraf kolda, ameliyat olan taraf koldan kan alınması, o taraftan tansiyon ölçülmesi çok doğru olmayacaktır. Keza o taraftan serum da takılmamasını biz önermekteyiz. O taraf kolun lenf damarları, lenf bezelerinin bir kısmı alındığı için enfeksiyona da daha yatkın olacaktır. O tarafla günlük işlevlerin çok yapılmaması, özellikle manikür yaparken veya bir başka işlem yaparken enfeksiyona zemin hazırlayacak işlemlerden uzak durulması yerinde olur. Keza o taraf kol aşırı sıcak ve aşırı soğuktan da uzak tutulmalıdır. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde meme ameliyatının, hastanın kendisine ameliyat sonrası dönemde bir konforsuzluk vermeyecektir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst