Meslek Hastalığı Raporu Tüm Hastanelerden Alınabilecek

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,038
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Meslek hastalığı raporları şimdiye kadar Türkiye genelinde üç hastaneden veriliyor/alınıyordu. Bu iller Ankara, İstanbul ve zonguldak'ta bulunan yetkili hastanelerdi. Bu durum meslek hastalığına yakalandığını ispatlamak isteyen ve bu üç il dışında oturan kişiler açısından zor bir durumdu. Bu haksız uygulamaya bir son verildi.

Sigortalıların meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, Türkiye genelindeki Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri ve Devlet üniversitesi hastaneleri yetkili olacak. Daha önce Ankara, İstanbul veya Zonguldak’ta bulunan Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastaneleri ile Kurum tarafından belirlenecek üniversite hastaneleri yetkili kılınmıştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre çalışma gücünün en az yüzde 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslek kazanma gücünü kayıp ettiklerinin belgelenmesi gerektiği durumlarda, sigortalıların meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri ve Devlet üniversitesi hastaneleri yetkili olacak. Bu alanda daha önce Ankara, İstanbul veya Zonguldak’ta bulunan Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastaneleri ile Kurum tarafından belirlenecek üniversite hastaneleri yetkiliydi.

SÜREKLİ BAKIMA MUHTAÇ OLMA KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma kapsamına “hastalık ve arızalar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalık ve arızalar” da eklendi.
 
S

SON_OSMANLI

Guest
Cok güzel insanalrın meslek raporu almak için maddi zorluga girmesini önler enazından
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Meslekte Kazanma Gücü Kaybına Yönelik Düzenlemede Değişiklik

Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, meslek hastalığı raporu düzenlemede Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri ve devlet üniversitesi hastaneleri yetkili kılındı.

Mevcut uygulamada, sigortalıların meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenleme yetkisi Ankara, İstanbul veya Zonguldak'ta bulunan Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile kurumca belirlenecek üniversite hastanelerine verilmişti.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, sigortalıların meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranlarının tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri ve Devlet üniversitesi hastaneleri yetkili olacak.

Değişiklikle, 'Sağlık Kurulu raporlarında sadece tıbbi teşhis bulunur, hastalığın mesleki olup olmadığına dair tespit ve meslekte kazanma gücü azalma oranı belirtilmez' ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca yönetmeliğin, 'sigortalıların ve özürlü çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda sayılacağı haller'i düzenleyen 15. maddesinin birinci fıkrasına, 'yukarıda tespit edilen hastalık ve arızalar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalık ve arızalar' bendi eklendi.
Yönetmeliğin hastalık listesinde de bazı değişiklikler yapıldı.

timeturk.com
 
F

Fırtına

Guest
Meslek Hastalığı Düzenlemeye Yetkili Hastaneler Yaygınlaştırıldı

Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük hali olarak tanımlanan meslek hastalığı en az yüzde 10 oranında meslekte kazanma gücü kaybına yol açtığında aylık niteliğinde bulunan sürekli işgöremezlik geliri bağlanmasına neden teşkil ediyor.

İşte sigortalılar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının çalışma gücü veya meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespitine ilişkin usul ve esaslara ilişkin düzenlemede 22.01.2011 tr.li RG'de yayımlanan Yönetmelikle değişiklik yapılmış bulunuyor.

Buna göre;

4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri ile ayırt edilmeksizin eğitim ve araştırma hastaneleri ve Devlet üniversitesi hastaneleri yetkili kılındı. Daha önce bu raporları düzenlemeye Ankara, İstanbul veya Zonguldak’ta bulunan Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastaneleri ile SGK'ca belirlenen bazı üniversite hastaneleri yetkili idi.

Aynı Yönetmelikle yapılan bir başka değişiklikle başka birinin sürekli bakımına muhtaç olunup olunmadığının tespitinde daha önce zikredilen hastalık veya engel durumu olarak Yönetmelikte belirtilmeyen, ancak tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç duruma düşüren ağır hastalık ve arızalar da başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâllerine dâhil edilebilecek.

Sigortalıların veya engelli çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda olduğuna delil olma durumu, kuadripleji (Her iki kol ve bacağı tutan felç hali), parapleji (Belden aşağı her iki bacağın tutmaması biçimindeki felç hali), dipleji (İki kol, iki bacak gibi vücudun iki simetrik bölümünde felç) ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji (Vücudun bir tarafının felci) veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalık ve arızalar, süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik (Ruhsal bozukluklarla ilgili) hastalıklar, iki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı, iki elin kaybı, bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı, her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı, tedavisi imkânsız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler (İleri derecede zayıflık) hallerinin SGK Sağlık Kurulu’nca tespit edilmiş olması ile sınırlı bulunuyordu.


Şevket Tezel
 
Tekerlekli Sandalye
Üst